Türkiye gündemi haber özetleri - 18 Eylül 2020 Cuma

18 EYLÜL 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB Konseyi Başkanı Michel'e çağrı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile telefonda görüştü. Erdoğan, görüşmede, "Doğu Akdeniz başta olmak üzere bütün bölgesel konularda kışkırtmalara aldanmadan objektif ve tutarlı duruş" çağrısını yineledi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogandan-ab-konseyi-baskani-michele-objektif-ve-tutarli-durus-cagrisi/1977090

2) Dışişleri Bakanlığı’ndan Avrupa Parlamentosunun kararına tepki
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye'ye yönelik aldığı tavsiye kararlarıyla ilgili, "AP Genel Kurulu'nda, sırf AB üyelik dayanışması adına ve bazı üye ülkelerin bencil çıkar arayışlarına hizmet amacıyla kabul edilen, gerçeklerden uzak 17 Eylül 2020 tarihli tavsiye kararı birçok yönüyle kabul edilemezdir." açıklamasında bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-avrupa-parlamentosunun-17-eylul-2020-tarihli-tavsiye-karari-bircok-yonuyle-kabul-edilemez/1977068

 

3) MSB: 2 asker şehit
Milli Savunma Bakanlığınca, Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde iki askerin şehit olduğu, bir askerin de yaralandığı bildirildi.
https://halktv.com.tr/msb-2-asker-sehit-434623h

4) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan AB'ye “Adil olun” çağrısı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Meis Adası'nın Türkiye'ye sadece 2 kilometre, Yunanistan'a ise 500 kilometre uzaklıkta olduğuna işaret ederek, "Bu 10 kilometrekarelik adanın, 4 bin kilometrekare deniz alanı olduğunu iddia etmek adil mi? Hayır değil. Coğrafyadan anlayan hiçbir uluslararası organizasyon bu iddiaya inanmaz." dedi. Kalın, Türkiye'nin bu konuyu gündeme getirdiğinde agresif ve tek taraflı davranmakla suçlandığını ve bunun adil olmadığını söyledi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/cumhurbaskanligi-sozcusu-kalindan-abye-adil-olun-cagrisi-41614352

 

5) MSB duyurdu! Balkanlarda büyük tatbikat yapılacak
Milli Savunma Bakanlığı büyük tatbikatla ilgili bugün bir açıklama yaptı. MSB, ''Türkiye, Romanya, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’dan Özel Kuvvet unsurlarının katılımıyla 25 Eylül 2020 tarihine kadar sürecek olan Balkan Ülkeleri Özel Kuvvetler Tatbikatı, Romanya’da gerçekleştiriliyor.'' ifadelerini kullandı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/17/son-dakika-msb-duyurdu-balkanlarda-buyuk-tatbikat-yapilacak

6) Erdoğan Sanchez ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile video konferans görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan-Sanchez görüşmesinde, Türkiye-İspanya ilişkilerini derinleştirecek ve güçlendirecek adımlar ele alındı, bölgesel gelişmeler değerlendirildi.
https://halktv.com.tr/erdogan-sanchez-ile-gorustu-434580h

7) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy: Kıbrıs meselesinde federasyonla ilgili açıklama
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, "(Kıbrıs meselesinde) 50 yılı aşkın müzakere sürecinde, federal çözümle ilgili tüm ayrıntılar görüşüldü. Bundan sonra, bize göre federasyonla ilgili konuşacak hiçbir şey kalmamıştır." açıklamasında bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-sozcusu-aksoy-kibris-meselesinde-federasyonla-ilgili-konusacak-hicbir-sey-kalmamistir/1977025

8) TTB’den Bahçeli’ye yanıt
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) yönelik "hain" ve “kapatılsın” ifadelerine karşılık olarak 40 tabip odası, Hipokrat Yemini ile cevap verdi. Türk Tabipleri Birliği’ne bağlı 40 tabip odası ortak bir açıklama yaptı.
https://halktv.com.tr/ttbden-hipokrat-yemini-ile-yanit-434602h

9) Meral Akşener'den TTB Başkanı’na destek telefonu
İYİ Parti lideri Meral Akşener, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin 'kapatılsın' dediği Türk Tabipleri Birliği'nin başkanı Sinan Adıyaman'ı aradı.
https://halktv.com.tr/meral-aksenerden-ttb-baskani-sinan-adiyamana-destek-434619h

10) İBB Meclisi'nde AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu'nun ifadeleri üzerine kavga yaşandı. Çıkan kavgada tekme ve yumruklar havada uçuştu.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5470573/ibbde-goksunun-sozleri-ortaligi-karistirdi-yumruklar-havada-ucustu

 

11) AYM'den Berberoğlu kararı
Anayasa Mahkemesi (AYM), hakkındaki mahkumiyeti kesinleştiği gerekçesiyle milletvekilliği düşen Enis Berberoğlu hakkında hak ihlali kararı verdi.

https://halktv.com.tr/aymden-berberogluna-hak-ihlali-karari-434576h

12) “Minnoşlar” filmi nedeniyle Netflix abonelik iptallerinde patlama yaşandı
Çocuk istismarı sahneleri içeren "Minnoşlar (Cuties)" filmi nedeniyle film ve dizi platformu Netflix'e aboneliğini iptal edilen kişilerin sayısı, önceki 30 güne kıyasla son 5 günde 5 kat arttı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/minnoslar-filmi-nedeniyle-netflix-abonelik-iptallerinde-patlama-yasandi-/1977033

13) Bakanlar Soylu ve Akar’a suikast girişimi davasında çarpıcı ifade: “Örgüte belediyenin çadırından yönlendirildim”
Ankara’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yönelik suikast girişimi suçundan açılan davada 1’i tutuklu 3 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanık Sonay B., terör örgütü PKK/KCK tarafından Suriye’den suikast keşfi yapması için İstanbula gönderildiğini itiraf etti. Sonay B., örgüte 15 yaşında lise öğrencisiyken Diyarbakırda belediyenin kurduğu bir çadırda konuştuğu kişilerin yönlendirmesiyle katıldığını söyledi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/bakanlar-soylu-ve-akara-suikast-girisimi-davasinda-sok-ifade-orgute-belediyenin-cadirindan-yonlendirildim-41614353

14) Terör yargılanmayacak!
Uluslararası Ceza Mahkemesi, 10 vatandaşımızın şehit edildiği Mavi Marmara gemisiyle ilgili savcılığın aldığı “İsrail’i yargılamama kararına” karşı yapılan itirazı reddetti.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5471041/teror-yargilanmayacak

15) Libya anayasa referandumunun yapılması için BM'den yardım istedi
Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Libya'daki anayasal süreçle ilgili BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup gönderdi. Libya'da yeni bir anayasa taslağı oluşturulması için tesis edilen 60 üyeli Anayasa Hazırlama Komisyonu, Temmuz 2017'de ülkenin kalıcı anayasası olacak taslak çalışmalarını bitirdiğini duyurmuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-anayasa-referandumunun-yapilmasi-icin-bmden-yardim-istedi/1977290

16) Bakan Çavuşoğlu'ndan Serrac ve Rusya açıklaması
Bakan Çavuşoğlu, "Serrac bir mutabakat sağlanırsa, ülkeyi seçime götürürken istifa edebileceğini söylemiş. Yani ileriki bir aşamada, ülkesinin geleceği için fedakarlık yapabileceğini söylemiş. Herhangi bir şeyden canı sıkıldığı için, 'Bugün istifa edeceğim' diye bir açıklama yok." dedi.
https://www.dunya.com/gundem/bakan-cavusogludan-serrac-ve-rusya-aciklamasi-haberi-481975

17) Türkiye ile Ukrayna arasında uzay alanında iş birliği gelişiyor
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım, Ukrayna ile uzay alanında ciddi bir iş birliği potansiyeli gördüğünü belirterek, "Bu potansiyeli gerçekleştirdiğimiz takdirde iki ülke de kazançlı çıkacak." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turkiye-ile-ukrayna-arasinda-uzay-alaninda-is-birligi-gelisiyor/1977134

18) Testi başarıyla geçti: ZAHA Türkiye'nin denizlerdeki gücü olacak!
Savunma Sanayii Başkan İsmail Demir, amfibi deniz piyadelerinin ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak geliştirilen Zırhlı Amfibi Hücum Aracı'nın (ZAHA) kendini düzeltme testinin başarıyla tamamladığını duyurdu.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/17/testi-basariyla-gecti-zaha-turkiyenin-denizlerdeki-gucu-olacak

19) Çarşamba Şeker Fabrikası 9 yıl sonra üretime başlıyor
Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'den (Türkşeker) yapılan açıklamaya göre, 8 Aralık 1989'da üretime başlayan ve 2011'e kadar faaliyet gösteren Çarşamba Şeker Fabrikası, yaklaşık 9 yıl aradan sonra yeniden üretime başlayacak. Pandemi nedeniyle açılışı geciken fabrikanın bu yıl içerisinde devreye alınması bekleniyor.
https://www.dunya.com/sektorler/tarim/carsamba-seker-fabrikasi-9-yil-sonra-uretime-basliyor-haberi-481968

20) Çarşamba Şeker Fabrikası 9 yıl sonra üretime başlıyor
Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'den (Türkşeker) yapılan açıklamaya göre, 8 Aralık 1989'da üretime başlayan ve 2011'e kadar faaliyet gösteren Çarşamba Şeker Fabrikası, yaklaşık 9 yıl aradan sonra yeniden üretime başlayacak. Pandemi nedeniyle açılışı geciken fabrikanın bu yıl içerisinde devreye alınması bekleniyor.
https://www.dunya.com/sektorler/tarim/carsamba-seker-fabrikasi-9-yil-sonra-uretime-basliyor-haberi-481968

21) Türkiye Sigorta Başkanı Benli'den önemli bir açıklama geldi
Türkiye Sigorta Başkanı Benli Türkiye Sigorta hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Benli "Türkiye Sigorta, 36 bölgede 2 bin 600 çalışan ve 7 bin 500 dağıtım kanalıyla lider bir sigorta şirketi olarak başladı" dedi. Ayrıca Atilla Benli, BES'de biriken fonların güvenilirliğine ilişkin yorumlara da açıklık getirerek, "Açık ve net bir şekilde söylüyorum; bu yorumların hepsi yanlış. Bu haksızca ve eksik bilgiyle yapılmış yorumlar vatandaşın da haklarını kaybetmesine neden olabilecek. Vatandaşlar sigorta şirketlerine sormadan, oradan buradan duydukları maksatlı yorumlarla hareket etmesinler." ifadelerini kullandı.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/17/son-dakika-turkiye-sigorta-baskani-benliden-onemli-bir-aciklama-geldi

22) Trump: “Seçim sonuçları hiçbir zaman belirlenemeyebilir”
ABD Başkanı Trump, bu yıl yaygın şekilde uygulanacak posta yoluyla oy kullanma nedeniyle, 3 Kasım'daki başkanlık seçim sonuçlarının hiçbir zaman "kesin olarak belirlenemeyebileceğini" iddia etti.
https://www.dunya.com/dunya/trump-secim-sonuclari-hicbir-zaman-belirlenemeyebilir-haberi-482059

23) AB, İtalya'ya yardımı onayladı
Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB), COVID-19 salgınından büyük ölçüde etkilenen büyük İtalyan firmalarının yeniden sermayelendirilmesi için 44 milyonar liralık bir yardım paketinin onaylandığı duyuruldu.
https://www.dunya.com/dunya/ab-italyaya-44-milyar-euroluk-yardimi-onayladi-haberi-482007

24) ABD'den Katar'a askeri anlamda özel statü
ABD yönetiminin, Katar'ı yabancı ülkelere savunma ticareti ve güvenlik iş birliğinde fayda sağlayan "NATO üyesi olmayan önemli müttefikler" (MNNA) statüsüne eklemeyi planladığı bildirildi.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/17/abdden-katara-askeri-anlamda-ozel-statu