Türkiye gündemi haber özetleri - 16 Eylül 2020 Çarşamba

16 EYLÜL 2020, ÇARŞAMBA

HABER ÖZETLERİ

 

 

1) *Türkiye'den yeni Navtex ilanı! 12 Ekim'e kadar uzatıldı*
Doğu Akdeniz'de çalışmalarına devam eden Yavuz sondaj gemisi için yeni bir Navtex yayınlandı. Duyuruda Yavuz'un bölgedeki çalışmasının 12 Ekim'e kadar uzatıldığı belirtildi. Ayrıca 17 Eylül'de de atış eğitimi yapılacağı aktarıldı.

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberi-turkiyeden-yeni-navtex-ilani-12-ekime-kadar-uzatildi-41612319

 

2) *Oruç Reis’in yeni rotası Meis’in güneyi*
Son bir ayda yayımlanan üç Navtex ile Türkiye’nin deniz yetki alanlarının en güneyinden başlayarak kuzeye doğru ilerleyen Oruç Reis’in bakım sonrası rotası Meis’in güneyi olacak. Oruç Reis’in bu bölgedeki araştırmalarının 2 ayda tamamlanması bekleniyor.

https://www.yenisafak.com/dunya/oruc-reis-ne-zaman-tekrar-goreve-baslayacak-oruc-reis-nerede-arastirma-yapacak-3567321

 

3) *Çavuşoğlu ve Yunan mevkidaşından “makale diplomasisi”*
Yunan gazetesi "Kathimerini" için eş zamanlı makaleler kaleme alan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunan mevkidaşı Nikos Dendias, iki ülke arasında "makale diplomasisini" başlattı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de Yunanistan'a ön koşulsuz diyalog çağrısında bulunarak, "Hangi yoldan gideceğimize dair tercih, ne Türkiye ne Fransa ne de bir başkasının, Yunanistan'ın değerli liderlerinin ve halkınındır." mesajını verdi.

https://www.dunya.com/gundem/cavusoglu-ve-yunan-mevkidasindan-makale-diplomasisi-haberi-481695

 

4) *Türkiye korkusu: Yunanistan’da askerlik 3 ay uzuyor*
Fransa’dan 18 savaş uçağı alacak olan Atina zorunlu askerlik süresini de uzatıyor. Yunanistan Başbakanı Miçotakis zorunlu askerlik süresinin 9 aydan 12 aya çıkarılacağını açıkladı. Miçotakis, bu düzenlemeyle birliklerde yüzde 25-30’luk artış olacağını söyledi.

https://www.yenisafak.com/dunya/turkiye-korkusu-yunanistanda-askerlik-3-ay-uzuyor--3567324

 

5) *BM 75. Genel Kurul Başkanı Bozkır'dan Doğu Akdeniz'deki gerilimin diyalog ile çözülmesi çağrısı*
Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır, Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilime ilişkin, ''BM Genel Kurul Başkanı, tarafsız olmak zorunda. Bu tür durumlara ülkemin değil BM'nin bakış açısıyla bakacağım. Gelişmeleri takip ediyorum ve prensipte bu tür sorunlar diyalog ve diplomasi ile barışçıl yollarla çözülmeli. Türkiye ve Yunanistan NATO üyesi iki müttefik ve güçlü kültürel ve ekonomik bağları var. Benim tercihim tabii ki dünyada ve bölgede barış ve istikrar görmek.'' dedi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-75-genel-kurul-baskani-bozkirdan-dogu-akdenizdeki-gerilimin-diyalog-ile-cozulmesi-cagrisi/1974758

 

6) *Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Conte ile telefonda görüştü*
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan-Conte görüşmesinde, Türkiye-İtalya ilişkileri ve bölgesel meseleler ele alındı.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-italya-basbakani-conte-ile-telefonda-gorustu/1974590

 

7) *Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı ile görüştü*
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile telefon görüşmesi yaptı. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede ikili ilişkileri geliştirmeye yönelik adımların ele alındığı ve bölgesel meselelerin değerlendirildiği belirtildi.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5441342/son-dakika-cumhurbaskani-erdogan-boyko-borisov-ile-gorustu

 

8) *BMGK, Libya'da silah ambargosuna uyulmasını ve paralı askerlerin çekilmesini talep eden kararı kabul etti*

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bmgk-libyada-silah-ambargosuna-uyulmasini-ve-parali-askerlerin-cekilmesini-talep-eden-karari-kabul-etti/1974769

 

9) *SMDK Türkiye Temsilcisi: “Teröristler o masaya oturamaz”*
Suriye iç savaşının geleceğinin belirlendiği Cenevre görüşmelerine katılan SMDK Türkiye Temsilcisi Nezir Hekim, ABD, Rusya ve Kahire’nin terör örgütü PKK’yı da masaya oturtmak istediğini söyledi. Hekim, “Terör örgütleri bizim kırmızı çizgimiz. Terör örgütünün o masada yer almasına asla izin vermeyiz” dedi.

https://www.yenisafak.com/dunya/teroristler-o-masaya-oturamaz-abd-rusya-ve-kahire-yonetimi-pkkyi-cenevreye-goturmek-istiyor-3567326

 

10) *Uğur Mumcu'nun ağabeyi Ceyhan Mumcu A Haber'de Canan Kaftancıoğlu ve CHP'ye yüklendi: “Atatürk’e soyadını CHP verdi”*

https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/15/ugur-mumcunun-agabeyi-ceyhan-mumcu-a-haberde-canan-kaftancioglu-ve-chpye-yuklendi-ataturke-soyadini-chp-verdi

 

11) *Almanya'dan aşı açıklaması*
Almanya'da aşı çalışmalarını yürüten Paul Ehrlich Enstitüsü, Covid-19 aşısıyla ilgili açıklama yaptı. Ensitüsü'nün direktörü Klaus Cichutek, aşının 1. ve 2. faz denemelerinin başarıyla tamamlandığını belirtirken aşı onayının 2020 sonunda ya da 2021 başında alınacağını duyurdu.

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-almanyadan-flas-asi-aciklamasi-41612078

 

12) *Türkiye'nin ilk uçan arabası “Cezeri” ilk uçuş testlerini başarıyla tamamladı*

https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turkiyenin-ilk-ucan-arabasi-cezeri-ilk-ucus-testlerini-basariyla-tamamladi/1974582

 

13) Kısa çalışma ödeneği alan işçilerin sayısı azaldı
Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) alan işçilerin sayısı azalırken ücretsiz izne ayrılanların sayısı düşmüyor.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5441157/kisa-calisma-odenegi-alan-iscilerin-sayisi-azaldi

 

14) *Merkezi yönetim bütçe dengesi Ağustos'ta fazla verdi!*
Ağustos ayında merkezi yönetim bütçe dengesi 28,2 milyar TL, faiz dışı denge 40,1 milyar TL fazla verdi.

https://www.sabah.com.tr/apara/haberler/2020/09/15/son-dakika-hazine-butce-dengesi-agustosta-fazla-verdi

 

15) *Hazine, 2 ihalede 3,2 milyar lira borçlandı*
Hazine, 2 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihracı ile 4 yıl vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracını ihalelerinde ROT dahil 3 milyar 245 milyon lira borçlandı.

https://www.dunya.com/finans/haberler/hazine-2-ihalede-32-milyar-lira-borclandi-haberi-481719

 

16) *8 ayda 1 milyon ev satıldı*
Salgının konut sektöründe yarattığı olumsuz hava tamamen dağıldı. Yılın ilk 8 ayında satışlar yüzde 42.6 arttı ve 1 milyon 24 bin 534 ev satıldı. Ağustosta sie 170 bin 408 kişi ev sahibi oldu.

https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/16/8-ayda-1-milyon-ev-satildi

 

17) *Trump: “Başka ülkeler de İsrail'le normalleşecek”*
BAE ve Bahreyn, 1979’da Mısır'ın ve 1994’te Ürdün'ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan 3. ve 4. Arap ülkesi oldu. Trump imza töreni öncesi Oval Ofis’te yaptığı açıklamada, anlaşmaya 5-6 ülkenin daha katılabileceğini duyurdu.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5442183/trump-baska-ulkeler-de-israille-normallesecek

 

18) *İran ve Filistin'den İsrail'le normalleşme anlaşmasına çok sert tepkiler*
İran ve Filistin, ABD Başkanı Donald Trump'ın ev sahipliğinde Beyaz Saray'da düzenlenen törenle imzalanan İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmasına tepki gösterdi.

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/irandan-cok-sert-israille-normallesme-anlasmasi-yorumu-trumpin-sirkinde-oynadilar-41612427

 

19) *Netflix'ten Suudi Arabistan'daki “Cemal Kaşıkçı” sansürüne ilişkin itiraf*
Netflix, Suudi Arabistan Veliaht bin Selman'ın, Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle eleştirildiği bir programı Suudi Arabistan'da yayından kaldırma karşılığında, "pedofili" ve "eşcinsellik" içerikli videoları yayınlamalarına izin verildiğini açıkladı.

https://www.aa.com.tr/tr/cemal-kasikci/netflixten-suudi-arabistandaki-cemal-kasikci-sansurune-iliskin-itiraf/1974342

 

20) *DTÖ: ABD'nin Çin gümrük vergileri yasadışı*
Dünya Ticaret Örgütü, ABD’nin 2018 yılında 200 milyar değerinde Çin ürününe getirdiği gümrük vergilerinin küresel ticaret otoritesinin kuralları çerçevesinde yasadışı olduğunu söyledi.

https://www.dunya.com/dunya/dto-abdnin-cin-gumruk-vergileri-yasadisi-haberi-481754

 

21) *BM: “Koronavirüsün turizme maliyeti 460 milyar dolar”*
BM Dünya Turizm Örgütü, COVID-19'un turizm sektörüne etkilerine ilişkin raporunu yayımladı. Sadece Haziran'da ise geçen yılın aynı ayına göre bu yıl turist sayıları yüzde 93 geriledi.

https://www.dunya.com/dunya/bm-koronavirusun-turizme-maliyeti-460-milyar-dolar-haberi-481785