Türkiye gündemi haber özetleri - 15 Kasım 2020 Pazar

15 KASIM 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ



1) Demokratlardan Biden’a çağrı: “Türk ve Azerbaycan politikasını gözden geçir”
Senatörler, “Çok uzun zamandır Türkiye ve Azerbaycan'ın savaş söylemlerine katlandık ve bunun sonucu şu anda açıkça görülüyor. Başkanlık görevini üstlendiğinizde, bölgeye yönelik demokrasiyi, insan haklarını ve kendi kaderini tayin etme hakkını destekleyen yeni bir politika uygulama imkanına sahip olacaksınız” ifadelerini kullandı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/demokratlardan-biden-a-cagri-turk-ve-azerbaycan-politikasini-gozden-gecir

2) ABD’de yüz binlerce Trump destekçisi sokaklara döküldü
ABD’de yapılan 3 Kasım başkanlık seçimleriyle ilgili tartışmalar sürerken seçimlere hile karıştırıldığını düşünen Başkan Donald Trump’ın taraftarları bugün başkentte gövde gösterisi yaptı.
https://www.haber7.com/foto-galeri/65774-abdde-yuz-binlerce-trump-destekcisi-sokaklara-dokuldu

3) ABD'nin yeni Savunma Bakan Vekili Christopher Miller, "Tüm savaşlar bitmeli. Zorluklarla karşılaştık, elimizden geleni yaptık. Şimdi eve dönme zamanı" dedi.
https://www.rudaw.net/turkish/world/151120201


4) Adem Taşkaya’dan CNN Türk’te Akşener’e yanıt
HDP ile yeni anayasa çalışması nedeniyle partiden istifa eden eski İYİ Parti Medya ve Propaganda Başkanlığı Yardımcısı Adem Taşkaya CNN Türk’te İYİ Parti kurmaylarının reddettiği anayasa toplantısının ses kayıtlarının olduğunu söyledi. Taşkaya “Ses kayıtlarını ve daha vahim olan şeyleri yüce Türk mahkemelerine vermekten ve maskelerinizi düşürmekten şeref duyarım” dedi. 1 buçuk yıl öncesinden bu ortak çalışmayı halka duyurduğunu ve herhangi bir yalanlama gelmediğini anlatan Taşkaya İYİ Parti’nin hedefini şöyle anlattı: “Federasyon içeren anayasa taslağı seçimlerden önce son şeklini aldı. Ancak partiler taslağı açıklamak için umudu seçimlerin ikinci tura kalmasına bıraktı. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalsaydı CHP, İYİ Parti, SP ve HDP hazırladıkları taslağı açıklayacaktı. Erdoğan seçilince taslak gün yüzüne çıkarılmadı”


5) İyi Parti'de “Özdağ kararı” pazartesi verilecek
İyi Parti'deki FETÖ'cü tartışması yargıda, ancak parti içindeki süreç de işliyor. Gözler Müşterek Disiplin Kurulu'nun vereceği kararda. Kurul, pazartesi günü İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın savunmasını görüşecek.
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/iyi-partide-ozdag-karari-pazartesi-verilecek/530981

6) Rus askeri polisi, Karabağ’da devriye gezmeye başladı
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Rus askeri polis birlikleri bugünden başlayarak kuzey ve güney sorumluluk alanlarında devriye gezmeye başlamaktadırlar” denildi.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011141043223074-rus-askeri-polisi-karabagda-devriye-gezmeye-basladi/

7) MSB: "Türk-Rus askeri heyetlerinin teknik görüşmeleri tamamlandı"
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/avrasyadan/msb-turk-rus-askeri-heyetlerinin-teknik-gorusmeleri-tamamlandi/5fafacbd01a30a37d42655cf

8) “Paşinyan’a yönelik suikast girişimi önlendi” iddiası
Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi, Başbakan Nikol Paşinyan'a yönelik suikast girişiminin önlendiğini duyurdu. Eski istihbarat şefi, Paşinyan’a suikast suçlamasıyla tutuklandı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ermenistanin-eski-istihbarat-sefi-pasinyana-suikast-suclamasiyla-tutuklandi-1791106

9) Erdoğan'ın yaptığı atamalarda Berat Albayrak detayı!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayak'ın istifası sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Sayıştay Savcılıklarına 4 atama yaptı. Yapılan atamalardan bazılarının istifa eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından daha önce görevden alınan isimler olması dikkat çekti
https://www.milligazete.com.tr/haber/5707800/erdoganin-yaptigi-atamalarda-berat-albayrak-detayi

 

10) Kozmik Oda casusu bilgileri harddiskle FETÖ elebaşına götürmüş
Ünal Tatar TÜBİTAK'ta çalışıyordu. 2012 yılında dönemin FETÖ'cü savcısı Mustafa Bilgili'nin odasında, Kozmik Oda belgelerini harddiske kopyaladı. Devletin en gizli belgelerinin yer aldığı 1,5 terabaytlık hardiski yurt dışına kaçırdı. Belgeler FETÖ elebaşı Gülen'e gitti.
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/kozmik-oda-casusu-bilgileri-harddiskle-feto-elebasina-goturmus/530949

11) CHP'de tek adam sultası: Kılıçdaroğlu kıyım yapıyor
Kılıçdaroğlu, Türkiye’yi ‘demokrasi yok’ diye uluslararası kuruluşlara şikayet ederken, parti içinde kıyım yapıyor. Gaziantep İl Başkanı Hayri Sucu, girdiği 3 kongrede genel merkezin adayını yenerek başkan seçildi. 1 kez tasfiye edildi, 2 kez görevden alındı. Sucu, seçimlerde bazı ilçelerin İYİ Parti’ye bırakılmasına itiraz ettiği ve Muharrem İnce için imza verdiği için cezalandırdı.
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3034129-chpde-tek-adam-sultasi-kilicdaroglu-kiyim-yapiyor

12) İmamoğlu: “Bugün 164 vatandaşı Koronadan kaybettik”
Sağlık Bakanlığı'nın bugünkü korona virüs verilerinde ülke genelinde 92 kişinin hayatını kaybettiğini duyurması üzerine, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yalnızca İstanbul'da 164 vatandaşın virüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini paylaştı. Fahrettin Koca, bu görüşme üzerine İmamoğlu ile telefonda görüştü.
Korona verilerini Sağlık Bakanlığı farklı Ekrem İmamoğlu farklı açıkladı, Fahrettin Koca apar topar İmamoğlu'nu aradı

13) Prof. Şahin ve Prof. Türeci ürettikleri Koronavirüs aşısı için Türkiye ve Almanya ile kendileri görüşüyor, Pfizer devre dışı
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ulkelerini-unutmadilar-prof-sahin-ve-prof-tureci-turkiye-ve-almanya-ile-kendileri-gorusuyor-pfizer-devre-disi-1791099

14) Tarikat yurtları büyütüldü
Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde konuşan MHP’li Kalaycı, “Öğrenciler çeşitli yapıların farklı manipülasyonlarına maruz bırakılmamalı” dedi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/tarikat-yurtlari-buyutuldu-1791054

 

15) Üç yatırım için kapı aralandı
Elektronik dev Samsung'un Türkiye'de tablet ve telefon üretmek istediği, bu yönde girişimleri olduğu belirtildi. Geleceğin teknolojisi olan elektrikli otomobillerin en önemli aksamı haline gelen pilleri üreten en büyük firmalardan biri de Türkiye'de yatırım yapma düşüncesini iletti. Yine bir otomobil firmasının daha Türkiye'de fabrika kurmak için girişimler bulunduğu bildirildi. Türkiye Varlık Fonu'nun, Ceyhan'da 10 milyar dolarlık yatırım ile petro- kimya ürünleri üretmek için kuracağı rafinerinin temelinin de yaz aylarında atılması bekleniyor.
https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3034156-turkiyede-uc-yatirim-icin-kapi-aralandi-biri-dunya-devi-samsung

16) CHP Ekonomi Masası heyeti Hatay'da iş dünyası temsilcileriyle buluştu
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/chp-ekonomi-masasi-heyeti-hatayda-is-dunyasi-temsilcileriyle-bulustu/530935

17) Suudi Arabistan’dan gıda ambargosu
Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Kurumu'nun (SFDA) duyurusunda, 15 Kasım 2020 itibarıyla, Türkiye’den sığır eti ve ürünleri, koyun eti ve ürünleri, beyaz et ve ürünleri, balıkçılık ve su ürünleri, süt ve anne sütü alternatifi olan mamalar, yumurta ve ürünleri ile bal ve ürünlerinin Suudi Arabistan’a ithalatının durdurulduğu duyuruldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden gönderilen yazıda, “Bu çerçevede SFDA tarafından yukarıda belirlenen ürünlerin Suudi Arabistan’a ihracatında 15 Kasım 2020 tarihinden itibaren veteriner sağlık sertifikası düzenlenmemesi gerekmektedir” denildi.
https://www.dunya.com/amp/ekonomi/once-yalanladi-sonra-dogruladi-suudi-arabistanda-gida-ambargosu-haberi-600216

18) Türkiye’de Son 60 yılda 70'e yakın doğal göl kurudu: Marmara Denizi'nin yüz ölçümünden daha büyük
https://tr.sputniknews.com/cevre/202011151043225533-son-60-yilda-70e-yakin-dogal-gol-kurudu-marmara-denizinin-yuz-olcumunden-daha-buyuk/

 

19) Asya-Pasifik bölgesindeki 15 ülke, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olarak bilinen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık anlaşmasını imzaladı.
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/202011151043225821-15-ulke-arasinda-dunyanin-en-buyuk-serbest-ticaret-anlasmasi/

20) ÇKP Genel Kurulu: “Yenilik, hızlı kazanımdan ötedir”
Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 19. Merkez Komitesi'nin Beşinci Genel Kurulu’nda
yeniliğin artan önemi ve Çin'in modernleşmesinde oynaması gereken ve oynayacağı rol ele alındı: “Yenilik yalnızca bilimsel atılımlar biçiminde değil, aynı zamanda kuruluşların, işletmelerin ve ajansların yöntemlerinde, süreçleri ile uygulamalarında da ülkelerin ve toplumların modernleşme becerilerini büyük ölçüde etkileyecektir.”
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/yenilik-hizli-kazanimdan-otedir-175823

21) Putin: “Onlarca ülke Rusya’nın koronavirüs aşılarının tedarikine ve üretimine ilgi gösterdi”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011141043223061-putin-onlarca-ulke-rusyanin-koronavirus-asilarinin-tedarikine-ve-uretimine-ilgi-gosterdi/

22) İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nden İsrail'e iki roket atıldığını ifade etti.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/israil-e-gazze-den-roketli-saldiri

23) Gürcistan'da muhalefet, erken seçim talebini gösteri yaparak yineledi
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/avrasyadan/gurcistanda-muhalefet-erken-secim-talebini-gosteri-yaparak-yineledi/5faff8db01a30a37d42655d9