Türkiye gündemi haber özetleri - 15 Eylül 2020 Salı

15 EYLÜL 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ



1) ABD’den Türkiye’ye karşı ağır tahrik
Doğu Akdeniz'de gerilimi tırmandıran Yunanistan, Batı Trakya'da bu kez de ABD ile ortak tatbikat yapma kararı aldı. Yunanistan basının flaş gelişme olarak duyurduğu haberde, Yunanistan ile ABD'nin Batı Trakya'da Türklerin yoğun olduğu İskeçe Kayalar'da (Petrohori) 14-18 Eylül 2020 arasında ortak tatbikat yapacağını açıklandı. Batı Trakya'da ilk kez ABD ordusuna ait tankların Yunan ordusuna ile ortak tatbikat yapacağı ifade edildi. Yunan medyasının haberine göre, ortak tatbikatı Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ile Avrupa kanadında görev yapan ABD'li üst düzey komutanların izleyecek.

https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/15/abdden-agir-tahri…


2) ABD Türkiye’yi çevreliyor: Şimdi de Rum kesimi ve İsrail ile tatbikat yapacak
Washington Rumlarla askeri işbirliği anlaşmasına imza attı. Türkiye sınırında önceki gün Yunanistan ile atışlı kara tatbikatı yapan ABD, Akdeniz’de de Rum kesimi ve İsrail ile tatbikat yapacak. Cumhuriyetçi Senatör Ron Johnson, ABD’nin İncirlik Üssü’ndeki askerlerini bir Yunan adasına taşımayı düşündüğünü iddia etti.

https://www.yenisafak.com/dunya/abd-turkiyeyi-cevreliyor-rum…


3) Geri adım yok: Oruç Reis devam edecek
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de geri adım atılmadığını, Oruç Reis gemisinin bakım ve ikmal için çekildiğini söyledi. Bu adımın Yunanistan’da farklı şekilde algılandığını belirten Çavuşoğlu, “Gemiler bakıma çekildiğinde NAVTEX yayımlamanın bir anlamı yok. Bakım sonrası bölgeye geçeceği zaman NAVTEX yayımlanır” dedi. Aylık bakım ve ikmal için limana gelen sismik araştırma gemisi Oruç Reis kısa süre sonra yeniden göreve dönecek.

https://www.yenisafak.com/gundem/oruc-reis-devam-edecek-oruc…


4) Çavuşoğlu ve Pompeo Doğu Akdeniz'i ve Kıbrıs’ı görüştü
https://www.aa.com.tr/tr/politika/cavusoglu-ve-pompeo-dogu-akdenizi-gorustu/1973328


5) Yunanistan'dan Doğu Akdeniz'de gerilimi tırmandıracak yeni adım
Yunanistan Başbakanı, Fransa’dan savaş uçağı, fırkateyn ve helikopter alınarak ordunun güçlendirileceğini duyurdu.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5359299/yunanistandan-d…


6) Babacan, Doğu Akdeniz’deki “düşmanlığı” AK Parti’nin ürettiğini söyledi
Deva Partisi Lideri Ali Babacan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Mavi Vatan mücadelesi hakkında “İktidar ancak düşman üreterek varlığını sürdürebiliyor. Çözüm üretemeyenler dışarıda düşman arıyor." İfadelerini kullandı. Babacan, bütün sorunların Türkiye’nin demokrasisini güçlendirmekle çözüleceğini ileri sürdü. Fransa’nın Türkiye karşıtı politikalarını da Macron’un iç politikada sıkışmasıyla açıkladı.
https://twitter.com/devapartisi/status/1305609210051338241?s=20


7) Afrin'de terör saldırısı: 9 ölü, 43 yaralı
Suriye’nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki Afrin ilçesinde bombalı araçla düzenlenen terör saldırısında 9 kişi öldü, 43 kişi yaralandı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/afrinde-teror-saldirisi-9-olu…


8) Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmeler, yarın Ankara'da devam edecek
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Ülkemiz ile Rusya Federasyonu arasında Libya ve Suriye konulu kurumlararası istişarelere teknik düzeyde 15-16 Eylül 2020 tarihlerinde Ankara'da devam edilecektir" denildi.

https://www.yenisafak.com/gundem/son-dakika-haberleri-turkiy…


9) MHP Genel Başkanı Bahçeli’den Koronavirüs açıklaması
MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Ülkemizde Koronavirüse karşı olağanüstü bir mücadele sergilenmektedir. Bu yalın gerçeği inkar edip açıklanan rakamları yalanlayanlar ne biliyorsa açıklamak durumundadır." değerlendirmesinde bulundu.

https://www.aa.com.tr/tr/politika/mhp-genel-baskani-bahceli-ulkemizde-koronaviruse-karsi-olaganustu-bir-mucadele-sergilenmektedir/1973236


10) Diyarbakır Annelerinden CHP’ye: “Bir yıldır neredeydiniz?”
Evlatlarını PKK’dan kurtarmak için eylem yapan anneleri bir yıldır görmezden gelen CHP, dün ilk kez göstermelik bir ziyarette bulundu. Aileler, önce HDP’yi ziyaret eden CHP’lilere tepki gösterdi.

https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/15/bir-yildir-nerede…


11) Süleyman Soylu'dan Anayasa Mahkemesi Başkanı'na tepki!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenecek Toplumsal Olaylarda Müzakere Kursu Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Soylu konuşmasında Anayasa Mahkemesi'nin 'karayollarında toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenlenebilir' kararıyla ilgili AYM Başkanı Zühtü Arslan'a tepki gösterdi.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5358545/suleyman-soylud…


12) İBB'de işten çıkarılan işçiler CHP Genel Merkezine gidecek
Ekrem İmamoğlu'nun göreve geldiği süreden beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde ciddi bir işçi kıyımı yaşandığı biliniyor. Son dakika bilgisine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinde işten çıkartılan 20 kişilik grup, yarın CHP Genel Merkezi önünde eylem yapmak üzere Ankara'ya gidecek.

https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/14/son-dakika-ibbde-…


13) Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: “İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün!”
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, “İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün. Güçlü ekonomimiz ve sağlam finansal altyapımızla yatırımlarımıza devam ediyoruz. Düsturumuz, katma değerli üretim, istihdam ve ihracata dayalı bir büyüme” ifadelerine yer verdi.

https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/hazine-ve-maliye-bakani-…


14) İşsizlik Fonu’nun parası faizde duruyor!
İşsizlik Sigortası Fonu’nun toplam varlığı Ağustos ayında bir önceki aya göre 741,2 milyon TL azalarak 112 milyar liraya geriledi. Fon varlığının yüzde 80,53’ü tahvil, yüzde 19,47’si ise mevduattan oluştu. Kısaca, fondaki paralar faizde değerlendirildi!

https://www.milligazete.com.tr/haber/5360145/issizlik-fonunu…


15) Bağdat’ta Yeşil Bölge’ye füzeli saldırı, ABD Büyükelçiliğinden siren sesleri yükseliyor
Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Yeşil Bölge'deki ABD Büyükelçiliği yakınlarına Katyuşa füzesiyle saldırı düzenlendi. Saldırıda can kaybının yaşanıp yaşanmadığı henüz bilinmiyor. Füzeli saldırı sesi Bağdat'ın birçok noktasından duyulurken, ABD Büyükelçiliğinden siren sesleri yükseliyor.

https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/14/bagdatta-yesil-bol…


16) Libya hükümeti, Hafter ile Paris'te görüşme olacağı iddialarını yalanladı

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-hukumeti-hafter-ile-pariste-gorusme-olacagi-iddialarini-yalanladi/1973466


17) Çin Devlet Başkanı Şi: “İç işlerimize karışmayın”
Xinhua'da yer alan habere göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dönem Başkanı Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel'in katılımıyla video konferans yöntemiyle düzenlenen AB-Çin liderler toplantısında açıklamalarda bulundu. Şi, Çin'in iç işlerine karışılmasına, ülkede istikrarsızlık, anlaşmazlık ve karışıklık yaratacak herhangi güce ya da kişiye karşı olduklarını vurguladı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cin-devlet-baskani-si-ic-isle…


18) Alman şansölye Merkel siyaseti bırakıyor
2005 yılından itibaren iktidarda olan Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) partisinin lideri Merkel, siyasete nokta koymaya hazırlanıyor. Partinin yürütme komitesi, yeni liderini seçecek. 4 Aralık'ta Stuttgart'ta kongre yapmaya hazırlanan komite, seçimi pandemiden dolayı tek güne indirdiğini duyurdu.

https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/14/alman-sansolye-mer…