Türkiye gündemi haber özetleri - 14 Kasım 2020 Cumartesi

14 KASIM 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Erdoğan: “Hukukta reform, ekonomide büyüme ve istihdam odaklı seferberlik başlatıyoruz.”
“Bakanlıklarımız ve kurumlarımız yanında ilgili tüm kesimlerle yakın diyalog ve iş birliği hâlinde ülkemizde ekonomide ve hukukta yeni bir reform dönemi başlatıyoruz. Ekonomisi güçlü olmayan bir ülkenin diğer alanlardaki kazanımlarını koruyamayacağının bilinciyle yeni bir istikrar, büyüme ve istihdam odaklı seferberlik başlatıyoruz…Ekonomi politikalarımızı, fiyat istikrarı, finansal istikrar ve makroekonomik istikrar olmak üzere üç sacayağı üzerinde inşa ederek inşallah hedeflerimize ulaştıracağız. Bu çerçevede önceliğimiz şüphesiz ki enflasyonu süratle tek haneli rakamlara, ardından da orta vadeli programımızdaki seviyelere çekmektir. İstihdamı artırarak vatandaşlarımızın iş ve aş endişelerini ortadan kaldırmak da temel önceliklerimiz arasındadır.”
https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/122791/-ulkemizde-ekonomide-ve-hukukta-yeni-bir-reform-donemi-baslatiyoruz-

2) ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey'den itiraflar
- Suriye’den asla asker çekme olmadı, ABD yönetimine aldatmaca oyunu oynadık.
- Washington’da hiç kimse Suriye’deki Kürtlere Türkiye’ye karşı askeri garanti vermedi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/jeffreyden-itiraflar-suriyeden-asla-asker-cekme-olmadi-41662392

3) Kılıçdaroğlu’na fezleke Meclis’te
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında HDP’li Selahattin Demirtaş’ı övdüğü, kayyumları karşı çıktığı için MHP milletvekillerinin suç duyurusu üzerine TBMM’ye fezleke gönderilerek, dokunulmazlığının kaldırılması istendi. MHP Genel Başkan Yardımcıları Feti Yıldız, İzzet Ulvi Yönter ve İsmail Faruk Aksu’nun yer aldığı MHP’nin ‘Kılıçdaroğlu komisyonu’ 5 Şubat 2020’de suç duyurusunda bulunarak Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmişti.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/kilicdarogluna-fezleke-mecliste-41662322

4) İşte Soros’un Türkiye ağı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine müfettişler, Osman Kavala ve şirketlerindeki para hareketlerini inceledi. Müfettişlerin hazırladığı raporda, Kavala'nın şirketlerine katılımı ve para transferleri şaibeli bulundu. Raporda, Kavala'nın terör örgütü PKK'ya yardım ettiği gerekçesiyle kapatılan ve FETÖ'yle bağlantılı dernek ve internet sitesine yardımda bulunduğuna da dikkat çekildi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/11/14/iste-sorosun-turkiye-agi

5) Karabağ zaferi sonrası yeniden gaza basıldı! Çin'in ardından İran, Afganistan ve Pakistan da denkleme giriyor.
24 Temmuz 2008'de temeli atılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu töreninde iki liderin ilk kez gündeme getirdiği Nahçıvan Demiryolu'nda seneye raylar döşenmeye başlanacak. Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da elde ettiği zaferler sonrası projede hızlandırma kararı alınırken, Kars-Iğdır'dan başlayarak Nahçıvan'a doğru 230 kilometre sıfırdan demiryolu hattı yapılacak.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/11/14/son-dakika-karabag-zaferi-sonrasi-yeniden-gaza-basildi-cinin-ardindan-iran-afganistan-ve-pakistan-da-denkleme-giriyor

6) Biden'dan Trump'a çağrı: “Acil harekete geç!”
ABD başkanlığına seçilen Joe Biden'dan Donald Trump'a çağrı geldi. Trump'a 20 Ocak 2021'e kadar başkanlık koltuğuna oturamayacağını hatırlatan Biden, ülkede hızla artan yeni tip koronavirüs vakalarına karşı acil harekete geçilmesini istedi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3033849-bidendan-trumpa-cagri-acil-harekete-gec
- ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde kritik önemdeki Kuzey Carolina eyaletini Cumhuriyetçi Donald Trump, Georgia eyaletini Demokrat Joe Biden kazandı.

7) Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakü ile Erivan arasındaki ateşkesi izleyecek gözlem merkezinin Dağlık Karabağ dışında kurulması konusunda anlaştığını söyledi.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011131043217115-peskov-putin-ve-erdogan-rus-turk-gozlem-merkezinin-daglik-karabag-disinda-bulunmasi-konusunda/

8) Libya'da seçimlerin tarihi belli oldu: 24 Aralık 2021
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberi-ve-aciklandi-libyada-secimlerin-tarihi-belli-oldu-41662317

9) Türkiye’ye karşı 3’lü cephe
İsrail-Sudan yakınlaşmasından faydalanmak isteyen Mısır’ın talebi üzerine üç ülkenin güvenlik ve askeri yetkilileri bir toplantı düzenleyecek. Özel kaynaklar, Mısır genel istihbarat servisinden yetkililerin, Savunma Bakanı Yardımcısı’nın ve Güney Bölge Komutanı’nın toplantıya katılacağını doğruladı.
https://www.yenisafak.com/gundem/turkiyeye-karsi-3lu-cephe-hedefleri-kizildenizde-turk-varligi-3575058

10) “Kozmik Oda kumpasçısını” ABD’de hoca yapmışlar
Kozmik Oda’da yer alan devlet sırrı niteliğindeki gizli belgeleri kopyalayıp yurtdışına kaçırmakla suçlanan eski TÜBİTAK çalışanı Ünal Tatar’ın izini Hürriyet, ABD’de buldu. Firari Tatar’ın New York Üniversitesi’nin Albany’deki kampusunda doçent olarak ‘siber güvenlik’ dersi verdiği ortaya çıktı.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberi-kozmik-oda-kumpascisini-abdde-hoca-yapmislar-41662355

11) Gazprom’un Türkiye’ye gaz sevkiyatı 2 kat arttı
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011141043220741-gazpromun-turkiyeye-gaz-sevkiyati-eylul-ayinda-neredeyse-2-kat-artti/

12) Rusya ile Türkiye arasında yeni yatırım mutabakatı
Rus 'Natsionalnaya Kontsessionnaya Kompaniya' (Ulusal İmtiyazlı Şirket) şirketi ile Türkiye İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu, Rus-Türk İşbirliği Konseyi'nin desteğiyle Türk yüklenicilerin Rusya'daki önemli altyapı projelerine katılımını öngören bir mutabakat zaptı imzaladı.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011131043220342-rus-ve-turk-kuruluslar-turk-sirketlerin-rusyadaki-onemli-projelere-katilmasini-ongoren-mutabakat/


13) Faiz düştükçe büyüme artıyor
Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı baltalayan yüksek faiz, Türkiye’nin büyümesinin önündeki en büyük engel. Son 10 yıllık rakamlar incelendiğinde, bu gerçek net olarak anlaşılıyor. Faizlerin yüksek olduğu yıllarda Türkiye Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH)’nın küçüldüğü, faizin düşük olduğu yıllarda ise Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme kaydettiği görülüyor. Merkez Bankasının faizleri yüksek tuttuğu yıllarda üretim ve arz üzerinde büyük bir maliyet baskısı oluştu.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/faiz-dustukce-buyume-artiyor-3575051


14) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Üretilen aşı şirketlerin kar hırsına kurban edilmemeli”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-uretilen-asi-sirketlerin-kar-hirsina-kurban-edilmemeli/2042866

15) Donald Trump, Koronavirüs aşısı için tarih verdi
ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı nisan ayına kadar tüm Amerikalılara yetecek kadar aşıları olacağını belirterek ikinci bir karantinaya gitmeyeceklerini açıkladı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/donald-trump-koronavirus-asisi-icin-tarih-verdi-1790895

16) Filistin Başbakanı Iştiyye: “Pompeo'nun yerleşim birimlerine ziyareti tehlikeli bir girişimdir. Uluslararası hukuka ve BM sözleşmelerine aykırıdır.”

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/filistin-basbakani-istiyye-pompeonun-yerlesim-birimlerine-ziyareti-tehlikeli-bir-girisimdir/2043093

 

17) ABD, Demir Kubbe'yi kendi sınırları içerisinde aktifleştirdi
ABD Kara Kuvvetlerinin, İsrail'den alınan Demir Kubbe Hava Savunma Sistemlerinin Teksas eyaletindeki Fort Bliss Üssü'nde test etmek üzere aktifleştirdiği bildirildi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3033856-abd-demir-kubbeyi-kendi-sinirlari-icerisinde-aktiflestirdi

18) Hint-Pasifik stratejisi konusunda işbirliği
Amerika Birleşik Devletleri (ABD)-Japonya ittifakının son yıllarda gelişmesiyle birlikte Tokyo, eş zamanlı olarak ABD-Japonya ordularını birleşmeye teşvik etti ve Avustralya, Hindistan, Filipinler ve Vietnam gibi ülkelerle güvenlik operasyonlarını güçlendirdi.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/hint-pasifik-stratejisi-konusunda-is-birligi-175647

19) Akademisyen Altay Atlı, CRI Türk'te Kamil Erdoğdu'nun hazırlayıp sunduğu "Güne Başlarken" programına konuk oldu ve Shanghai İş Birliği Örgütü (SİÖ) liderler zirvesini değerlendirdi.

https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/zirvede-bircok-anlasma-imzalandi-175663