Türkiye gündemi haber özetleri - 13 Eylül 2020 Pazar

13 EYLÜL 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ



1) ABD Dışişleri Bakanı: “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki eylemlerinden derin endişe duyuyoruz!”
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Güney Kıbrıs lideri Anastasiadis ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada Doğu Akdeniz'deki gerilime diplomasi yoluyla çözüm bulunması gerektiğini belirterek "Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi münhasır ekonomik bölgesinde bulmuş olduğu hidrokarbon da dahil olmak üzere doğal kaynaklarını kullanma hakkı var" dedi. Pompeo, G.Kıbrıs Rum Yönetimi ile Rusya karşında atacakları adımları da duyurdu: “ABD’nin, Rusya’nın buradaki limanlardaki para aklama eylemlerinden duyduğumuz endişeyi dile getirdim. Kıbrıs limanlarında duran Rus gemilerinin hepsinin Suriye’de insani görevler yapmadığını biliyoruz ve Kıbrıs’la bu endişelerimizi paylaştık.”
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/abd-disisleri-bakani-turkiyenin-dogu-akdenizdeki-eylemlerinden-derin-endise-duyuyoruz-6035494/

 

2) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Macron senin zaten süren az kaldı. Gidicisin”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Macron, ben sana birkaç yıl önce ne demiştim? Bir telefon görüşmemizde, bak tarih bilgin hiç yok, önce tarih öğren demiştim ve Türkiye'ye tarih dersi verme." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-macron-senin-zaten-suren-az-kaldi-gidicisin/1971570

 

3) Yunanistan'dan yeni bir tahrik daha
Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, Meis adasında sözde kurtuluş törenine katılacak. Sakellaropulu, uluslararası anlaşmalar gereği üzerinde askeri uçağın dahi uçamayacağı adaya 4 F16 jeti refakatinde, orduya ait helikopterle gidecek.
https://www.yenisafak.com/dunya/yunandan-agir-tahrik-yunanistan-bugun-bir-provokasyona-daha-imza-atacak-3566949

 

4) Oruç Reis’ten NATO molası
Bir aydır Doğu Akdeniz’de araştırmalarını sürdüren Oruç Reis, kablolarını toplayarak limana döndü. Yaklaşık 3 bin 500 kilometrelik bir alanı tarayan geminin faaliyetlerine, NATO nezdinde başlatılan müzakere çalışmaları nedeniyle ara verildiği belirtiliyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/oruc-reisten-nato-molasi-muzakere-calismalari-sonrasinda-kablolari-toplayip-limana-yanasti-3566951


5) Rusya Sağlık Bakanı: “Koronavirüs aşısı tüm ülkeye gönderildi”
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/12/rusya-saglik-bakani-asi-tum-ulkeye-gonderildi

 

6) ABD, Hafter'in Libya petrolüne uyguladığı blokajı sonlandırmayı “taahhüt ettiğini” duyurdu
ABD'nin Libya Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Libya Büyükelçisi Richard Norland'ın, Halife Hafter ile "karşılıklı yazışmalarda" bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, Hafter'in "tüm enerji sektörünün en geç 12 Eylül'de yeniden açılmasına izin vereceğini ve bunu şahsen taahhüt ettiğini" ilettiği belirtildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-hafterin-libya-petrolune-uyguladigi-blokaji-sonlandirmayi-taahhut-ettigini-duyurdu/1971652

 

7) Fas'taki Libyalı heyetler, devletin üst düzey kurumlarıyla ilgili anlaşma imzaladı
Libya Devlet Yüksek Konseyi ve ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter'in siyasi müttefiki Tobruk Temsilciler Meclisini (TM) temsil eden heyetler, ülkedeki üst düzey kurumlara yapılacak atamalarla ilgili anlaşmayı imzaladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fastaki-libyali-heyetler-devletin-ust-duzey-kurumlariyla-ilgili-anlasma-imzaladi/1971635

 

8) Mısır'da İhvan lideri Bedii'ye müebbet hapis cezası
Mısır resmi ajansı MENA'ya göre, Port Said Ceza Mahkemesi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin yanı sıra İhvan liderlerinden 11'ine daha müebbet hapis cezası (25 yıl) verdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/misirda-ihvan-lideri-bediiye-muebbet-hapis-cezasi/1971586

 

9) Doğalgaz keşfinde son durum ne? Bakan Dönmez açıkladı
Son dakika haberine göre; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'deki doğal gaz keşfine ilişkin, "Şu anda yaklaşık 3 bin 500-4 bin metrelerdeyiz. 500-1000 metre arasında bir işimiz daha var, üçüncü katmandayız. Dualarınızı bizden eksik etmeyin." dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/son-dakika-haberi-dogalgaz-kesfinde-son-durum-ne-bakan-donmez-acikladi-41609969

 

10) Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sakarya Zaferi mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sakarya Zaferi, bugün hala varlığımızı hazmedemeyip boş hevesler peşinde koşanların akıbetlerinin yine hüsran olacağının nişanesidir." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogandan-sakarya-zaferi-mesaji/1971578


11) MSB açıkladı: “Son 24 saatte 21, son 10 günde ise 118 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi”

https://www.yenisafak.com/gundem/msb-acikladi-son-24-saatte-21-son-10-gunde-ise-118-terorist-etkisiz-hale-getirildi-3566859


12) 30 milyon dolarlık yerlileşme adımı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, temizlik ve kişisel bakım ürünleri alanında faaliyet gösteren P&G firmasının Türkiye’de yeni yatırımlara ve yerlileşme adımlarına imza atacağını bildirdi. Varank ayrıca, firmanın bu sene 120 milyon dolar ihracat yapmayı planladığını aktardı.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/uretimde-guclu-ve-rekabetciyiz-30-milyon-dolarlik-yerlilesme-adimi-3566837

 

13) İhracat odaklı teknoloji firmalarına "İhtisas serbest bölgeleri" daveti
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yaptığı yazılı açıklamada, ihtisas serbest bölgelerine ilişkin yasal altyapı hazırlama çalışmalarının tamamlandığını belirterek, yeni yatırım projelerinin değerlendirilmesine ve İstanbul İhtisas Serbest Bölgesi'nde faaliyet göstermek isteyen firmaların kabulüne başlandığını duyurdu.
https://www.dunya.com/sektorler/teknoloji/ihracat-odakli-teknoloji-firmalarina-ihtisas-serbest-bolgeleri-daveti-haberi-481384

 

14) Moodys'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi ne anlama geliyor?

https://www.bloomberght.com/moodys-in-turkiye-nin-kredi-notunu-dusurmesi-ne-anlama-geliyor-2264211

15) Suud’da MOSSAD sorgusu
Suudi Arabistan yönetiminin, hapishanelerindeki Filistinli tutukluları İsrailli ajanlara sorgulattığı ortaya çıktı. Suudi hapishanelerinde Hamas’ı destekledikleri suçlamasıyla tutuklu bulunan Ürdünlü ve Filistinli aktivistlere yönelik soruşturmada, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki istihbarat işbirliği doğrulandı.
https://www.yenisafak.com/dunya/suudda-mossad-sorgusu-arabistanda-tutuklu-filistinlileri-israil-ajanlari-sorguluyor-3566955

 

16) Boris Johnson'dan AB'ye sert tepki
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği'ni (AB), Birleşik Krallık'ın birlik ve toprak bütünlüğüne tehdit olarak nitelendirdi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/boris-johnsondan-abye-sert-tepki-41609644


17) Avrupa Parlamentosu'ndan İngiltere'ye uyarı
Yapılan yazılı açıklamada, "AP'deki siyasi parti liderleri, uluslararası hukuku ciddi ve kabul edilemez biçimde ihlal eden İngiliz hükümetinin iç piyasalar yasal düzenlemesinden dolayı derin endişe duyuyor." ifadesi kullanıldı.
https://www.dunya.com/dunya/avrupa-parlamentosundan-ingiltereye-uyari-haberi-481373


18) Çin Amerikalı diplomatların faaliyetlerine yeni kısıtlamalar getirdi
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün yazılı açıklamasında, yeni kuralların, ABD'nin Pekin Büyükelçiliğinde ve Çin genelindeki konsolosluklarda görevli üst düzey diplomatlara uygulanacağı belirtildi. Açıklamada öte yandan Çin'in, ABD ile "tüm sektörlerde iş birliğini ve normal alış verişi" desteklediği, yeni kısıtlamaların, ABD'nin geçen yıl Çinli diplomatlara karşı uygulamaya başladığı önlemleri geri çekmesi halinde kaldırılabileceği kaydedildi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/cin-amerikali-diplomatlarin-faaliyetlerine-yeni-kisitlamalar-getirdi-41609655


19) Ruhani’den dost ülkelere tepki
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yeni tip Koronavirüs ile mücadelede kullanılmak üzere bazı dost ülke bankalarında bulunan kendilerine ait paraları ABD baskısı nedeniyle teslim alamadıklarını söyledi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5354858/ruhani-bazi-ulkeler-abd-baskisiyla-bize-ait-parayi-teslim-etmiyor

 

20) İran Devrim Muhafızları’ndan Bahreyn'e tehdit
İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, Bahreyn'in İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararı kınanarak, "Bahreyn'in cellat iktidarı, Kudüs mücahitlerinin alacağı intikamı beklesin" denildi.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/12/iran-devrim-muhafizlarindan-bahreyne-tehdit

 

21) Trump'tan Rusya soruşturması ekibine suçlama
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın 2016'da ABD Başkanlık seçimlerini Trump lehine etkilediği iddialarını araştıran Özel Yetkili Savcı Robert Mueller'in ekibinin, soruşturulmalarından önce telefonlarının belleklerini sildiğini açıkladı.
https://www.dunya.com/dunya/trumptan-rusya-sorusturmasi-ekibine-suclama-haberi-481395