Türkiye gündemi haber özetleri - 13 Aralık 2020 Cuma

13 KASIM 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ



1) Rusya: “Karabağ’da Türkiye ile ortak görevlerimiz var”
Lavrov, "Çalışmalar, ortak merkez için ayrılmış topraklarda yapılacak. Dağlık Karabağ meselesi ile ilgili Türkiye ile yapılacak işler olduğuna dikkati çeken Lavrov, "Türkiye ile ortak görevlerimiz var. Görevimiz, Azerbaycan topraklarından teknik araçlarla gözlem yaparak barış operasyonun yapıldığı bölgede durumu gözlemlemektir" dedi.

https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/avrasyadan/rusya-disisleri-bakani-lavrov-daglik-karabagda-turkiye-ile-ortak-gorevlerimiz/5fad465b01a30a22e8bb607c

- Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, gözlem merkezinde Türk ve Rus askerlerinin birlikte çalışması konusunda anlaşma sağlandığını belirtti. Barış gücü konusunda ise iki ülkenin yaklaşımlarında farklılıklar olduğunu söyledi. Peskov, "Putin, Erdoğan'ın yapıcı tavrını önemsiyor" dedi. Bu tür anlaşmazlıkların diyalog sürecinde çözülebildiğine dikkati çekti.

https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/avrasyadan/rusyadan-gozlem-merkezi-aciklamasi/5fae13ec01a30a22e8bb6089

2) Milli Savunma Bakanı Akar: " Türkiye orada nerede? Türkiye işin dibinde. Hem masada hem sahada. Orada herhangi bir oldubitti söz konusu değil. Gözlem gücü için tezkere gerekebilir. Asker sayısı yarın ki görüşmede netleşecek"

https://www.hurriyet.com.tr/video/milli-savunma-bakani-hulusi-akar-aciklamalarda-bulundu-41661429

 

3) Rusya Savunma Bakanlığı: Rus barış güçleri Stepanakert’e (Hankendi) girdi
Tümgeneral Konaşenkov, “Bugün, yani 12 Kasım’da Rusya barış güçlerinin önde gelen birlikleri, Dağlık Karabağ topraklarında ateşkes ve çatışmaların sonlanması ile ilgili anlaşmalara uyulup uyulmadığını izleme görevini yerine getirmeye başladı. Ateşkese temas hattının tamamında uyuluyor” diye konuştu.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011121043214738-rusya-savunma-bakanligi-rus-baris-gucleri-stepanakerte-girdi/

4) Paşinyan'ın istifası için protestolar sürüyor
Ermenistan’da, Azerbaycan ile Dağlık Karabağ’da çatışmaları sona erdiren anlaşmanın imzalaması nedeniyle hükümetin istifası için düzenlenen gösterilerinde 60'tan fazla kişi gözaltına alındı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/pasinyan-in-istifasi-icin-protestolar-suruyor

 

5) Jeffrey'den Biden'a Trump'ın Orta Doğu politikalarını takip et
ABD'nin bu ay içinde görevi bırakacağı açıklanan Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, seçimleri kazanan Joe Biden'a, 'Trump yönetiminin Orta Doğu politikalarını takip etmesi' tavsiyesinde bulundu. Jeffrey, "Suriye'deki gerçek asker sayımızı hiçbir zaman tam olarak açıklamadık" ifadesini kullandı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/abdnin-suriye-ozel-temsilcisi-jeffreyden-bidena-trumpi-takip-et-tavsiyesi-1790668

 

6) Erdoğan’dan savunma sanayinde “Yerli üretim varsa dışarıdan almayacağız” mesajı
"İHA, SİHA ve TİHA üretiminde ise artık dünyanın ilk 3-4 ülkesi içindeyiz. Kendi üretebileceğimiz ürünlerin yurt dışından tedarik edilmesine asla tahammülümüz yoktur. Elimizdeki sınırlı kaynağı, kendi savunma sanayimizi geliştirmek ve güçlendirmek için kullanmak birinci önceliğimizdir. Bu konuda vakıf şirketlerimizin yanı sıra sektörümüzden de azami gayret bekliyorum. Kara ve deniz araçlarında kendimizle beraber, dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını da karşılayan bir ülke haline geldik. Kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında yer alıyoruz. İHA, SİHA ve TİHA üretiminde ise artık dünyanın ilk 3-4 ülkesi içindeyiz. Bugün Türkiye, küresel tedarikçilerin çıkardığı tüm zorlukları ve uyguladığı gizli açık ambargoları kendi gücüyle aşabilen bir ülke haline gelmiştir.”
https://www.iletisim.gov.tr/turkce/haberler/detay/cumhurbaskani-erdogan-dunyanin-ilk-100-savunma-sirketi-listesinde-7-firmayla-temsil-ediliyoruz

7) Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Abidin Ünal: “S-400'ün ikinci filosu da gelmeli“
Ünal, Türkiye’ye ancak ikinci S-400 filosu geldiğinde ihtiyacın karşılanacağını söyledi. Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde “Savunmaya S-400 ve İHA/SİHA Etkisi” konulu sunum yapan Ünal, iki bataryadan oluşan ilk filonun geçen sene geldiğini hatırlatarak şu değerlendirmeyi yaptı: “İkinci filonun bizim için hayati değeri var. Milli kontrol sistemi olacak, milli komuta kontrol sistemlerimize entegre olacak. Konseptin bütünlüğü için 2 filo gerekli ve 2. filoyu harekat bağlamında bekliyoruz.”
https://www.yenisafak.com/ekonomi/s-400un-2-filosu-da-gelmeli-s-400ler-faaliyete-gecti-mi-3574918

8) Kılıçdaroğlu anadilde eğitimi savundu
Ortadoğu Enstitüsü’ne konuşan CHP Lideri, "Çocuğun anadilinde eğitime başlayıp sonra resmi dilinde eğitim görmesi gerektiğini düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.
https://www.mei.edu/events/voices-turkish-politics-conversation-kemal-kilicdaroglu?s=08

9) Şırnak'taki terör mağdurlarının HDP binası önündeki eylemine Diyarbakır annelerinden destek
Dağa kaçırılan çocukları için Diyarbakır'da HDP il binası önünde oturma eylemi yapanlardan 7 aile, destek için gittiği Şırnak'ta, terör mağduru vatandaşların her hafta HDP binası önünde yaptığı eyleme katıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/diyarbakir-annelerinin-evlat-nobeti/sirnaktaki-teror-magdurlarinin-hdp-binasi-onundeki-eylemine-diyarbakir-annelerinden-destek-/2041729

 

10) İyi Parti'de telaş: “HDP ile Anayasa masası” yalanlanıyor ama kanıtlara yanıt yok
İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu Ümit Özdağ’ın bu yöndeki açıklamalarını yalanladı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/iyi-parti-de-telas-hdp-ile-anayasa-tartismasi-223187

11) Özdağ ve Koncuk'un kesin ihracı bekleniyor
İyi Parti’de Ümit Özdağ ve İsmail Koncuk’un başlattığı “FETÖ iddialarının” ardından bugün Disiplin Kurulu toplanıyor. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kendi inisiyatifini “kesin ihraç kararı” ile iki ismin partiden uzaklaştırma yönünde kullanacağı belirtilirken, Disiplin Kurulu’nda da iki ismin ihracına kesin gözüyle bakılıyor.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5701404/ozdag-ve-koncukun-kesin-ihraci-bekleniyor

12) Fahrettin Koca'dan umutlandıran paylaşım
"ÖZGÜRCE NEFES ALACAĞIMIZ günleri özledik. Maske, yakın zamanda hayatımızdan çıkmış olacak. COVID-19 aşı çalışmalarında büyük ilerlemeler var. Sonucu bekleyelim. Evimizin dışında, başkalarıyla olduğumuz her yerde maskemizi kuralına uygun şekilde takalım. Sabrınız için: Sağ olun."
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/fahrettin-kocadan-maske-aciklamasi-1790676

13) Adalet Bakanı Gül hâkim ve savcılara “Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun. Bizim yargı mensuplarından beklediğimiz budur. Hiç kimsenin talimatına, telkinine bakarak değil, dosyaya bakarak vicdanınıza göre karar verin, 83 milyon geleceğe daha güvenle baksın” diye seslendi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/adalet-yerini-bulsun-isterse-kiyamet-kopsun-41661396

14) Eylül ayı sanayi üretim rakamları açıklandı
Sanayi üretim endeksi, Covid-19 salgın sürecinde normalleşme sonrası artışını sürdürerek, eylülde aylık bazda yüzde 1,7, yıllık yüzde 8,1 yükseldi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/son-dakika-eylul-ayi-sanayi-uretim-rakamlari-aciklandi-1790673

15) Küçükçekmece'deki park soruşturmasında iki görevden uzaklaştırma
Küçükçekmece'deki parkta terör örgütü sembollerini andıran görsellerle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Belediye Başkan Yardımcısı ve Park ve Bahçeler müdürü görevden uzaklaştırıldı.
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/kucukcekmecedeki-park-sorusturmasinda-iki-gorevden-uzaklastirma/530542

16) İngiliz basını: “Türkiye artık Rusya'nın arka bahçesinde”
İngiliz basını, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki anlaşmayla, Türkiye'nin Rusya'nın "arka bahçesindeki" yerini sağlamlaştırdığını ve Moskova'nın bölgedeki tek güç olmadığını gösterdiğini yazdı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/ingiliz-basini-turkiye-artik-rusya-nin-arka-bahcesinde

17) Bağdat ile Bölgesel Yönetim arasında bütçe krizi
Irak Parlamentosu memur maaşlarının ödenmesi amacıyla hükümetin sunduğu "Mali Borçlanma Yasası"nı onayladı. Yasaya göre, Irak hükümeti boşalan hazine için Merkez Bankası ve diğer kamu bankalarından borç alacak. Ancak yasa tasarısında Şii ve Sünni bazı tarafların imzası ile Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı olan 320 milyon dolarlık aylık bütçe payının gönderilmemesi maddesi eklendi. Bunun yerine yasaya, Kürdistan Bölgesi’nin aylık bütçesini alabilmesi için petrol, sınır ve gümrük gelirlerini Bağdat'a teslim etmesi şartı eklendi. Barzani yaptığı açıklamada bu uygulamayı “Iraklı tarafların Kürdistan halkını sırtından hançerlemesi” olarak nitelendirdi.
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/1211202013

18) Lavrov: “Biden yönetiminden Rusya konusunda çarpıcı bir değişiklik beklemiyoruz”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011121043213612-lavrov-biden-yonetiminden-rusya-konusunda-carpici-bir-degisiklik-beklemiyoruz/

19) Batının korkunç yüzü ortaya çıktı!
Alman polisinin ve Batı’nın ırkçı tutumu bir kez daha gözler önüne serildi. Gelen son dakika haberine göre; Alman polisindeki ırkçılığı mercek altına alan araştırma korkunç gerçekleri ortaya çıkardı. Polislerin, “Türk avına çıkalım” diyerek, sokak sokak Türk aradıkları öğrenildi. Tüyler ürperten araştırmada, "Karar verildikten sonra bilinçli ava çıkılıyor. Sinyal verilmemesi gibi olaylar bile büyütülüyor." ifadeleri yer aldı.
https://m.sabah.com.tr/dunya/2020/11/13/son-dakika-haberi-batinin-korkunc-yuzu-ortaya-cikti-bugun-turk-avina-cikalim,

20) Almanya Cumhurbaşkanı orduya Müslüman din görevlisi alınmasını istedi
"Müslüman askerlerimizi de dini bakımdan mahrum etmemeliyiz" diyen Steinmeier, Alman ordusunda Yahudi askerlere yönelik benzer bir uygulamanın bu yıl içerisinde başlatıldığını hatırlattı.
https://www.rudaw.net/turkish/world/121120201

21) Trump, Arizona ve Georgia eyaletlerin kendilerinin kazanacağını savundu
https://www.aa.com.tr/tr/abd-baskanlik-secimleri-2020/trump-arizona-ve-georgia-eyaletleri-kendilerinin-kazanacagini-savundu/2041784

22) Koronavirüs salgını İtalya'da kontrolden çıktı
İtalya'da koronavirüs salgınının kontrolden çıkmasıyla birlikte sağlık sistemi de alarm veriyor. Hastanelerin kapasitesi dolunca ortaya trajik görüntüler çıkmaya başladı. Napoli’deki Cardarelli Hastanesinin acil servis birimindeki bir tuvalette yerde hayatını kaybetmiş yatan bir Kovid-19 hastasına ait olduğu ifade edilen görüntüler sosyal medyada ve yazılı basında geniş yankı buldu.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/koronavirus-salgini-italya-da-kontrolden-cikti

23) AB Venezuela yaptırımlarının süresini uzattı
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/ab-venezuela-yaptirimlarinin-suresini-uzatti

24) Kırgızistan Başbakanı Caparov, cumhurbaşkanlığına aday olacak

25) Senegal Cumhurbaşkanı: “BM Afrika'nın çıkarlarına hizmet etmiyor”
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/senegal-cumhurbaskani-bm-afrika-nin-cikarlarina-hizmet-etmiyor