Türkiye gündemi haber özetleri - 12 Eylül 2020 Cumartesi

12 EYLÜL 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Yunanistan'a ve işbirlikçilerine kötü haber! “Kanuni” geliyor
Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisi "Kanuni", Akdeniz'e açılmak için gün sayıyor. Bakım, güncelleme ve geliştirme sürecinde sona gelinen Kanuni, kırmızı beyaza boyanarak üzerine Türk bayrağı işlendi. Türkiye'nin sondaj çalışmalarını yoğunlaştırmak için "Fatih" ve "Yavuz" gemilerine ek olarak satın aldığı "Kanuni" isimli sondaj gemisinin, Mersin'in Silifke ilçesine bağlı İncekum mevkisindeki NATO Limanında bakım, güncelleme ve geliştirme süreci tamamlanma aşamasına getirilip, denizlere açılmasına az bir zaman kaldı.

https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/11/son-dakika-haberi-yunanistana-ve-kirli-isbirlikcilerine-kotu-haber-kanuni-geliyor

2) The Guardian'dan çarpıcı analiz: “Lahey Türkiye'yi 400 bin kilometrekarelik su alanından mahrum bırakamaz”
Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında devam eden gerilime ilişkin The Guardian gazetesinde çarpıcı bir analiz yayınlandı. Kıta sahanlığı konusunda uluslararası hukukun adanın büyüklüğünü ve anakaraya olan uzaklığını hesap ettiğine dikkat çekilen makalede, "Uluslararası Adalet Divanı'nın Türkiye'yi 400 bin kilometrekarelik su alanından mahrum bırakması pek olası değil" ifadelerine yer verildi.

https://www.yenisafak.com/dunya/the-guardiandan-carpici-anal…


3) CHP'li Özkoç'tan Macron'a cevap: “Haddini bilmeli”
CHP Grub Başkanvekili Engin Özkoç, Macron'un Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik çirkin sözlerine ilişkin, "Hiçbir ülkenin devlet başkanı Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığı makamı için yakışıksız bir üslupla asla konuşamaz. Bu yaptığı açıklamaları biz CHP olarak kabul etmiyoruz ve kınıyoruz. Macron haddini bilmelidir" diyerek tepki gösterdi.

https://www.yenisafak.com/gundem/son-dakika-haberleri-chpli-engin-ozkoctan-turkiyeyi-ve-erdogani-hedef-alan-macrona-tepki-3566804

4) Van'da 3 askerimiz şehit oldu
Van’ın Çatak ilçesinde PKK’lı teröristlerin hain saldırısında kahraman Mehmetçiklerimiz Yüzbaşı Mahmut Top, Uzman Çavuş Sezer Uçar, Uzman Çavuş Yusuf Uyar şehit düştü.

https://www.ulusal.com.tr/gundem/van-da-3-asker-sehit-oldu-h…


5) Dışişleri Bakanlığı: “Bahreyn'in İsrail'le diplomatik ilişki tesis etme kararı almasını şiddetle kınıyoruz”

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-bahreyn…


6) Yeni Şafak: “İbrahim Kalın'ın sözleri derin bir entelektüel tartışmaya dönüştü”
Gazete, Kalın’ın “Biz kendi hikayemizi yazacağız” sözleri üzerine başlayan tartışmaya katılan siyasi partilerden isimlerin değerlendirmelerini haberleştirdi. CHP ve İYİ Parti’den yöneticiler ile Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in konuyla ilgili görüşleri paylaşıldı.

https://www.yenisafak.com/gundem/-bu-hikayeyi-birlikte-yazacagiz-ibrahim-kalinin-sozleri-derin-bir-entelektuel-tartismaya-donustu--3566846


7) İYİ Parti Genel Sekreteri: “HDP ile yan yana gelmeyiz”
İP Genel Sekreteri Uğur Poyraz "Genel Başkanımız 'HDP'yi nereye konumlandırıyorsunuz?' sorusu üzerine çok açık bir şekilde 'PKK'nin yanında konumlandırıyoruz' demiştir. İyi Parti yetkili kurulları, HDP, terör örgütü ile arasında mesafe koymadığı sürece işbirliği, diyalog, ittifak gibi hiçbir platformda bir araya gelinmeyeceği ifade edilmiştir. Bu ülkenin askerine, polisine, masum insanına silah gösteren, tehdit eden her yapıyla ilişkisi olan herkes bizim kan davalımızdır.” dedi. Poyraz, Akşener’in Demirtaş’la ilgili sözlerini savunmakta ise zorlandı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun örf ve adetlerinden bahsederek geçiştirdi.


8) İYİ Partili Paçacı: “Bugün CHP'yleyiz, yeni kurulan partiler de var, yarını konuşmak için ise erken”
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı, Millet İttifakı'nın genişletilmesine yönelik görüşmeler yapıldığı iddialarına cevap verdi. Yeni kurulan partilerle ittifak yapılabileceğine yeşil ışık yakan Paçacı, "İYİ Parti'nin kırmızı çizgisi, sistemin tekrar güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş parlamenter sisteme dönüştürülmesidir. Bu ortak paydada bugün itibarıyla CHP ile aynı noktada bulunuyoruz. Ama önümüzdeki zaman dilimi içerisinde diğer kurulmuş olan partilerle de görüşme yapılabilir. Bunları söylemek için bugün çok erken" ifadelerini kullandı.

https://www.yenisafak.com/gundem/iyi-partili-pacaci-bugun-chpyleyiz-yeni-kurulan-partiler-de-var-yarini-konusmak-icin-ise-erken-3566787

9) Fazıl Say Sözcü Gazetesi'ne ateş püskürdü: “Bir daha Sözcü almam”
Sözcü Gazetesi'nin son kurbanı piyanist ve besteci Fazıl Say, oldu. Yeni kitabıyla ilgili röportaj verdiği gazetenin kendisini hedef tahtasına koyduğunu belirten Say, "Ben de bir dönem Türkiye’den kaçmayı düşündüm ama sonra doğru bildiklerimin mücadelesini vermek için kaldım” cümlesinin "Türkiye'den kaçmayı düşündüm" şeklinde manşete taşındığını aktararak "Bu manşeti okuyan biri bana küfürü basar" ifadelerini kullandı. Sözcü'nin daha önceki röportajlarında da benzer şekilde manşetler attığını söyleyen piyanist, "Bir insanı toplum önünde yıpratmaktır. Özür mözür de dilemeyin" diye isyan etti.

https://www.yenisafak.com/hayat/fazil-say-sozcu-gazetesine-a…


10) CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke özel sektöre tehditler savurdu
CHP, “iktidara yakın” diye fişlediği işadamlarına yönelik tehditlerine bir yenisini ekledi. Genel Sekreter Selin Sayek Böke, iktidara gelmeleri durumunda kamu ile çalışan 5 şirkete el koyacaklarını iddia etti. Böke, “Müzakere filan yapmayacağız. Ne müzakeresi. Buraya yazacağız: “Bunlar artık kamunundur” diyeceğiz, devam edeceğiz” diye konuştu.

https://www.yenisafak.com/gundem/-iktidara-yakin-sirketlere-…


11) Dışişleri Bakanlığı'ndan “Gülen Kürsüsü” hakkında açıklama
Belçika'daki Katolik Leuven Üniversitesi bünyesinde kurulan 'Fethullah Gülen Kültürlerarası Çalışmalar Kürsüsü' için yeni bir karar çıktı. Bu karara göre bu kürsünün sözleşmesi artık uzatılmayacak. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, alınan bu karar ile ilgili bir memnuniyet mesajı yayınladı.

https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/11/disisleri-bakanligindan-flas-aciklama


12) Almanya’da PKK yandaşları ile polis arasında arbede
Almanya'da Hannover, Uelzen, Lüneburg şehirlerinde düzenlenen eylemlerden Hamburg'a dönen 80 terör örgütü PKK yandaşı, trene biletsiz bindi. Olayı fark eden polis ile PKK yandaşları arasında arbede çıktı. Yetkililer, 80 PKK'lı hakkında dava açılacağını kamuoyuna duyurdu.

https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/11/almanyada-pkk-yandaslari-ile-polis-arasinda-arbede


13) Türk bilim insanı Koronavirüs aşısı için tarih verdi
Aşıyı Pfizer ile birlikte geliştiren şirketin CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, Amerikan CNN televizyonuna, “Aşı mükemmele yakın. Ekim sonu veya kasım başında onaya hazır hale gelecek” dedi.

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberi-turk-bi…


14) Filistin yönetimi: “Bahreyn'in İsrail'le normalleşmesi Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya ihanettir”

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/filistin-yonetimi-bahreynin-israille-normallesmesi-kudus-ve-mescid-i-aksaya-ihanettir/1970790


15) AB, Belaruslu muhalif liderlerin serbest bırakılmasını istiyor
Avrupa Birliği (AB)adına açıklama yapan Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birliğin Belarus'ta hukukun üstünlüğünün göz ardı edilmesinden müteessir olduğunu bildirdi. Borrell, muhaliflerin Koordinasyon Konseyi üyelerinin şiddete uğradığını, sürgüne gitmeye mecbur bırakıldığını, 2015 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Svetlana Aleksiyeviç dışındaki tüm konsey mensuplarının tutuklu ya da sürgünde olduğunu ifade etti.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-belaruslu-muhalif-liderler…


16) Venezuela Devlet Başkanı Maduro Amerikalı bir casusu yakaladıklarını açıkladı
Maduro, "Dün Falcon eyaletinde Amuay ve Cardon rafinerilerini gözetlerken Amerikalı bir casusu yakaladık." ifadesini kullandı. Söz konusu kişinin adını açıklamayan Maduro, yakaladıkları kişinin Irak'taki CIA üssünde görevli bir deniz piyadesi olduğunu ve elinde bazı gelişmiş silahlar ve nakit para ile yakalandığını belirtti.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/venezuela-devlet-baskani-madu…


17) Lüksemburg Dışişleri Bakanı’ndan Avusturya Başbakanı’na sığınmacı suçlaması
Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Avrupa Birliği’nin (AB) sığınmacı politikasının başarısız olmasının sorumlusu olarak Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’u gösterdi. Asselborn, Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, Kurz’un 2018’de Avusturya’nın AB dönem başkanlığında Birleşmiş Milletlerin (BM) mülteci anlaşmasını reddettiğini anımsattı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/luksemburg-disisleri-bakani-a…


18) Yemen ordusu Cevf vilayetindeki Husilerin komuta merkezini ele geçirdi
Yemen ordusuna ait September Net adlı internet sitesinden verilen haberde, orduya ait birliklerin Cevf vilayetindeki Nudud cephesinde Husi milislere ait komuta ve muhabere merkezlerini kontrolüne geçirdiği belirtildi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yemen-ordusu-cevf-vilayetinde…


19) Amerikan basını İsrail-Bahreyn anlaşmasının arka planını yazdı
Amerikan basını, İsrail ve BAE'nin 13 Ağustos'ta yaptığı anlaşmanın ardından, Bahreynli yetkililerin Beyaz Saray'daki yetkilileri arayarak, İsrail ile anlaşan bir sonraki ülke olmak istediklerini söylediklerini yazdı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/amerikan-basini-israil-bahreyn-anlasmasinin-arka-planini-yazdi-/1970843