Türkiye gündemi haber özetleri - 11 Kasım 2020 Çarşamba

11 KASIM 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) YPG Elebaşı Mazlum Abdi: “Biden’dan mevcudun iki katı Amerikan askeri bekliyoruz” Abdi’nin diğer mesajları şöyle:
· ABD ile siyasi ilişkilerimiz yetersiz.
· Genel bir siyasi çözüme kadar ABD burada kalmalı.
· KDP ve PKK arasında taraf değiliz, ikisinin anlaşması ABD’nin varlığını kolaylaştırır. PKK – KDP çatışması Türkiye’nin PKK’ya operasyonlarıyla tetiklediği bir durum
· Suriye rejimi demokratik çözüme hazır değil, BAAS’çı zihniyette
· Rusya’dan Suriye’ye baskı uygulamasını bekliyoruz.
· Abdullah Öcalan süreçte rol almalı, etkili olur
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/101120205

2) Joe Biden: "Trump'ın yenilgiyi kabul etmemesi utanç verici"
https://www.haber7.com/dunya/haber/3032689-joe-biden-trumpin-yenilgiyi-kabul-etmemesi-utanc-verici

3) Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD Başkanı seçilen Biden'a tebrik mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, "Sayın seçilmiş Başkan, seçim sonuçlarının dost ve müteffik ABD halkı için hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

https://www.haber7.com/siyaset/haber/3032629-son-dakika-haberi-cumhurbaskani-erdogandan-abd-baskani-secilen-bidena-tebrik-mesaji

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Trump’a teşekkür mesajı
"Resmi seçim sonuçları ne şekilde tecelli ederse etsin, son dört yıllık Başkanlık döneminizde, Türkiye-ABD ilişkilerinin ortak çıkar ve değerlerimiz temelinde gelişmesi için ortaya koyduğunuz samimi ve kararlı vizyon için teşekkür ederim.
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/cumhurbaskani-erdogandan-trumpa-mesaj/529907

4) Aliyev: “Ateşkes kontrol merkeziyle Türkiye ve Rusya’nın eşit role sahip olmasını sağladık”
Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde Türkiye ve Rusya arasında kurulacak ortak ateşkes kontrol merkezini de ele aldıklarını belirterek, "Bunun önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Dağlık Karabağ krizinde Türkiye ve Rusya'nın eşit role sahip olmasını istedik ve bugün bunu elde ettik." şeklinde konuştu. Ermenistan'ın işgal ettiği bölgelerden çekilmesine yönelik bir takvim belirlendiğini hatırlatan Aliyev, bu nedenle söz konusu ateşkes kontrol merkezinin ivedi bir şekilde kurulmasının fayda sağlayacağının altını çizdi.
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/avrasyadan/azerbaycan-cumhurbaskani-aliyev-cavusoglu-akar-dundar-ve-fidani-kabul-etti/5faae4d301a30a2598c1f08c

5) Türkiye ve Azerbaycan birleşiyor!
Azerbaycan'ın Karabağ zaferi anlamına gelen anlaşmanın en önemli maddelerinden biri de Nahçıvan'dan Azerbaycan'a açılacak koridor oldu. Nahçıvan'dan Azerbaycan'a açılacak bu koridor sayesinde Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kesintisiz kara bağlantısı sağlanmış olacak.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3032668-tarihi-zaferde-dikkat-ceken-detay-turkiye-ile-birlesiyor

6) Zaharova: “Rus-Türk gözlem merkezinin barış gücüne dahli söz konusu değil”
Bu noktada şunu net bir şekilde anlamak gerekir ki, söz konusu olan ortak açıklamada belirtilen barış gücü çabaları değil, tamamen farklı misyon, ortak çabaların farklı bir kısmı. Bunları birbirinden ayırmak lazım, bunlar farklı şeyler. Bu merkez Azerbaycan topraklarında yer alacak " ifadelerini kullandı.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011101043202893-zaharova-rus-turk-gozlem-merkezinin-baris-gucune-dahli-soz-konusu-degil/

7) İran'dan Azerbaycan ve Dağlık Karabağ açıklaması
Ruhani, "İran; Azerbaycan ve Ermenistanlı yetkililerin, askeri çatışmaları sona erdirme ve diplomatik çözüm sürecini başlatmak için Rusya aracılığıyla aldıkları kararı memnuniyetle karşılamaktadır." ifadelerini kullandı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3032679-irandan-azerbaycan-ve-daglik-karabag-aciklamasi/?detay=2

8) Fransız gazetesi itiraf etti: “Fransa Dağlık Karabağ'da hezimete uğradı”
Fransız L'Opinion gazetesi, "Ermenistan'a taraf ve Türkiye düşmanı olan Fransa" için Dağlık Karabağ konusunun Suriye ve Libya'dan sonra başka bir başarısızlık olduğunu yazdı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3032671-fransiz-gazetesi-itiraf-etti-fransa-daglik-karabagda-hezimete-ugradi

9) Karabağ anlaşmasına Fransa’dan ilk yorum: “Türkiye provokasyonlarını sona erdirsin”
Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada ayrıca, yapılacak kalıcı bir anlaşmada Ermenistan’ın çıkarlarının dikkate alınması gerektiği söylendi
https://parstoday.com/tr/news/world-i156017-karabağ_anlaşmasına_fransa’dan_ilk_yorum_türkiye_provokasyonlarını_sona_erdirsin

10) AB: Karabağ'daki çatışmaların sona ermesini memnuniyetle karşılıyoruz
https://tr.sputniknews.com/avrupa/202011111043203816-ab-karabagdaki-catismalarin-sona-ermesini-memnuniyetle-karsiliyoruz/

11) Bakan Akar Rus mevkidaşı Şoygu ile görüştü
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefonda, Suriye ve Karabağ konularını görüştü.
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/bakan-akar-rus-mevkidasi-soygu-ile-gorustu/529939

12) ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Türkiye'yi ziyaret edecek

13) Efkan Ala AKP Genel Başkan Yardımcısı oldu
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın talimatıyla, AKP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine Efkan Ala getirildi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/efkan-ala-akp-genel-baskan-yardimcisi-oldu-6120080/

14) CHP'nin “ekonomi otobüsü” Türkiye'yi gezecek
Aralarında genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve Parti Meclisi (PM) üyeleri bulunan CHP Ekonomi Masası üyeleri, sanayici, esnaf ve çiftçinin sorunlarını dinlemek üzere Türkiye gezisine çıkacak. Alınan bilgiye göre, konusunda uzman milletvekilleri ve PM üyelerinden oluşan CHP Ekonomi Masası, ekonomideki güncel gelişmeleri değerlendirme ve bunlara uygun politika oluşturma çalışmalarını sürdürüyor.
https://www.dunya.com/gundem/chpnin-ekonomi-otobusu-turkiyeyi-gezecek-haberi-488411

 

15) İstihdam azalırken, geniş tanımlı işsiz sayısı 9.6 milyon kişiye ulaştı
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/istihdam-azalirken-genis-tanimli-issiz-sayisi-96-milyon-kisiye-ulasti-1790056

16) Hürriyet havacılık yazarı: “Pandemi havayollarını ikinci defa vurdu, yolcu sayıları yüzde 50 daha düştü”
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202011111043204120-hurriyet-havacilik-yazari-pandemi-havayollarini-ikinci-defa-vurdu-yolcu-sayilari-yuzde-50-daha/

17) Pentagon'da Trump operasyonu: Sırada CIA ve FBI var
ABD Başkanı Donald Trump, ABD Savunma Bakanı Mark Esper'i görevden almasının ardından kendisine yakın isimleri Pentagon'un kritik pozisyonlarına getiriyor. Esper'in görevden alınmasının ardından Pentagon Güvenlik Politikaları Müsteşarı, Savunma İstihbarat Müsteşarı ve Bakanlık Özel Kalem Müdürü istifa etti.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3032688-pentagonda-trump-operasyonu-sirada-cia-ve-fbi-var

18) Fransa Kültür Bakanı Bachelot: “Sömürgeciliğin suç ve barbarlık olduğunu kabul etmeliyiz”
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransa-kultur-bakani-bachelot-somurgeciligin-suc-ve-barbarlik-oldugunu-kabul-etmeliyiz/2039310

19) Putin: “Silahlanma yarışına girmeyeceğiz, gereken tüm stratejik güçlere sahibiz”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011101043201588-putin-silahlanma-yarisina-girmeyecegiz-gereken-tum-stratejik-guclere-sahibiz/

20) İran ve Katar ilişkileri gelişiyor
https://parstoday.com/tr/news/iran-i156026-İran_ve_katar_ilişkileri_gelişiyor

 

21) MERAL AKŞENER - GRUP KONUŞMASI ÖZETİ 

ALBAYRAK’IN İSTİFA YÖNTEMİNE ELEŞTİRİ

Önümüzdeki süreçte kabinenin bir diğer ultra başarılı üyesinin yani Tarım Bakanı'nın da TİKTOK'ta yapacağı bir düetle istifa etmesini bekliyoruz. Böyle bir ciddiyetsizlik olabilir mi! 18 yılda hiç mi devlet adabı öğrenmediniz! Haydi ülkeyi düşürdüğünüz durumdan utanmıyorsunuz, bari 5000 yıllık Türk Devlet geleneğimizden utanın. Bari atalarımızın şanlı mirasından utanın. Ayıptır, ayıp.

TÜİK’İN İŞSİZLİK RAKAMLARI

Biliyorsunuz, TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı. Buna göre; Türkiye’de işsiz sayısı 456 bin kişi azalmış. Azalmış da, aynı dönemde, istihdam sayısı, yani çalışan sayısı da, 975 bin kişi azalmış. Bu iktidar matematik de bilmiyor. Çalışan sayısı, 975 bin kişi azalırken, işsiz sayısı nasıl oluyor da, 456 bin kişi düşüyor? Bunlar ne yiyor, ne içiyor bilmiyorum ama, sadece Türkiye’ye değil, bilime de yabancılar.

İYİ PARTİ’Yİ ELEŞTİRENLERE YANIT

Bunu yadırgayanlar olabilir. İktidarı eleştirdiğimizde, “PKK ile yol yürüyor” diyenler olabilir. Doğru bir işe “Doğru.” dediğimizde, “İktidara yanlıyor.” diyenler de olabilir.

İYİ Parti’nin yükselişini hazmedemeyip, panikle iftira atmaya kalkan zavallılar da olabilir. Varsın onlar, milleti görmezden gelip, kutuplaşma siyasetlerine devam etsinler. Varsın onlar, şimdiye kadar ziyadesiyle nemalandıkları, hakaret siyasetlerine devam etsinler. Varsın onlar, giderayak koltuklarını kurtarmak için, yaptıkları iftira siyasetlerine devam etsinler. Biz, bu yola karşılaşacaklarımızı bilerek çıktık. O nedenle biz, onlara gülüp geçeceğiz, yolumuza ilk günkü azimle devam edeceğiz.

ALBAYRAK’IN İSTİFASINI İYİ PARTİ MUHALEFETİNE BAĞLADI

Biz asla, millet yolundan ayrılmayacağız. Çünkü biz, tükenmiş bir ekonomi devralmak istemiyoruz. Çünkü biz, öncelikle Türkiye kazansın istiyoruz. Çünkü biz, milletimiz zengin, mutlu ve huzurlu olsun istiyoruz. 

Bunun yolu da, siyasette rekabeti üst seviyeye çıkarmaktır. İktidara alternatif olabilen her siyasi hareket, bu rekabete katkı sağlar. İşte bu yüzden, Sayın Albayrak’ı istifaya zorlayan, en önemli etkenlerden biri de, İYİ Parti’nin siyasete getirdiği bu rekabettir. Biz, hatalarını iktidarın yüzüne vurmaya devam edeceğiz. 

 

22) DEVLET BAHÇELİ - GRUP KONUŞMASI ÖZETİ  

ABD SEÇİMLERİ VE TÜRK – AMERİKAN İLİŞKİLERİ
Kimin başkan olup olmadığı öncelikle ABD’lilerin kendi iç meselesidir. Bizim için önemli olan ABD’nin uygulayacağı politikaların muhtevası, bunun da ülkemize, bölgemize ve uluslararası ilişkilere yansıma düzeyleridir.
Kaldı ki, biz ne Biden şakşakçıyız, ne Trump sevdalısıyız, ne filin hortumundan tutuyoruz ne de eşeğe binmek için sıra bekliyoruz, hamd olsun Türk oğlu Türk olarak cihanı kavrıyoruz.
Başkanlığa seçilen Biden’in, Türkiye’yi meşgul eden çetrefilli konularda takip edeceği politikaların müttefiklik hukukuyla ne kadar bağdaşacağını, güven temeli aşınan iki ülke arasındaki ilişkileri koltuğuna oturur oturmaz nasıl ele alacağını zaman gösterecektir.
Yine de temkinli, tedbirli, tedarikli ve kuşkulu bir bekleyişin içinde olduğumuzu herkesin bilmesinde yarar vardır. Çünkü Biden’in geçmişteki sözleri, temasları, çelişkileri, gelgitleri, mesafeli tutumu, Türkiye’ye şaşı ve soğuk bakışı iyimserliğimizin önüne set çekmekte, baraj oluşturmaktadır.
DÜNYADA ÇOK KUTUPLULUK DÖNEMİ
Binlerce yıl boyunca, kıtalar arasında zaman zaman bozulan güç dengelerini terazileyen devletlerin, paktların ve blokların varlığı, kuvvetin tek bir elde toplanmasına izin vermemiştir. Çok kutupluluk dünyanın siyasi ve stratejik tasarımına sürekli egemenlik kurmuştur.
Alışılagelen bu tarihi süreç, son 30 yılda Soğuk Savaş yıllarının sona ermesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nin tek kutup iddiasıyla ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Kendini rakipsiz gören küresel gücün dünyayı tek başına ve dilediğince tanzim etmeye kalkışması, sosyal, kültürel, ekonomik ve diplomatik karmaşayı günden güne tırmandırmıştır. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi maalesef ülkemizde de siyasetçisinden aydınına kadar pek çok kesim bu yeni anlayışı ve dayattığı değerler sistemini benimsemişlerdir.
TÜRKİYE EMPERYALİZMİN KUŞATMASINI YARIYOR
ABD ve diğer küresel güçlerle kurulan ilişkilerde direnç gösteren, dirayet sergileyen, inisiyatif üstlenen, öne çıkan, inançla direnen, ben de varım diyen bir Türkiye duruşu malumu olduğumuz ülkelerin uykularını kaçırmaktadır. Emperyalizmin katarına eklemlenen güçler kuşatmayı yaran, kumpası yıkan Türkiye’den ürkmektedir.
Biliyorlar ki, uyanan devin ayağına pranga vurmak, boynuna tasma geçirmek dünyanın tersinden dönmesini istemek kadar ahmaklıktır, aptallıktır, saçmalıktır. Türkiye’yi dikkate almadan yapılan tüm hesaplar bozulmaya, buruşturulup atılmaya mahkûmdur.
Bizim ABD’den beklentimiz Türkiye’yi küçük görmemesi, küçümseme yanlışına düşmemesidir.

ABD İLE DÜŞMANSAK BUNU BİLELİM
Şayet dost isek buna göre davranmalıdır, şayet müttefik isek bunun gereği yapılmalıdır, yok adı konulmamış, ilanı yapılmamış düşman kamplara ayrılmışsak, bunu da bilmemiz hakkımızdır.
Tarih boyunca Türk milletinin dostluğu aranmış ve beşeriyet için güven uyandırmıştır. Düşmanlığı ise her zaman korku saçmıştır.
Yılanı gördük mü ezeriz, ezemezsek kovarız, eğer kovamazsak da kaçmayı düşünmeyiz, imanla karşı çıkarız, irfanla karşı dururuz, eninde sonunda zalimlerin zehrini kursaklarına aynen şırınga ederiz.
 
TÜRKİYE’DEKİ BİDEN ŞARLATANLARI, TRUMP SOYTARILARI
Bizim anlayamadığımız, ABD’deki Başkanlık Seçimi kampanyasına Türkiye’den fiilen ve gıyaben katılıp, adaylar arasında mekik dokuyan ateşli taraftarların varlığıdır.
Meğer ne çok Biden şarlatanı, ne çok Trump soytarısı varmış da haberimiz olmamış.
Biden’in başkanlığa yükselişini alkışlayanları, Cumhuriyet Türkiye’sinde bakanlıktan Cumhurbaşkanlığına, milletvekilliğinden generalliğe kadar her göreve Anadolu’nun her yöresinden, her meslek gurubundan, her sosyal zümreden hiçbir ayrıma ve imtiyaza tabi tutulmadan gelen Cumhuriyet çocuklarını ikazla hatırlatmak istiyorum.
Bugün Türkiye Cumhuriyeti içindeki bütün vatandaşlarımız, kan ve soy bağının üstünde bir yüksek buluşma ile bu ülkenin eşit ve şerefli mensuplarıdır. Büyük Türk milletine birlikte vücut vermişler ve Cumhuriyetimizin bütün imkânlarına hukuki bir eşitlikle layık olmuşlar, hak kazanmışlardır. Nitekim ülkemizdeki her mevki ve makam herkese ardına kadar açıktır.
Hatıraları ile iftihar ettiğimiz İmparatorluk tarihimiz asla ırkçı, dışlayıcı ve ayrımcı değildir.
KILIÇDAROĞLU’NUN VE HDP’NİN BİDEN KUTLAMASI
Bizim tuhafımıza giden bir başka husus ise CHP Genel Başkanı’nın Biden’i kutlamasındaki çabukluğu, hızı, telaşı ve acelesidir.
HDP’ye bakınız, o da hemen kutlamıştır.
Bir türlü köşesine çekilmeyen, farklı zamanlarda sivri açıklamalarla kendisini hatırlatan bir siyaset eskisi de, Türk dış politikasının ABD’yle uyumlu olmasına vurgu yaparak Biden’i şans olarak gördüğünü söylemiştir.
İradesini devretmiş çarpık yüzler adeta podyuma çıkıp ABD’ye beni unutmayın mesajı iletmişlerdir.
Tek kelimeyle kepazelik olarak nitelendireceğimiz bu resmin neresinde millet sevdalısı, neresinde vatan ve bayrak aşığı bir yüz vardır?

KILIÇDAROĞLU’NUN ABD SEVDASI: “BENİ ALIN KULLANIN” DİYOR
Bilhassa merak ediyorum, Sayın Kılıçdaroğlu nereye yetişeceksin?  Gizlenemez bu memnuniyetin esbab-ı mucibesi nedir? Henüz seçim sonuçları kesinleşmeden, resmi açıklama yapılmadan, başkanlık makamı yeni sahibini bulmadan bir muhalefet partisi liderinin kutlama mesajı neyin nesi, kimin sesidir? CHP’yi, ABD’nin sevdalısı yapan ilişkiler ağını neye yoralım?
Biden’in ağzına sürdüğü bir tutam balın lezzetini almış olmalı ki, Kılıçdaroğlu yeni efendisiyle sosyal medyayla temas kurma gereği hissetmiştir. Yoldaşlarımı sattım, senin yandaşın oldum demiştir. Dünya üzerinde kaç muhalefet partisi başkanı alelacele Biden’i tebrik etmiştir? Kılıçdaroğlu meşruiyetini yabancı başkentlerde arayan, alın beni kullanın mesajı veren kökünden kopmuş, kimliğini kaybetmiş bir siyasetçidir.

“TÜRKİYE SEVR’İN YENİ SAHİPLERİNE TESLİM OLMAYACAK”
Milli Mücadele tertemiz millet iradesine dayanılarak kazanılmıştı, emperyalizmin gönüllü tutsağı olan zilleti de bertaraf edecek yine millet iradesi olacaktır.
Bilinmelidir ki, Türkiye, tozlu raflarından indirilmiş Sevr planının yeni sahiplerine asla teslim olmayacak, zalimlerle ve hainlerle imanla, iradeyle mücadele edecektir.

KARABAĞ ZAFERİ
Çok şükür Türklük büyük bir zafer elde etmiştir.
Ermenistan döktüğü kanların bedelini ödemiştir.
Tarihi rövanş alınmıştır.
Dokuz maddelik anlaşma metni Azerbaycan’ın zaferine tarafların onayıyla hukuki bir hüviyet kazandırmıştır.Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev’in de ifade ettiği gibi, Paşinyan’ın anlaşmaya yanaşması kendi isteğiyle değil, Azerbaycan’ın demir yumruğuyla gerçekleşmiştir.

 

23) Biden'ın Danışmanı'ndan Türkiye politikasına dair sinyaller:

"Ekonomilerini çökertmeden baskı uygulanmalı" - T24
"TÜRKİYE'NİN POLİTİKALARI SORUMSUZCA"
AB’nin ABD Büyükelçisi Stavros Lambrinidis, ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ve Fransa’nın eski AB işleri bakanı Nathalie Loiseau ile birlikte Yunan Avrupa ve Dış Politika Vakfı (ELIAMEP) tarafından organize edilen bir konferansta konuşan , Joe Biden'ın dış politika danışmanı Michael Carpenter önemli işaretler verdi. Carpenter, Türkiye'nin Doğu Akdeniz, Libya, Dağlık Karabağ politikalarının ve Rus yapımı S-400'leri almasının "sorumsuzca" olduğunu ifade etti. Carpenter, bu davranışların bir NATO müttefiki için "uygun olmadığı" değerlendirmesinde bulundu.

AVRUPA İLE BİRLİKTE BASKI UYGULAMAK
Carpenter, ABD'in Avrupa ile birlikte Türkiye'ye baskı uygulayabileceğini ifade ederken, "Türkiye sırtını açık ekonomiye yaslıyor, bu bize Türkiye'ye karşı avantaj sağlıyor" diye konuştu. Öte yandan Biden'ın danışmanı, Türkiye'ye yaptırım uygulamadan ve ekonomisini çökertmeden baskı uygulamayı tercih ettiklerini dile getirdi.

ABD - ALMANYA - FRANSA BİRLİKTELİĞİNİ İSTİYOR
Carpenter, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Türkiye ile gümrük anlaşmasını geliştirme müzakerelerini durdurma fikrine de katılmadığını dile getirdi. ABD, Almanya ve Fransa'nın beraber çalışması gerektiğini dile getiren Carpenter, "Türkiye hepimizin bir arada olduğunu görünce provokatif adımlar atmaktan kaçınacaktır" dedi.

https://t24.com.tr/haber/danismanindan-biden-in-turkiye-politikasina-dair-sinyaller-ekonomilerini-cokertmeden-baski-uygulanmali,914168