Türkiye gündemi haber özetleri - 10 Kasım 2020 Salı

10 KASIM 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ



1) Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 10 Kasım mesajı
"Vefatının 82'nci seneidevriyesinde İstiklal Harbimizin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle anıyoruz. Milletimizin varlık yokluk mücadelesini zaferle taçlandıran, bizlere bağımsız ve özgür bir ülke bırakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları, milletimizce hayırla yad edilecektir. Şehitlerimizin fedakarlıkları üzerine kurulan Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatarak, gelecek kuşaklara daha müreffeh, güçlü, itibarlı bir ülke bırakmak için çalışmaya devam edeceğiz. Ruhun şad olsun."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/erdogan-bizlere-bagimsiz-bir-ulke-birakan-ataturk-ve-kahraman-silah-arkadaslari-milletimizce-hayirla-yad-edilecektir/2038021

2) Hulusi Akar: “Zafer! İşgalci Ermenistan, Dağlık Karabağ'da teslim oldu! "
Bakan Akar, “Azerbaycan Ordusu önünde ağır kayıplar veren ve sonunda Şuşa'yı kaybeden Ermenistan'ın Kelbecer, Ağdam, Laçin ve bunun sonucunda Dağlık Karabağ'dan tamamen çekileceğini kaydetti!” dedi.

 

3) Ermenistan Başbakanı Nikol Pashinyan resmi internet sitesinden yenilgiyi kabul etti.
Paşinyan, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Dağlık Karabağ savaşını sona erdirmek için bir açıklama imzaladık. Daha önce yayınlanan açıklamanın metni benim için ve halkımız için inanılmaz derecede acı verici. " dedi. Paşinyan daha sonra da sosyal medyadan “Aldığım karar, derinlemesine analizlere ve askeri duruma ilişkin bilgi sahibi kişilerin değerlendirmeleri temelinde alındı. Bildiriyi imzalamaktan başka şansım yoktu.” dedi.
https://www.trtavaz.com.tr/haber/aze/dunya/nikol-pasinyan-m-glub-olduqlarini-etiraf-edib/1524835

 

4) Aliyev: "Paşinyan, anlaşmayı Azerbaycan'ın demir yumruğu sayesinde imzaladı. Türk – Rus ortak barış gücü görev yapacak"
Aliyev, "Kelbecer 15 Kasım, Ağdam rayonu 20 Kasım, Laçin ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a geri verilecek." diye konuştu."Dağlık Karabağ temas hattı ve Laçin koridorunda Rus barış gücünden hafif silahlı 1960 asker, 90 zırhlı personel aracı konuşlanacak." diyen Aliyev, Rus barış güçlerinin Dağlık Karabağ'da 5 yıl süreyle kalacağını, taraflar itiraz etmezse bu sürenin uzatılabileceğini aktardı. Aliyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, çatışmalar süresince verdiği destek dolayısıyla teşekkür ederek "Bugünkü bildiride, Rusya ve Türkiye’nin ortak barış gücü görevi yer alıyor. Bölge temaslarına ilişkin tümüyle yeni bir format yaratıyoruz." dedi.
https://www.cnnturk.com/dunya/ermenistanda-eylemciler-hukumet-binasini-basti

 

5) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ateşkese ilişkin "Can Azerbaycan sahada ve masada önemli bir kazanım elde etti. Bu kutlu başarıyı yürekten kutluyorum." dedi.
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/disisleri-bakani-cavusoglundan-azerbaycana-tebrik/529631

6) Paşinyan yenilgiyi kabul etti, halk parlamentoyu bastı
Hükümet binasının camlarına kırarak içeri giren protestocular, Paşinyan aleyhine sloganlar attı. Bazı protestocular Paşinyan'ın makam odasına girerken Ermenistan Başbakanı'na istifa çağrısında bulundu.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/pasinyan-yenilgiyi-kabul-etti-halk-parlamentoyu-basti

 

7) Ümit Özdağ: İYİ Parti HDP ile yeni anayasa taslağı hazırladı, ama İYİ Partililer Akşener’e HDP ile anayasa yazsın diye oy vermedi. Akşener, HDP ile aynı masaya oturduğu için “Kürt siyasi hareketinin temsilcisi” dedi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/prof-dr-umit-ozdag-anayasa-hazirlamislar-1789802

 

8) Erdoğan: “Yeni dönemin kurucu iradesi olacağız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan 12'nci Büyükelçiler Toplantısı'nda konuştu: “Salgınla birlikte dünya yeni bir yol ayrımına girdi. Uluslararası kuruluşlar yeni dönemin çok merkezlilik ve bölgeselleşme eğilimini okuyamıyor. Biz de bu tabloda kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz.”
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/11/10/yeni-donemin-kurucu-iradesi-olacagiz

9) Bakan Soylu, Twitter hesabından Albayrak’ın istifası için paylaşım
“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde beş yıl boyunca aynı kabinede güçlü ve Büyük Türkiye için kritik bir dönemde birlikte çalıştığımız arkadaşım, dostum Sayın Berat Albayrak’a ülkem, milletim ve geleceğimize yönelik çabası, gayreti ve samimiyeti için şükranlarımı sunuyorum.”

10) Kabine revizyonu mu geliyor?
Independent Türkçe'nin haberine göre, bazı bakanlıklarda birleşme ve ayrılma kararnamesi hazırlandığından kabine değişikliği çarşamba gününe kalacağı iddia edildi. Haberde yer alan bir başka iddia ise Hazine ve Maliye Bakanlığı birbirinden ayrılması oldu. Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan, "Dış Ticaret Kurumu" ise Hazine Bakanlığı bünyesine katılacak.
https://halktv.com.tr/kabine-revizyonu-mu-geliyor-438882h

11) Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atana Lütfi Elvan: “Benim için sürpriz oldu”
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/hazine-ve-maliye-bakanligi-gorevine-lutfi-elvan-atandi/2037830

12) Putin’in başkanlığındaki 'Şanghay İşbirliği Örgütü' zirvesi bugün video konferans yoluyla yapılacak
https://tr.sputniknews.com/dunya/202011101043191933-putinin-baskanligindaki-sanghay-isbirligi-orgutu-zirvesi-bugun-video-konferans-yoluyla-yapilacak/

13) Bogdanov ve Samsar, Suriye’deki çabaların koordinasyonunu görüştü
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202011101043191951-bogdanov-ve-samsar-suriyedeki-cabalarin-koordinasyonunu-gorustu/

14) Almanya'da camilere saldırı
Almanya'da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı bir caminin duvarlarına boya atılırken, başka bir camide ise hırsızlık girişimi meydana geldi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/almanya-da-camilere-saldiri

 

15) Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Fransa'da Hz. Muhammed'e hakaret içerikli karikatürlerin yayınlanmasını kınadığını belirtti.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/kral-selman-hz-muhammed-e-hakaret-iceren-karikaturleri-kinadi

 

16) Fransa'da Müslümanlara zulüm devlet politikası oldu
Fransa’da İslâm karşıtı dalga, Müslümanlara, camilere, İslâmî kuruluş ve derneklere devlet eliyle baskı ve zulme dönüştü. Ülkede 200’den fazla Müslüman için sınır dışı kararı çıktı, 50’den fazla İslâmî dernek incelemeye alındı, birçok cami ve dernek kapatıldı. 10 yaşlarındaki 4 çocuk, inançları dolayısıyla karakollarda sorgulandı.
https://www.yenisafak.com/dunya/muslumanlara-zulum-devlet-politikasi-oldu-3574420

17) Trump, Savunma Bakanı Esper'in görevine son verdi
https://www.dunya.com/dunya/trump-savunma-bakani-esperin-gorevine-son-verdi-haberi-488320

18) İngiltere’de Brexit süreci çıkmaza girdi
İngiltere'de Lordlar Kamarası, Başbakan Johnson'ın AB'ye karşı ülkenin toprak bütünlüğünü korumak için gerekli olduğunu söylediği İç Piyasalar Yasa Tasarısı'nın tartışmalı maddesini metinden çıkaran değişiklik önergesini kabul etti.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/ingiltere-de-brexit-sureci-cikmaza-girdi

19) Güney Amerika ülkesi Peru'da Kongre, Devlet Başkanı Martin Vizcarra'yı görevinden azletti.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/peru-devlet-baskani-gorevinden-azledildi

 

20) Peşmerge Tugay Komutanı: "PKK, Türk ordusu karşısında büyük bir yenilgiye uğramıştır"

Peşmerge Tugay Komutanı Necat Ali, Erbil ve Bağdat yönetimlerinin Birleşmiş Milletler gözetiminde 9 Ekim'de imzaladıkları Sincar anlaşmasına değinerek, PKK'nın bölgeden çekilmesi gerektiğini kaydetti.

 

21) KEMAL KILIÇDAROĞLU - GRUP KONUŞMASI ÖZETİ - 10 KASIM 2020

ERDOĞAN'A ALBAYRAK ÇIKIŞI

Bu işin sorumlusu bir kişi, Erdoğan. Her şey ondan sorulmuyor mu? Her şeye o karar vermiyor mu? O karar veriyor. Eğer bazı gerçekler Erdoğan'dan gizlenmiş ve o gerçeklerin sonradan farkına varmışsa, 'Merkez Bankasında şu kadar açık varmış', dünya onu biliyor zaten. Sen yeni öğrendiysen o zaten daha büyük bir felaket. Devletin yönetilmediğini, bir aile şirketine dönüştürüldüğünü hepimizin kabul etmesi lazım. Böyle bir devlet yönetimi olmaz. Böyle bir anlayış da olmaz. Devlet yönetimi ciddiyet, bilgi, birikim, adalet anlayışı, liyakat ister. Bunların tamamından yoksun olan bir kişiye devleti teslim etmişiz. Damadı feda ederek buradan kaçınamazsınız. Veziri verip, şahı kurtaramazsınız."

Berat Albayrak'ın açıklamasının da "ilginç" olduğunun altını çizen Kemal Kılıçdaroğlu, "(At izi it izine karıştı) diyor. Yıllardır bakanlık yapıyorsun, yanında kayınpederin, öve öve bitiremiyordun. Bu 'at izi it izine karıştı' ne demek? Ne oldu da at izi it izine karıştı, belki önümüzdeki günlerde Berat Bey çıkıp bu konularda biraz daha ayrıntılı açıklama yapar." değerlendirmesinde bulundu.

DEMİRTAŞ’A VE KAVALA’YA ÖZGÜRLÜK

Selahattin Demirtaş’ın, Osman Kavala’nın, Ayhan Bilgen’in, harp okulu öğrencilerinin, Ahmet Altan’ın da haksız yere içeride tutuldukları için doğru olmadığını ifade ediyoruz. Her düşünceye bu ülkede saygı olmalı, her düşünceye saygı gösterirsek çıkıp dünyaya haykırabiliriz bizim ülkemizde demokrasi var diye. Biz bunu istiyoruz! Hapisten çıktıktan sonra bizi alkışlasınlar, bize oy versinler diye değil; bizi özgürce eleştirebilsinler, onların üzerine baskı kurulmasın diye söylüyoruz bunları.

KOBİLER İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Ertelenen vergiler ve banka kredileri için vadelendirme imkanı getirilmelidir. KDV sistemi baştan revize edilerek girdi-çıktı farkları ortadan kaldırılmalı, şirketlerin devletten tahsil edilemeyen KDV alacakları süratle ödenmelidir.

Kobilerin kredi piyasalarında direncini arttırmak için yararlanabilecekleri finansman seçenekleri genişletilmelidir. Katma değeri yüksek ürün üretecek firmalar için özel kredi ve vergi desteği sağlanmalıdır. Teşvikli kredilerin yerinde kullanıldığını ölçmek aracılığıyla teşvik kredisi denetim mekanizması da oluşturulmalıdır.

Asgari ücret tamamen vergi dışı kalmalıdır. İşvereni rahatlatıyorsanız işçiyi de rahatlatacaksınız. Kamu ihale sistemi kobilerden alımları teşvik edecek şekilde değiştirilmelidir.

Devlet kurumlarına satılan mallar dolayısıyla üreticinin kamuda bekleyen alacakları süratle ödenmelidir. Bütün OSB'lerde teknoloji liseleri kurulmalıdır. Kobilerin uluslararası pazarlara erişimi desteklenmelidir. Teşvik sistemi bölgesel ve sektörel faktörler göz önünde bulundurularak dizayn edilmelidir. OSB'lerdeki kobiler için enerji özel olarak fiyatlandırılmalıdır.

Ulusal Vergi Konseyi' kurulmalı ve Konseyin raporları her yıl Resmi Gazete’de yayınlanmalıdır. Siyaset kirlilikten arınmalı, 'Siyasi Ahlak Yasası' çıkarılmalıdır. Devlet yol gösterici olmalı, güçlü bir 'Stratejik Planlama Teşkilatı' kurulmalıdır. Türkiye süratle 'ihvancı' dış politikadan vazgeçmeli, dış politika; bir kişinin, bir ailenin ya da bir partinin çıkarları ya da beklentileri üzerine değil, Türkiye’nin çıkarları üzerine inşa edilmelidir."

 

22) CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN - ATATÜRK'Ü ANMA TÖRENİ KONUŞMA ÖZETİ - 10 KASIM 2020


KUŞATMAYA KARŞI YENİDEN İSTİKLAL SAVAŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bir asır önce başlattığı İstiklal Harbi’ni yeniden ve daha güçlü şekilde sürdürdüğü için derin ve alçakça bir kuşatmaya maruz kaldığına işaret ederek, “Şayet eskiden hep olageldiği gibi ülkemize çizilen o dar sınırların içinde kalsaydık, teslimiyeti reddetmeseydik, milletin değil vesayetin dediğini yapsaydık bu sıkıntıların hiçbirini yaşamazdık. Ama o zaman milletimizin yüzüne de bakamazdık.

ORDUMUZUN KAZANDIĞI ZAFERLER

“Dışarıdaki ve içerideki şer güçlerin tasallutundan kurtardığımız kahraman ordumuzu yeniden zafer üstüne zafer kazanan, milletimizin gözbebeği bir kurum hâline dönüştürdük. Ülkemizi Irak’tan Suriye’ye, Libya’dan Kıbrıs’a, Karabağ’dan Kudüs’e kadar tarihimizin ve medeniyetimizin tüm emanetlerine gerektiğinde canını ortaya koyma pahasına sahip çıkabilecek bir yere getirdik.

ATATÜRK’ÜN İLİM VE AKIL VURGUSU

“Ülkemizin demokrasi ve kalkınma mücadelesini benim manevi mirasım ilim ve akıldır diyen Gazi Mustafa Kemal’in arzu ettiği şekilde yürütüyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazinin bu tavsiyesine uygun şekilde ilim ve akıl yolunda giderek hatırasını yaşatmak yerine onu dogmalaştırmak suretiyle mirasının içini boşaltmaya çalışanları da milletimizin takdirine havale ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

KENDİNİ BATI’NIN KÖLESİ GÖRENLERLE MÜCADELE

“Kendilerini devletin sahibi, milletin efendisi, Batının kölesi olarak gören vesayetçi anlayışla çarpışa çarpışa ülkemizi yeniden tarihiyle ve cihan şümul hedefleriyle buluşturduk. İstiklal Harbi’yle topraklarını işgalden kurtaran milletimizin değerleri ve refahı başta olmak üzere tüm hayatı üzerindeki prangaları birer birer kırdık. Ülkenin imkânlarını küçük bir azınlığın hevesleri ve çıkarları yerine topyekûn milletin istek ve ihtiyaçları için seferber ettik.

ATATÜRK’ÜN EN BÜYÜK HİZMETLERİNDEN BİRİ: KAPİTÜLASYONLARI KALDIRMAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmanlı Devleti’nin yıkılmasında kapitülasyonların ve borç sarmalının büyük etkisi bulunduğunu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetin ülkemize en büyük hizmetlerinden birinin de tüm baskılara, tehditlere, ısrarlara rağmen kapitülasyonları kaldırmalarının olduğunu vurguladı.muna yükseldik.” Şimdi biz bunu bir adım daha öteye taşımanın gayreti içindeyiz. Göreve geldik, Türkiye’nin IMF’e borcu neydi? 23,5 milyar dolardı. Peki, biz ne yaptık? Geldik, 2013 Mayıs’ında tuttuk IMF’e olan bu borcu sıfırladık ve artık bizim IMF’le borç noktasında en ufak bir ilişkimiz kalmadı. İşte o gün kapitülasyon, bu defa IMF” diye konuştu.

ÜRETİM VE İSTİHDAM ODAKLI EKONOMİ

“Üretim, yatırım, büyüme, istihdam, ihracat odaklı bir kalkınma anlayışıyla önümüze çıkartılan siyasi engelleri birer birer aşarak yolumuza devam ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Hiçbir vatandaşımızın işinin, aşının, alın terinin, hakkının zayi olmasına bugüne kadar müsaade etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz. Bizim kalkınma politikalarımızın ve uygulamalarımızın merkezinde daima istihdam yer almıştır. İşte bakın, işsizlik azalmaya devam ediyor, Ülkenin zenginliğini istihdamı güçlendirerek ve refahı yaygınlaştırarak halkına dağıtamayan bir devletin varlığını sağlıklı biçimde ve uzun süre sürdürmesi mümkün değildir.

TÜRKİYE’Yİ İLK 10 EKONOMİ ARASINA SOKMAK ATATÜRK’E EN BÜYÜK ARMAĞAN

Bunun için, ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hedefimizi 83 milyonun tamamına teşmil ederek planlıyoruz. İnşallah bugüne kadar pek çok alanda ülkemize hedefine ulaştırdığımız gibi, ekonomide de dünyanın ilk 10’una girmesini de başaracağız, sağlayacağız. Bunun Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e en büyük armağan olacağına inanıyorum.”

 

23) ERDOĞAN - PUTİN TELEFON GÖRÜŞMESİ ÖZETİ

AZERBAYCAN'DA TÜRKİYE - RUSYA ORTAK MERKEZİ: GÖZLEM VE DENETİM FAALİYETİ

Görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkileri ile Dağlık Karabağ ve Suriye başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin de, Ermenistan işgalinden kurtarılan topraklarında Azerbaycan tarafından belirlenecek bir mahalde tesis edilecek Ortak Merkez marifetiyle Rusya ile birlikte ateşkes için gözlem ve denetim faaliyetinde bulunacağını, dolayısıyla bu noktada Rus tarafına da önemli bir sorumluluk düştüğünü dile getirdi.

KORİDORUN ÖNEMİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan işgali nedeniyle Karabağ’ı terk etmek zorunda kalan Azerbaycanlıların evlerine dönmesinin ve Azerbaycan-Nahçıvan arasında bir koridor açılmasının öneminin altını çizdi.

ERDOĞAN'DAN ÖNERİ: SURİYE'DE DE AYNI MEKANİZMA
Dağlık Karabağ’ın, bölgesel çatışma ve krizlerin çözümünde Türkiye-Rusya iş birliğinin önemini gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı iş birliği ruhunun Suriye krizi için de yürütülmesi gerektiğini ve burada da benzer bir mekanizma kurabileceklerini ifade etti.