Türkiye gündemi haber özetleri - 10 Eylül 2020 Perşembe

10 EYLÜL 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ



1) Oscar Ödülleri'ne "En İyi Film" için “LBGT kriteri” getirildi
Çeşitliliğe yer vermediği için yıllardır eleştirilen Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, her ödül töreni sonrası “Oscar çok beyaz” kampanyalarına maruz kaldı. Bu eleştiriler karşısında yenilik yapma yoluna giden akademi, Oscar Ödülleri için 4 temel kriter getirdi. Fakat bu kriterler ile yeni bir eleştirinin de fitili ateşlendi. Hem ekran önünde hem de kamera arkasında uyulması gereken dört yeni “çeşitlilik kriteri” akıllara durgunluk verecek cinsten. LGBTİ'lileri barındırmayan filmler "En İyi Film" olamayacak.
https://www.yenisafak.com/hayat/oscar-odullerine-en-iyi-film-icin-lbgt-kriteri-getirildi-3566500,

2) KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'dan çirkin ima!
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 11 Ekim’de yapılacak seçimlerde kampanyasını “Türkiye düşmanlığı” üzerine kurdu. Daha önce KKTC’nin Ankara tarafından yutulabileceğini söyleyen Akıncı son olarak da “Türkiye’nin seçimlere müdahale edeceğini” ima eden çirkin yorumlarda bulundu.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/09/kktc-cumhurbaskani-mustafa-akincidan-cirkin-ima-turkiye-hakkinda-skandal-suclama

 

3) Rusya aşılamaya başladı!
Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V isimli koronavirüs aşısı, ülkenin başkenti Moskova’da ilk kez yaygın olarak gönüllüler üzerinde denenmeye başladı.
https://halktv.com.tr/rusya-asilamaya-basladi-433936h

 

4) Gökyüzünde dengeleri değiştirecek uydu için geri sayım: Türksat 5A yıl sonunda SpaceX tarafından uzaya gönderilecek
Türksat çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, "Türksat 5A uydusu, bu yılın sonuna doğru SpaceX tarafından uzaya gönderilecek. Uydu konusunda dikkati çekmek hem de uzay bilimine olan merakın artmasına destek olmak için Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak Twitter üzerinden 10 soruluk yarışma başlatıldı" açıklamasında bulundu.
https://www.yenisafak.com/teknoloji/gokyuzunde-dengeleri-degistirecek-uydu-icin-geri-sayim-turksat-5a-yil-sonunda-spacex-tarafindan-uzaya-gonderilecek-3566298

 

5) Gazeteciler tahliye oldu: Pehlivan ve Ağırel ceza aldı
MİT davasından 6 aydır tutuklu bulunan Odatv Genel Yayın yönetmeni Barış Pehlivan, Odatv muhabiri Hülya Kılınç ve Yeniçağ yazarı Murat Ağırel tahliye oldu. Barış Terkoğlu ve Eren Ekinci tüm suçlamalardan beraat ederken; Murat Ağırel, Aydın Keser ve Ferhat Çelik’e 4 yıl 8 ay, Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç’a 3 yıl 9 ay ceza verildi. Terkoğlu hariç tüm gazetecilere yurtdışı yasağı konuldu.

https://halktv.com.tr/gazeteciler-tahliye-oldu-433937h

6) Sağlık sektöründe kriz: Bakanlık borçtan feragat istedi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu ve üniversite hastanelerinin sağlık sektörüne olan borçlarının yüzde 30'a varan oranda feragatını istedi. Sektörden korkutan bir tepki geldi; "Sürdürülemez bir hal yaşıyoruz. Mecburen bu hizmetleri aksatacağız" denildi.
https://halktv.com.tr/saglik-sektorunde-kriz-bakanlik-borctan-feragat-istedi-sektor-hizmetler-aksar-dedi-433918h

 

7) İşsiz sayısında büyük artış: 7 ayda 1 milyonu aştı!
Ocak-temmuz döneminde, İŞKUR’a işsizlik ödeneği almak için başvuran emekçi sayısı, haziran ayına göre 96 bin 186, mart ayına kıyasla 564 bin 107 kişi arttı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5340923/issiz-sayisinda-buyuk-artis-7-ayda-1-milyonu-asti

 

8) Albayrak: “İkinci yarıda V tipi toparlanma bekliyoruz”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yılın ikinci yarısında V tipi toparlanma beklediklerini söyledi. Bloomberg News'e değerlendirmelerde bulunan Bakan Albayrak, tüm öncü göstergelerin Türkiye için en kötünün geride kaldığını gösterdiğine işaret ederek, "Salgında 2. dalga olmazsa 2021'de yüzde 5'in üzerinde bir büyüme gelebilir" dedi. TCMB'nin likidite adımlarının enflasyonu düşürmede etkili olacağını kaydeden Albayrak, "TCMB gerekli adımları eşgüdümle atmayı sürdürecek" ifadelerine yer verdi.
https://www.dunya.com/ekonomi/albayrak-ikinci-yarida-v-tipi-toparlanma-bekliyoruz-haberi-480930

 

9) Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye olarak her zaman Mali halkının yanında olacağız
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "(Askeri darbe sonrasında) Anayasal düzenin tesis edilmesi için Türkiye olarak her zaman Mali halkının yanında olacağız" açıklamasında bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakani-cavusoglu-turkiye-olarak-her-zaman-mali-halkinin-yaninda-olacagiz/1968349

 

10) CHP'li Adıgüzel’in açıkladığı vefat sayıları
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında koronavirüs sayılarının gerçeği yansıtmadığını öne sürerek, "Koronavirüsten Türkiye'de gerçek vefat sayısı 23 bindir. Türkiye'nin genelinde vaka sayısı ise 980 bindir" dedi.
https://halktv.com.tr/chpli-adiguzel-turkiyede-gercek-vefat-sayisi-8-bin-850vaka-sayisi-ise-980-bindir-433920h

 

11) Erol Mütercimler istifa etti
Erol Mütercimler, imam hatip mezunlarını sapık ilan ettiği sözleri sonrası kendisine yönelik soruşturma başlatan Haliç Üniversitesi'nden istifa etti.
https://halktv.com.tr/erol-mutercimler-istifa-etti-433933h

12) Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko erken seçim sinyali verdi
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkede anayasa değişikliği yapıldıktan sonra erken cumhurbaşkanlığı seçimini göz ardı etmediğini bildirdi. Lukaşenko, Rus medyası temsilcilerine verdiği röportajda, ülkede “renkli devrim” yapılması için hiçbir sebep bulunmadığını belirtti. Ekonominin en azından çalıştığına dikkat çeken Lukaşenko, “Ukrayna’da, Ermenistan'da olduğu gibi renkli devrim için klasik bir neden yok. Eğer insanlar işsizse ve yiyecek bir şey yoksa o zaman sorun vardır.” dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/belarus-cumhurbaskani-lukasenko-erken-secim-sinyali-verdi-41607253

 

13) Rusya görüntüleri yayınladı! Karadeniz’de gerginlik
Karadeniz'de gerilim tırmanıyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Su-27 tipi savaş uçağının Baltık Denizi üzerinde ülke sınırlarına yaklaşan ABD'ye ait Boeing RC-135 ve İsveç'e ait keşif uçaklarını engellediğini duyurdu. Bakanlık, Su-27 savaş uçağının kokpitinden engelleme anlarına ilişkin görüntüleri yayınladı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/rusya-goruntuleri-yayimlandi-karadenizde-gerginlik-6030801/

14) Almanya’da Koronadan etkilenen binlerce kişi sokağa döküldü: “Çöküşün eşiğindeyiz!”
Almanya'nın başkenti Berlin'de corona virüsü (Covid-19) kısıtlamalarından olumsuz etkilenen etkinlik ve eğlence sektörü çalışanları protesto gerçekleştirdi. Bankalardan kredi almaya hazır olduklarını belirten göstericiler Alman hükümetine çağrıda bulundu.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/almanyada-coronadan-etkilenen-binlerce-kisi-sokaga-dokuldu-cokusun-esigindeyiz-6030787/

 

15) ABD, Polonya'ya İleri Komuta Merkezi kuruyor
ABD 5. Kolordusu İleri Komuta Merkezi, Polonya'nın Poznan şehrine kurulacak. Birleşik Devletler Ordusu Avrupa Komutanlığı (USAREUR), söz konusu merkezin kuruluşuyla iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceği belirtildi. Merkeze ilk askeri sevkiyatın Ekim ayında yapılması planlanıyor.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/09/abd-polonyaya-ileri-komuta-merkezi-kuruyor

 

16) ABD, Irak’taki asker sayısını Eylül ayında azaltacak
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Komutanı General Frank McKenzie'den flaş bir açıklama geldi. Açıklamada McKenzie, ABD'nin eylül ayında Irak'taki asker sayısını azaltacağını duyurdu.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/09/abd-iraktaki-asker-sayisini-eylul-ayinda-azaltacak

 

17) Filistinli taraflardan Arap Birliği’ne tepki
Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu Üyesi Ahmed Mecdelani, "BAE'yi kınamamak, Arap Birliğindeki herhangi bir tarafın İsrail ile ilişki kurmasını yasallaştırmak ve Arap Barış Girişimini pas geçmek anlamına geliyor." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/filistinli-taraflardan-arap-birliginde-israil-bae-anlasmasi-karsiti-taslagin-kabul-edilmemesine-tepki-/1968433

18) New York'ta 100 binden fazla evsiz öğrenci yaşıyor
New York Times’ta yer alan haberde, 1 milyon 100 bin öğrenci ile ülke çapında en geniş okul sistemine sahip New York'taki evsiz (homeless) öğrenci sayısının Boston, Indianapolis ve Rochester şehirlerinin toplam öğrencisi sayısından fazla olduğuna dikkat çekildi. Haberde, 1930’ların başındaki "Büyük Buhran" denilen ekonomik krizden bu yana New York’ta evsizlik oranının en üst seviyeye çıktığı ve evsiz nüfusun çoğunu da çocukların oluşturduğu vurgulandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/new-yorkta-100-binden-fazla-evsiz-ogrenci-yasiyor/1968456

 

19) Suudi Arabistan hava sahasını İsrail’e açacak
ABD Başkanı Trump'ın Başdanışmanı Kushner, Suudi Arabistan'ın, tüm ülkelerden İsrail'e yapılacak doğu yönlü karşılıklı uçuşlar için hava sahasının kullanılmasına izin vereceğini açıkladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trumpin-basdanismani-kushner-suudi-arabistan-hava-sahasini-israil-ucuslarina-acacak/1968470

 

20) Elleri kanlı veliaht prensler: “Suudi Arabistan ve BAE Yemen'de savaş suçu işledi”
Birleşmiş Milletler, Yemen’de Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in yürüttüğü müdahalerde savaş suçu işlediğine dair makul deliller olduğunu bildirdi.
https://www.yenisafak.com/dunya/-elleri-kanli-veliaht-prensler-yemende-savas-sucu-islediler-3566550

 

21) Tartışmalı tasarıyı parlamentoya sundu
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, parlamentoda yaptığı konuşmada Birleşik Krallık'ın kurucu unsurları olan İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler arasında üretim ve ticarette ortak standartların belirlenmesini amaçlayan İç Piyasalar Tasarısını parlamentoya sundu.
https://www.dunya.com/dunya/tartismali-tasariyi-parlamentoya-sundu-haberi-481073