Türkiye gündemi haber özetleri - 1 Eylül 2020 Salı

1 EYLÜL 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ



1) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Akdeniz ve Ege'de korsanlığa asla eyvallah etmeyiz”
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Giresun Limanı'nda 2020-2021 Su Ürünleri Av Sezonu'nun Açılış Töreni'nde konuştu: "Burada bir kez daha şu gerçeğin altını çizmek istiyorum, Türk milleti olarak biz ne hak yeriz ne de hakkımızı yediririz. Akdeniz ve Ege'de korsanlığa, haydutluğa asla 'eyvallah' etmeyiz. Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip ülkemizi kimse Antalya sahillerine hapsedemez. Eski sömürgecilerin gazına gelerek Türkiye'ye karşı efelenenlere de yakın tarihlerini yeniden okumalarını tavsiye ediyorum."

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-akdeniz-ve-egede-korsanliga-asla-eyvallah-etmeyiz/1958936


2) Oruç Reis gemisinin Doğu Akdeniz'deki çalışma süresi 12 Eylül'e kadar uzatıldı
Oruç Reis gemisinin, sismik çalışma yürüteceği alan için 12 Eylül'e kadar devam edecek yeni Navtex (Denizcilere Duyuru) ilan edildi. İlgili bölgeye dair ilanda daha önce çalışmaların 1 Eylül'e kadar sürdürüleceği duyurulmuştu, yeni bildiriyle görev süresi 11 gün uzatılmış oldu. Buna göre Oruç Reis sismik araştırma gemisi, Ataman ve Cengiz Han isimli gemilerle birlikte Doğu Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında daha önce ilan edilen bölgede sismik çalışmalarını yürütecek.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/oruc-reis-gemisinin-dogu-akdenizdeki-calisma-suresi-12-eylule-kadar-uzatildi/1959057


3) Mavi Vatan'ın koruyucusu Atmaca
Mavi Vatan'ın koruyucuları arasında bulunan milli gemisavar füzesi Atmaca yıl sonunda envantere katılacak. Asgari 200 kilometredeki hedefi imha edebilen füze, düşman unsurları tarafından da tespit edilemiyor.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/mavi-vatan-in-koruyucusu-atmaca-h267885.html

4) CHP’den Ebru Timtik açıklaması
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Gürsel Tekin ve Yıldırım Kaya, Ebru Timtik'in ölümü üzerinden devleti suçladı. Bu tavır "CHP teröre destek veriyor" yorumlana neden oldu. Eleştirilere yanıt ise CHP Sözcüsü Faik Öztrak'tan geldi. CHP içinden Ebru Timtik için yapılan açıklamaların arkasında duran Öztrak, "hukuksuzluk var" savunması yaptı. CHP’nin ölüm oruçlarına, teröre ve teröriste ise her zaman karşı olduğunu belirtti.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/chp-den-ilginc-ebru-timtik-aciklamasi-h267892.html

 

5) HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'dan tepki çeken Öcalan çağrısı
HDP Eş Genel Başkanlarından Pervin Buldan, düzenledikleri basın toplantısında skandal sözler kullandı. Pervin Buldan terör örgütü PKK elebaşısı Öcalan için tecritin son bulması çağrısında bulundu. Terörist Öcalan için 'sayın' ifadesini kullanan Buldan, “Tecrit altında tutulması barışın önünde engel teşkil ediyor. Öcalan'ın özgürlüğü barış ve demokratik zemin için elzemdir” dedi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/31/son-dakika-haberi-hdp-es-genel-baskani-pervin-buldandan-skandal-ocalan-cagrisi


6) Özbolat: “Merdan Yanardağ Tele 1’i hangi parayla kurdu?”
Yurt gazetesi ve Yurt TV’nin sahibi eski CHP milletvekili Durdu Özbolat, eski çalışanı Merdan Yanardağ’ın 2 bin TL maaşla çalıştığını, Yurt gazetesini batırdığını ve Tele 1’i hangi sermayeyle kurduğunun belirsiz olduğunu açıkladı.

https://www.gazeteciler.com/amp/haber/2-bin-lira-maasla-calisan-merdan-yanardag-tele-1i-kurup-nasil-medya-patronu-oldu/406947?__twitter_impression=true

 

7) Libya ordusu: “Hafter milisleri Sirte'ye girişi engelliyor”
Libya ordusu, 27 Ağustos'ta, ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter milislerinin ateşkesi ihlal ederek Sirte'nin batısındaki ordu birliklerine füze saldırısı düzenlediğini duyurmuştu.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-ordusu-hafter-milisleri-sirteye-girisi-engelliyor/1959180


8) TCMB ve Libya Merkez Bankası arasında mutabakat zaptı imzalandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Libya Merkez Bankası arasında merkez bankacılığı konularında iş birliğinin geliştirilmesine zemin oluşturmak üzere bir mutabakat zaptı imzalandı. Açıklamada, "Söz konusu anlaşma kapsamında, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve finansal iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmesi planlanmaktadır" denildi.

https://www.yenisafak.com/ekonomi/tcmb-ve-libya-merkez-bankasi-arasinda-mutabakat-zapti-imzalandi-3555338


9) Türkiye uzay rekabetinde “Ben de varım” demeye hazırlanıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda dile getirdiği “Milli olarak geliştirilen sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisinin ilk uzay denemelerine başlayacağı” sözleri uzaya bağımsız erişim hedefleyen Türkiye’nin çalışmalarda sona yaklaştığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor

https://www.yenisafak.com/teknoloji/turkiye-uzay-rekabetinde-ben-de-varim-demeye-hazirlaniyor-3555368


10) Suudilerden Suriye’ye asker takviyesi: ABD askerlerinin boşalttığı bölgeye yerleştiler
Suudi askerlerin Irak’taki Taci askeri üssünden tamamen çekilen ABD askeri konvoyu ile birlikte Suriye’nin Haseke şehrine geldiği belirtildi. Yerel kaynaklara göre Suudi askerler ABD’nin Şeddadi askeri üssüne konuşlandı. Suudi askerler daha önce de Haseke Valiliğindeki bazı Arap aşiretleriyle haberleşmek için Suriye’ye girmişlerdi. Halep ve Deyrizor’daki Suriyeli aşiretler, topraklarında herhangi bir yabancı varlığı reddettiklerini duyurmuşlardı. Geçen Kasım ayında Suriye Demokratik Güçleri’nden bir heyet, Riyad’ı ziyaret ederek askeri ve maddi destek istemişti.

https://www.yenisafak.com/dunya/suudilerden-suriyeye-asker-takviyesi-abd-askerlerinin-bosalttigi-bolgeye-yerlestiler--3555375


11) FETÖ'nün TSK yapılanmasına ilişkin 30 ilde operasyon başlatıldı: Aktif görev yapan çok sayıda şüpheli gözaltına alındı
https://www.yenisafak.com/gundem/sondakikafetonun-tsk-yapilanmasina-iliskin-30-ilde-operasyon-baslatildi-3555378


12) Bakan Kurum açıkladı: “Yüzde 50 yerli hammadde zorunlu olacak”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, geri kazanım sektörünün yıllık ham madde ihtiyacının yarısını iç piyasadan karşılamasının zorunlu hale getirileceğini duyurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Atıkların doğamıza vereceği zararı en aza indirmek amacıyla geri kazanım sektörümüzün yıllık ham madde ihtiyacının yarısını iç piyasadan karşılamalarını zorunlu hale getirecek düzenlemeyi hayata geçiriyoruz." ifadesini kullandı.

https://www.dunya.com/ekonomi/bakan-kurum-acikladi-yuzde-50-yerli-hammadde-zorunlu-olacak-haberi-479869


13) Dış ticaret açığı Temmuz ayında yüzde 18,2 azaldı
Temmuz ayında dış ticaret açığı yüzde 18,2 azalarak 3 milyar 297 milyon dolardan, 2 milyar 697 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2019 Temmuz ayında yüzde 82,9 iken, 2020 Temmuz ayında yüzde 84,8'e yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yılı Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 azalarak 15 milyar 12 milyon dolar, ithalat yüzde 7,9 azalarak 17 milyar 709 milyon dolar olarak gerçekleşti.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/08/31/dis-ticaret-acigi-temmuz-ayinda-yuzde-182-azaldii

14) Saadet Partisi yeni ÖTV rakamlarını eleştirdi: “Daha pahalısı yok!”
30 Ağustos'ta Resmi Gazete'de araçlar için yeni ÖTV rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlara göre, devlet araç üreten firmadan, üç kat daha fazla para alıyor. Yeni ÖTV rakamları Saadet Partisi'nin sosyal medya hesabından bir video ile eleştirildi. İktidar ekonomiyi yönetemiyor demek yerine bunu hicveden bir video yayınlayan Saadet Partisi, Türkiye'ye gümrük girişi 150 bin TL olan bir aracın, anahtar tesliminin 567.800 TL'ye satıldığı anlattı.

https://halktv.com.tr/saadet-partisi-yeni-otv-rakamlarini-elestirdi-daha-pahalisi-yok-433218h

 

15) Hazine'nin eylül ayı borçlanma programı belli oldu
Hazine, Eylül, Ekim ve kasım aylarında toplam 98,4 milyar TL iç borç servisine karşılık, 47, milyar TL'lik iç borçlanma yapmayı planlıyor. Hazine'nin Eylül ayı 2019 İç Borçlanma Stratejisi'ne göre, Eylül ayında toplam 25,7 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 10 milyar TL’lik iç borçlanma, Ekim ayında toplam 43,9 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 22 milyar TL’lik iç borçlanma ve Kasım ayında toplam 28,8 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 15 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanıyor.

https://www.dunya.com/finans/haberler/hazinenin-eylul-ayi-borclanma-programi-belli-oldu-haberi-479944

 

16) Dünya Bankası'ndan 500 milyon dolar krediye onay
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu Türkiye Acil Durum Şirket Desteği Projesi için sağlanacak 500 milyon dolar tutarında bir krediyi onayladı. Proje COVID-19 pandemisinden ekonomik olarak etkilenen -veya pandemi koşullarına uyum sağlamaya çalışan- küçük ve orta büyüklükteki özel sektör işletmeleri (KOBİ) için finansmana erişim imkanı sağlamayı amaçlamaktadır.

https://www.dunya.com/ekonomi/dunya-bankasindan-500-milyon-dolar-krediye-onay-haberi-479847


17) Dökme etil alkolde sıfır gümrük vergisi uygulaması kaldırılıyor
Kolonya ve dezenfektan üretiminde kullanılan dökme etil alkol ithalatında 25 Mart tarihinden bu yana uygulanmakta olan sıfır gümrük vergisi 14 Eylül'de kaldırılacak.
https://www.dunya.com/sektorler/dokme-etil-alkolde-sifir-gumruk-vergisi-uygulamasi-kaldiriliyor-haberi-479821


18) Koronavirüste korkutan gelişme
ABD'de Covid-19 iki kez yakalanan genci enfekte eden virüslerin genetik diziliminin farklı olduğu tespit edildi. The Lancet dergisinin ön baskısında yer alan makaleye göre, Nevada'nın Reno kentinde yaşayan 25 yaşındaki bir hasta önce nisan ortasında, daha sonra mayıs sonunda olmak üzere iki kez yeni tip Koronavirüse (Covid-19) yakalandı. Uzmanlar, hastadan iki ayrı enfeksiyon sırasında alınan virüsün genetik dizilimini inceledi ve virüslerin birbirlerinden farklı olduğunu belirledi.

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/koronaviruste-korkutan-gelisme-41599745

 

19) Netanyahu’dan BAE'ye: “Kırmızı halı ile karşılamaya hazırız”
BAE ile İsrail arasında yapılan barış anlaşmasının ardından iki ülke arasındaki normalleşme adımları devam ediyor. İki ülke arasındaki ilk ticari uçak seferi bugün gerçekleştirildi. İsrailli yetkililer ile ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, yapılan ilk uçuşta BAE'nin başkenti Abu Dabi'ye iniş yaptı.

https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/31/netanyahudan-baeye-kirmizi-hali-ile-karsilamaya-haziriz

 

20) Dışişleri’nden Rusya’daki görüşmeye tepki: "Kaygıyla karşılıyoruz"
Dışişleri Bakanlığı, terör örgütü PKK/YPG güdümündeki "Suriye Demokratik Konseyi" temsilcilerinden İlham Ahmed başkanlığında bir grubun Rusya Federasyonu'na davet edilmesini ve Rus resmi makamları tarafından üst düzeyde kabul edilmesini kaygıyla karşıladıklarını belirtti.

https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/disislerinden-rusyadaki-gorusmeye-tepki-kaygiyla-karsiliyoruz-6015953/