Doğu Perinçek: Türk Devrimine ilişkin hatalı tarihlemenin güncel yansımaları

Yüzen gezen ortamlarda Türk Devriminin 1923-38 diye tarihlendiğini görüyoruz.

 

Hem tarihsel bir hata, hem de bugüne yansımaları var. Tarihsel hata, çünkü Türk Devrimi 1876 öncesinde başlayan ve bugün devam eden bir süreç. Dünyadaki genel adıyla Millî Demokratik Devrim de diyebiliriz. Ancak özgün adı Türk Devrimidir.

 

 

DÖRT ÖNEMLİ ATILIM

 

Türk Devriminin dört önemli atılımı var:

 

1.Birinci Meşrutiyet (1876). Öğrenci isyanlarıyla başlamış ve askerlerin katılımıyla başarıya ulaşmıştır. Anayasa getirdi ve millî demokratik devrimimizin kapısını açtı. Mithat Paşa ve Namık Kemal ile anılır.

 

2.Hürriyet Devrimi (1908). Anadolu ve Rumeli’deki halk hareketleri ve dağa çıkan Hürriyet kahramanları, Abdülhamit’i devirdiler; hürriyet getirdiler. Milliyetçilik, 1908 Devrimiyle yükselişe geçti ve özellikle Birinci Cihan Savaşında emperyalizme karşı büyük direnişlere önderlik etti. 1908 Devrimi, Kemalist Devrimin yolunu açtı. İttihat Terakki’nin önderleri, Türk Milliyetçiliğinin düşünürleri, eylemcileri ve fedaileri, bu devrimle tarih sahnesine çıktılar. Talat Paşalar, Enver Paşalar iz bırakan isimler.

 

3.Kemalist Devrim (1920-1938). Birinci Dünya Savaşıyla başlayan İstiklâl Savaşımızı kesin zafere ulaştırdı. Mazlumlar Dünyasının emperyalizme karşı mücadelesini ateşledi. Türk Devriminin Ortaçağla hesaplaşmasında en büyük ve kalıcı başarılara imza attı. Önderi, Dünya ölçeğinde büyük devrimcimiz Mustafa Kemal Atatürk.

 

4.27 Mayıs 1960 Devrimi. Atatürk Devrimi çizgisinde yeni bir anayasa getirdi. Emekçi sınıfların siyaset alanına çıkmasına yol verdi.

 

 

İSTİKLAL SAVAŞI NİÇİN DIŞLANIYOR

 

Çeşitli ortamlarda, Türk Devriminin 1923-1938 diye tarihlendiğine rastlıyoruz.

 

Kemalist Devrim, Türk Devriminin doruğudur, ancak Türk Devrimi Kemalist Devrim ile sınırlanamaz. Millî Demokratik Devrimimiz, 19. yüzyılın ortalarında Yeni Osmanlılarla başlayan 150 yıllık bir süreci kapsıyor. Dikkat Tanzimatçılar değil, Batı işbirlikçisi Tanzimat’a karşı mücadele eden Yeni Osmanlı devrimcileri.

 

İkincisi, Kemalist Devrimin başlangıcı, 1923 değil, 1920’dir. Bu atılımın tamamı ise, 1920-1945 olarak tarihlenebilir.

 

Kemalist Devrimi 1923’te başlatan tarihleme, vahim bir hatadır. Çünkü İstiklâl Savaşını dışlıyor. Kemalist Devrimin dünya ölçeğinde etkileri olan emperyalizme karşı savaşı devrimin dışında bırakıyor.

 

 

İKTİDAR HANGİ TARİHTE ELE GEÇİRİLDİ

 

İktidarın ele geçirilmesi, padişahlığın bertaraf edilmesi de devrimin dışına atılıyor. Çünkü Anadolu’da Millî Hükümet 23 Nisan 1920’de kuruldu. Cumhuriyet de fiilen 1920’de kuruldu. 29 Ekim 1923’te yapılan iş, Cumhuriyetin kurulması değil, ilanıdır.

 

 

KEMALİST DEVRİM NE ZAMAN SONA ERDİ

 

Kemalist Devrimin Atatürk’ün aramızdan ayrılmasıyla birlikte 1938’de sona erdiğini iddia eden görüş de yanlıştır. Köy Enstitüleri, 17 Nisan 1940 tarihli yasayla kuruldu. Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu, 11 Haziran 1945 günü kabul edildi. Devrim, İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar devam etti.

 

Türkiye’nin Atlantik sisteminin denetimine girmesi, devrimin sönümlendiği tarihi de belirliyor. Türkiye, 1945’ten sonra Batı’nın belirlediği yola girdi. Türk Devriminin kazanımları bu süreçte kaybedildi.

 

Kemalist Devrimin emperyalizme karşı karakteri görülmeyince, başı ve sonu da doğru saptanamıyor. Çünkü başlangıcı belirleyen de bitişi belirleyen de emperyalizmle ilişkilerdir.

 

 

DEVRİMCİ MİRASA SIRT ÇEVİRMENİN SONUÇLARI

 

Kemalist Devrimin 1923 yılında başladığını iddia edenler, 1908 Hürriyet Devrimi ve Cihan Savaşı mirasını da reddetmiş oluyorlar. Kemalist Devrimi 1923’te başlatanların iflah olmaz Enver Paşa ve Talat Paşa husumetleri de bu tavırlarıyla bağlantılıdır. Onlar, Cihan Savaşını bir yenilgi ve dağılma olarak görürler. Oysa Kemalist Devrimin programı 1908 Devriminde ve Cihan Savaşında oluştu ve en önemlisi, Cihan Savaşındaki direniş olmasaydı, İstiklâl Savaşımız başarıya ulaşamazdı.

 

Enver Paşa düşmanlığına indirgenen bir Atatürkçülük, çağdaşlaşmayı en sonunda içki içmeye ve mayo giymeye indirgiyor. Çünkü emperyalizme karşı tarihsel mevzilenme terkediliyor. İttihat Terakki Düşmanlığına saplananlar, Batı işbirlikçisi sahte modernleşmede karar kılıyorlar.

 

 

BUGÜNE YANSIMALARI

 

Bugün Atatürkçülüğü, asıl içeriğinden koparan anlayışlar epey yaygın. Kemalist Devrimin emperyalizme karşı dünya ölçeğindeki savaşını kimi Atatürkçülerimiz de unutturmaya çalışıyorlar. Oysa Kemalist Devrimin asıl içeriği, emperyalizme karşı verdiği savaştır. Bunu gözardı edenler, bugün Vatan Savaşına yan çiziyorlar, hatta ABD emperyalizminin güdümünde hükümet planları yapıyorlar.

 

Kemalist Devrimin 1938 yılında sonlandırılması da, aynı tavırla bağlantılıdır. Türkiye’nin emperyalist denetim altına 1938 yılında girmedi, Küçük Amerika süreci 1945 yılında başladı.

 

Sonuç olarak 1923-1938 tarihlemesi,

 

Birincisi, Kemalist Devrimin emperyalizme karşı içeriğini göz ardı eden bir tavrı yansıtıyor.

 

İkincisi, çağımızda devrimin karakterini anlamayan bir bakış açısının eseridir.

 

Üçüncüsü, bugün Türkiye’nin vatan savaşında mevzilenmeyen tavırları beslemektedir.

 

Türk Devrimi, 19. yüzyılın ortalarında başladı ve bugün verdiğimiz Vatan Savaşıyla tamamlanma sürecine girmiştir.

 

Kemalist Devrim, Türk Devriminin en önemli atılımıdır, doruğudur, 1920’de başladı ve 1945’e kadar sürdü.