Doğu Perinçek: Küba’da 1 Mayıs ve Vatan Partisi’nin görüşmeleri

Küba’da 1 Mayıs gününü Vatan Partisi’nin uzun süredir Güney Amerika Temsilciliğini yürüten Özgür Uyanık’ın ulaştırdığı bilgilere dayanarak yazıyoruz. Havana’da 1 Mayıs törenlerine resmi davetli olarak katılan Vatan Partisi Heyetinin başında Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Yunus Soner bulunuyordu.

 


86 ÜLKEDEN KATILIM


Kübalılar 1 Mayıs günü sabah saat 4’ten başlayarak Devrim Meydanı’na giden yolları doldurdular. Meydan Che Gueverave Camilo Cienfuegos’un resimleriyle bezenmişti. Törenler sabah saat 7.30’da Devlet Başkanı Raul Castro’nun kürsüden halkı selamlamasıyla başladı. Küba Merkez Sendikası Başkanı’nın kısa konuşmasından sonra gençlik korteji yürüyüşe geçti.


Devrim Meydanı’ndan iki saat bulunca 600 bin Kübalı geçti ve protokolü selamladı. Devlet Protokolünde yedi kıtadan 86 ülkenin temsilcileri hazır bulundu. Protokolde Türkiye’den yalnız Vatan Partisi yer aldı. Yürüyüşe katılan halkın coşkusu karşısında protokol tribünü aşağıya inerek halkla buluştu.

 


KÜBA BAYRAĞINDAN SONRA EN ÇOK TÜRK BAYRAĞI


Türkiye’den bin dolayında katılımcının bulunduğu yürüyüşte Küba bayraklarından sonra en çok Türk bayrağı göze çarptı. Türkiye’den gelen gruplar, resmi tribünde Türk bayrağını ve Vatan Partisi bayrağını görünce, Heyetimizi coşkuyla alkışladılar. Vatan Partisi Heyeti, protokolden yürüyüş bandına gelerek Türk bayraklı grupları selamladı. Bu sırada Filistin heyetiyle yaşanan kucaklaşma sırasında katılımcıların gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

 


VATAN PARTİSİ HEYETİNİN KÜBA’DAKİ GÖRÜŞMELERİ


Yunus Soner başkanlığındaki Vatan Partisi Heyeti, Küba’da çalışmalarına devam ediyor. Küba’da çeşitli kuruluşlarla görüşen heyet bilgi alışverişinde bulundu. 20 Mayıs günü Küba Komünist Partisi Heyeti ile doruk görüşmesi yapılacak. Görüşmelerin merkezinde özellikle Batı Asya’daki gelişmeler yer aldı.


2 Mayıs günü Kongre Saray’ında yapılan “Uluslararası Dayanışma Konferansı”nda Türkiye’yi yalnızca Vatan Partisi Heyeti temsil etti. Heyet Başkanımız Yunus Soner, Konferansın konuşmacıları arasında yer aldı. Bazı Küba gazeteleri Yunus Soner’le söyleşiler yaptılar ve yayımladılar.

 


‘İKİNCİ İSRAİL’ SAPTAMASI


Vatan Partisi Heyeti, 4 Mayıs’ta “Asya, Afrika, Latin Amerika Halkları Dayanışma Örgütü” OSPAAAL Genel Sekreteri Lourdes Cervantes Vazquez ve yardımcısı Santiago Rony Feliu ile görüştü.


OSPAAAL, Küba’nın 1966’dan beri üç kıtada faaliyet sürdüren en eski uluslararası kurumu. Kurum, Küba Komünist Partisi tarafından yönlendiriliyor. Toplantı gündeminde ağırlıklı olarak Türkiye’nin Asya’ya yönelişi, Vatan Partisi’nin rolü ve konumu, PKK/PYD örgütlerinin ABD ile stratejik piyon ilişkileri ve FETÖ’nün küresel uygulamalardaki rolü görüşüldü. Küba yöneticileri, Kürdistan projesinin aslında İkinci İsrail olduğu konusundaki görüşlerimize katıldıklarını belirttiler. Vatan Partisi Heyeti, Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekâtı’nın önemini vurguladı ve Türkiye, İran, Rusya arasındaki Moskova Bildirgesi ile başlayan sürecin Batı Asya’daki dengeleri nasıl etkilediğini anlattı. Vatan Partisi Heyeti, 5 Mayıs’ta ICAP (Küba’nın Halklarla Dostluk Kurumu) görüştü. Kurum, ABD ambargosunun kırılması için küresel ölçekte yaptığı çalışmalarıyla tanınıyor. Toplantıya ICAP Birinci Başkan Yardımcısı Elio Gomez ve Türkiye Masası Şefi İbis Anisa katıldı. Vatan Partisi Heyeti, PKK’nın ABD emperyalizminin “kara gücü” olduğunu kanıtlarıyla anlattı.


ICAP, Vatan Partisi’ni bu yıl Kasım ayında Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yapılacak “Avrupa Küba’yla Dayanışma Kongresi”ne davet etti.


Vatan Partisi Heyeti, 20 Mayıs günü Küba Komünist Partisi ile resmî görüşmelerde bulunacak. İki parti arasında siyasal ve kültürel alanlarda yapılacak çalışmalar belirlenecek ve planlanacak.