Doğu Perinçek: Hindistan ve Pakistan zindabad!

Zin hayat demek. Abad ebedî, yani sonsuz. Zindabad, sonsuza kadar yaşa! Hindistan ve Pakistan’a dileğimiz budur: Sonsuza kadar kardeşçe, barış içinde yaşasınlar. İngiliz sömürgeciliği, onları Hindu diye Müslüman diye birbirine düşürmüştü. Avrasya, onları birleştirdi.


Avrasya, Küreselleşmenin karşıtıdır ve seçeneğidir. Küreselleşme, milliyetleri, dinleri, mezhepleri birbirine vurduruyordu. Şanghay İşbirliği Örgütü’nün yasası başka. Üç yobazlığa karşı savaşıyor: Dinsel ve mezhepsel yobazlığa, etnik yobazlığa ve terör yobazlığına.


Şöyle geriye dönüp bir bakalım. Kim görebilirdi, Hindistan ve Pakistan’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’nde el ele vereceğini.


Avrasya, yeni bir uygarlık.


Dünyaya kamuculuğu, aydınlanmayı, kardeşliği, ekonomik gelişmeyi, güvenliği ve barışı getiren uygarlık.


İnsanlık, Avrasya’nın öncülüğünde emperyalist tahakküme ve özel çıkarcılığa paydos diyor artık.

 

 

ASTANA’DAN GELEN MÜJDE


Orta Asya Orta Asya diye heyecanlanır dururuz. İşte size Orta Asya! Kazakistan’ın başkenti Astana, Asya’nın merkezi oldu. Suriye sorunları bile orada çözülüyor.


Astana, müjdelerin başkenti oldu. Son müjde 9 Haziran günü geldi. Hindistan ve Pakistan Şanghay İşbirliği Örgütü’ne tam üye olarak kabul edildiler.


Astana’da toplanan Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi, Pakistan ile Hindistan’ın tam üyeliğini onayladı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in başkanlığında Bağımsızlık Sarayı’nda düzenlenen zirveye Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanı sıra Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi de katıldılar.


Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj’un toplantıda gözlemci olarak bulundular. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres de oradaydı.


 

AVRASYA ÇAĞINDA DEVLETLERİN SORUMLULUĞU


Zirvenin açılış konuşmasını yapan Nazarbayev, Hindistan ile Pakistan’ın üye olmasıyla ŞİÖ devletlerinin sorumluluğu altındaki nüfusun üç milyara ulaştığını belirtti. Bakınız bu da bir üslup, bir ideolojik tavır: “Devletlerin sorumluluğu altında” diyor. Avrasya’da devletler halklara karşı sorumlu olacak. Hindistan ve Pakistan’ın katılmaları, ŞİÖ için de insanlık için de yeni bir dönemin başlangıcıdır. Astana’da bir kez daha mühür vuruldu: Atlantik çağı bitmiştir. İnsanlık, Avrasya çağına merhaba diyor.

 


AVRASYA ZİNDABAD


İlk adım 1996 yılında atıldı. Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Rusya ve Tacikistan biraraya geldiler. O zaman “Şanghay Beşlisi” dendi. 2001 yılında Özbekistan’ın da katılımıyla Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) adını aldı. Altı ülkenin üçü Orta Asya’nın Türk dili konuşan cumhuriyetleri. Örgüt, üye devletler arasında siyasî, askerî, ticarî, ekonomik, bilimsel, kültürel, askerî alanlarda karşılıklı işbirliği ve güveni pekiştirerek bugünlere geldi.


Türkiye, 6-7 Haziran 2012’de Beijing’de düzenlenen ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi’nde oy birliğiyle diyalog ortaklığına kabul edildi.


ŞİÖ’nün bugün sekiz üyesinin yanı sıra dört gözlemcisi ve altı diyalog ortağı bulunuyor.


Dev bir örgüt!


Tam üyeler: Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Rusya, Tacikistan, Özbekistan, Hindistan ve Pakistan.

 

Gözlemci ülkeler: Afganistan, Belarus, İran ve Moğolistan.


Örgütün diyalog ortakları ise, Türkiye, Azerbaycan, Kamboçya, Nepal, Sri Lanka ve Ermenistan. Türkiye gelişen dünyayla ve Asya’nın Türk Cumhuriyetleriyle Şanghay İşbirliği Örgütü’nde buluşuyor. Şanghay İşbirliği Örgütü’ne katılma hedefi, Türkiye’de yalnız Vatan Partisi programında yer alıyor.


Örgüt, sekiz tam üyesi, dört gözlemcisi ve altı diyalog ortağı ile 18 devletten oluşuyor.


Doğu Avrupa’da Belarus’tan Pasifik kıyılarına kadar muazzam bir topluluk. Dünya nüfusunun, dünya ekonomisinin, yeryüzü uygarlığının ağırlığı burada.


Yarın Almanya ve Fransa gibi Batı Avrupa ülkeleri de Avrasya’daki örgütlü konumlarına yerleşecekler.


Avrasya zindabad!