Yunus Soner: Cumhurbaşkanı İstanbul’da mitingini 25 bin kişiyle tamamladı

Dün (8 Nisan 2017) Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın katıldığı, İstanbul Yenikapı’da düzenlenen “evet” mitingini izlemeye gittim. Miting, “evet” kampanyasının finali niteliğini taşıyordu.

 

Miting alanındaki manzara karşısında açıkçası ağzım açık kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, miting alanının yaklaşık üçte birini dolduran bir kitleye hitap ediyordu.

 

Alanın ortası ve çimenle kaplı gerisi bütünüyle boşalmıştı.

 

(Ben bu satırları yazarken, saat 19:04’te, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş genel bir telefon mesajı geldi. İstanbulluları saat 16:00’da başlayan mitinge davet ediyordu.)

 


KİTLE ERDOĞAN’IN KONUŞMASININ SONUNU BEKLEMEDİ

 

Ben miting alanına yaklaşırken, kalabalıklar Yenikapı metro istasyonuna doğru yönelmişti. Küçük ve tek tük gruplar tekbir getiriyordu. Ağırlıklı olarak gençlerden oluşan bir grup ise “AK Parti Fatih Gençlik” sloganı atıyordu.

 

Oysa Cumhurbaşkanı hala konuşmasını - giderek boşalan bir meydana - sürdürüyordu. Saat 18.00’da meydanda kalan kitlenin rakamı, 25 ile 30 bin kişi arasındaydı.

 


AĞIRLIKLI OLARAK EMEKÇİLER

 

Mitinge katılanların ezici çoğunluğunu emekçiler oluşturdu. Yüzlerinden hayatlarını el emeğiyle kazandıkları anlaşılıyordu. Miting alanında karşıma çıkanlar, ağırlıklı olarak mütevazı davranışlı, çekingen bakışlı, temiz yüzlü insanlardı. Giyim kuşamları da, emekçi sınıflara ait olduklarını gösteriyordu.

 

Son 15 yılda ekonomik açıdan sınıf atlayan, pahalı giyimli kişileri hiç görmedim.

 

Mitingde coşku ise, kürsüye yakın ve sıkışık olan yaklaşık 20 bin kişi ile sınırlıydı. Tüm sloganlar, bu kitleden geldi. Cumhurbaşkanı’nı son dakikaya değin dinleyen kitle de buradaydı.

 

Miting için çeşitli gazete, pankartlar hazırlanmıştı. Bunların biri, 4 parmak şeklinde kesilmiş, üstünde “evet” yazan karton ellerdi.

 

Miting sonunda bu karton “evet” ellerinin dolu olduğu çuval hala boşaltılmayı bekliyordu. Katılımcılar, mitingden ayrılırken yanlarına “evet” kartonları almak istemedi.

 

O çuvalın yanında ise, Türk Bayraklarının bulunduğu 3 çuval duruyordu. O manzarayı görmeliydiniz. İnsanlar çuvalların üstüne çıkmış, Türk Bayraklarını kapmaya çalışıyor, arkadan görevliler “herkes bir tane alsın” diye uyarsa da, katılımcılar çoluklu çocuklu “Türk Bayrağı” diye bağırıyor, konuna komşuna birer tane kapmaya çalışıyordu.

 

Miting sonrasında dağılan insanlar, sloganlar atmadı. Yüzlerindeki ifadeyi, daha çok gelecek haftanın yapılacak işlerini düşündükleri yönünde yorumluyorum.

 


METRO’DA OTURARAK DÖNDÜM

 

Miting bitimiyle Yenikapı metro istasyonuna yöneldim. Metro durağa geldi, bindim, rahat rahat oturdum ve Taksim’e ulaştım.

 

“Evet” kampanyasının final mitingi sayılabilecek Yenikapı mitingi, AKP için tam bir fiyasko oluşturdu. 14 milyonluk İstanbul’da düzenlediği mitingi Erdoğan, meydanın ancak üçte birini dolduran, yaklaşık 20 bin kişilik bir kitleye hitap ederek bitirdi. Bu mitingi referandum sonucuna dair değerlendirirsem “hayır” oyları yüzde 60 ile 70 arasındadır.