Tülin Oygür: Biz neyin öncüsüyüz?

Neden partimizi “Öncü Parti” olarak niteliyor, partideki kadın ve gençlik örgütlerimize “Öncü Kadın”, “Öncü Gençlik” isimlerini veriyoruz? Üzerimize aldığımız öncülük payesini neye dayandırıyoruz? Biz, neyin öncüsüyüz?

 

Büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk, Altı Ok adı verilen Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik, Laiklik, Devletçilik ve Devrimcilik ilkelerini 1937’de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin programı olarak Anayasa’ya koymuştur.

 

Bir devlet kendini Cumhuriyetçi, Halkçı, Milliyetçi, Laik ve Devletçi olarak tanımlayabilir. Bu maddelerin her biri, o devletin yönetiminde temel alınacak prensipleri açıklar; bir anlamda, devleti yönetmenin yöntemlerini-formüllerini belirten nesnel tariflerdir. Diğer yandan, “devlet” dediğimiz formüle edilmiş aygıtın kendini (ve tabii programını), alt-üst oluşları, kökten değişimleri ifade eden Devrimcilik ile tanımlaması bambaşka bir durumdur. Mustafa Kemal Atatürk, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti devrimcidir” diyerek, iki yüzyıl emperyalizmin kuşatması altında yaşayan ve Ulusal Kurtuluş Savaşı ile zincirlerini kırıp yeni devletini kuran Türk milletinin, devrimleri devam ettirmeye mecbur olduğunu söylemiştir. Çünkü Atatürk, emperyalizm çağında emperyalizme karşı savaşmanın devrimcilik olduğunu biliyordu. Devrimci ilerlemeden vazgeçtiğimizde emperyalizmin beslediği karşı devrimle yüz yüze geleceğimizi o günlerden görmüştü.

 

Partimizin tüzük ve programında yer alan Milli Demokratik Devrim mücadelemiz, Atatürk’ün hedefe koyduğu kesintisiz devrim yolundan başka bir şey değildir. Vatan Partisi, programını Milli Demokratik Devrim hedefine dayandırmış tek partidir. Kısaca, Vatan Partisi, Türk Devriminin partisidir!

 

Devrimlerin, halkın topyekûn uyanmasıyla gerçekleştiğini tarih yazmamaktadır. Devrimi halk yapar, ancak bütün devrimlerin öncüleri vardır. Öncüler devrimin taşlarını döşer, yani halkı devrim için örgütler. Vatan Partisi, ‘Türkiye’nin devrimi’ demek olan emperyalizmi alt etme mücadelesinde toplumun bütün milli-bağımsızlıkçı unsurlarını bünyesinde toplayarak devrime öncülük eden partidir. İşte bu nedenle partimizi Öncü Parti olarak niteliyor, kadın ve gençlik örgütlerimize Öncü Kadın, Öncü Gençlik isimlerini veriyoruz. Biz Türk Devriminin öncüsüyüz! Devrimdeki öncülüğümüzün bilinci ve onuruyla fedakârca çalışarak halkımıza önderlik ediyoruz. Öncü Kadınlar olarak, kadınlarımızı parti içinde ve kitle örgütlerinde örgütlüyoruz.

 

Partimizin bir süredir Türkiye’nin Devrim yolunda ilerlediği öngörüsü, bugün açık bir gerçekliğe ulaşmıştır. Güneydoğu sınırlarımızda, yarın topraklarımızda iç savaşın nedeni olacak ABD’nin ikinci İsrail yaratma projesine karşı vatan savaşı veriyoruz... Vatan Partisi, emperyalizme karşı vatan savaşında birleşen milletimizin önüne, bu savaşı kazanarak bağımsız, demokratik bir Türkiye yaratmanın tek çözümünü, “milletçe birleşme ve milli bir iktidar kurma” formülünü getiriyor.