Soner Polat: Beş benzemezle blöf!

ABD artık diplomasi geleneği dışında kaba tehditler savurmaya başladı. Hedef alınan ülkelerden birisi de Çin! Çin, Kuzey Kore olarak bilinen "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC)" ile olan ekonomik ilişkileri nedeniyle topa tutuluyor. ABD, Çin’e 6 aylık süre verdi. Eğer değişiklik olmazsa, Kuzey Kore ile iş yapan Çin bankaları ve firmalarına karşı yaptırım uygulanacak! Çin’in Kuzey Kore ile olan ticareti 2017 yılının ilk üç ayında, geçen yıl aynı döneme nazaran yüzde 37 arttı. Genel ticaret hacmi de giderek genişliyor. Çin’in Kuzey Kore’ye ihracatı yüzde 55, ithalatı ise yüzde 19 oranında yükseldi. ABD bu durumdan özellikle rahatsız oluyor...

 

 

DEVLET ŞANTAJI

 

Çin’in KDHC’nin nükleer programına karşı çıktığı biliniyor. BM Güvenlik Konseyi’nde 5 Ağustos 2017 günü KDHC’ye ekonomik yaptırım kararı oybirliği ile alındı. Kararı ne Çin ne de Rusya veto etti. ABD buna rağmen Çin’i Washington ile Pyongyang arasında tercihe zorluyor. Önce ilk kademe önlemler hayata geçirilecek! İleriki aşamalarda Çin’in ABD’ye yönelik ihraç ürünlerine kısıtlamalar getirilebileceği ileri sürülüyor. Çin ve Amerikan firmalarının ortak girişimleri için bile çeşitli önlemler konuşuluyor! Teknoloji transferinde çok katı bir rejim hayata geçirilecek...

 

 

HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA UYGUN MU?

 

Bu ambalajlanmış, örtülü tehditlerin kurbanı ABD halkı olur.

 

Trump ve yönetimi, içinde bulundukları durumu pek de kavramış gözükmüyor. Çin bütün dünyaya mal satıyor. ABD’ye bağımlı değil! Böyle bir gelişme ABD’de ekonomik dengeleri alt üst eder, orta sınıfı sokağa döker, finansal kriz her an patlak verebilir.

 

Giyecek, ayakkabı, oyuncak, elektronik malzeme, dayanıklı ev eşyaları, televizyon, cep telefonu, makine ve makine parçaları ve daha birçok alanda Çin ABD’yi besliyor. Dünyadaki her 10 telefondan 7’sini, ayakkabıların yüzde 60’ını, bilgisayarların yüzde 90’ını Çin üretiyor. Gemi inşa kapasitesinin yüzde 45’ini Çin üstlenmiş durumda! Çin, ABD’nin ilk sıradaki ticaret ortağı! 2016’da ticaret hacmi 650 milyar dolar civarında! Çin aynı zamanda ileri teknoloji ürünü cihazlarda da ABD piyasasını doyuruyor...

 

ABD, farkında mı bilmiyorum ama Çin’le nefes alıyor. Çin’in ucuz malları nedeniyle ithalata dayalı ekonomik ortam yıkıcı olmuyor ve ABD’ye bir nebze de olsa soluk aldırıyor. ABD artık üretemiyor. Çin’deki fabrikada 1 dolara mal olan ürün ABD piyasasında 10 dolardan alıcı buluyor. Fabrika çıkışı 3 dolar olan gömlek ABD’de en az 30 dolara satılıyor. Bu ise ABD’deki bütün açıkları kapatıyor. Ticaret canlanıyor, refah seviyesi belirli bir seviyede tutuluyor, şirketler, halk ve ABD devleti kazanıyor. ABD’li şirketler Çinli şirketlerle ortaklıklar kuruyor. Eğer Çin’den 500 milyar dolara yakın mal ve hizmet bu kadar ucuza ithal edilmeseydi, ABD’nin Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla’sı ciddi oranda azalırdı. Çözüm var mı? Son 40 yıl içinde ABD şirketleri ucuz emek ve maliyetler nedeniyle ülke dışına kaçtı. Geriye dönüş imkânı yok! Eğer 3 dolara kaliteli gömlek üretebileceklerse mesele yok!

 

 

ÇİN’İN HAYAT ÖPÜCÜĞÜ

 

Çin, ABD’nin velinimeti! Hem ucuz malla besleyerek ayakta tutuyor hem de beş para etmez ABD kâğıtlarını, dünya barışı için alıp kenara atıyor. ABD artık dünyadaki serbest ticaret düzeninin önündeki en büyük engel! Dünya da eskiden olduğu gibi gözü kapalı ABD’nin taleplerini kabul etmiyor. Rusya ve İran’a yönelik ekonomik yaptırımlara AB açıkça karşı çıktı. AB, kendi ekonomisini olumsuz etkileyecek her alanda ABD’ye karşılık vereceğini resmen ilan etti.

 

Dünyanın da çıkaracağı dersler olmalı! İran’a yönelik ekonomik yaptırım kararlarını BM Güvenlik Konseyi’nde veto etmeyen Rusya ve Çin şimdi benzer tehditlerle karşı karşıya kaldı. Dayanışma her alanda sürdürülmeli. Futbol maçını elle oynayan ABD’ye kırmızı kart gösterecek cesur hakemler yetiştirilmeli. Bu maksatla gerçek bir dünya federasyonu kurulmalı.

 

Çin’in 1,3 milyarlık iç pazarı ve dünyanın her bölgesinde iş yaptığı muazzam bir dış pazarı var. ABD pazarının kaybını kısa sürede telafi eder. Telafi edemese bile bu kayıplar Çin ekonomisini hafifçe sarsar. Ancak Çin’le bozulan ekonomik ilişkiler ABD’de deprem yaratır, bütün ekonomik dengeleri felç eder.