Soner Polat: Anayasa, Atatürk ve Türk Milleti

"Anayasa, Türk, Türklük, Türk milleti gibi kavramları kesin çizgilerle belirlemektedir"

Anayasa'daki Türk, Türklük, Türk Milleti, Atatürkçülük ve eğitim ile ilgili maddeleri inceledim. Anayasa bütün kişi ve kurumları bağlayan temel metin olduğundan aşağıdaki maddelerin özellikle yöneticiler ve iktidar/muhalefet tarafından bir kez daha okunmasının faydalı olacağını değerlendiriyorum.

 

 

BAŞLANGIÇ BÖLÜMÜ

 

"Türk Vatanı ve Milletinin ebedi varlığını ve yüce Türk Devletinin bölünmez bütünlüğünü belirleyen bu Anayasa, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, ölümsüz önder ve eşsiz kahraman Atatürk'ün belirlediği milliyetçilik anlayışı ve onun inkılap ve ilkeleri doğrultusunda..."

 

"... egemenliğin kayıtsız şartsız Türk milletine ait olduğu..."

 

"Hiçbir faaliyetin Türk milleti menfaatlerinin, Türk varlığının, Devleti ve ülkesi ile bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihi ve manevi değerlerinin, Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılapları ve medeniyetçiliğin karşısında korunma göremeyeceği ve laiklik ilkesinin gereği olarak kutsal din duygularının devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılmayacağı..."

 

"TÜRK MİLLETİ TARAFINDAN, demokrasiye âşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunur."

 

 

ANAYASA MADDELERİ

 

"Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan..." (Madde 2) "Türk Milleti, egemenliğini Anayasanın koyduğu esaslara göre yetkili organları eliyle kullanır." (Madde 6)

 

"Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz." (Madde 42) "Türkçeden başka hiçbir dil eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Eğitim ve öğretim kurumlarında öğretilecek yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar kanunla düzenlenir." (Madde 42)

 

"Devlet, istiklal ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müspet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda..." (Madde 58)

 

"Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür. Türk babanın veya ananın çocuğu Türk'tür." (Madde 66) "18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir." (Madde 67) "... demokratik ve laik cumhuriyete, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim." (Madde 81 milletvekili yemini) "Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma büyük Türk milleti ve tarih huzurunda namusum ve şerefim üzerine ant içerim." (Madde 103 Cumhurbaşkanı yemini) Cumhurbaşkanı Türk Milletinin birliğini temsil eder. (Madde 104)

 

"Atatürkçü düşünceyi, Atatürk ilke ve inkılaplarını, Türk kültürünü, Türk tarihini ve Türk dilini bilimsel yoldan araştırmak, tanıtmak ve yaymak ve yayınlar yapmak amacıyla, Atatürk'ün manevi himayelerinde Cumhurbaşkanı'nın gözetim ve desteğinde, Cumhurbaşkanı'nın görevlendireceği bir bakana bağlı Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi'nden oluşan kamu tüzel kişiliğe sahip Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu kurulur." (Madde 134)

 

Anayasanın hiçbir hükmü, aşağıda gösterilen inkılap kanunlarının, anayasaya aykırı olduğu şeklinde anlaşılamaz ve yorumlanamaz: "Şapka İktisâsı Hakkındaki Kanun, Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun, Evlenme Akdinin Evlendirme Memuru Önünde Yapılacağına Dair Medeni Nikâh Esası, Beynelminel Erkamın Kabulü Hakkında Kanun, Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun, Efendi, Bey, Paşa gibi Lakap ve Unvanların Kaldırıldığına Dair Kanun, Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun" (Madde 174)

 

 

DEĞERLENDİRME

 

Görüldüğü gibi Anayasa, Türk, Türklük, Türk milleti gibi kavramları kesin çizgilerle belirlemektedir. Ümmet, etnik/mezhepsel eğilimler yoktur. Eğitim ve öğretimin Atatürk ilke ve devrimlerine göre yapılacağını kayıt altına almaktadır. Atatürkçü düşüncenin yayılması için devlete görev vermektedir. Devrim kanunlarını güvence altına almaktadır. Yabancı dille eğitim Anayasanın ruhuna aykırı olarak resmen sırıtmaktadır. Kurnazca yerleştirilmiştir. Belli ki arkasında emperyal güç odakları vardır.

 

Bu Anayasa'ya bağlı kalacağına yemin eden Cumhurbaşkanı ve bakanların, yine bu Anayasa'ya göre ömürlerinin sonuna kadar hiçbir siyasi sorumluluğu yoktur. Bu da tarihin tanıklık ettiği en büyük çarpıklıklardan birisidir.