Rifat Mutlu: Kamu desteğiyle engelli istihdamı kolaylaştırılmalı

Engelli istihdamında sorunlar ve çözümler - 5

Engel derecesi yüksek bireylerin istihdamına yönelik kurulan ve kâr amacını ikincilleştiren korumalı işyerlerinin kurulmasını ya da ana akım işyerlerinde engel derecesi yüksek bireylerin istihdamını kolaylaştıracak destek mekanizmalarının oluşturulmasına yönelik kapsamlı politikalara gereksinim bulunmaktadır.

 

 

| DESTEKLİ VE KORUMALI İŞYERLERİNİN YETERSİZLİĞİ:

 

Engel derecesi yüksek bireylerin istihdamına yönelik kurulan ve kâr amacını ikincilleştiren korumalı işyerlerinin kurulmasını ya da ana akım işyerlerinde engel derecesi yüksek bireylerin istihdamını kolaylaştıracak destek mekanizmalarının oluşturulmasına yönelik kapsamlı politikalara gereksinim bulunmaktadır. 2006 yılında çıkarılan ‘Korumalı İşyeri Yönetmeliği’ uygulamaya ışık tutacak nitelikte değildir. Korumalı işyeri statüsü bulunmamakla birlikte, bu yönde bir yapı gösteren işyerlerinde uygulamada yaşanan sorunlar şöyle sıralanmaktadır:

 

 

SOSYAL GÜVENLİK SORUNU

 

Engel derecesi yüksek bireylerin istihdamı sağlanmamakta, üretimden elde edilen kazanç işletim masraflarını karşılamamaktadır. Ürünlerin pazarlanmasında güçlük yaşanmakta; bazı işyerlerinde çalışanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından alacakları ayni ve nakdi yardım karşılığı çalışmakta; çalışanların büyük çoğunluğunun sosyal güvenliği bulunmamaktadır.

 

 

ALIM GARANTİSİ SAĞLANMALI

 

| SORUNUN ÇÖZÜMÜ:

 

Destekli ya da korumalı işyerlerine ilişkin mevcut mevzuat gözden geçirilerek uygulanabilir duruma getirilmeli, sürdürülebilir olması için güçlü bir kamu desteği sağlanmalıdır. Kamu kurumları tarafından bu işyerlerine belirli düzeyde bir üretim potansiyeline karşılık alım garantisi sağlanmalı; üretilen ürünlerin alımında vergi muafiyeti sağlanmalıdır. Bu ürünlerin alımı, kamu ihale kanununda farklı bir kategori olarak tanımlanarak teşvik edimelidir. - SON -