Dr. Serhan Bolluk: Korona etkisi

Karşı cephede değişen bir şey yok. Sağlıktaki sözcüleri mızmızlanıyor, yalan yayıyor ve salgınla mücadeleyi bozma olanağı arıyorlar.

“Dünya zaten krizdeydi, korona hızlandırıcı oldu” diyoruz. Doğru fakat genel. Daha özel etkiyi OECD Genel Sekreteri Angel Guirra önümüze koyuyor: Guirra, salgının yarattığı ekonomik şokun, şimdiden 2008 krizinden daha büyük hale geldiğini belirtiyor. “Şimdiden” vurgusuna dikkat. Devamla, dünyanın en büyük ekonomilerinin önümüzdeki aylarda gerileme (resesyon)’ye girebileceğini öngörüyor Guirra. OECD’ye göre küresel büyüme yüzde 1.5’e düşebilecek, hatta belki bu tahmin bile “fazla iyimser”.

 

 

HOŞ GELDİN KAMUCULUK

 

Yeni bir çağın müjdesini vereli çok oldu. Şimdi “Hoş geldin kamuculuk” diyoruz. İnanmayan sağlıkta alınan önlemlere bakabilir. Kaldı ki bu daha başlangıç. Kalıntılar var elbette… Özeli geneli hepsi “pandemi hastanesi” ilan edildi biliyorsunuz. Hâlâ telefonla insanları genel sağlık kontrolü (check up)’ne çağıran özel hastaneler bulunuyor. Seçmeli ameliyatlar yapılmayacak denmesine rağmen sürdürenler de oldu. Sonuç, personeline hatta birinde en tepe yöneticisine hastalık bulaştırdı. Evet onlar bulaştırdı, Covid-19 değil.

 

 

PLAKAYA KAFA ATILMAZ

 

Koronavirüsü düşman belledik ve savaş ilan ettik. Oysa tektonik plakalara kafa atamazsınız. Binanız yıkıldığında, müteahhiti, izin veren belediyeyi, gerekli yasal düzenlemeyi yapmayan hükümeti bulursunuz. Covid-19, nihayet yaşamını sürdürmeye çalışan bir canlı. Üstelik bilinçsiz. Ama ABD senatörleri bilinçli. Oturmuşlar bazı sağlık uygulamalarını parasız yapalım mı diye tartışıyorlar. Sonuç çıkmıyor tabii. Çöken sistemin en tepesinde oturanların düşüşü de o denli sert olacak. Bunu tartışıyor olmaları bile bir aşama derseniz, ona da tamam.

 

 

KAMUCUYDUK, ASYAİYİZ

 

Ülkemiz, kamuculuğa sağlıkta başladı. Orada kalır mı? Dönelim Guirra’ya. OECD Genel Sekreteri, salgının neden olacağı işsizlik oranı ve iflasların boyutunun hâlâ bilinmediğine dikkat çekti. Ülkelerin salgının ekonomik sonuçlarıyla önümüzdeki yıllar boyunca uğraşmak zorunda kalabileceklerini aktardı. Evet uğraşacağız ve çözeceğiz. İnsanlık, kamuculuğu keşfedecek. Keşif diyoruz ama, ta Spartaküs’ten, adını bilmediğimiz kara derili isyancı köle önderlerinden beri var aslında. Türkiye çok şanslı. O kadar uzak hafıza gerekmiyor. Daha yüz yıl bile olmadı. Kamucuyduk, üstüne de Asyai bir milletiz. Önemli bir kazancımız daha bulunuyor: Vatan Partisi. Korona salgınını öngöremedik ama, dünyanın damını nasıl tamir edeceğimizi 50 yıldır söylüyoruz. Vatan Partililerin hem salgınla mücadeleye, hem de krizden çıkışa nasıl önderlik edeceklerini hep birlikte göreceğiz.

 

 

MIZMIZLAR CEPHESİ

 

Karşı cephede değişen bir şey yok. Sağlıktaki sözcüleri mızmızlanıyor, yalan yayıyor ve salgınla mücadeleyi bozma olanağı arıyorlar. Siyasettekiler, FETÖ'cü ve PKK’lı terör suçlularının salıverilmesi ve KHK’lıların geri alınması için yırtınıyorlar. Bu fırsatçılığa kimsenin aldırdığı yok o ayrı. Onlarınki dostlar vazife başında görsün misali.

 

 

YENİ RAPOR: 2030’UN İLK 10 EKONOMİSİ

 

Amiral Soner Polat Genel Kurultayımıza sunduğumuz Merkez Karar Kurulu raporunda, bir batılı finans kurumunun “2030’da ilk 10 ekonomi” tahminine yer vermiştik. Gayri safi yurtiçi hasılasına göre yapılan sıralamada Türkiye beşinciydi. Şimdi bir başka kurumun yine 2030 öngörüsü var. Standard Chartered, İngiltere merkezli bir bankacılık ve finansal hizmetler şirketi. Atlantik’in itibarlı yatırım danışmanı firmalarından. Onun sıralamasında Türkiye altıncı sırada. İki raporda da ilk üç aynı: Çin, Hindistan, ABD. ABD’yi tutturamayabilirler…