Adnan Akfırat: Zulüm ile abat olanın akıbeti berbat olur!

Büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy, “tek dişi kalmış canavar” tanımını İstiklal Harbimizin sıcaklığı içinde İngiliz emperyalizmi için kullanmıştı

Bakmayın bizdeki umudunu ABD’ye bağlamış takımının sevinç nidalarına. Neredeyse seçimi kazanan Biden ve ekibi bile onlar kadar sevindirik olmadı.

 

Çinlilerin ilk kayıtlarında Türkler “Gökten gelen gururlu adamlar” diye tarif ediliyor. Maalesef bu gururdan yeterli pay alamamış Kılıçdaroğlu gibiler de Bidencilikleriyle Türk milletinin gururuna dokunuyor.

 

Büyük aşkla, imanla bağlandıkları “Özgürlükler ülkesi” bir seçimi bile beceremiyor. Neden acaba? Oylar yeniden, yeniden sayılıyor. Ne oldu Amerikan becerikliliğine? Seçim sonuçlarına itirazlar devam ediyor. Düzenin taşıyıcı sütunu olan Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti, birbirlerini tasfiye etmeyi kafaya koymuş.

 

Öte yandan Trump, Beyaz Saray’ı devretmeyi erteleyecek manevralar düzenliyor. Demokratlar, Trump’ın kadrolarını kazımak için listeler yapıyor. Sınıfsal kutuplaşma, siyasal kutuplaşma ile de şiddete, zorbalığa evriliyor.

 

Mevcut halin tercümesi perişanlık arz ediyor. Amerika’nın bundan sonraki her hamlesinin, büyük yenilgilere yol açacağını birlikte göreceğiz.

 

ABD ekonomisi, siyaseti ve askeri stratejisiyle çöküyor. Hollywood filmine benzemeyen bu gerçek çöküşü dünya gözüyle izleyeceğiz. Toplumsal, kültürel yıkım ise daha derin. “İnsan, insanın kurdudur” denince ABD toplumu gibi olunuyor. Kovid-19 salgınının en çok vurduğu ülke Amerika oldu. Ölenlerin sayısı 11 Kasım gününde 246 bin 974 can olarak açıklandı. Hastalık bulaşan kişi sayısı da rekor 10 milyon 654 bin 923 kişi. (1)

 

Demek ki, zulüm ile abat olanın akıbeti berbat olurmuş! O nedenle bu atasözümüz, Asya bilgeliğinin özetidir ve bu yazının da başlığı olmuştur: Dünyaya 200 yıldır kan kusturan ABD emperyalizminin akıbeti görüş mesafesine girdi: Berbat mı berbat!

 

 

CAHİT KÜLEBİ’NİN KESKİN GÖZÜ


Halkçı şiirimizin anıt isimlerinden Cahit Külebi, taa 1971’de görmüş ABD gerçeğini. Tevfik Fikret’in “Bin kocadan artakalan dul kız” tarifine denk düşen Murat Belge, “Biden ile soluk aldık” diye seviniyor. (2)

 

Gelin biz Cahit Külebi’ye kulak verelim:

 

 

AMERİKA


Önce Kristof Kolomb buldu Amerika'yı,

Sonra biz.

Umutlar azaldı, günden güne, mutluluklar

Ve ekmeğimiz.

Bir çocuk ağlarsa dağ başında

Gözyaşında Amerika akar.

Vurdularsa birini, kanı şorladıysa

Bilin ki o kurşunlarda Amerika var.

Kişi kişiye köle tutulduysa, asıldıysa

Darağaçlarında Amerika var.

Ama biz yine de direneceğiz

Sonuncumuza kadar. (3)

 

 

TÜRK, ABD’YE KÜLEBİ GİBİ BAKAR


Joe Biden 11 Kasım 2020’de attığı tweet’te şunları yazdı: “Yabancı liderlerle konuşurken onlara şunu söylüyorum: Amerika geri dönecek. Oyuna geri döneceğiz.”

 

ABD’nin bu meydan okuması sadece kuru gürültü. ABD, uluslararası sahnede ürettiği kadar yer alacaktır. Dünyanın çok kutupluluğu artacaktır. Başkan Yardımcısı Kamala Harris de yeni dönemde “Trump yönetiminin aksine Suriye'de sivil toplum ve demokrasi yanlısı partnerleriyle yeniden yan yana duracaklarını” söyledi.

 

Biden’in ABD Başkanı olması, Türkiye’nin Asya açılımını hızlandıracaktır. ABD, “İkinci İsrail devleti”ni kurma stratejisinde ısrar edince, Türkiye’nin sillesini yiyerek, Batı Asya’yı terk edecektir. Türk olmak, bağımsız, başı dik yaşamaktır. Her Türk, ABD’ye Cahit Külebi gibi bakar. ABD’nin Türkiye’de dikiş tutturamaması ve hüsran yaşamasının esas nedeni de gökten gelen gururlu adamın taşıdığı bu derin bilinçtir.

 

Paşinyan’ın yaşadığı hezimet, Biden’in kulağına küpe olsun. Yakında benzerlerini Suriye ve Libya’da yaşayacak. ABD saldırganlığı, Hazar, Karadeniz, Akdeniz, Umman Denizi ve Kızıldeniz’i birleştirecek. Beş Deniz biraraya gelip, bölgemizi işgalcilerden kurtarıp, barış ve huzuru getirecek, ardından kalkınma ve refahın kapısı açılacak.


 
ÇİN, BİDEN’DEN UMUTLU MU?


Dünyanın değiştiğini anlamak istemeyenler, gönüllerinden geçeni gerçeğin yerine koyarak Çin’in, Biden’den umutlandığını uyduruyorlar. Oysa Joe Biden’ın seçimi kazandığının ilan edilmesinin üzerinden dört gün geçti. Fakat Çin henüz Biden’a kutlama mesajı iletmedi.

 

Ne yazık ki bazı yazarlarımız bu cereyana kapılmaktan kendilerini bir türlü kurtaramıyor, “Çin medyasının Biden’in seçilmesini olumlu karşıladığını” belirterek, Çin hakkında Batı gözlüğüyle değerlendirmeler yapmaktan kendilerini alamıyorlar. (4)

 

Bakın ki, Amerikan medyasının amiral gemisi New York Times çok daha gerçekçi: “Çin’in Biden ile sıcak ilişki umudu çok az,” tespitini başlık yapıyor. (5)

 

Çin’in dış dünyaya yönelik sesi olarak işlev gören Global Times da gerçekçi.

 

“Çin-ABD ilişkileri, Biden döneminde daha büyük zorluklarla karşılaşabilir” başlıklı yorumda şu değerlendirmeleri yayınladı: “Ancak, sonunda kim kazanırsa kazansın, genel olarak her iki taraf da Çin ile nasıl başa çıkılacağı konusunda aynı tutumda. Her ikisi de Çin'i stratejik rakipleri olarak görüyorlar ve Çin'i denetim altına almayı amaçlıyorlar, ancak farklı araç ve taktiklerle. Kısa vadede belki Çin'in ABD ile ilişkileri daha az gergin olacak. Ancak uzun vadede, Biden ABD’nin dünya liderliğinin altını çizdiği için ikili ilişkiler daha büyük zorluklarla karşılaşacak. Biden, Çin'i denetlemek, kuşatmak ve dengelemek için müttefikleri ile cephe kurmak yönünde hiçbir çabadan kaçınmayacaktır ki bu, Trump yönetimine kıyasla Çin'e karşı daha tehditkar görünmektedir.” (6)

 

 

AMERİKAN RÜYASININ BENZİNİ BİTTİ


Şanghay’da doğan İngiliz bilimkurgu romanı yazarı J.G. Ballard’ın şu sözleri yeni dönemi ne güzel anlatıyor: "Amerikan Rüyasının benzini bitti. Araba durdu. Artık dünyaya imajlarını, hayallerini, fantezilerini sunmuyor. Sona erdi. Artık dünyaya kabuslarını yayıyor." (7)

 

1930’larda formüle edilen Amerikan Rüyası’nın esası, her gelen yılda, refahın bir önceki yıla göre artmasıydı. ABD bütün saldırganlığına karşı her geçen yıl küçülüyor. Aynı zamanda gelir dağılımı giderek bozuluyor.

 

Günümüzde, her gelen yılda ilerleyişinden ve ortak refahı geliştireceğinden emin tek ülke var: Çin Halk Cumhuriyeti. Bağımsızlıkçı, halkçı, kamucu çizginin başarısının örneği.

 

Çin Başkanı Xi Jinping, gerekli hesaplamaları yaptıklarını belirterek, son derece emin bir şekilde "Çin'in 2025'te 14. Beş Yıllık Planın sonunda yüksek gelirli ülke standardına ulaşması ve 2035'e kadar toplam ekonomik büyüklüğünü veya kişi başına gelirini ikiye katlaması tamamen mümkün” diyor. (8)

 

 

ÜLKELER ARASINDA DÖRT ORTAKLIK GELİYOR


Amerikan seçimlerinin gürültüsünün arkasında kalan önemli bir gelişme yaşandı. Şanghay İş Birliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi 20. Konferansı çevrimiçi toplandı. ŞİÖ’nün 20. Zirvesi’nde dünyanın geleceğine umutla bakmayı sağlayacak kararlar alındı.

 

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 10 Kasım akşamı Pekin’de video aracılığıyla önemli bir konuşma yaptı. Xi, sağlık ortaklığı, güvenlik ortaklığı, kalkınma ortaklığı ve beşeri ve kültürel ortaklık olmak üzere dört alanda ortaklık oluşturulması önerisini ortaya koydu.

 

Xi, "Tüm ülkelerden insanlar güzel yaşama daha güçlü bir arzu besliyor, barış, kalkınma, iş birliği ve ortak kazanca dayalı gelişme eğilimi durdurulamaz. Çok taraflılığın tek taraflılığı kesinlikle yeneceği kanıtladı ve kanıtlamaya devam edilecek" dedi.

 

 

SONUÇ: ABD, TEK DİŞİ KALMIŞ CANAVAR


Büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy, “tek dişi kalmış canavar” tanımını İstiklal Harbimizin sıcaklığı içinde İngiliz emperyalizmi için kullanmıştı. Bugünkü ABD’yi tanımlayan en güzel ifadelerden biri.

 

Ellerini ovuşturanlar bilsin. Biden ve Harris her türlü “demokratik” fesatçısını, sabotajcısını, casusunu, teröristini toplasın gelsin. “Gökten gelen gururlu adamlara” vız gelir tırıs gider!

 

1. https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

2. https://t24.com.tr/yazarlar/murat-belge/bir-soluk-alabildik,28607

3. Cahit Külebi, Bütün Şiirleri, S. 246

4. https://aydinlik.com.tr/haber/abd-yeniden-hegemonya-kurabilir-mi-222987

5. https://www.nytimes.com/2020/11/09/

world/asia/china-united-states-biden.html

6.https://www.globaltimes.cn/content/1206032.shtml

7. https://www.brainyquote.com/quotes/j_g_ballard_153127

8.https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3108767/china-gdp-xi-jinping-says-completely-possible-double-size

9. https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/xi-jinping-sio-zirvesinde-konustu-175180