Köşe Yazıları Yorumsuz - 9 Temmuz 2020 Perşembe

9 TEMMUZ 2020, PERŞEMBE
KÖŞE YAZILARI

 


1-Ahmet Hakan- Hürriyet
“Bu atama İmamoğlu’nun çok başını ağrıtacak”

CHP’nin sekiz sene evvel “en büyük batakçı” ilan ettiği bir bürokratı...
CHP’li belediyenin “ikinci adam” koltuğuna oturtması...Olacak şey değildir.
Cepheleşmiş Türkiye’de alınan bir karar, genellikle bir kesimin tepkisini çekerken öbür kesimin takdirini kazanır. Ekrem İmamoğlu’nun bu atama kararı ise...İki kesimin de tepkisini çekmeyi başaracak nitelikte...- CHP’liler... “Yahu biz bu adama batakçı diyorduk, şimdi baş tacı ediyoruz” diyeceklerdir, zaten diyorlar da...- AK Partililer ise... “Ya sekiz sene evvel yalan söylüyordunuz ya da bir batakçıyı ikinci adam yaptınız” diyeceklerdir, zaten diyorlar da...Aynı anda hem CHP’nin hem de AK Parti’nin tepkisini alabilmek...Ne bileyim... Bu da az buz bir başarı değil hani.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/bu-atama-imamoglunun-basini-cok-agritacak-41560470

2-Salih Tuna-Sabah
“Atatürk’ü seviyorum çünkü, sevmiyorum çünkü”

Atatürkçü olmakla da övünen aynı Sözcü gazetesi yazarı daha sonraları bana "Erdoğan'ı neden hiç eleştirmiyorsun" dediğinde, bu yazılarını hatırlatmış ve şöyle demiştim: "Emperyalizmin vurduğu adama vurmak 'Büyük Oyun' kurucularının sevgisini kazanmaktan öte anlam taşımaz... Kurtuluş Savaşı esnasında Mustafa Kemal'i eleştirmek neyse, 2. Kurtuluş Savaşı verdiğimiz bu dönemde Erdoğan'ı eleştirmek de odur..."
Bu sözlerim üzere, Atatürk'ü çok seviyorum diyenlerin içindeki Erdoğan'ın yeminli düşmanları çıldırmış, linç etmeye koyulmuşlardı. Meğer Atatürk'ü sevmiyorum diyenlerin içinden birileri de sağda solda bu sözümü çarpıtıp fakire bühtan ediyorlarmış. Halbuki...Merhum Erbakan, "Atatürk bugün yaşasaydı Refah partimize oy verirdi"sözüyle aynı manaya işaret etmiştim. Şunu bile tefrik edemiyorlar: Mesele şahıslar değil, Nazım Hikmet'in dediği gibi "Yurt meselesidir." Yaşadığımız süreç tastamam budur. Sadece RAND Corporation'un son raporunu okusanız bile Başkan Erdoğan'ın neden (ve nasıl) hedef alındığını görebilirsiniz.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/salih-tuna/2020/07/09/ataturku-seviyorum-cunku-sevmiyorum-cunku

 

3-Aytunç Erkin-Sözcü
“Celal Ülgen olmak ya da olmamak”

Örneğin… Ahmet Zeki Üçok… Hakim Albay… Tutuklandı, çıktı avukatlığa devam etti… Fetullahçıların davasını almadı…Daha çok avukat var böyle…Bir de… Fetullah'ın avukatlığına soyunanlar var… Onlar düşünsün! ‘Duygusallığa' gerek yok! Neden mi?O zaman mahkeme dosyasından okuyalım“ Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı içerisinde yer alan Cumhurbaşkanlığı Yaverliğinde görevli başyaver ve yaverlerin de bir kısmı darbe teşebbüsüne iştirak etmişlerdir. Başyaver ve yaverlerin darbe öncesinde ve darbe sırasında Cumhurbaşkanının yerini öğrenebilmek için uğraştıkları tespit edilmiştir.” (Sayfa 167/ 302/2472/ Muhafız Alayı İddianamesi…)
SONUÇ: Siyasi davalarda avukatların bilgisinden değil ‘çevresinden' yararlanılır… Fetullahçılar, “Biz FETÖ'cü değiliz, bakın Ergenekoncular bizi savunuyor” propagandası yapmak için sizlerle…
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/aytunc-erkin/celal-ulgen-olmak-ya-da-olmamak-5919996/


4-Soner Yalçın-Sözcü
“Provokatif/Kışkırtıcı”

Ayasofya her daim siyaset aracı oldu; aynen bugün olduğu gibi! Bu kışkırtıcı gündemin ortaya çıkışında FETÖ parmağı var mı, çok boyutlu “düşünün” derim… Unutmayınız ki FETÖ, ABD-CIA projesidir…Rusya'yı kızdıracak provokatif oyuna gelmeyin…
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/soner-yalcin/provokatif-kiskirtici-5919990/


5-Ahmet Takan-Korkusuz
“Hem Çin hem Rusya’ya karşı cephe ülkesi olmaya hazır mıyız”

Türkiye’nin Libya’da etkinliğinin artmaya başlamasıyla birlikte İdlib’te ABD’nin Türkiye’ye destek vermeye başlaması eş zamanlı. İdlib’te bu hamleyi yapan ABD, satrançta olduğu gibi daha ileriki bir hamleyi düşünüyordu. Şimdi oyunu oraya getirmiş durumda. Hani, korona sonrası yeni dünya düzeninde Türkiye önemli bir yer alacak deniyordu ya. İşte o andayız. Hem Çin hem de Rusya’ya karşı cephe ülkesi olmaya hazır mıyız? Karar ve hamle sırası Türkiye’de…”
https://www.korkusuz.com.tr/hem-cin-hem-de-rusyaya-karsi-cephe-ulkesi-olmaya-hazir-miyiz.html

6-Barış Terkoğlu-Cumhuriyet
“Bizim İslamcılar neden ağlıyor”

Bir zamanlar “orduevine girememek” denilince türbanı, sakalı, şortu konuşuyorduk. Ordu siyasetin göbeğine taşınınca bu kez “Necdet Özel’i eleştirmek”, “Hulusi Akar’ı eleştirmek”, “TSK’de FETÖ yapılanması olduğunu söylemek”, “kumpaslara isyan etmek” yasak gerekçesi oldu. Düğüne, yemeğe ya da eğlenceye gidemeyenler yerini haksız yere yıllarca hapiste tutulanların kapıdan çevrilmesine bıraktı. Hangisi kötü tartışmıyorum bile. Orduevi restoranları olmasa da olurdu, yeter ki bunları hiç yaşamasaydık.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-terkoglu/bizim-islamcilar-neden-agliyor-1750342

 

7-Mehmet Ali Güller-Cumhuriyet
“Libya’ya Suriye modeli”

Türkiye, -Suriye örneğinden hareketle- işte bu strateji düzlemine göre hareket etmelidir. Suriye’de nasıl ki Rusya’yla normalleşme, İran’la işbirliğini sağlamış ve sonuçta Suriye’de ABD’yi dışlayan bir Türkiye-Rusya-İran işbirliği oluşmuşsa, benzeri Libya’da da sağlanabilir. Türkiye, Libya’da Rusya’yla işbirliği yapmaya başlayarak Mısır’la ilişkileri normalleştirme fırsatı oluşturabilir. Bu tablo hem Libya’yı hem de Doğu Akdeniz’i “emperyalist heveslerden” kurtarır! Tabii iş gelip iktidarın ideolojisine düğümlenmektedir ne yazık ki... Müslüman Kardeşler örgütüyle olan ideolojik bağ, Mısır’la bozuşmanın ve Libya’da yumurtaları tek sepete doldurma hatasının nedenidir...
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/libyaya-suriye-modeli-1750379


8-Ardan Zentürk- Star
“Suriye’de bir Naziyi meşru görüp savunmak”

Sovyet halkları, dedelerinin Nazizme karşı verdiği büyük mücadeleden ne kadar gurur duysalar azdır.
Böyle yüklü bir tarihle karşımızda duran Rusya’nın, salt, “Akdeniz’e inme stratejisi” doğrultusunda, kimliğinde Naziler’in parmak izleri olan Esed ailesini ve bu ailenin kurguladığı Baas rejimini savunması ne kadar kabul edilebilir? Bu tür bir rejimin savunuculuğu yolunda, Türkiye’deki tek sınır kapısının kullanılması inadı nedeniyle milyonlarca insanın yaşama tutunmasını sağlayacak yardım kararını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto etmek nedir? Tibet, devamında Uygur bölgesinde yaptıkları nedeniyle Çin, bu tür bir duruşu kendine yakıştırabilir ama, Tolstoy, Dostoyevski, Pasternak, Puşkin, Çaykovski, Rahmaninov, Kandinski, Makovski gibi adını insanlığın ortak kültür mirasına yazdırmış çok sayıdaki sanatçı, edebiyatçı, bilim insanının Rusya’sına bu yakışıyor mu?..
https://www.star.com.tr/yazar/suriyede-bir-naziyi-mesru-gorup-savunmak-yazi-1556532/


9-Hasan Cemal-T24
“AİHM başkanına soruyorum: Ahmet Altan dosyasını tozlu raflarda unuttunuz mu yoksa”

Silivri'de yazdığı son kitabı dünyada 23 dile çevrilen Ahmet Altan'a Türkiye'de yapılan haksızlığı, hukuksuzluğu anlıyorum ama Strasbourg'da ne oluyor?
AİHM'nin koridorlarında Ahmet Altan'a karşı dönen güçlü bir kulis mi var?..
Strasbourg'da, kapalı kapılar arkasında hukuk dışı pazarlıklar mı var yoksa?..
İhtimal vermek istemiyorum. Bu soruların çengeline takılan kuşkuları
düşünmek istemiyorum. AİHM'nin Sayın Başkanı'na hak hukuk ve adalet adına bir kez daha sesleniyorum: Ahmet Altan dosyasını tozlu raflarda
unutmadınız değil mi?
https://t24.com.tr/yazarlar/hasan-cemal/aihm-baskani-na-soruyorum-ahmet-altan-dosyasini-tozlu-raflarda-unuttunuz-mu-yoksa,27311