Köşe Yazıları Yorumsuz - 4 Eylül 2020 Cuma

4 EYLÜL 2020, CUMA
KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Abdülkadir Selvi-Hürriyet
“Muhalefetin Cumhurnaşkanı adayları”

 

Kılıçdaroğlu’nun günlünde yatan aslan Abdullah Gül gibi görünüyor amaAkşener kendisi olmazsa Ekrem İmamoğlu’nu önerebilir. Bu yönde duyumlarım var.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/muhalefetin-cumhurbaskani-adaylari-41602785



2-Kerem Alkin-Sabah
“Pandeminin telafisi enflasyonu belirliyor”

 

Bu koşullar altında, içinde bulunduğumuz eylül ayında aylık enflasyon yüzde 0,99'un altında kalırsa ve bilhassa geçtiğimiz yılın ekim ayı aylık enflasyon oranının yüzde 2 olduğunu hatırlayarak, ekim ayı enflasyonu yüzde 1'in altında kalırsa, eylül ayında sınırlı, ekim ayında ise daha hissedilir bir yıllıklandırılmış manşet enflasyon düzeltmesi gözlemleyebiliriz. C tanımlı çekirdek enflasyon yıllık enflasyonun çok az altında olsa da, D tanımlı çekirdek enflasyon bir tık üstünde. Yurtiçine satmak üzere mal üreten firmaların girdi maliyetlerindeki artışı, yani maliyet enflasyonunu gösteren Yurtiçi ÜFE'deki artışın da iyi takip edilmesi gerekiyor. Türkiye'nin 'pandemi'ye rağmen, iyi bir maliyet yönetimi becerisi ortaya koyması, enflasyondaki başarıyı hızlandıracaktır.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2020/09/04/pandeminin-telafisi-enflasyonu-besliyor



3-Nagehan Alçı-Habertürk
“Süleyman Soylu o terörist bu kez serbest bırakılamaz”

 

Çok titizlikle büyük bir operasyon yürütüyoruz. Önümüzdeki günlerde başka kritik isimlere de ulaşacağız." İçişleri Bakanı'na mahkemeler tarafından daha önce Mahmut Özden’in serbest bırakılmasının yargının bir sorunu olup olmadığını da sordum."Hayır, hukuken ne yapabilirlerse yapıyorlar. Ancak elde somut bir delil olmayınca yargı ilerleyemiyor. Biz örgüt bağlantılarını kimin ne yaptığını ve ne olduğunu tespit ediyoruz ancak net kanıta ulaşmak zaman alabiliyor. İşte şimdiki operasyonun önemi dijital delillerin ve yurt dışı bağlantılarının da ele geçirilmiş olmasında."
https://www.haberturk.com/yazarlar/nagehan-alci/2793091-suleyman-soylu-o-terorist-bu-kez-serbest-birakilamaz

 

 

4-İbrahim Karagül-YeniŞafak

 

Son dört yılda onların “kırk yılda yapamaz” dediklerini yaptık. Bu hızla, bu güç yoğunlaşmasıyla daha nelerin, nasıl değişeceğini tahmin edin. Batı’nın çöküşünü izliyoruz. Türkiye’nin yükselişine tanık oluyoruz. İşin özeti bu. Her yeni gelişme, değişim bu eksende olacaktır.Macron Türkiye’yi “imparatorluk fantezisi kurmak”la suçlamış! Velev ki öyle..Ne yapabilirsin ki..Sömürgecilik dönemi bitti! O düzen çöküyor. Yakında ardı ardına çökmüşler göreceğiz. Batı için “tarihin sonu” dedikleri bu olsak gerek.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahimkaragul/-turkiye-korkusu-salgina-donusmus-turkiye-donmusse-baskalari-gidecektir-erdogan-dusmanliginin-ic-politikayla-zerre-alakasi-yok-dogu-akdeniz-turkiyenin-2056130

 


5-Taha Akyol-Karar
“Yargıya güven azalıyor peki Aihm BAŞKANINA NASIL GÜVENECEĞİZ”

 

Hakkında bir kez beraat, iki kez tahliye kararı verilmesine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hak ihlali kararı vermesine rağmen Osman Kavala 1039 gündür Silivri’de tutulmaya devam ediyor. Aynı şekilde iki kere tahliye edilip, iki kere yeniden tutuklanan ve Yargıtay tarafından verilen müebbet cezası ağır bulunan Ahmet Altan da halen cezaevinde. AİHM’nin “Tutukluluğu siyasi, tahliye edilmeli” kararına ve tutuklu olduğu davadan tahliye edilmesine rağmen Selahattin Demirtaş da cezaevinde kalmaya devam ediyor... Bu konuda sayıları ve isimleri arttırmak daha da mümkün. Böyle bir durumda Türkiye’de hukukun üstünlüğünün düzgün işlediğine, yargının bağımsız olduğuna insanları nasıl inandıracağız?
https://www.karar.com/yargiya-guven-azaliyor-peki-aihm-baskanina-nasil-guvenecegiz-1583649

 

 

6- Yılmaz Özdil-Sözcü
“Baba ve kızları”

 

Savaşın bile ahlakı vardır.Savaşta bile saygı vardır.Üç bin yıllık töremiz var bizim…Mert olacaksın.Covid movid palavralarıyla, Selahattin Demirtaş'ın kızlarıyla görüşmesine engel olmak, hukuka da, ahlaka da, bu millete de yakışan bir davranış değildir.Hapisteki bir babanın evlatlarıyla kucaklaşmasına engel olmak, babaya kestiğin faturayı hiçbir günahı olmayan evlatlara ödetmek, suç ve ceza kavramlarıyla izah edilemez.Alenen işkencedir.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/yilmaz-ozdil/baba-ve-kizlari-6021752/

 

 

7-Aytunç Erkin-Sözcü
“Siyasi güç merkezi millet meclisi olacak”


CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek 11 maddede ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'i SÖZCÜ'ye anlattıErkek, “Eskiye dönmekten bahsetmiyoruz. Yepyeni bir sistem öneriyoruz Yeni hükümet sistemini iki temel amaçla ortaya koyuyoruz” dedi ve ekledi: “İlki etkili bir yönetim yapısı oluşturmak diğeri ise kamu gücünün istismar edilmesini önlemek için denetleme araçlarını tam olarak sisteme yerleştirmek.”
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/aytunc-erkin/siyasi-guc-merkezi-millet-meclisi-olacak-6021725/

 

 

8-Oral Çalışlar-Posta
“Muhalefetin yumuşak karnı Gül”


CHP içindeki ulusalcı denilebilecek bir kanat, “ittifak” meselesine farklı bakıyor. Böyle bir ittifakı doğru bulmuyorlar. Muhafazakarlarla laiklerin, sağ partilerle - özellikle AK Parti geleneğinden gelenlerle - sosyal demokratların uzlaşmasını, istemiyorlar, yararlı görmüyorlar. “Gül olacağına Erdoğan olsun” diyorlar. Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu’na “sağcılarla birlik arıyor” şeklinde eleştiri yöneltirken CHP içindeki bu eğilimin bir anlamda sözcülüğünü yapıyor.
https://www.posta.com.tr/yazarlar/oral-calislar/muhalefetin-yumusak-karni-gul-mu-2275265

 

 

9-Fikret Bila- T24
“İnce Gül’ün adaylığı”

 

CHP, Millet İttifakı politikasıyla yerel seçimlerde büyük başarı kazandı. Bu başarı başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş olmak üzere CHP'li belediye başkanlarının özellikle salgın dönemindeki başarılarıyla daha da büyüdü.Cumhurbaşkanlığı için yapılan anketlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a en yakın desteğe sahip olanların da Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş olduğu, bu iki ismi de Meral Akşener'in izlediği görülüyor.Seçime kadar siyaset koşullarında olağanüstü değişiklikler olmazsa, bugün itibariyle bu üç ismin aday olma olasılığının İnce ve Gül'e göre açık ara daha fazla olduğu rahatlıkla söylenebilir.
https://t24.com.tr/yazarlar/fikret-bila/ince-ve-gul-un-adayligi,27891

 

 

10-Yavuz Alogan-Veryansın
“Savaşa Giderken”

 

Covit-19’la mücadele etmek için “bilim kurulu” atıyorsanız, savaş gibi önemli bir konuda karar yetkisini Saray’daki Başkomutan’a ve onun sivil danışmanlarına bırakamazsınız. Silahlar büyük bir gürültüyle ve durdurulamayacak şekilde patlar, şaşırırsınız! Kurmay yetenekleriniz bu kadar karmaşık bir savaşa yetmez. Savaş çıkarsa, ileriki aşamalarda zaten bir “askerî ve diplomatik kurul” atamak zorunda kalacaksınız. Bari bunu şimdi yapın, dönüşü olmayan bu yolda hiç olmazsa önünüzü görme imkânına kavuşursunuz.
https://www.veryansintv.com/savasa-giderken