Köşe Yazıları Yorumsuz - 3 Aralık 2020 Perşembe

3 ARALIK 2020, PERŞEMBE
KÖŞE YAZILARI



1-Ahmet Hakan / Hürriyet
“CHP’linin tecavüz olayına bakışım”
Şöyle dedi Kılıçdaroğlu: “Hiçbir teröristin cenaze törenine, asla ve asla hiçbir siyasi partinin yöneticisinin, milletvekilinin, il başkanının, ilçe başkanının katılmasını doğru bulmam. Doğru değil bu, doğru değil. Benim milliyetçilik anlayışım, vatanseverliktir. Bayrağımı seviyorum.”
Daha geçenlerde HDP milletvekilleri, PKK tarafından katledilen gencecik Necmettin öğretmenimizin katilleri için taziye ziyaretine gitmişti. Bakalım HDP’den ilk kim, “Bu CHP’nin diğerlerinden farkı yok” açıklaması yapacak? Belki de “Aman ağzımızın tadı bozulmasın Ali Rıza Efendi” tavrı koyarlar. Kim bilir?
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/chplinin-tecavuz-olayina-bakisim-41678389

2-Sedat Ergin / Hürriyet
“Pandemide Türkiye ile Avrupa’nın konumları bu kez değişti”
Buna karşılık, Türkiye’de salgının ivme kazanması üzerine yeniden önlemleri sıkılaştırma yönünde ilk kapsamlı adım ancak 17 Kasım’da atılmış, bunu geçen pazartesi günü açıklanan ikinci etap genişletilmiş önlemler dizisi izlemiştir. Türkiye bu önlemleri aldığında Avrupa’daki tırmanış önemli ölçüde dizginlenmiş durumdaydı. Avrupa inişe geçerken bu kez Türkiye özellikle son iki haftada sert bir tırmanışa yönelmiştir.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/pandemide-turkiye-ile-avrupanin-konumlari-bu-kez-degisti-41678376

3-Salih Tuna / Sabah
“Bir tuzak daha var!”
Osmanlı - Safevî kapışması hakimiyet / egemenlik eksenli bir kapışmaydı, tarihte kaldı. 1639 Kasr-ı Şirin Antlaşması'ndan beri barış içinde komşuluk ilişkilerini sürdüren iki ülke artık beka mücadelesi veriyor. Günümüzde her iki ülke de hemen hemen aynı güç merkezleri tarafından tehdit ediliyor. Bu güç merkezlerinin patronu da "savunma hakkımıza" bile saygı duymayan "müttefikimiz" ABD'dir.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/salih-tuna/2020/12/03/bir-tuzak-daha-var

4- Okan Müderrisoğlu / Sabah
“Katar…Milli tank…Nefret dili”
Türkiye'nin, yerli teknoloji ile kendi tankını üretme kararı alması stratejik bir hamledir. Düne kadar Almanya ve ABD'den tedarik edilen tankların modernizasyonu için Berlin'e ve Tel Aviv'e ödenen bedeller, kritik harekatlar sırasında uygulanan ambargolar unutulmamalıdır!
“Altay Tankı"nın geliştirilmesi aşamasında devletimiz, savunma sanayi imkanları ile 1 milyar dolara yakın maliyeti üstlenmiştir. 250 tankın üretimini, tamir ve bakımını kapsayan paket, yarım yüzyıllık geleceği ilgilendirmektedir.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/muderrisoglu/2020/12/03/katar-milli-tank-nefret-dili

6-Serdar Turgut / Habertürk
“Biden'ın yeni dış ilişkiler kadrosu içinde Türkiye'nin 'Stratejik Türk Üçgeni' konuşuluyor”
Beyaz Saray’ı yakında devralacak yeni yönetim şu anda Afrika ve Ortadoğu’daki hamleleriyle Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Hint Okyanusu'nda stratejik bir üçgen oluşturmuş Türkiye ile ilgili yürütülecek stratejiyi konuşuyor. Bu stratejik üçgen Sudan, Katar ve Somali arasında kurulduğundan yönetimin Katar ile ilişkisinin anlamını sorgulayanların konuya bir de buradan bakmalarının yararı var sanıyorum.
https://www.haberturk.com/yazarlar/serdar-turgut-2025/2889965-biden-in-yeni-dis-iliskiler-kadrosu-icinde-turkiye-nin-stratejik-turk-ucgeni-konusuluyor

7-Fatih Altaylı / Habertürk
“Katar keşke Wolkswagen’i getirseydi”
Gerçekten de Türkiye’ye artık Batı’dan pek sermaye gelmiyor. Buna Batılı Katar sermayesi de dahil. Örnek vermek gerekirse Türkiye’de yapacağı yatırım büyük bir hevesle beklenen Volkswagen’in son anda Türkiye yerine Slovakya’yı tercih ettiğini ve milyar dolarlık büyük yatırımı Türkiye’ye getirmeyeceğini biliyoruz. Peki bu Volkswagen’in en büyük ortaklarından biri kim? Katar Yatırım Fonu.
https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/2888972-katar-keske-volkswagen-i-getirseydi

8- Çetiner Çetin / Habertürk
“PKK Sincar’dan çekilir mi?”
Peşmerge komutanı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) başkanı Neçirvan Barzani’nin amcası Şirvan Barzani, DEAŞ ile savaşın sürdüğü 2014 yılında verdiği bir mülakatta, PKK’nın Kürtler için büyük bir sorun olduğunu söylemişti. Ancak DEAŞ o dönemde Irak’ta birçok toprak ele geçirmiş, gözünü Kürt yönetiminin başkenti Erbil’e dikmişti. Erbil ise başka bir örgütle yeni bir krize girebilecek durumda değildi.
Geçtiğimiz Eylül ayı başlarında DEAŞ tehlikesi ciddi biçimde azalmışken Neçirvan Barzani daha açık konuşuyor, Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı ısrarla harekete geçilmesi gerektiğini söyleyerek Irak hükümetini adım atmaya çağırıyordu.
https://www.haberturk.com/yazarlar/cetiner-cetin/2888925-pkk-sincardan-cekilir-mi

10-Yıldıray Oğur / Karar
“Boğaz’da Körfez usulü reform”
Ama bahardan kalma bir havada Boğaz’da iş dünyası ve azınlık cemaatlerinin liderleriyle reform konuşulurken, Ankara’daki hava yine karasal, kurak ve soğuktu.
Erdoğan ve Bahçeli’nin konuşmalarıyla reformun sınırları çizildi, açılımın Kavala, Demirtaş’a kadar uzanmayacağı, zaten var olmayan Kürt sorununa asla değmeyeceği deklare edildi, samimi bir reform konuşması yapan Bülent Arınç’ın istifaya zorlanması, Kürt meselesi ve milliyetçilik merkezli eleştirileri yüzünden İhsan Arslan’ın disipline gönderilmesiyle açılımdan daha fazla açılacakların da gözleri korkutuldu.
https://www.karar.com/yazarlar/yildiray-ogur/bogazda-korfez-usulu-reform-1587862

11-Soner Yalçın / Sözcü
“Şimdi kaygılıyım”
Devlet manevra yeteneğini öyle kaybetti ki; alkış alacağı yerde, hakkında şüphe oluşturacak açıklamalar yapıyor. Canını ortaya atarak bu tür istihbarat bilgilerini toplayan güvenlik görevlilerine yazık değil mi? Bırakın bu derece önemli çalışma yaptığınız için sizlerle gurur duyalım. Çıkıp kamuoyu karşısına “Bırakın İmamoğlu’nu tek vatandaşımızın teline dokundurmayız herkes rahat olsun” deseydiniz harika olmaz mıydı? Ülke kenetlenmez miydi? Ah şu siyaset…
Bu taraflı kafa korkuttu beni; İmamoğlu için şimdi kaygılanmaya başladım! Siyasetin gözleri nasıl kör ettiğine inanamıyorum.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/soner-yalcin/simdi-kaygiliyim-6151255/

12-Mehmet Ali Güller / Cumhuriyet
“NATO reformu ve Türkiye-ABD sorunları”
AB’nin gündeminde çok önemli iki konu var: Birincisi “stratejik özerklik”, diğeri de NATO reformu... Her iki konu da doğrudan ABD’yi hedef alıyor ama dolaylı olarak Türkiye’yi de ilgilendiriyor. Öte yandan bu iki konu hem birbirini bütünlüyor ama hem de AB içinde Berlin-Paris rekabetini artırıyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/nato-reformu-ve-turkiye-abd-sorunlari-1795740

13- Dr.Eray Güçlüer / Akşam
“ABD'nin yeni dönem Avrasya politikaları hiç bitmeyecek sonuçlar üretebilir”
Trump sonrası Joe Biden’la birlikte özellikle Orta Doğu-Kafkasya hattında ABD’nin nasıl bir politika izleyeceği artık yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Kısaca derin Pentagon stratejisi de diyebileceğimiz yeni politikanın esasını aktif ve pasif her türlü çatışma araçları ve yöntemleri kullanılarak İran-Rusya-Çin ekseninde bir gedik açmak oluşturmaktadır. İran’ı güneyden çevreleyen Orta Doğu ve kuzeyden çevreleyen Hazar’ın doğusu büyük oranda dizayn edilmiş durumda.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/dr-eray-gucluer/abdnin-yeni-donem-avrasya-politikalari-hic-bitmeyecek-sonuclar-uretebilir/haber-1130530

15-Hüseyin Vodinalı / Veryansın.tv
“Netanyahu ve İngiltere’nin tehlikeli ‘büyük oyunu’”
Türkiye, ekonomisi her ne kadar zor durumda olsa da ABD, İngiltere, İsrail ve AB gibi düşman cephedeki Batılı ülkelerin yemlemelerine aldanmamalı. Küresel gelişmenin odağı Asya ile ilişkilerini geliştirmeli ve bölgedeki ittifak sistemlerine sıkı tutunmalı. Astana Süreci’nin Ankara’nın milli harekatları için nasıl bir avantaj sağladığı unutulmamalı.
Özellikle Karabağ Zaferi’nin ardından Ankara, Moskova, Pekin, Tahran, Şam, Bağdat ve hatta Erivan ile barışçı ilişkiler geliştirmeye, harici ülkelerin gerilim ve savaş senaryolarına kapılmamaya özen göstermeli. Bize tehdit esasen Doğu Akdeniz’den Yunanistan ve ABD’den gelmekte. Doğu cephesini güvenliğe almış bir Türkiye ancak bu tehdide karşı koyabilir. Ayrıca İran üzerinden yaşanacak bir büyük bölgesel savaş, Türkiye’ye Irak ve Suriye’den çok daha fazla zarar verir.
https://www.veryansintv.com/netanyahu-ve-ingilterenin-tehlikeli-buyuk-oyunu