Köşe Yazıları Yorumsuz - 28 Kasım 2020 Cumartesi

28 KASIM 2020, CUMARTESİ  

KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Sedat Ergin- Hürriyet
“Türk gemisine baskın düzenleyenlerin hedefi neydi ?”

Tabii yaşanan krizin NATO açısından da düşündürücü bir tarafı var. Üçü de NATO üyesi olan Almanya, İtalya ve Yunanistan, yine NATO üyesi Türkiye’nin bayrağını taşıyan bir gemiye baskın düzenleyebilmiştir. Bu bir NATO operasyonu olmasa da silahların da taşındığı bu krizde karşı karşıya gelen ülkelerin NATO kimlikleri taşımaları askeri ittifak açısından rahatsız edici bir görüntüdür? NATO üyeleri birbirlerine baskın veren müttefikler haline gelmiştir.

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/turk-gemisine-baskin-duzenleyenlerin-hedefi-neydi-41674276

 

2-Mehmet Barlas-Hürriyet
“Meğer Maradona Futbol oyuncusundan öteye, önemli bir şahsiyetmiş” 

Uluslararası siyasete gelince... Macron adındaki garip bir Cumhurbaşkanı tarafından yönetilen Fransa, yine baltayı taşa vurdu bu hafta... Sanki böyle bir devlet varmış gibi Dağlık Karabağ'ı tanımak için Fransız Senatosu karar aldı. Ama sonra tepkiler ve uyarılar gelince, Fransız Dışişleri Bakanlığı böyle bir kararı tanımadıklarını duyurdu.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2020/11/28/meger-maradona-futbol-oyuncusundan-oteye-onemli-bir-sahsiyetmis

 

3-Salih Tuna-Sabah
“Ağ “kullanan” balıklar”

Adamakıllı teşrih masasına yatırmak gereken bir belgesel (Social Dilemma) yayımlandı Netflix'te. Facebook, Twitter, Pinterest, Google gibi uygulamalara katkı sunan (Silikon Vadisi'nde vaktiyle bulunmuş ama etik nedenlerle bırakmış) profesyonellerle yapılan röportajların yer aldığı bir belgesel bu. İçlerinden biri, "Kimse sizin iyiliğinizi düşündüğü için bu kolaylıkları sunmuyor" diyordu, "Ürüne para ödemiyorsanız ürün sizsiniz..."
https://www.haberturk.com/yazarlar/prof-dr-kursad-zorlu/2780162-en-az-yapilan-kesif-kadar-onemlisi

 

4-Okan Müderrisoğlu-Sabah
“Kamuda ve piyasada yeni stratejik denge kurulurken”

-Bugün Türkiye, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın genel başlık olarak verdiği ekonomik ve demokratik reformları tanımlama sürecine girmiştir.Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yakın zamandaki tasarruflarla ortaya çıkan "stratejik güç boşluğunun" nasıl doldurulacağında düğümlenmektedir.Gerek ekonomik gerekse politik sahada, ülkenin uluslararası konumlanmasını da ilgilendirecek şekilde alınan inisiyatiflerin sürdürülebilirliği oldukça hassas bir konudur.
-Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 21 Temmuz 2020 tarihli "Cumhurbaşkanlığı Kabinesi 2. Yıl Değerlendirme Toplantısı"ndaki mesajlarını hatırlamamız lazım.
https://www.karar.com/sevinirken-temkini-kaygilanirken-umidi-kaybetmeyelim-1581361

 

5-Burhanettin Duran-Sabah
“Batı’nın Türkiye ile yeni angajmanı”

Biden yönetimi şekillenirken Washington'ın S-400'lere ilişkin olarak CAATSA'yı uygulamaya koyup koymayacağı, içeriğinin ne olacağı bekleniyor. Trump, giderayak zayıf yaptırımlarla geçiştirir diyen de var. Dosya Biden'a kalırsa, daha başlarken Ankara ile ikili ilişkileri germeyi tercih etmeyeceğini öngören de mevcut. Yine Fransa, 10-11 Aralık AB liderler zirvesinde Ankara'ya yaptırım için bastırıyor. İrini Harekâtı çerçevesinde Alman Hamburg gemisinin Türkiye bandıralı ticaret gemisini aramadaki hukuksuzluğa alet olması Berlin'in de Ankara'ya mesaj verdiği şeklinde algılandı. Obama'nın ikinci döneminden itibaren Batılı liderler Erdoğan yönetimindeki yeni Türkiye ile nasıl bir angajman kurulması gerektiğine dair çalışacak politikalar üretemediler.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2020/11/28/batinin-turkiye-ile-yeni-angajmani

 

6-Melih Altınok-Sabah
“Türkiye’nin milli bir enerji politikası var”

Görüyorsunuz işte... Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen gün Katar Emiri Al Sani'yi kabul etti. İki ülke arasında 10 ticari anlaşma imzalandı. Katar, Türkiye'de milyonlarca dolarlık yatırım yapacak. Yıllardır "yabancı sermaye Türkiye'ye gelmiyor, hatta kaçıyor" diye iktidarı eleştiren muhalefet ve yandaş kalemler, bu kez de "ülkeyi satıyorlar" diye kazan kaldırıyorlar
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2020/11/28/bu-muhalefet-turkiyeye-ne-katar 


7-Kübra Par-HaberTürk
“Katar yatırımları ahaliyi memnun etmez”

Ayrıca, hükümetin aksine Suudi Arabistan, Körfez ya da Katar ayrımı da yapmıyorlar. Yani "Türkiye'nin zor gün dostu Katar milleti" gibi bir anlayış yok, Erdoğan'ın şahsi dostu Katar Emiri anlayışı var. Bu yüzden de Katar yatırımı geldiğinde bir kurtarıcı olarak Katar Emiri’nin yardıma çağrıldığı intibası uyanıyor.
https://www.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/2883537-katar-yatirimlari-ahaliyi-memnun-etmez

 

8-Nedret Ersanel-YeniŞafak
 “Şeytan Kumaşı’nın terzileri...”

Biden’ın açıkladığı ilk kabine üyelerine bakarsak… Yani, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, adı geçenlere baktığımızda muhtemel Savunma Bakanı dahil ve elbette Başkan Biden’la birlikte ABD’nin Orta Doğu politikasında ‘önce’ şunları göreceğiz…TÜRKİYE’NİN BÖLGEDEKİ MÜDAHALELERİNİN ÖNÜNÜ KESMEK İSTEYECEKLER…
https://www.yenisafak.com/yazarlar/nedretersanel/seytan-kumasinin-terzileri-2056911

 

9-Mehmet Ali Güller-Cumhuriyet
 “Biden’ın hedefi ve stratejisi”

Zira Türk-Amerikan ilişkilerindeki sorunlar, aslında hükümetlerden hükümetlere olan sorunlar değil, temel sorunlardır. Türkiye’nin bölgesindeki ulusal çıkarlarıyla ABD’nin çıkarları çatışmaktadır. Ve Türkiye’nin ulusal çıkarlarına yönelik tehditler ABD’den gelmektedir.Bu değişmeden Türk-Amerikan ilişkileri düzelmez.Ama elbette iktidarını sürdürebilme kaygısı, AKP’yi -çok sık yaptığı gibi- ulusal çıkarları bir kenara koymaya götürebilir ancak o halde bile “eski türden”, “BOP eşbaşkanlığı” gibi bir işbirliği sürdürebilmeleri mümkün değildir.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/bidenin-hedefi-ve-stratejisi-1794448

 

10-Ali Bayramoğlu-Karar
 “Bakalım nereye savrulacağız”
Türk siyasal sistemi, bu politikalara uyum sağlama çabası göstermek durumundadır. Şu ifade daha doğru olur: Yeni dönem Türkiye-ABD ilişkileri, geçmiş deneyimlerin gösterdiği üzere, karşılıklı tutum tavizlerini beraberinde getirecektir. Ancak mevcut verilerle bu konuda büyük adımları atmak (büyük ihtimalle) Türkiye’ye düşebilir. Bu ise Kürt meselesi, Suriye’deki Kürt politikası olmak üzere başta olmak hükümetin izlediği birçok politikayı etkiler.

 

Bu tabloya AB’yle olan ilişkileri de eklemek gerekir. “Mavi Vatan” hamleleri, Türkiye’yi Yunanistan yanında Fransa’yla açık düşmanlık ilişkisine itti. Bugüne kadar AB içindeki çatlaklar (özellikle Fransa-Almanya) üzerine oynayarak yol alan Ankara’nın önündeki imkanlar git gide azalmaktadır. AB içi tutumlar ve AB ABD stratejileri birbirine yaklaşmaktadır.
https://www.karar.com/yazarlar/ali-bayramoglu/bakalim-nereye-savrulacagiz-1587822

 

11-Nedret Ersanel-YeniŞafak
 “Şeytan Kumaşı’nın terzileri...”

Biden’ın açıkladığı ilk kabine üyelerine bakarsak… Yani, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, adı geçenlere baktığımızda muhtemel Savunma Bakanı dahil ve elbette Başkan Biden’la birlikte ABD’nin Orta Doğu politikasında ‘önce’ şunları göreceğiz…TÜRKİYE’NİN BÖLGEDEKİ MÜDAHALELERİNİN ÖNÜNÜ KESMEK İSTEYECEKLER…
https://www.yenisafak.com/yazarlar/nedretersanel/seytan-kumasinin-terzileri-2056911

 

12-Nedret Ersanel-YeniŞafak
“Makas değiştirme Telaşı”

Muhalefetin, Türkiye’nin önüne bir iktidar modeli koyması için birkaç fırsatı kötü değerlendirmesi Türkiye’nin yönetiminde yine umutları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan formüllerin bir kez daha pişirilmesine sebep oldu. Zannımca reform taleplerinin karşılık bulmasının ve parlamenter sistemin yeniden işletilmesinin yeni söylemi bizatihi Erdoğan tarafından ortaya konacak gibi gözüküyor. Bu açıdan İyi Parti üzerinde spekülasyonlar yapılıyor, operasyonlar gerçekleşiyor. İyi Parti zaten iktidar olma taleplerini hep halının altına süpüren eski MHP’den bu yüzden kopmadı mı? Ancak, İyi Parti ile CHP’nin birlikte ‘Türkiye’nin normalleşmesinin önündeki engelleri kaldırarak yepyeni bir iktidar süreci’ başlatmaları handiyse artık gündemden tamamen kalkmış gibi.
https://www.karar.com/yazarlar/lutfu-sahsuvaroglu/makas-degistirme-telasi-1587818,

 

13-Oğuz Demiralp-T24
 “Ab ile ilişkilerde var bir gemi ama yok germi”

Ne ki, bir de bizim Libya ile ilgili silah ambargosu sicilimiz var. Daha değişik bir Libya politikası yürütmüş olsaydık, kim bilir, belki gemi aramalarını NATO'nun yapmasını ve bizim de bu aramalara katılmamızı sağlayabilirdik. Artık biz bir başkayız.Biz gemi konusuna odaklanırken Avrupa Parlamentosu ağır bir karar çakıverdi, 3 olumsuz oya karşı 631 olumlu oyla. Avrupa Parlamentosu'nda bu kadar ezici bir oy oranıyla kabul edilmiş olan başka bir karar var mı? Daha önemlisi: Avrupa Parlamentosu'nun AB Konseyine Türkiye'ye ağır yaptırım uygulaması çağrısı yanılmıyorsam, 140 kadar oya karşı 400'ün üstünde bir oyla kabul edildi. Türkiye aleyhine çok yoğun bir hava oluşmuş durumda. Avrupa Parlamentosu kararları bağlayıcı değildir, ama bir havayı, Türkiye'nin imajının nasıl görüldüğünü yansıtır. Karar özellikle Kıbrıs odaklı. Söyledik. Kıbrıs ile ilgili son çıkışlarımızda konunun özü bakımından haklı olabiliriz, ama zamansızdı, bu sırada gerek yoktu. Her şeye rağmen 2004'den beri Kıbrıs konusunda Türk tarafında olan moral, hatta hukuki üstünlük bakımından da yararlı olmadı. BM parametrelerine meydan okumanın sırası henüz gelmedi. Diplomaside zamanlama önemlidir. Diplomasi hesap kitap işidir. Ne gereği vardı AB'ye ilave bir koz vermenin? Bakalım, AB parlamentosunun kararı zirve kararını nasıl etkileyecek? Herhalde olumlu etkilemeyecek.

https://t24.com.tr/yazarlar/oguz-demiralp-x/ab-ile-iliskilerde-var-bir-gemi-ama-yok-germi,28850

 

14-Naci Beştepe-Veryansın
“Yalan yanlış teori” 

Vatan Partisi yayını Teori Dergisi uzman yazar kadrosu ile çeşitli konularda bilimsel yaklaşımla bilgilendiren, çözümler sunan bir dergidir. Doğu Perinçek son sayıdaki makalesi ile parti gibi derginin de eksenini kaydırmış.Eskiden kişilere değil esasa odaklanan, söyleme değil gerçeğe bakan, sorunla boğulmayıp çözüm üretmeyi yeğleyen Perinçek gitmiş başka biri gelmiş.
https://www.veryansintv.com/yalan-yanlis-teori

 

15-Yavuz Alogan-Veryansın
 “Altını Doldurmak”

Muhalefet korosu, Biden’a hitaben, bize iktidarın yolunu aç rica ederim, Reform’un altını biz dolduralım, sizden beklentimiz “Türkiye için demokrasi vurgusu ve toplanma özgürlüğü gibi tüm temel hak ve özgürlüklere çok güçlü bir vurgu yapmanızdır ekselans” (Ünal Çeviköz) gibi sesler çıkarırken; AKP içindeki liberaller, “Dönelim eski güzel günlerimize” diyerek Saray’ı geriye doğru itmeye, hatta onun bir adım önüne geçmeye, “çözüm süreci” ve FETÖ’yle izdivaç nostaljisi yapmaya başladılar. İşte bu iki ses şu sıralarda birbirine yaklaşmış durumda. Bunun çok karışık ve tehlikeli bir perspektif açtığını kabul etmek durumundayız.
Bu arada Aydınlık’ın haberine göre, ABD Büyükelçiliği “Demokratik değerleri güçlendirmek” için para dağıtıyormuş. LGBTİ “aktivisti” misiniz, hukukun üstünlüğünü ve ifade özgürlüğünü mü arzuluyorsunuz, Türk medyasının ve sivil toplumunun insan haklarını ve özgürlüklerini savunma kapasitesini güçlendirmek mi istiyorsunuz? Kaygılanmayınız, Sam amcanız size elini uzatıyor… Hemen bir proje yazıp Amerikan Büyükelçiliği’ne koşunuz, 50 bin doları kapınız ve güle güle harcayınız! AKP’nin Türk halkını dünyaya rezil ettiğini anlıyoruz.
https://www.veryansintv.com/altini-doldurmak

 

16-Hasan Atilla Uğur- Veryansın
 “ABD Askerlerinin başına çuval geçirme planı yaptık”
Biz 1990'ların ortalarında haksız ve hukuksuz şekilde haddini ve hududunu aşan Yunanistan’ı nasıl hizaya getirdiğimizi gördük. Yunan kuvvetlerinin arasından hayalet gibi geçip vatan toprağı Kardak’a bayrağımızı diken Ali TÜRKŞEN, Ercan KİREÇTEPE ve arkadaşlarının başarılarına tanık olduk. Bu liste de uzar gider.Asıl olan millete kendini kötü hissettirmemektir. Bu da yönetimlerin görevidir. Basra Körfezi'nde adeta fink atan İran gemilerine bizim gemimize yapıldığı gibi bir oldu bitti yapılıyor mu? Yapılmaya kalkışıldığında ise, anında bir İngiliz ya da ABD gemisine misilleme uygulanarak cevap verilmiyor mu? İran yönetimini ister beğenelim ister beğenmeyelim, ama adamlar İran halkının kendini ezik hissetmesini her şekilde önlüyorlar.

-Netice olarak şunu belirtmek istiyorum. Biz içeride birbirimiz ile barışırsak, hırsızları, bölücüleri, Cumhuriyet düşmanlarını ÖTEKİLEŞTİRİR isek her türlü belanın üstesinden gelebiliriz. O zaman birbirimize güveniriz, o zaman akıl ve bilim yolunda hızla ilerleriz.
https://www.veryansintv.com/icerisi-ve-korsanlar-incirlikte-gorevli-abd-askerlerinin-basina-cuval-gecirme-plani