Köşe Yazıları Yorumsuz - 27 Ağustos 2020 Perşembe

27 AĞUSTOS 2020, PERŞEMBE
KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Abdülkadir Selvi-Hürriyet
“Berat Albayrak’tan yeni dönem kodları”

 

isterseniz önce Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın anlatımlarına kulak verelim:“Güney Kıbrıs, Doğu Akdeniz’deki sahaları parsel parsel özel şirketlere ihale etmeye başladığında Bakanlar Kurulu’nda yüksek sesle konuyu gündeme getirdik. ‘Böyle bir şey olamaz. Bizim egemenlik haklarımızın olduğu yerlerde, karasularımızda ihaleye çıkıyorlar’ dedik. ‘Etkin bir rol oynamamız lazım’ dedik. Bunun üzerine Dışişleri, Genelkurmay ve Enerji Bakanlığı’ndan oluşan üçlü bir kurul oluşturuldu. Toplantıda bize ‘Akdeniz’de ne işimiz var. Avrupa ne der, Amerika ne der? Gemimiz yok, kiralasak pahalı’ diye devamlı itirazda bulunan bir yapı. Biz gereken cevabı orada verdik. 15 Temmuz’da merdivenlere dizildikleri bir fotoğraf var ya, birisi orada.”15 Temmuz’un darbeci generallerinin dizildiği bir fotoğraf var. Orada Deniz Kuvvetleri İstihbarat Başkanı Tuğamiral Murat Şizai ve yine Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanı İhsan Bakar yer alıyor.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/berat-albayraktan-yeni-donemin-kodlari-41596501



2-Ahmet Hakan-Hürriyet
“Bir yanımız Mlazgirt bir yanımız 30 Ağustos”

 

Malazgirt başlangıçtır... 30 Ağustos sonuç...
Malazgirt Alparslan’dır... 30 Ağustos Atatürk...
Malazgirt dört nala gelinen yerdir... 30 Ağustos kısrak başı gibi uzanılan andır...
Malazgirt kapının aralanmasıdır... 30 Ağustos kapının sonuna kadar açılmasıdır...
Malazgirt’te bir inanç vardır... 30 Ağustos’ta da aynı inanç vardır...
Malazgirt bir zaferdir... 30 Ağustos o zaferin tacıdır...
Malazgirt bir tapudur... 30 Ağustos o tapunun tescilidir...
Malazgirt yurt edinme işidir... 30 Ağustos yurda sahip çıkma işidir...
Malazgirt “Geldik” mesajıdır... 30 Ağustos “Gitmiyoruz” mesajıdır...
Malazgirt bir yanımızdır... 30 Ağustos öbür yanımızdır...
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/bir-yanimiz-malazgirt-bir-yanimiz-30-agustos-41596508



3-Sait Gürsoy-Sabah
“İlk yerli görüntülü konuşma platformu”

 

Yücel'in, telefonu kapatmadan hemen önce söylediği bir sözü de yazmadan geçemeyeceğim. Yücel, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve TÜBİTAK'tan SeeMeet uygulaması için destek aldıklarını anlattıktan sonra, hayalinin bu platformu Türkiye'deki tüm öğrencilerin kullanımına sokmak olduğunu söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'na SeeMeet'i anlatacaklarını ve bir gün altyapı izin verdiği takdirde, bunu yalnızca kendi öğrencilerine değil, tüm öğrencilere açmakla gurur duyacaklarını söyledi. Türkiye'nin ilk ve tek eğitim odaklı görüntülü konuşma uygulaması SeeMeet'in, bu hayalle geliştirilmiş olmasından büyük mutluluk duydum
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/gursoy/2020/08/27/ilk-yerli-goruntulu-konusma-platformu



4-Mahmut Övür-Sabah
“2023 vizyonu ve Ege’de uluslararası enerji vadisi”

 

Kolcuoğlu, hepimizin yüzünü güldürecek, İzmir yakınlarında Ege Temiz Enerji, Yatırım ve Teknoloji Çözümleri Vadisi (ETEV) girişiminden söz edince merakla dinledim. Ona göre bu girişim, Türkiye'de ve yakın bölgemizde kök salmaya devam eden yeni enerji devriminin önemli bir aracı olma potansiyeline sahip.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2020/08/27/2023-vizyonu-ve-egede-uluslararasi-enerji-vadisi



5-Muharrem Sarıkaya- Habertürk
“Önlem Sıkılaşmazsa çifte darbe olabilir”

 

ZATÜRRE AŞISI YAPTIRIN
Prof. Dr. Akın’a sonbahardaki salgından korunmak için ek önleme gerek olup olmadığını sordum.
Yanıtı net oldu: “Zatürre aşısını muhakkak ama muhakkak yaptırın…”
Cümlesi bitmeden sözünü kestim: “Levent hocam iyi de nereden alacağız? O denli pahalı ama eczanelerin hiçbirinde de yok… Hele bir 13 diye biten cinsi var ki onu bulmak çok daha zor…”
Benzer yakınmaları geçen hafta da duyduğunu ve üretici firma ile konuştuklarını belirtti. Zatürre aşısının bir bölüm içeriğinin yurt dışından geldiğini, ancak İstanbul’da bileşiminin yapıldığını aktardı.“ Bana depolarının tıklım tıklım aşı dolu olduğunu söylüyorlar, demek depo ile eczane arasındaki tedarikte bir sorun var” yanıtını verdi. Konuya bir daha el atacağını bildirdi.
https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2784742-onlem-siklasmazsa-cifte-darbe-olabilir



6-Abdurrahan Yıldırım-Habertürk
“Borsalarda büyük düzelme 30 TRİLYON DOLAR”

 

-Bütün bu olumsuzluklara rağmen borsaların rekor kırmasını küresel likiditenin bollaşmasına bağlayabiliriz. Beklentilerin değişmesi ve kısmen iyileşmesinin etkisi de var ama asıl etkiyi para yapıyor. Yapmaya da devam ediyor.
-Çünkü küresel likiditenin kısa sürede azalacağına yönelik bir beklenti yok. En azından 2021’in sonuna kadar likidite bolluğunun sürmesi ve faiz oranlarının düşük kalmaya devam etmesi bekleniyor.
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2784832-borsalarda-buyuk-duzeltme-30-trilyon-dolar

 

 

7-Ahmet Taşgetiren-Karar
“Kenara çekilme duygusu”

 

İnsanların bunalıp kenara çekilme duygusuna itilmesi, medyada kendi sesimizin yankısını dinler hale gelmemiz, sağlık alameti değildir. Farklı düşünceyi boğmak, iktidara yönelik sevginin alameti de değildir. Yıllarca içinizde yaşayıp bugün farklı bir düşünceyi seslendiren insanı boğmak da, sizin erdeminiz olamaz. Tayyip Erdoğan’ın Fatih Portakal’a da ihtiyacı var, Dilipak’a da… Hem de hınk deyicilerden daha fazla. Bilmem buradaki nüansı anlatabiliyor muyum?
https://www.karar.com/kenara-cekilme-duygusu-1582281

 

 

8-Emin Çölaşan-Sözcü
“30 Ağustos yok Malazgirt var”

 

Bunların ise hepinizin bildiği gibi Atatürk ismine alerjisi var.Şimdi Van Gölü kıyısındaki Ahlat'ta Malazgirt Savaşı'nın 949. yılını cümbür cemaat kutluyorlar.Toplumun, milletin benimsemediği bazı günleri zorlama ile kutlamaktan hiç kimse, hiçbir iktidar sonuç alamaz. Ama bu olayın dahası da var!Bu yılki kutlamalar için devletin ve milletin parasını bir kez daha saçıp Ahlat kıyısında göle nazır görkemli bir saray daha yaptırdılar.Yüzlerce dönüm arazi üzerine kurulan son derece lüks, şatafatlı bir yapı. Bu iş için çok büyük paralar harcandı.Ne kadar harcandığını bilemiyoruz. Rakam özellikle gizleniyor.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/emin-colasan/30-agustos-yok-malazgirt-sarayi-var-6008741/

 

 

9- Aytunç Erkin-Sözcü
“Beral Albayrak 13 günde neden fikir değiştirdi”

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) Eylül 2017 tarihli raporu…10 Aralık 1954 tarihinde petrol endüstrisinin bütün alanlarında faaliyet gösteren ‘Milli Petrol Şirketi' özelliklerine sahip olarak Türkiye Petrolleri kuruldu. 9 Kasım 1984'te de TPAO, bir “İktisadi Devlet Teşekkülü” haline geldi.Yani… Kamu oldu!1985 yılında 1984 yılı değerleri ile ABD dışında dünyanın en büyük şirketleri arasında 63'üncü sırada yerini aldı.Türkiye'de bugüne kadar keşfedilen 145 ham petrol sahasından 81 adedi ve 80 doğalgaz sahasının 33'ü TPAO tarafından keşfedildi. Türkiye Petrolleri 2010-2016 arasında devlete 7 Milyar dolar katkıda bulundu. Neoliberal politikaların etkisiyle TPAO'nun özelleştirilme süreci 1980'lerin sonlarına doğru başladı…Can alıcı vuruş 2013 yılında gerçekleşti… AKP iktidarı döneminde yürürlüğe sokulan 6491 sayılı Petrol Kanunu'nda yapılan değişiklikler ile TPAO'nun devlet adına petrol arama ve üretim faaliyetlerinde bulunan bir kuruluş olduğu kanundan çıkarıldı… Bundan kaynaklanan kamu yararına yönelik önemli ayrıcalıkları da kaldırılarak özelleştirilmesinin önü açıldı.Ve… 5 Şubat 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile hisselerinin tamamı hazineye ait olan TPAO, Varlık Fonu'na aktarıldı!
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/aytunc-erkin/bakan-albayrak-13-gunde-neden-fikir-degistirdi-6008793/

 

 

10-Barış Terkoğlu-Cumhuriyet
“Süleyman Soylu’nun ezemeyeceği karınca”

 

Ancak Soylu, PKK’ye yapamadığını Müyesser Yıldız’a yaptı. “Çemçe grubunun itlafına bir PKK bir sen üzülmüşsün” dedi, “Benim üzüntüm PKK seviciliğin değil” dedi, en ilginci “Devlet gömleği giymiş pespayelerle iş tutuyorsun” dedi.Ankara’da devlet protokolünden fazla cenaze kaldıran Müyesser Yıldız elbette “PKK sevici” ifadesine dava açtı. Yalnız bir ayrıntı var: 9 yıl önce AKP’nin desteklediği dönemde FETÖ’nün kumpasıyla 16 ay hapiste kalan Yıldız, “devletten istemem” diyerek tazminat davası açmamıştı. Niyeti zengin olmak değildi. Onurunu korumaktı. Bugün, 0 liralık açılamadığı için Soylu’ya 1 TL’lik tazminat davası açtı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-terkoglu/suleyman-soylunun-ezemeyecegi-karinca-1761295

 

 

11-Mehmet Metiner-Star
“Ah Kemal Bey ah”

 

Biz demokratik bir Cumhuriyetten yanayız. İnşa ettiğimiz bu Cumhuriyet halkın iradesini kayıtlara ve şartlara bağlamadan yönetime doğrudan egemen kıldığı için sizi fena halde rahatsız ediyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile hiçbir şekilde sorunumuz ve kavgamız yok bizim. Asıl siz benimsediğiniz yeni sosyal demokrat ideolojinizle Atatürkçülükten saptığınızı örtbas etmek için Atatürk’ü bir maske olarak kullanmaktan vazgeçiniz artık.Bir de içinizdeki Atatürk’le sorunlu/kavgalı unsurları baş tacı etmekten kaçının ki samimiyetinize herkes inansın.
https://www.star.com.tr/yazar/ah-kemal-bey-ah-yazi-1568262/

 


12-Fuat Uğur-Türkiye
“Madencilikte yeni müjde tek kelimeyle muazzam”


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın önceki akşam yaptığı konuşmada önümüzdeki yıllarda madencilik alanında da çok büyük müjdeler geleceğini söylemesi beni epey rahatlattı. Çünkü iki gün önce konuştuğum çok ciddi bir kaynağımın verdiği bilgiyi nasıl aktaracağımı düşünüp duruyordum. Yine tam olarak yazamayacağım çünkü gazetecilik yapıyor olsam da ciddi bir emperyalist saldırı altındaki ülkeme karşı sorumluluklarım var.
Evet, kaynağımdan aldığım bilgi tek kelimeyle muazzam bir rezerve işaret etmekte. Ve bu rezerv doğalgaz sondajlarından elde ettiği sonuçlarla enerji dünyasında küresel aktör olma yolunda ilerleyen Türkiye’nin geldiği noktayı taçlandıracak.
Şu kadarını söyleyeyim. Bu rezerve dünyada birkaç ülke daha sahip ama Türkiye’deki rezerv ilk elde edilen verilere göre hepsinden daha fazla.
https://m.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/fuat-ugur/615039.aspx

 

 

13-Orhan Uğuroğlu-Yeniçağ
“Fatih Portakal ve perde arkası”

 

FOX TV Haber Koordinatörü değerli kardeşim Doğan Şentürk ile dün uzun uzun konuştum. Önce şunu vurgulayayım. Fatih Portakal ile Selçuk Tepeli, 7 Eylül 2020 tarihinde FOX TV ana habere beraber çıkacaklar ve devir teslim yapacaklar. İsmail Küçükkaya da, 7 Eylül'de Çalar Saat canlı yayınına başlayacak…O akşam Fatih kardeşimin ağzından ayrılışının perde arkasını dinleyeceksiniz. Pazartesi sabahından itibaren de FOX TV'de yeni yayın döneminin tanıtım klipi de yayınlanacak. "Sormaya, sorgulamaya ve saklamamaya devam" ana sloganı ile FOX TV haber ekibinin bugüne kadar ödül alan haberlerinden kesitler klipte yer alacak.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/fatih-portakal-ve-perde-arkasi-56664yy.htm

 

 

14-Mehmet Y. Yılmaz- T24
“Kızıl Elma laik Cumhuriyet’in yıkılması mıdır”

 

Bakmayın şimdi Devlet Bahçeli'yi oyalamak için "milliyetçilikten" söz ediyor olmalarına.18 Şubat 2013 günü "kimse bizim karşımıza Kürtlükle de Türklükle de çıkmasın. Biz her türlü milliyetçiliği, ayaklarının altına almış bir iktidarız" diyen de Recep Tayyip Erdoğan'dan başkası değildi. Bugün milliyetçilikten dem vuruyorlarsa bu sadece Devlet Bahçeli'yi elde tutmak içindir. Bu ideoloji, ümmetçidir, milliyetçi değil. Laik Cumhuriyet'e gidişin ilk adımı sayılacak 30 Ağustos'tan hazzetmemelerinin nedeni de budur.
https://t24.com.tr/yazarlar/mehmet-y-yilmaz/kizil-elma-laik-cumhuriyet-in-yikilmasi-midir,27799