Köşe Yazıları Yorumsuz - 26 Kasım 2020 Perşembe

26 KASIM 2020, PERŞEMBE
KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Doğan Hızlan-Hürriyet
“Sadberk Hanım Müzesi’nden bir seçki”
Meşher’in üçüncü sergisi olan ‘Maziyi Korumak: Sadberk Hanım Müzesi’nden Bir Seçki’ 19 bini aşkın eserin bulunduğu müzenin Türk–İslam Sanatı koleksiyonlarından seçilen 210 seçkin eserle ziyaretçileri Anadolu’nun uygarlıklar tarihinde bir yolculuğa çıkaracak.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/dogan-hizlan/sadberk-hanim-muzesinden-bir-secki-41672158
 
2-Sedat Ergin-Hürriyet
“Akdeniz’in ortasında Türk kargo gemisine AB baskını”

Geçen pazar günü meydana gelen bu hadise AB’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2016 yılında aldığı Libya’ya silah ambargosunun uygulamasına ilişkin 2292 sayılı kararını gerekçe göstererek başlattığı IRINI isimli harekâtın bir uygulaması olarak ortaya çıktı. Bu harekâtın deniz boyutu, Libya’ya Akdeniz üzerinden ulaşımın -silah sevkıyatını önlemek açısından- askeri yöntemlerle denetlenmesini öngörüyor. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/akdenizin-ortasinda-turk-kargo-gemisine-ab-baskini-41672187
 
3-Ahmet Hakan-Hürriyet
“Siyasi analiz yapmadan önce bilinmesi gerekenler”

-TABANIN DURUMU: AK Parti tabanına bakalım: Bülent Arınç istifa etti diye AK Parti’ye ya da Erdoğan’a küsecek tek bir AK Partili bile çıkmaz. AK Parti içinde bir fısıldama şeklinde bile “Bülent Abimize yapılır mıydı bu?” diyen yok. Tam tersi... İstifa söz konusu olmasaydı... Partiye ve Erdoğan’a bayağı bir gönül koyan olurdu.
- MİLAT 15 TEMMUZ: Bülent Arınç’ın ağırlığını kaybetmesinin miladı 15 Temmuz’dur. 15 Temmuz’dan önce “FETÖ’nün üzerine fazla gidiliyor” yaklaşımı içine giren Arınç, 15 Temmuz’dan hemen sonra “Ben bunu öngöremedim” demiştir. İşte bu öngörüsüzlük, Arınç’a gösterilen itibarı yerle bir etmiştir.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/siyasi-analiz-yapmadan-once-bilinmesi-gerekenler-41672203


4-Mehmet Barlas- Sabah
“Cumhurbaşkanı Erdoğan Bahçeli’ye atıfta bulunarak Cumhur ittifakını anlattı”

Dün bu köşede bazılarının yıkmaya çalıştığı Cumhur İttifakı'nın eskisinden de daha sağlam olduğunu vurgulayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sözlerine yer vermiştik. AK Parti grubunda dün konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Bahçeli'ye atıfta bulunarak, Cumhur İttifakı'nın önemine değindi. Türkiye'nin dirliğine, güvenliğine ve güçlenmesine yurt dışından ve hatta içeriden yönelen sayısız tecavüz ve tehdit varken, Cumhur İttifakı'nın sağlığını koruması çok önemlidir.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2020/11/26/cumhurbaskani-erdogan-bahceliye-atifta-bulunarak-cumhur-ittifakini-anlatti

 

5-Bercan TUTAR- Sabah
“ABD ile yeni denge dönemi”

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden yeni kabinesini 'America is back/ Amerika geri döndü' sloganı ile tanıttı. Seçilen slogan aslında her şeyi açıklıyor. 1980'lerde dünyayı kasıp kavuran Barbar Conan, Rambo ve Terminatör filmlerinde en çok kullanılan replik de "I'll be back/ geri döneceğim' idi. Film kahramanlarının sıklıkla kullandığı bu replikler, 1970'lerde cephede yaşadığı Vietnam yenilgisinin sendromunu aşamayan ABD'nin Hollywood sahnelerindeki teselli arayışının ifadesiydi. Dolayısıyla ABD'deki yeni yönetimin ilk amacı da öyle görünüyor ki 'terör ile savaş'taki hezimetin derin etkilerini yok etmek olacak.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/bercan-tutar/2020/11/26/abd-ile-yeni-denge-donemi

 

6-Mahmut Övür-Sabah
“21. Yüzyıl’ı da Türkiye’nin yükselişi belirleyecek”

-Artık Türkiye soğuk savaş döneminde NATO'nun sadece ileri karakol olan bir ülkesi değil, bölgeyi hatta küresel sistemi etkileyen siyaset üreten ve sahada pozisyon alan kilit bir ülke. Bu yüzden de hem seçim döneminde hem de yeni hükümetinin belirlendiği bugünlerde ABD siyasetin gündeminde.
-Bu ilişkinin nasıl seyredeceği Biden'ın "Darbeyle değil muhalefete destek vererek seçimle devirmek istediği" Başkan Erdoğan'la kuracağı ilişkiye bağlı.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2020/11/26/21-yuzyili-da-turkiyenin-yukselisi-belirleyecek

 

7- Hasan Basri Yalçın-Sabah
“Biden kabinesi”
-Biden kabinesi şekillenmeye başladı. Ortada çok şaşırtıcı bir durum yok. Obama dönemlerinin devamı olacak ifadesi kendini doğruluyor. Atanan önemli isimlerin birçoğu Obama döneminde daha alt seviyelerde görev almış kimseler. Dolayısıyla Obama dönemi zihniyetinin büyük oranda hakim olacağını söyleyebiliriz.
-Dışişleri Bakanlığı'na aday gösterilen Anthony Blinken zaten Obama döneminde dışişleri bakan yardımcılığı görevini yürütmüştü. Türkiye'ye yabancı bir isim değil. Kişisel olarak Ortadoğu'ya yoğun bir ilgisi var. 15 Temmuz darbe girişimi ardından Biden gibi Blinken de Ankara'yı ziyaret etmişti.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/11/26/biden-kabinesi

 

8-Nagehan Alçı- Habertürk
“7 Şubatvari tuhaf bir olay”

-Biliyorsunuz, 7 Şubat 2012 tarihinde FETÖ polisleri ve savcıları Tayyip Erdoğan’ın iradesiyle başlayan ve MİT tarafından koordine edilen demokratik açılım sürecini baştan boğma amaçlı bir girişimde bulunmuşlardı.
-AK Parti'nin eski Diyarbakır milletvekili ve halen AK Parti’nin önemli bir mensubu Galip Ensarioğlu’na terör soruşturması açıldığı ortaya çıktı. Galip Bey hem özgürlükler ve demokrasiye bağlılığı hem de PKK terör örgütüne karşı AK Partili Kürt bir siyasetçi olarak verdiği mücadeleyle biliniyor.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/prof-dr-yasar-hacisalihoglu/mavi-vatanda-bu-daha-baslangic/haber-1103362

 

9-Kübra Par-Habertürk
“Arınç’ın istifasından çıkan kısa ve net sonuçlar”
- Hükümet, “Reform dediysek de Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş için sözlerimizden bir anda dönecek değiliz” mesajı verdi.Cumhur İttifakı güçlendi, MHP ve Devlet Bahçeli daha çok güçlendi.Önce Berat Albayrak, ardından Bülent Arınç… Erdoğan tüm camiaya “Ayağınızı denk alın, kimse vazgeçilmez değil” demiş oldu.
https://www.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/2881012-arincin-istifasindan-cikan-kisa-ve-net-sonuclar

 

10-Alev Coşkun-Cumhuriyet
“Politika, ekonomi ve duvara toslama”
Siyasal liderler, özellikle ekonomik alanda konuşurlarken çok dikkat etmek zorundadırlar. Ekonomi alanı hassastır. Hele bizim gibi ülkelerde çok kırılgandır. Politikacı bilgiçlik taslarken, ülke ekonomisine zarar vermekten kaçınmak zorundadır.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/alev-coskun/politika-ekonomi-ve-duvara-toslama-1793864

 

11-Bedri Baykam-Cumhuriyet
“Fetö bedeli ödeyen mağdur erler”
Sıcak siyaseti bir an rafa kaldıralım. Bir dram var: Neden söz ettiğimi askerliğini yapmış arkadaşlar daha hızlı anlayabilecekler: Orduya teslim olduğunuzda size bir tek şey öğretilir: “Burada mantık yoktur; emir komuta zinciri vardır. Askerde emir, demiri keser. Kendi mantığınızı sivil kıyafetlerinizle beraber dolaba kaldıracaksınız, sonra askeri postal giyip o dünyanın parçası olacaksınız”.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/bedri-baykam/feto-bedeli-odeyen-magdur-erler-1793878

 

12-Abdurrahman Dilipak-Yeni Akit
“Semboller!”
“İstanbul sözleşmesi”nin savunanların çoğu, oltaya takılan yeme bakıp, oltayı yutuyorlar. Altın kase içindeki bala katılan zehirden söz ediyorum. “Toplumsal cinsiyet”, “cinsel deneyim”, “cinsel yönelim”, “cinsel tercih” konusunu “es” geçiyorlar. “Gender” ve “Birey” konusunu da! Sözleşmenin arkasına saklanarak getirilen vahiyle çelişen onlarca düzenlemeyi de.Sahi Meral Akşener niye kendine “MOR” bir maske taktı! O rengin ne anlama geldiğini biliyor mu?
https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/abdurrahman-dilipak/semboller-34256.html

 

13- Hüseyin Öztürk- Yeni Akit
“Olmadı Bülent Abi Olmadı”

Hayatta her şey aklıma gelirdi de Bülent Arınç ağabeyin böylesine garip bir çıkış yapacağı aklıma gelmezdi. Olmadı be Bülent abi. Tanıyanlarınız bir tarafa, hiç tanımayanlarınızla, tanıma imkânı olmayan milyonlarca insanı üzdünüz.
https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/huseyin-ozturk/olmadi-bulent-abi-olmadi-34251.html


14- Süleyman Seyfi Öğüm-Yeni Şafak
“Biden ile aslında kim kazandı?”

ABD’de, Demokratların iktidâra gelmesiyle berâber bütün dünyâda siyâsal mânâda paradigmatik bir dönüşüm yaşanacağına dâir beklentiler yükselmiş durumda. Bunun neticesinde sağ-popülistik iktidâr odaklarının sıkıntıya düşeceği ve “kaçınılmaz” bir şekilde tasfiye edileceklerine dâir öngörüler de hayli yaygın bir mâhiyette karşımıza çıkıyor. Biden’ın siyâsetlerinin “kurumsal” bir çerçeveye oturacağını, Trump’ın dışladığı küresel, uluslararası yapılarla berâber çalışmak sûretiyle uluslararası hukûku devreye sokacağını iddia edenlerin değerlendirmeleri de dikkât çekiyor. Bir bakalım; öyle mi olacak acaba?
https://www.yenisafak.com/yazarlar/suleymanseyfiogun/biden-ile-aslinda-kim-kazandi-2056900

 

15- Oral Çalışlar-Posta
“Arınç meselesi mühim bir meseledir”
Bülent Arınç’ın Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’a ilişkin sözlerinin ardından istifası, “Yeni dönem” diye adlandırılabilecek bu dönemin ikinci ve çok önemli bir firesi. Reform ve değişim hazırlıklarının yapıldığı bir dönemde, reformlardan yana bir konuşma yapan Arınç’ın istifa etmesi ilginç.
Bülent Arınç, iktidar dışı bırakılmış olmasına rağmen ağırlığı ve sözü olan bir politikacı. Arınç’ın sözlerine, önce, destek umduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sert eleştiriler geldi. Ardından Devlet Bahçeli’nin sert ifadeleri sıraya girdi.
https://www.posta.com.tr/yazarlar/oral-calislar/arinc-meselesi-muhim-bir-meseledir-2289136

 

16-İbrahim Ö. KABOĞLU
“Anayasa düşmanlığı: Cehalet mi, ihanet mi?”

Anayasa girişimi, ırkçı-ümmetçi tayfa için “en büyük suç”! Çünkü Anayasa, hukuk devleti ve hukuk toplumu için, haliyle iktidarı sınırlama ve özgürlükleri güvenceleme yolunda ilk adım.
https://www.birgun.net/haber/anayasa-dusmanligi-cehalet-mi-ihanet-mi-324284