Köşe Yazıları Yorumsuz - 21 Eylül 2020 Pazartesi

21 EYLÜL 2020, PAZARTESİ
KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Melih Altıok-Sabah
“Twitter adalet sarayı”

 

Görüyorsunuz, her gün Twitter Adalet Sarayında bir yargılama var. Daha doğrusu yargısız infaz.
Şu tutuklansın, şunlar asılsın, bunlar ülkeden kovulsun...
Ayrıntılarına dair hiçbir şey bilmediğimiz olaylar, netleşmesi için süre ve daha fazla delile ihtiyaç duyulan intiharlar, cinayetler, tacizler, kavgalar hakkında telaşla hükme varıyoruz. Elimizi çabuk tutmalı, herkesten daha fazlasını söylemeli, mümkünse sert ve net olmalıyız ki daha çok tık alalım.
İşin demokrasi ve özgürlüklerimiz için daha tehlikeli yanıysa siyasilerin,yöneticilerin ve yargının oluşan sanal kolektif histeriye teslim olmaları... Kamuoyu algısı sandıkları manipülasyona teslim olup onun dümen suyunda hareket etmeleri...
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2020/09/21/twitter-adalet-sarayi

 

 

2-Hasan Basri Yalçın-Sabah
“İmparatorluk mu dediniz”

 

Ama her şeyden önce büyük bir devlet olmaya dair özgüvenimizi kıranlara karşı daha cesur olmak durumundayız. Ben toplumun buna hazır olduğunu düşünüyorum. Bu toplumun bir "imparatorluk" tarihi vardır. Ve hayalleri de doğal olarak o yöndedir. Bu toplumsal inanç ve kanaat yeter ki doğru yönetilsin. Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "asırlık uyanış" derken tam da bunu kast ettiğine inanıyorum. Adına ne derlerse desinler Türkiye sınırlarını aşan bir etkinlik üretmek zorunda. Aksi taktirde bir yüzyıl daha kayıptır. Çünkü bakmayın uluslararası siyaset denildiğine. Asıl aktörler hep imparatorluklardır.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/09/21/imparatorluk-mu-dediniz



3-Abdurrahman Yıldırım-Habertürk
“Altında yol ayrımına doğru”

 

-Altında yatay dalgalı seyirle bir geçiş dönemi yaşanıyor. Bu dönem de bitecek ve belli bir süre sonra bu kararsız seyri, aşağı ya da yukarı yönlü bir seyir izleyecek.-Bizim tahminimiz yol ayrımının yukarı yönde olabileceği şeklinde.Çünkü küresel likidite tarihinin en bol dönemini yaşıyor. Faiz oranları da tarihinin en düşük düzeyinde seyrediyor.
Finansal sisteme ve paralara alternatif arayışı ve ihtiyacı da yüksek bir dönemden geçiyoruz. Altının üzerine, hisse senetlerinden, tahvillerden, diğer emtiadan daha kolay ve inandırıcı hikaye yazılabilir, spekülasyon yapılabilir.
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2809716-altinda-yol-ayrimina-dogru

 

 

4-Yasin Aktay-YeniŞafak
“Öcalan için ideal örgüt kişiliği”

 

Nitekim durum Öcalan’ın Kenya’da yakalanıp Türkiye’ye getirilmesiyle birlikte bir süreliğine bambaşka bir hal alır. On binlerce insanın hayatını hiçe sayarak ölüme yollayan “serok”, poliste konuşan hainlere hayat hakkı tanımayan “önder”, yeni bir yolun önünü açar, hiçbir direniş emaresi göstermeksizin: “devlete hizmet etmeye hazırım.”Arkasından İmralı’da kendisini ziyaret eden avukatlara bir süredir araları bozuk olduğu bilinen Doğu Perinçek’e idam cezasının kaldırılıp kaldırılmayacağını sordurur.Bunlar varlıkları önderin varlığına armağan olmuş PKK’liler için ilk anda bir yıkım sebebidir. Nasıl olmasın ki?
https://www.yenisafak.com/yazarlar/yasinaktay/ocalan-icin-ideal-orgut-kisiligi-2056288

 

 

5-Yusuf Kaplan-YeniŞafak

 

Borrell, Türkiye’nin medeniyet iddialarıyla kuşanarak asırlık uykusundan uyanma yoluna girmek üzere olduğunu görüyor ve bu yüzden hem dünyayı hem Müslümanları hem de Osmanlı’nın çocukları bizleri Osmanlı ile korkutmaya kalkışıyor!Neo-Osmanlıcılık denen, yayılmacı, emperyalist ve aslında tarihte olmayan, sadece Batılıların icat ettikleri bir Osmanlı heyûlasıyla dünyayı, Arap dünyasını ve Türkiye’yi korkutmaya çalışıyor.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/yusufkaplan/sayin-borrell-turkiyeyi-muslumanlari-ve-dunyayi-osmanliyla-korkutmaya-kalkisma-cesaretin-varsa-aynaya-bak-emperyalist-kimmis-gostersin-ayna-sana-2056286

 

 

6-D.Mehmet Doğan-Karar
“İlahi Yaycı Paşa”

 

Sonra beklentisine uygun bir makama tayin edilmediği için emekliliğini istediğini biliyoruz. Deniz kuvvetlerimiz için olduğu kadar, ordumuz ve elbette milletimiz için bir değerdir. Ben böyle general ve amirallere “paşa” demeye devam ederim. Neden? “paşa” bizim kelimemizdir, “baş ağa” zamanla “paşa”ya dönüşmüştür. Başka ülkelerde Türk kelimesi ile birlikte en çok hatırlanan sözlerden biri “paşa”dır. Günay Karaağaç’ın Türkçe Verintiler Sözlüğü’ne göre, Çince ve Rusça dahil 20 kadar dile geçmiştir.
https://www.karar.com/ilahi-yayci-pasa-1586414



7-Ahmet Kekeç-Akşam
“Aydınlık’taki kripto”

 

Neden önce başyazarınız ve lideriniz Doğu Perinçek’in geçmişine bakmıyorsunuz? “Milli mücadelemiz Yunan emekçilerinin bir zaferidir” sözü kime aittir? Türk ordusunun Kıbrıs’ta “işgalci” bulunduğu fikrini ilk kim ileri sürmüştür? 28 Şubat destekçisi parti hangisidir ve Fethullahçılarla nerede uzlaşmaktadır? Dahası, “İlericilerin tankları var” diyerek, 28 Şubat sürecinin açık bir darbeye dönüşmesini isteyen ve bu uğurda ülkedeki neredeyse bütün duvarları “Başörtülülere karşı devrim kanunları uygulansın” afişleriyle donatan lider kimdir?
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/ahmet-kekec/aydinliktaki-kripto/haber-1111318

 

 

8-Mehmet Ali Güller-Cumhuriyet
“Doğu Akdeniz için dört adım”

 

Bütün yumurtaları aynı sepete doldurmanın sonucu oluşan tablo bu…
Türkiye’nin bütünlüklü bir Doğu Akdeniz stratejisine ihtiyacı olduğu bir kez daha görülmüş oldu. İhvancılık nedeniyle Libya’da Sarraj hükümetini desteklemek, İhvancılık nedeniyle Mısır’la ilişkileri kesmek, İhvancılık ve fetihçilik nedeniyle Suriye’de Esad’a düşman olmak ve İhvancılık nedeniyle içeride “Lozan’ı hezimet gören” bir siyasi pozisyonu sürdürmek, Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye kazandırmaz. MEB ilanı, Rusya’yla (Suriye’den Libya’ya, Karadeniz’den Akdeniz’e) kapsamlı işbirliği, Suriye’yle siyasi anlaşma, Mısır’la MEB anlaşması çabası gibi dört temel adım, Doğu Akdeniz’de başarının köşe taşlarıdır.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/dogu-akdeniz-icin-dort-adim-1767587

 

 

9-Barış Terkoğlu-Cumhuriyet
“Müge Anlı kavgası bildiğiniz gibi değil”

 

AKP içinde Pelikan kavgasına bakıyorum. Milletvekilinin paylaştığı “Müge Anlı programlarının toplumsal dokuda yaptığı tahribat PKK ve FETÖ tahribatı kadar büyük” mesajını görüyorum. AKP’nin Kürt damarı bile Anlı’nın Van depremi mağdurlarını hedef alan sözleriyle ayağa kalkmış. Hükümet medyasında Ahmet Kaya hesaplaşması yaşandığında, yandaşlar “linç edilmesinde Müge Anlı oradaki başrol oyuncularından biridir” diyerek parmaklarıyla onu işaret etmiş. Şikâyet sıralamasında bir numara olan programı için RTÜK içinde AKP’li ve MHP’li üyeler karşı karşıya gelmiş. Kısacası… Belki programlarını izlemeye değer bulmuyorsunuz. Belki adını bile bilmiyorsunuz. Oysa Meclis’te İçişleri Bakanı’na “Devlet kayıpları bulamıyor, cinayetleri çözemiyor da Müge Anlı nasıl yapıyor” diye soru önergesi bile verildi. Hükümet medyasının, parti tabanının, iktidar içi kliklerin, ideolojik grupların yaşadığı çatlakların öyle veya böyle tam ortasında.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-terkoglu/muge-anli-kavgasi-bildiginiz-gibi-degil-1767562

 

 

10-Fikret Bila-T24
“İyi Parti’nin yeri ve misyonu”

 

Akşener’le, kamuoyunda ilgi uyandıran ve güven oluşturan bu kadroyla birlikte merkez sağın desteğini alabilirse, Türk siyasetinde iki kanattan birini oluşturmaya aday olabilir. Böyle bir gelişme Millet İttifakı’nın güçlenmesine yol açabilir. Millet İttifakı merkez solda CHP, merkez sağda İyi Parti dengesine oturursa, bu durum, AK Parti iktidarının toplumda yarattığı kutuplaşmayı çözebilir ve bir kucaklaşma yaratabilir. İyi Parti’nin, CHP ile böyle bir işlev görmesi halinde ise Türk siyaseti kavgadan, ağır suçlamalardan, sert tartışmalardan, ötekileştirmeden, bizden-bizden olmayan ayırımından, her konuda ikiye bölünmekten kurtulabilir. Millet İttifakı’nın böyle bir kucaklaşma yaratması halinde, CHP ve İyi Parti’nin iskeletini oluşturduğu kapsayıcı siyasi hareket demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin yeniden inşasını da başarabilir.
https://t24.com.tr/yazarlar/fikret-bila/iyi-parti-nin-yeri-ve-misyonu,28081