Köşe Yazıları Yorumsuz - 20 Kasım 2020 Cuma

20 KASIM 2020, CUMA
KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Sedat Ergin-Hürriyet
“Cemil Çiçek’ten Alaattin Çakıcı tepkisi”

Çiçek’in bu sözlerinden kısa bir süre önce Çakıcı’nın tehditleriyle ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturma açtığı AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan tarafından gazetecilere açıklanmıştı.
Peki, organize suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle yargılanıp 20 yıl hapis cezasına çarptırılan ve infaz yasasında yapılan son değişikliklerden yararlanarak serbest bırakılan bir hükümlünün ülkedeki siyasi tartışmanın bir parçası haline gelmesini Cemil Çiçek nasıl değerlendiriyor?
Çiçek, “Ben senelerdir kayıt dışı siyaset diye bir kavramdan söz ediyorum. Bunun birçok alternatifi var. Bu da sözünü ettiğim kayıt dışı siyasetin bir tezahürüdür” diye yanıtlıyor.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/cemil-cicekten-alaattin-cakici-tepkisi-41667099
 
2-Kerem Alkin-Sabah
“Esas savaş şimdi başlıyor”

Türkiye'nin 'yeni nesil' üretim için gerçekleştirmek zorunda olduğu bu büyük değişim ise, Türkiye'nin yatırım ortamını aralıksız, durmaksınız iyileştirmeyedevam etmekten, yatırım ortamını güçlü kılacak reformlara hız verilmesinden geçiyor. Ekonomi, hukuk ve eğitim alanında gerçekleştirilecek reformlarla, bir yandan fiyat istikrarı, finansal istikrar ve makro ekonomik istikrarı sağlayan bir Türkiye; diğer yandan adil, tarafsız ve etkin bir yargı sistemiyle 'güven' duyulan Türkiye; diğer taraftan 'yeni nesil' bir ekonomi için yüksek nitelikte insan kıymetlerini yetiştiren bir Türkiye.
Kovid-19 sonrası dönem, hiç şüphesiz ki, küresel tedarik zincirlerinde yeniden yapılanmaları, Avrupa ve ABD için yakından tedarik arayışlarını (nearshoring) hızlandıracak. Bu süreç, Türkiye açısından, sadece 'güvenilir liman tedarikçi ülke' olmasıyla sınırlı kalamaz. Türkiye'nin sürdürülebilir ihracatı yakalaması ve dış ticaret fazlası veren bir ekonomi olması adına, etkin maliyet yönetimi, yeşil ve hijyen üretimle, tam dijitalleşmiş üretimle, dünya sathına yayılmış onlarca 'Türkiye Lojistik Merkezleri'yle küresel ölçekte bir 'tedarik ağı' oluşturması gerekiyor. Enflasyon-faiz tartışmalarını en aciliyetle gündemimizden çıkarıp, acilen 'yeni rekabet dönemi'ne odaklanmak zorundayız. 'Esas Savaş' şimdi başlıyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2020/11/20/esas-savas-simdi-basliyor
 
3-Mahmut Övür-Sabah
“HDP Eşbaşkanı Sancar neden susuyor”

İYİ Parti ile HDP arasındaki ilişkinin en önemli tanığı, aktörü şu an HDP'nin başında bulunan Mithat Sancar. Geçmişte İYİ Parti ile çok sayıda toplantıya katılmış bir isim. Onlardan biri de ilk kez bu köşede yazdığım "Berlin Toplantısı"ydı... "Akşener'den selam getirdim" başlıklı yazıdan kısa bir bölüm:
"Berlin'deki toplantıya katılanlar arasında Türkiye'den kaçan ve Türkiye karşıtlıklarıyla dikkat çeken Can Dündar, Hayko Bağdat ve Hatip Dicle gibi isimleri ön plandaydı. Ama asıl ilgi çeken Türkiye'den gelen milletvekilleri ve parti temsilcileriydi. CHP'den Ali Şeker, HDP'den Mithat Sancar, Saadet Partisi'nden Cihangir İslam ve İYİ Parti'den Berlin Temsilcisi Mahican Balcı...
Mithat Sancar'ın hemen yanında oturan Balcı, toplantıya Kamil Aydın Erozan'ın direktifiyle katıldığını söylüyor ve kapanışta yaptığı kısa konuşmada; "Size Akşener'in selamını getirdim" diyerek büyük alkış alıyordu.
Burada da kilit isimler Sancar ve İYİ Parti'den Kamil Erozan. Neden konuşmuyorlar dersiniz?
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2020/11/20/hdp-esbaskani-sancar-neden-susuyor

 

4-Abdurrahman Yıldırım-Habertürk
“Önemli bir viraj donduk”

Bu önlemin bedeli ise büyümeye, reel sektöre, istihdam üzerine binecek. Şirketler pandeminin ve kısmi kapanmanın, daralan iç talebin ve yüksek faizlerin altında zorlanacak. İstihdamı artırmak ve işsizlik artışını durdurmak zorlaşacak.-Bu durumda devlet yardım ve katkılarının artırılması gerekiyor ki, 2021 yılında da böyle olacak. Doğal olarak bütçe açığı büyüyecek, bu açığın iç borçlanmayı yükselteceği de anlaşılıyor. REZERVLER GÜÇLENDİRİLECEK-Merkez Bankası açıklamasından üçüncü öğrendiğimiz de bundan sonra döviz rezervlerini güçlendirecek olması. Yani fırsat çıktıkça, yurtdışından sermaye girişi arttıkça, içeride döviz kurunun düşüşü hızlandıkça Merkez Bankası devreye girerek döviz alabilecek.
-Dolaylı yollardan döviz satışına gidilmeyecek. TCMB’nin döviz alım işareti vermesi, döviz kurunun aşırı düşüşlerini önleyici olabilir. Nitekim kurun dünkü aşağı yönlü hareketini sınırladığı izlenimi doğdu.
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2875822-onemli-bir-viraji-donduk


5-İsmail Saymaz-Sözcü
“Demokrasinin vücut kimyası”

O gün bugündür Cumhur İttifakı'nın sıkı destekçileri arasında yer alan Çakıcı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na hakaret ederek, “Seni bakla kazığı ile tanıştırırım” diye tehdit savurdu. Bahçeli ve AK Partili Mehmet Metiner, Çakıcı'ya sahip çıktı. Bahçeli Çakıcı için “Dava arkadaşım” dedi.Geçiyorum artık, siyasetçileri ve gazetecileri…Erdoğan hakkında sosyal medyada eleştiride bulunanların, sokak röportajında iktidarı ufacık eleştirenlerin bile evleri kuşluk vakti basılırken, Çakıcı'nın bu tehditleri karşısında yaprak kımıldamadı.İçişleri ve Adalet bakanlıkları duymazlıktan geldiler.Cumhur İttifakı'nın sarsılmaması adına Türkiye'de hukuk ve demokrasi adına ne varsa yerle bir edildi.Başta CHP lideri olmak üzere muhalefet, bu ülkede artık can tehdidi altındadır.Hatırlayın…Kılıçdaroğlu'nun önüne şehit cenazesinde mermi bırakıldı.Bir başka cenazede linç edildi Kılıçdaroğlu.Meral Akşener'in evinin önünde gösteri yapıldı.Akşener ve eşi, saldırganlara “Hadi, gelin vurun” diye bağırmak zorunda bırakıldı.Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Barış Atay, sokak ortasında dövüldü.Gazeteciler linç timlerinin hedefi oldu.Bugün Türkiye'de, hiçbir yurttaşın Çakıcı kadar ifade özgürlüğü bulunmuyor!Çakıcı, bir vakitler iş adamı Korkmaz Yiğit'in vücut kimyasını bozmuştu.Bugünlerde ise siyasetin de vücut kimyasını bozuyor, hukukun da demokrasinin de.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/ismail-saymaz/demokrasinin-vucut-kimyasi-6132950/


6-Soner Yalçın-Sözcü
“Neden Kılıçdaroğlu”

İşte bugün de…
Kimi bağnaz kafalar bir Alevinin CHP'nin genel başkanlık koltuğunda oturmasını hazmedemiyor. Bir Alevinin, “Sünni partilerle” el ele verip inşa ettiği “Millet İttifakı” ile iktidarı ele geçirmesinden çok korkuyor.Evet, bugün yüzeyde siyaset olarak görülen, derinde kimi gericilerin Alevilerin nüfuz sahibi olmasından duydukları korkudur. Türkiye tarihinin en fazla saldırıya Kılıçdaroğlu'nun maruz kalmasının ana sebebi budur!
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/soner-yalcin/neden-kilicdaroglu-6132932/

 

7-Fikret Bila-T24
“Başlamadan biten hukuk reformu”

Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan alt mahkemenin tutumuna karşı çıkmayan hatta alt mahkemenin tutumunu destekleyip Anayasa Mahkemesi'ni suçlayan bir iktidar, hukuk reformu yapsa ne olur yapmasa ne olur? Bu reformun uygulanacağına kim inanır?
https://t24.com.tr/yazarlar/fikret-bila/baslamadan-biten-hukuk-reformu,28760