Köşe Yazıları Yorumsuz - 17 Eylül 2020 Perşembe

17 EYLÜL 2020, PERŞEMBE
KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Ahmet Hakan-Hürriyet
“Bittin sen Halil sezai”

 

KEMAL BEY, LÜTFEN BİRAZ NETLEŞEBİLİR MİSİNİZ?
S-400 alınsın mı? Alınmasın mı? Aktive edilsin mi? Edilmesin mi? S-400’e karşı mısınız? S-400’den yana mısınız? Lütfen netleşebilir misiniz?
Libya ile yapılan anlaşma iyi mi oldu? Kötü mü oldu? Libya’da işimiz var mı? Yok mu? Ne olur netleşin.
Doğu Akdeniz’e gemi gönderelim mi? Göndermeyelim mi? Gemiyi çekelim mi? Yoksa orada kalsın mı? Bir netlik kazanabilir misiniz acaba?
Dış politikada kafa mı tutulsun? Yoksa alttan mı alınsın? Kafa tutulunca mı memnun olacaksınız? Alttan alınca mı? Netleşin, lütfen ama.
Yunanistan politikamız nasıl olmalı? Müzakere mi edilmeli, güç mü gösterilmeli? Taviz mi verilmeli, masaya yumruk mu atılmalı? Biraz netlik lütfen...
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/bittin-sen-halil-sezai-41613507



2-Salih Tuna-Sabah
“Türkiye ne hale geldi”

 

Geçen hafta denizde boğulmak üzere olan 12 yaşında hafızlığını tamamlayan öğrencisini kurtarmak için denize atladı. Öğrencisini kurtardı ama kendisi boğuldu.
Boğulma tehlikesini yaşayan çocuğun gözlerinde yaş kalmamış ağlamaktan. Samsunlu bir ailenin 9 yıl aradan sonra dünyaya gelen melek yüzlü tek çocuğu!..
İmamın kızı 8 yaşında. "Benim babam bir kahraman çünkü öğrencisini kurtardı" diyor.
İmamın babasının gözleri kan çanağı anlamında, feryadına gökler ağlar! "Oğlum ve ben bir karış suya giremeyiz, fobimiz var" diyor. "Ama oğlum öğrencisini kurtaramasaydı yaşayamazdı..."
Denizde boğulmayı, yaşarken boğulmaya tercih eden bu kahraman imamı günlerce konuşmalı değil miydik?
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/salih-tuna/2020/09/17/turkiye-ne-hale-geldi

 

 

3-Okan Müderrisoğlu-Sabah
“Mustafa Kemal mi Atatürk mü”

 

İster CHP'li olsun ister siyasetin başka bir yelpazesinde konuşlansın...
Milli, demokratik devlete yaslanan, din ve vicdan, ifade ve teşebbüs hürriyetine inanan, anti emperyalist duruşu benimsemiş her vatandaşın son derece uyanık olması gerekiyor.
Mesele, Atatürk'ün bize emanet ettiği cumhuriyetin sınırları ile ilgilidir.
"Millet, Bayrak, Vatan, Devlet" bütünlüğüne karşı yazılan senaryoları alt etmek ise bizlerin elindedir!
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/muderrisoglu/2020/09/17/mustafa-kemal-mi-ataturk-mu



4-Muharrem Sarıkaya-Habertürk
“Buna da 6 ay dayanabildi”

 

AB üyesi ülkelerden birinin etkin büyükelçisi ile dün öğle yemeğinde sohbet ederken AB’nin Güney kanadını oluşturan 7 ülkenin geçen haftaki toplantısından çıkan “Türkiye’ye yaptırım” kararını anımsattım.AB zirvesinde bu teklifin karara dönüşüp dönüşmeyeceğini, bir yaptırım çıkıp çıkmayacağını sordum.Yanıtı net oldu:“AB zirvesinden böyle bir kararın çıkması ancak oy birliği ile mümkün olabilir, bizim böyle bir öneriye katılım kararımız yok… NATO kendi içinde çözüm üretecektir…”Zaten oldukça sıkıntılı dönemler yaşayan NATO’nun çözüm üretmesinin zorluğu ortada.AB ise Yunanistan ve Güney Kıbrıs gibi iki üyesinin dayatmalarının cenderesinde çıkış arıyor.
https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2805831-buna-da-6-ay-dayanabildi

 

 

5-Ahmet Taşgetiren-Karar
“Kampalşma mı iletişim mi”

 

Hatırlayalım HDP adına Selahattin Demirtaş “Türkiyelileşmek” kavramını ortaya attığında herkeste bur umut belirmişti. İçi doldu – dolmadı tartışması ayrı, ama belki de Ak Parti dahil, MHP dahil, CHP dahil ve ötekiler…. herkesin kendisine “Biz ne kadar Türkiyelişmiş bir dile sahibiz?” sorusunu sorması gerekiyor. Şaşırtıcı mı? Akşener ile Demirtaş bir kahvaltıda buluşur mu? Kolay gözükmüyor. Ama Davutoğlu HDP eş başkanı Mithat Sancar’a taziye ziyaretinde bulundu. Kötü mü oldu? Önceki gün Kılıçdaroğlu Davutoğlu’na “Hayırlı olsun” ziyaretine geldi. Kötü mü oldu? DEVA Partisi adına Ali Babacan “Mesajlarının tüm toplum kesimlerine ulaşması” gibi bir hassasiyeti siyaset dilinin ana ekseni haline getirdiklerini ifade ediyor. Saadet adına Temel Karamollaoğlu, bir anlamda iletişim hamlesi gerçekleştiriyor.
https://www.karar.com/kamplasma-mi-iletisim-mi-1585762

 

 

6-Yılmaz Ödil-Sözcü
“Navtex”

 

Uzaydan görüntü almana filan gerek yok.Sakız'ın kordonuna otur… Yunan sahil güvenlik botlarının SAT komandolarıyla dolu olduğunu kabak gibi görürsün.Sakız'a Yunan yolcu gemileriyle asker taşınıyor.Üstelik… Atina'dan Sakız başta olmak üzere, bütün Yunan adalarına çalışan feribotların, neredeyse bütün personeli emekli ordu mensuplarıdır, kamarotlar bile istihbarat personelidir.Milli İstihbarat Teşkilatımız, Sakız'ı avucunun içi gibi bilir.Sakız'a değil asker, göçmen kuş bile gelse, MİT'in haberi olur.E hal böyleyken, sayın hükümetimizin Sakız'a asker yığdıklarını sanki ilk defa duymuş gibi navtex yayınlaması, bunun “son dakika haberi” olarak sunulması… Hazindir desem olmaz, komiktir desem hiç olmaz, en iyisi susayım, Sakız'a karşı kahvemi yudumlamaya devam edeyim bari.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/yilmaz-ozdil/navtex-6041398/

 

 

7-Aytunç Erkin-Sözcü
“10 Aralık hareketi mi yoksa 6 ok mu”


Soru şu: CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kuruluşun ve kurtuluşun partisi CHP'yi “10 Aralık” çizgisine mi emanet edecek yoksa Altı Ok'a mı?
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/aytunc-erkin/kilicdarogluna-soruyorum-10-aralik-hareketi-mi-yoksa-alti-ok-mu-6041387/

 

 

8-Enver Aysever-Cumhuriyet
“Çıkarın Atatürk maskelerini”

 

Bu ülkede Deniz ve arkadaşları Atatürk adıyla asıldı, 12 Eylül’de tarikatların önü Atatürk adıyla açıldı, e muhtıra Atatürk adıyla verildi. Daha örnek çok! Dün devrimcilere tetik çekenler, bugün Atatürk maskesi ardından kendini aklamaya çalışıyor. Sahi hangi Atatürk’ten söz ediyorsunuz siz?Bugün kumpas kuran bazı siyasetçi eskileri takkeyi önüne koyup düşünmelidir. Abdülhamit’le birlikte fotoğraf verenlere tepki vermeyin, Atatürk’ü hiçe sayıp Ayasofya’yı ibadete açanların peşine düşenlere sesiniz çıkmasın, ama yeri gelince “Gazi”, yeri gelince “Mustafa Kemal”, yeri gelince “Atatürk” denmesine kafayı takıp olay haline getirin!Çıkarın bu yazıdan “Atatürk” dediğim yerleri, yerine “Mustafa Kemal” yazın, ne değişecek bakalım?Düşün Atatürk’ün yakasından da öyle konuşalım!
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/enver-aysever/cikarin-ataturk-maskelerini-1766563



9-Mehmet Ali Güller-Cumhuriyet
“FETÖ’nin “Solcuları””

 

Çünkü FETÖ’nün “solcuları”, eski solcuydu. Davadan dönmüş, başkalarının davalarına hizmet etmekteydiler. Eski solculuk günleri nedeniyle birikimliydiler. Bu nedenle Turgut Özal’a da, Tansu Çiller’e de, Tayyip Erdoğan’a da, Fethullah Gülen’e de “ideolojik gladyatörlük” yaptılar.Neden? Çünkü FETÖ, çürüyen bir sistemin, kapitalizmin ürünüydü ve kökleri ortaçağdaydı. Çürüyen sistemler, kendi aydınını üretemez. Bu nedenle FETÖ “sosyalist aydın” döküntülerini kırpıp kırpıp yıldız yaptı!
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/fetonun-solculari-1766574

 

 

10-Mehmet Metiner-Star
“Mustafa Kemal mi Atatürk mü”

 

Atatürk sadece CHP’lilerin, hatta sadece bir kısım CHP’lilerin Atatürk’ü ise, bir başka deyişle o azınlıkçı CHP güruhunun Atatürkçülük anlayışına katılmayan herkesin Atatürk üzerinden düşmanlaştırılması siyasetin bir parçası ise, o vakit Atatürk’e en büyük kötülüğü asıl bu Atatürkçü CHP’liler veriyor demektir.Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yakasından düşün artık.Kendi iç kavgalarınızda da Atatürk’ü bir kıyım makinası olarak devreye alabiliyorsanız siyaseten düşman gördüklerinize neler yapabileceğinize değinmeye gerek yok. Atatürk’ü ortak değer olmaktan uzaklaştıran bu siyaset anlayışı sadece toplumsal kutuplaşmayı değil CHP içindeki yarılmayı da derinleştiriyor.Atatürk’ü kendi siyasi kavgalarının aracı kılanların Atatürk’e verdikleri zararı Atatürk düşmanları vermemiştir demek hiç de abartılı olmaz.
https://www.star.com.tr/yazar/mustafa-kemal-mi-ataturk-mu-yazi-1573225/

 

 

11-Turgay Güler-Akşam
“10 Aralık hareketi kimlerin projesi”


Deniyor ki, Kemal Bey çok yakında ailesinin de baskısıyla genel başkanlıktan istifa edecek. Doğal olarak sizin de merak ettiğiniz o soruyu ben de sordum, ‘ailesi niçin baskı yapacak, Kemal Bey niye istifa edecek’ diye?
Cevabı da aldım ama üzgünüm siz merak etmeye devam edeceksiniz. Ben de bu konuda susmaya. Neyse. Deniyor ki, Kemal Bey koltuğunu Oğuz Kaan Salıcı’ya bırakacak. Yani 10 Aralık Hareketi’nin öncüsü ‘CHP’yi kapatalım, müze yapalım’ diyen kişiye. Bu durumun ne kadar kahredici olduğunu da şu cümlelerle ifade ediyorlar.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/turgay-guler/10-aralik-hareketi-kimlerin-projesi/haber-1110345

 

 

12-Hasan Cemal-T24
“Kapitalizme devlet sopası”


İnternette Hrant Dink Vakfı Uluslararası Ödül Töreni. Ödülün Türkiye'den Osman Kavala'ya verilmesi beni sevindiriyor.Ayrıca, sevgili Osman'ın mesajında
Selahattin Demirtaş'ın, Ahmet Altan'ın, Selçuk Mızraklı'nın, ölüm orucunda
hayatını kaybeden Ebru Timtik'in ve hapisteki gazetecilerin isimlerini geçirmesi çok iyi geliyor.Törende, Rakel Dink'in içli sesiyle söylediği, Hrant Dink'in de çok sevdiği Ermenice türkü içimi ısıtıyor:
https://t24.com.tr/yazarlar/hasan-cemal/kapitalizme-devlet-sopasi,28038