Köşe Yazıları Yorumsuz - 15 Eylül 2020 Salı

15 EYLÜL 2020, SALI 

KÖŞE YAZILARI

 


1-Ahmet Hakan-Hürriyet
“CHP deki tartışma ile ilgili kapı gibi beş saptama”

- SAPTAMA BİR: Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u kuşattığında Bizanslı rahipler, “Meleklerin kanadı var mı, yok mu?” tartışması yapıyorlarmış. CHP’lilerin kendi aralarında yaptıkları bu Atatürk tartışması, Bizanslı rahiplerin yaptıkları o tartışmanın bile fersah fersah gerisinde.
- SAPTAMA İKİ: CHP neden ileri gidemiyor? CHP neden yüzde 25’te takıldı kaldı? CHP neden toplumu ikna edemiyor? CHP neden 18 yıldır iktidara yaklaşamadı? CHP ile neden olmuyor? Tüm bu soruların cevabı, CHP ileri gelenlerinin iştahla yürüttükleri Atatürk tartışmasının içinde gizli.
- SAPTAMA ÜÇ: Tuncay Özkan, Canan Kaftancıoğlu, Gürsel Tekin, Muharrem İnce falan... Hepsi de birbiriyle hesaplaşmak istiyor. Hepsi de fırsat kolluyor. Atatürk üzerinden başlayan tartışma, işte bu hesaplaşma fırsatını sundu kendilerine. Yani mesele Atatürk değil, sen daha anlamadın mı?
- SAPTAMA DÖRT: Şu ana kadar bir kişi bile çıkıp da “Atatürkçülüğün kuramını yapan Attilâ İlhan da ‘Mustafa Kemal Paşa’ derdi. Ne yani, Attilâ İlhan’ın da mı Atatürk’le sorunu vardı?” demedi. Hepsini geçtim... Bunu demek Canan Kaftancıoğlu’nun bile aklına gelmedi.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/chpdeki-tar…

 

2-Hilal Kaplan-Sabah
“Böyle muahalefet dostlar başına”

Yurt dışı meselelerde Cumhurbaşkanı'nı veya halkın seçtiği sistemi her aşağıladıklarında, aslında ülkemizi aşağıladıklarını bal gibi biliyorlar ama birincil dert Erdoğan olduğu için, kan bürümüş gözleri ülkelerini ön plana koymalarına bile engel oluyor. Vatanseverlik bu değil...
Ülkeyi büyük yapmaya bazen sadece iktidar yetmiyor demek ki, muhalefetin de biraz 'büyümesi' gerekiyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2020/09/15/boy…

3-Abdurrahman Yıldırım-Habertürk
“Borsada kısa vade tuzağı”

BORSA YERLİYE KALIRSA NE OLUR?-Bu durumda hisse senedinde son 20 yılın ortalama 32 günlük elde tutma süresi mutlaka uzatılmalı, bunun yolları ve araçları bulunmalı. Yoksa ortalama bir aylık vadeyle uzun vadeli bir piyasa olan sermaye piyasasının çarkları çevrilemez. -Şimdiye kadar piyasanın çarkları aşağı yukarı döndü ama işin içinde ağırlıklı olarak yabancı yatırımcılar vardı. Onların ortalama vadesi son 20 yılda 290 gün. Yerlilerin vadesini 9’a katlayan bir sürede yatırım yapıyorlardı. Doğal olarak da piyasanın ortalama vadesini uzatıyorlardı.-2020 yılında yerlilerin gelmesi nasıl ki borsa için büyük ikramiye çıkmış etkisi yaptıysa yabancı yatırımcıların payını azaltmaları tam tersi sonuçlar yaratmaya adaydır. Yabancı oranının biraz daha gerilemesi halinde borsanın baskın karakteri yerli bireysel yatırımcılar olacak.
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018…

 

4-İbrahim Karagül-YeniŞafak
“Cananı hangi güç getirdiyse Kılıçdaroğlu’nu da o getirdi. Atatürk’ü CHP eliyle bitirecekeler”
12- En büyük oyun CHP seçmenlerine karşı kuruldu. Onlar hâlâ eski CHP var sanıyor ama o CHP siyasi kimliğini çoktan kaybetti, siyasi denklemden çıktı. Bugünkü CHP başka bir siyasi partidir. Türkiye’yi değil, çokuluslu aklı ve öncelikleri temsil eder.13- 2015 yılında bütün bunlara dikkat çekmiş; “CHP Türkiye ekseninden çıkarılacak” başlığı altında yazılar yazmıştım. Ve o gerçek oldu. Artık CHP ile Atatürk arasında hiçbir bağ yoktur. Muhtemelen de Atatürk’ü CHP eliyle unutturacaklar.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahimkaragul/canani-han…

 

5-Hasan Öztürk-YeniŞafak
“Atatürk maskesi takanların gerçek yüzünü görmek için Kaftancıoğlu turnusoluna bakmak”
Mustafa Kemal’in askeri olan bir dedenin torunuyum. 1980’e kadar CHP’ye gönül vermiş, oy vermiş, destek vermiş bir babanın oğluyum.Üniversite yıllarında D. Mehmet Doğan’ın “Batılılaşma İhaneti” kitabını da, “Kemalizm” kitabını da okumuşluğum var.Solculuğu Kemalizm sandığım dönem de oldu, Kemalizm’in bir faşizm olduğunu savunduğum dönem de.Mustafa Kemal’i bir Osmanlı Paşası olarak gördüğün dönem de oldu, kurucu baba olarak gördüğüm dönem de.
Yaşım kemale erdiğindeyse kimin ne hakkı varsa kimin ne ederi varsa onu öylece kabullenmeyi tercih ettim.Birkaç kez nefesim yettiği kadar “Türkiye’de cumhuriyet projesi tutmuştur” da demişliğimiz vardır.Mustafa Kemal Atatürk’e saygı duyduğumu da hiç inkar etmedim.Kemalizm’i, Atatürkçülüğü hatta bizatihi Mustafa Kemal Atatürk’ü kendisine kalkan yapan, riyakarlarla ilgili de dilim döndüğünce eleştiri getirdim.Ne ki, “körleştiklerinden”, “sağırlaştıklarından” ne gördüler, ne duydular!
https://www.yenisafak.com/yazarlar/hasanozturk/kataturk-mask…

 

6-İbrahim Kiras-Karar
“Atatürk’e gazi diyen hainler”

Parti içindeki “ulusalcı kanat” Canan Kaftancıoğlu’nun kellesini istiyormuş. Atatürk düşmanlarına bu partide yer yok diyorlarmış… CHP il başkanının bile “Atatürk düşmanı” olabildiği bir ülkede tabiatıyla hiç kimsenin bu suçlamadan masun kalması mümkün olmayacaktır. CHP il başkanının üslubundaki ufacık farklılığa bile tahammül gösteremeyen bir anlayışın Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun geniş toplum kesimleriyle diyalog ve sağ partilerle işbirliği siyasetine destek vermesini beklemek de hayalcilik olur herhalde. Nitekim geçenlerde gündeme gelen çatı aday konusu tartışılırken “Çatı aday CHP’li olmayan biri olursa ben oyumu Tayyip Erdoğan’a veririm” diyenler oldu. “Ya benimsin ya toprağın” der gibi... Bu da bir başka “güler misin ağlar mısın” vakası. Bizim memlekette böyle oluyor “ulusalcı” dediğin. “Ulus”undan önce ideolojisi geliyor!
https://www.karar.com/ataturke-gazi-diyen-hainler-1585373

 

7-Emin Çölaşan-Hürriyet
“Bunlarla uğraşıyoruz”

Şimdi bu gerçekle bir kez daha yüz yüze geldik.AB'nin Akdeniz ülkeleri bildiri yayınlayıp Yunanistan'a destek vermeye, Türkiye'ye kısıtlamalar getirmeye karar verdiler. ABD, Kıbrıs Rum yönetimine silah satma kararı aldı…Ekonomide kredi derecelendirme notumuz düşürüldü…Ve bizi yönetenler sıkışınca apar topar açıklama yapıp “Diplomasi masasına oturmaya hazırız” demeye başladılar…Ve karşı tarafa bir jest yapıp Oruç Reis gemisini Antalya'ya çektiler!Dolayısıyla, posta koyma ve sert çıkma konusunda ilk kez geri adım atmak zorunda kalmış oldular…
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/emin-colasan/bunlarla…

 

8-Yılmaz Özdil-Sözcü
“Fransa Türkiyeye posta koyacak gücü nereden buldu zannediyorsunuz”

Fransa nasıl bu kadar şımardı zannediyorsunuz?Breh breh breh diye navtex ilan ederek, Oruç Reis'i 90 günlüğüne Akdeniz'e gönderip, 30 günde götün götün Antalya'ya geri çeken kim? Macron mu?Devlet yönetmek ciddi iştir.Eyyyyamcılıkla ciddiye alınmak, caydırıcı olmak mümkün müdür?
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/yilmaz-ozdil/fransa-t…

 

9-Soner Yalçın-Sözcü
“Mustafa Kemal ve Atatürk”
1870'lerden itibaren Batı'nın karanlık çağa girdiğini gören Atatürk'ün, bugün İbrahim Kalın gibi iktidar sözcülerince “Batıcı” gösterilmek istenmesi siyasi demagoji amaçlıdır. Batıcı Tanzimat ile tam bağımsızlıkçı Cumhuriyet nasıl aynı kefeye konur?
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/soner-yalcin/mustafa-…

10-Aytunç Erkin-Sözcü
“İçişleri personeline ankesör incelemesi acilen yapılmalı”

Ahmet Zeki Üçok: “TSK için mücadele eden bir avuç emniyet görevlisi ile hakim savcıyı çıkardığımızda geriye kalan tüm devlet kuruluşlarında FETÖ ile mücadelenin durduğunu üzülerek de olsa görüyoruz.”
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/aytunc-erkin/icisleri…

 

11-Bülent Kerimoğlu-Cumhuriyet
“Çoklu kriz ortamında CHP”

CHP ilelebet devrimdir, ne bir kişi, ne bir gruptur. CHP halktır, örgütlü mücadeledir, bağımsızlık ateşidir. Yurt savunmasında en önde, sofrada en arkada olmaktır. Ağır tahribat dönemleri sonrasında, bedel ödemek için sorumluluk almaktır. Ülkemizin içinde bulunduğu çoklu kriz koşullarında, iktidar olacağımız olan inancımız, güneşin yarın doğacağına olan inancımıza kadar güçlüdür. Ancak, iktidar tavizkâr politikalarla değil, eklemlenerek değil, Atatürk’ün ömrü hayatı boyunca ısrarla gerçekleştirmek istediği aydınlanma devrimlerini savunmakla olur.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/olaylar-ve-gorusler/c…

 

12-Mustafa Balbay-Cumhuriyet
“İyi Parti'nin büyük fırsatı”

Sarayın maddi-manevi ikna gücünün ne kadar yüksek olduğu yaşanarak görüldü.Akşener, İYİ Parti’yi nasıl kurduğunu, boğma girişimlerine karşı hangi badirelerden geçtiğini, zor anlarda kendisine hangi ellerin uzandığını elbette unutmamıştır. Ne tür işbirlikleri olursa olsun Akşener bu noktaya bileğinin hakkıyla geldi. Ortada bir diyet sorunu yok ama dileriz niyet sorunu olmaz!Türkçemiz de maşallah çok niyetli, “kime niyet kime kısmet” var… “İyi niyetli-kötü niyetli” var…İYİ Parti siyasal birikimini ranta mı çevirecek halka mı?Bizimki de amma gereksiz bir soru; elbette kendine yakışanı yapacak!
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mustafa-balbay/iyi-pa…

 

13-Turgay Güler-Akşam
“Buna alışmasanız iyi olur”

Macron’un Erdoğan’ı hedef alan sözleri, Biden’in Erdoğan’ı devirmek için muhalefetle iş tutma arzusu, Kılıçdaroğlu’nun ‘dostlarımızla iktidar olacağız’ çıkışı bunların hepsi aynı amaca matuf.
Teslim olmamızı, diz çökmemizi, Doğu Akdeniz’den çekilmemizi, Anadolu’yu terk etmemizi istiyorlar. Canan Kaftancıoğlu’nun Ermeni soykırımı çıkışı sizce ne anlama geliyor? İmamoğlu İstanbul Belediye Başkanı oldu diye Yunan medyasının sevinç çığlıkları neye tekabül ediyor? Ey Mustafa Kemal’in askerleri! Biliniz ki, Canan Kaftancıoğlu Kemal Kılıçdaroğlu’nun bastıramadığı iç sesidir. Buna alışacak mısınız? Alışmasanız iyi olur!
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/turgay-guler/buna-alismasa…

 

14-Yaşar Hacısalihoğlu- Akşam
“Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesini köreltmeye çalışanlar”
Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki küstah sözlerine içimizde birilerinin gerekçe üretmeye çalışmaları, TV ekranlarında Türkiye’nin sözde yayılmacılığına karşı söylenmiş sözlermiş gibi göstermeye çalışmaları tam bir ibretlik bir durum. Bu tablo gösteriyor ki, sömürgeci emperyalist dayatmalar için, emperyalizmin içeri de müttefik arayışı da, zemini de hararetle sürmektedir.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/prof-dr-yasar-hacisalihogl…

15-Resul Tosun-Star
“Sahtekarlar ve BOP “

Büyük Ortadoğu Projesinin(BOP) özünün tarikat ve cemaatler üzerinden devlet kimliğinin yok edilmesi olduğunu belirterek iktidarı suçlaması ilginçti!Oysa BOP doğmadan ölmüş bir projeydi. Evet, Türkiye BOP’ta görev almıştı. Ama öyle iddia edildiği gibi batının bölge üzerindeki emellerine hizmet edecek hiçbir adım atmamıştı. Türkiye BOP’ta ‘bölge ülkelerinin kalkınma ve demokratikleşme ihtiyaçlarına destek olabilecek her türlü yerel ve uluslar arası çabaya destek olmak’ için vardı. ‘BOP içinde stratejik ortaklık gibi bir kavram söz konusu olmayıp Türkiye’nin BOP girişimlerine yapmakta olduğu ve yapmayı öngördüğü katkı ve bu çerçevede izlemeyi öngördüğü hareket tarzı kamuoyunu açık süreçte şekillendirilmekte’ydi.BOP ölü doğmuştu.
https://www.star.com.tr/yazar/sahtekarlar-ve-bop-yazi-157263…

 

16-Oral Çalışlar-Posta
“Yerli ve Milli olmak yeterli mi”

Böyle bir dünyada, içe kapanmacı milliyetçiliğin hâlâ yaşam alanı bulabilmesi ve otoriter yönetimlerin bazı yerlerde (pandeminin de etkisiyle) yeniden normalleşmesi, ilginç. Bu açıdan özellikle Doğu Avrupa incelenmeye değer. İran örneğine bakarsak… Zengin petrol yataklarına karşın, herkesi düşman ilan eden, saatine varıncaya kadar çağdaş dünya ile arasına sınır çekmeye çalışan, içe kapanmacı siyasetler ve bunun sonucu uygulanan ambargolar yüzünden oldukça fakir bir toplumsal hayatla yetinmek zorunda kalıyorlar.
https://www.posta.com.tr/yazarlar/oral-calislar/yerli-ve-mil…