Zübeyde Hanım Sahipsiz Değil

Karşıyaka İlçe Örgütümüz, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın anıt mezarına sahip çıkmak için mücadeleyi yargıya taşıdı.

Tarih:

Karşıyaka İlçe Başkanımız Nilay Çetin, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın anıt mezarına sahip çıkmak için mücadeleyi yargıya taşıdı. Çetin ve arkadaşları, Karşıyaka’da bulunan Zübeyde Hanım anıt mezarının bulunduğu alana “tuvalet inşaatı” için izin veren Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun, karar yetkisi olmadığı gerekçesiyle Kültür Bakanlığı aleyhine idare mahkemede dava açtı.

 

Ancak yetkili olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da yetkisiz olduğu, alanın 1. derecede SİT alanı olduğu kaydedildi.

 

Karşıyaka İlçe Örgütümüz, geçtiğimiz aylarda “Zübeyde Hanım anıt mezarının yanında tuvalet inşaatı olamaz. Bu, en başta Atatürk’e saygısızlıktır” şeklindeki itirazı kamuoyuna duyurmuş, binlerce yurttaştan imza toplanmıştı. Partililer, inşaata izin veren Anıtlar Yüksek Kurulu önünde de bir basın açıklaması yaparak 5 bine varan imzalı itiraz dilekçesini Kurul’a sunmuştu. Karşıyakalıların bu tepkisine Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Karşıyaka örgütleri de sessiz kalmadı.

 

ADD ve CKD, skandal inşaatı İzmir basınına taşıdı.

 

ÇİVİ BİLE ÇAKILAMAZ

 

Ancak tüm bu itirazlara bir yanıt alamayan Parti üyelerimiz, bu kez konuyu yargıya taşıdı. Vatan Partisi İzmir İl Yönetim Kurulu üyesi Av. Enis Dinçeroğlu, Kültür Bakanlığı’ndan şikayetçi oldu.

 

Şikayet dilekçesinde, “Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 13.04.1985 tarih ve 914 sayılı kararı ile de Anıtsal Yapı Ve Doğal Sit Alanı edildiği o tarih itibariyle değil tuvalet yapmak çivi dahi çakılamayacağı açıktır” denildi. Dinçeroğlu, Aydınlık’a yaptığı açıklamada davanın kazanılacağını, işin bu boyuta gelmesinin ise son derece hukuk dışı, yanlış ve üzüntü verici olduğunu belirtti.