Zeki Ön şehit edilişinin 39'uncu yılında anıldı

Gaziantep’in devrimci önderlerinden Zeki Ön katledilişinin 39’uncu yıldönümünde mezarı başında anıldı

Tarih:

1/8
2/8
ZekiÖn ve Doğu Perinçek - TİKP Pazarcık kongresi
ZekiÖn ve Doğu Perinçek - TİKP Pazarcık kongresi
3/8
4/8
TİKP Gaziantep İl Yönetim Kurulu
TİKP Gaziantep İl Yönetim Kurulu
5/8
6/8
7/8
8/8

Gaziantep’in devrimci önderlerinden Zeki Ön katledilişinin 39’uncu yıldönümünde mezarı başında anıldı. PKK tarafından öldürülen Kürt kökenli devrimci önderlerden Öğretmen Zeki Ön Türkiye İşçi Köylü Partisi Gaziantep İl Başkanıydı. Gaziantep’te Türk Kürt Kardeşliğinin sevilen simgesel ismiydi. Bu nedenle de PKK tarafından hedef seçilmişti..


3 Temmuz 1979 yılında PKK tarafından kurulan pusuda öldürülen Zeki Ön 39 yıl sonra mezarı başında arkadaşları tarafından anıldı. Zeki Ön’ün arkadaşlarının katıldığı anmada Vatan Partisi Gaziantep İl Başkanı M.Lütfi Günnur Ünverdi saygı duruşundan sonra yaptığı konuşmada, Zeki Ön’ün PKK’nın önünde engel olarak görüldüğünü bu nedenle öldürüldüğünü ifade etti. Ünverdi, Zeki Ön’ün bu mücadelesiyle bugün de PKK’yla yapılan mücadelede yolumuzu aydınlatıyor şeklinde konuştu. Zeki Ön’ün huzurunda yine onun mücadelesinden hız alarak bugünkü mücadelemize ışık tutan yolda hiç durmadan ilerlemek için and içiyoruz diyen Ünverdi, güneydoğuda ve Suriye’nin Kuzeyinde sürmekte olan PKK’yla mücadele yolunda ondan güç aldıklarını, PKK’nın hendeklere gömüldüğü bugünlerde, Zeki Ön’ü saygı sevgi ve özlemle andıklarını söyledi.


Konuşmadan sonra mezara su döküldü, karanfiller bırakıldı..


Türk ordusu, bölücü terör örgütü PKK'ya ağır darbe indirirken, Türkiye PKK'ya verdiği ilk şehitlerden birini, Zeki Hocayı andı. Yıl 1979... PKK'nın Apo'cular grubu olarak bilindiği yıllar... Halkı bölmek için faaliyetlere başlayan PKK'nın ilk olarak hedeflediği ise birlikten yana tutum alan sosyalistler oldu. Türkiye İşçi Köylü Partisi'nin Gaziantep İl Başkanı olan Zeki Ön, PKK'lılar tarafından katledildi.


Tarih 3 Temmuz 1979... Türkiye İşçi Köylü Partisi Gaziantep İl Başkanı Zeki Ön, evine giderken Apocular grubundan Müslim Erikli tarafından vuruldu. Zeki Ön, Türkiye'nin PKK'ya verdiği ilk şehitlerden biri oldu.

 

1979 yılı, PKK'nın Güneydoğu Anadolu'da tutunmaya çalıştığı yıllardı. Aydınlık'ın MİT-PKK ilişkisini ortaya çıkarmış, bunun ardından PKK, yani o günkü adıyla "Apocular", hem Türkiye İşçi Köylü Partisi'ni hem de Aydınlık Gazetesi'ni hedef almıştı.

 

Aydınlık satışları engellenmeye çalışılıyor, temsilcileri ve okurları saldırılara uğruyor, dağıtım kamyonlarına Örgüt mensuplarınca el konuluyordu. PKK, ölüm listesine bile aldı. O isimlerden biri de 33 yaşında bir devrimciydi. Adı Zeki Ön'dü.

 

Urfa'nın Suruç ilçesinde doğan Ön, öğretmenlik yaptığı Gaziantep'te tanınan ve sevilen bir devrimciydi. Mütevazi yaşamı ve bilgi birikimiyle halkın gönlünde yer tutmuş, onların "Zeki Hoca"sı olmuştu. 

 

Gaziantep Eğitim Enstitüsü Müdür Yardımcılığı yapan Ön, daha sonra TİKP îl Başkanı seçildi. Ön, 3 Temmuz 1979 akşamı saat 20.30 sıralarında evine giderken silahlı saldırıya uğradı.

 

Ağır yaralanan Ön, hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı. 

 

Katil Müslim Erikli, iki el ateş ettikten sonra motorsikletli bir başka kişi tarafından kaçırıldı.

 

Zeki Ön'ün öldürülmesinden bir gün sonra bir basın toplantısı düzenleyen dönemin Türkiye İşçi Köylü Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Apocuların partiye karşı 30 Haziran'dan itibaren cinayetler işleyeceklerini önceden ilan ettiklerini" belirtti.

 

Ön, PKK'ya verilen ilk şehit oldu.