Vatan Partisi ve HDP Mısır'da Tartıştı

Programa Mısır Temsilcimiz Onur Sinan Güzaltan, HDP'li Mehmet Ali Arslan ve Helwan Üniversistesi Siyaset Bilimi Profesörü Hisham Beshir katıldı

Tarih:

ASLAN: “TÜRKİYE IŞID’I DESTEKLİYOR”

GÜZALTAN: “IŞID, İHVAN VE PKK’NIN ARKASINDA ABD VAR”

 

VATAN PARTİSİ VE HDP MISIR’DA KARŞI KARŞIYA GELDİ

Vatan Partisi Mısır temsilcisi Onur Sinan Güzaltan, HDP Mardin milletvekili Mehmet Ali Aslan ve Mısırlı Siyaset Bilimi Profesörü Hisham Beshir Mısır Devlet Televizyonu Nile News’de Suruç’u tartıştı.

 

Suruç’ta yaşanan ve 32 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan IŞID saldırısı Mısır’da Devlet Televizyonu Nile News’de Vatan Partisi temsilcisi, HDP milletvekili ve Mısırlı Siyaset Bilimi Profesörünün katılımı ile tartışıldı.

 

Vatan Partisi Temsilcisi Onur Sinan Güzaltan sözlerine Suruç’ta hayatını kaybeden 32 vatandaşımız ve geçtiğimiz hafta Sina Yarımadası’nda IŞID saldırılarında ölen Mısır askerlerine başsağlığı dileyerek başladı.

 

Terör belasının Türkiye ve Mısır’ın ortak sorunu olduğunu belirten Güzaltan, Suruç’ta veya Sina Yarımadasında IŞID tarafından gerçekleştirilen saldırıların asıl failinin ABD olduğunun altını çizdi.

 

Suruç’taki yaşananların Erdoğan’ın Suriye politikasının bir sonucu olduğunu belirten Profesör Hisham Beshir bölgedeki terörist grupların arkasında Türkiye ve Katar hükümeti olduğu iddiasında bulundu.

 

Güzaltan ise, “bu patlamayı anlamak için Suriye’deki iç karışıklığın nasıl başladığını unutmamak gerekli. Suriye’de, başta ABD olmak üzere Batı ülkeleri savaşın başından bu yana terörist grupları destekledi. Maalesef Türk hükümeti de, bu süreçte Batı’nın Suriye politikasına destek oldu. Bugün yaşananlar bu politikanın bedelidir” ifadelerini kullandı.

 

IŞID konusunda sadece Türkiye’nin suçlanmasının abartılı bir değerlendirme olacağını belirten Güzaltan, IŞID’in Afgan-Sovyet savaşı ile başlayan bir sürecin ürünü olduğunu belirtti.

 

Güzaltan“Afgan-Sovyet savaşı esnasında ABD’nin Sovyetlere karşı İslamcı grupları desteklemesi ile başlayan süreç, Irak’ın ABD tarafında işgali ile zirve yapmıştır. İşgal sonrası Irak, 3 parçaya bölünmeye çalışılmış ve bölgesel terörün üssü haline gelmiştir. IŞID bu sürecin ürünüdür. IŞID, bölgedeki ABD siyasetinin bir sonucudur” ifadelerini kullandı.

 

Güzaltan, Türkiye, Suriye ve Mısır başta olmak üzere bölge ülkelerinin ABD’nin siyasal İslamcı gruplara verdiği desteğin bedelini ödediğinin altını çizdi.

 

Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin de ele alındığı programda, Profesör Beshir Türkiye’nin IŞID’e verdiği desteğin ABD ile Türk hükümeti arasının açıldığı değerlendirmesinde bulundu.

 

Vatan Partisi Temsilcisi Güzaltan ise konuya farklı bir açıdan yaklaştı.

 

“AKP ve Müslüman Kardeşlere bağlı gruplar farklı ülkelerde ABD projesinin bir ayağı olarak iktidarı aldılar. ABD’nin projesi, Ortadoğu’da yaşanan Arap Baharı sonrası Tunus, Mısır ve Suriye başta olmak üzere bölgede, Müslüman Kardeşler ideolojisinden gelen grupları destekleyerek boşalan iktidar koltuklarına oturmalarını sağlamaktı. Büyük Ortadoğu Projesi(BOP) olarak adlandırılan bu ABD projesi, Mısır halkının gerçekleştirdiği 3 Temmuz 2013 Devrimi ve Beşar Esad yönetiminde Suriye halkının direnişi ile başarısız oldu.

 

BOP’un başarısızlığı sonrası ABD ve Erdoğan arasındaki ilişkiler gerilmeye başladı.

İki nedeni var;

Birincisi yeni ABD politikalarında Erdoğan’a bir rol biçilmemiş.

İkincisi ise, ABD ile olan bütün bağına rağmen Erdoğan ve AKP’yi oluşturanlar eninde sonunda Türk Vatandaşı ve Türkiye’nin ABD eli ile Suriye üzerinden bölünmesine sonsuza kadar sessiz kalmaları beklenemez” ifadelerini kullandı.

 

Suruç’taki patlamanın da bu bağlamda değerlendirmesi gerektiğini belirten Güzaltan, “, Patlamada ABD’nin parmağı olması muhtemel. Amaçlanan Türkiye’yi, Irak Kürdistanı’nı, Suriye üzerinden Akdeniz’e bağlayacak olan -Kürt koridoru-ndan uzak tutmak” iddiasında bulundu.

 

Türkiye ve Mısır’ın terör sorununa dikkat çeken Güzaltan, “Mısır’da Müslüman Kardeşler, din maskesini takarak Mısır’ı bölmeye çalıştı, Türkiye’de ise PKK etnik argümanları kullanarak Türkiye’yi bölmeye çalışıyor. İhvan ve PKK arasında bir fark yoktur. Türkiye ve Mısır’ın düşmanı ortaktır. IŞID, İhvan veya PKK arkasında ABD var” değerlendirmesinde bulundu.

 

Programa telefonla başlanan HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan ise Suruç’taki patlamayı değerlendirirken “Suruç’ta Kobani halkına yardım götürmek isteyen gençler katledildi. HDP olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nu IŞID’e destek vermemeleri konusunda uyardık” ifadelerini kullandı.

 

Aslan, “Erdoğan ve AKP IŞID’e destek vermektedir. Türkiye bölgedeki teröristlerin yuvası olmuştur” iddiasında bulunurken “Erdoğan’ın Kobani düştü düşecek açıklaması, IŞID’e verdiği desteğin kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

 

Aslan “Türkiye’de halk Erdoğan’ın IŞID’e verdiği desteğe karşı fakat AKP vazgeçmiyor” değerlendirmesinde bulundu. Aslan’ın AKP’nin Müslüman Kardeşlere verdiği destekle ilgili soruyu geçiştirmesi ise dikkat çekti.

 

Seçimlerle ilgili soruyu yanıtlayan Güzaltan ise, seçimin sürprizinin HDP olduğunu fakat bu sürprizin altında Türkiye’de CNN Türk gibi ABD güdümlü medya araçlarının HDP propagandası yapması yattığını ifade etti.

 

HDP’nin, terör örgütü PKK’ya verdiği desteğe dikkat çeken Güzaltan, bu durumu Müslüman Kardeşler ve yasal kolları arasındaki bağlantıya benzetti.

 

“IŞID  başta olmak üzere bölgede terörü bitirmenin tek yolu var” ifadelerini kullanan Güzaltan, “Türkiye, İran, Irak, Suriye ve Mısır’ın bir askeri işbirliği bölgede huzur için tek çözüm” değerlendirmesinde bulundu.

 

Spikerin Erdoğan hükümeti ile böyle bir birlik kurulabilir mi sorusuna ise Güzaltan

“ Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İhvan üzerinden Mısır’ın içişlerine karışması kabul edilemez. Bu müdahaleye ve genel anlamda ülkelerin içişlerine müdahaleye Mısır’da, Suriye’de ve bütün bölgede karşıyız. Vatan Partisi iktidarında, bölgesel çözüm planımızı uygulayacağız. Dış politikamız Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği –Yurtta sulh, cihanda sulh- ilkesine dayanmakta. Bölgesel birlik önerimizin iki temel ilkeden oluşuyor; bölge ülkelerinin toprak bütünlüğüne ve iç işlerine saygı” cevabını verdi.