Vatan Partisi'nin çözümleri-3

'Parlamenter sisteme dönüş Vatan Partisi’nin ‘hukuk ve adalet’ programında ilk sırada yer alıyor

Tarih:

Parlamenter sisteme dönüş Vatan Partisi’nin ‘hukuk ve adalet’ programında ilk sırada yer alıyor. ‘Devrim kanunlarını uygulayacağız’ denilen programın ‘çalışma hayatı’ bölümünde ise kölece çalışma koşullarından atanamayan öğretmenlere, sendikal özgürlüklerden özelleştirmelere kadar her konuda atılacak adımlar yer aldı

 

 

| ANAYASAL GELENEĞİMİZE UYGUN PARLAMENTER DEMOKRASİ

 

Cumhurbaşkanlığı Rejimi, Millet Meclisi’nin hükümeti kurma ve denetleme yetkilerini yok ederek, milletin egemenliğine ağır darbe indirmiştir. Kurulan sistem, Mafya-Tarikat diktasını hukukileştirmektedir. Vatan Partisi olarak, iki yüzyıllık anayasal geleneğimiz temelinde parlamenter demokrasiyi yeniden kurumlaştıracak Milliyetçi-Halkçı-Devrimci Anayasa için mücadele edeceğiz.

 

Vatan Partisi, şu anda Anayasa önerisi hazır olan tek partidir.

 

 

| HUKUK DEVLETİ, BAĞIMSIZ YARGI

 

Hukuk devleti, bütün kurum ve ilişkileriyle kurulacak ve işletilecektir. Adalet ve infaz sisteminde köklü reform yapılacaktır. Vatandaş hakkına ve adalete hızla ulaşacaktır. Yargının bağımsızlığına yönelik bütün engeller ortadan kaldırılacaktır. HSK yeniden düzenlenecek, yürütmenin yargıya müdahalesine yönelik hükümler kaldırılacak, hâkim ve savcıların bağımsızlığı bütün koşullarıyla sağlanacaktır.

 

 

| ÇAĞDAŞLAŞMADA EN ÖNEMLİ KRİTER HUKUK KRİTERİDİR

 

Bugüne kadar uygulamacıların, sistemin oyuncağı yapılmaya çalışıldığı düzenden demokratik, çağdaş, laik ve ihtiyaca yönelik bir düzenlemeye geçiş gerektiği açıktır.

 

Gerçek demokrasinin, hukukun üstünlüğünün, milletimizin hukuktan objektif ve eşit, hak ve eşitlik ilkelerine göre yararlanmasının güvencesi, “kuvvetler ayrılığı” ilkesinin yaşama geçirilmesidir.

 

 

| T.C. KANUNLARI VE CEZALARI CAYDIRICI OLACAK

 

Kanunlardaki yaptırımlar kesinlikle yaptırım olacaktır. Yani insanlar kanuna aykırı bir şey yaptıkları zaman o kanunlar, torpilsiz, rüşvetsiz ve tarafsız olarak uygulanacak ve gerçekten insanların bunun altından kalmayacak ölçüde maddi cezalarla yapılacağından emin olması sağlanacaktır. Bu kanunlar zaman içinde güncellenerek maddi tazminat değeri her zaman için en üst düzeyde olmaya devam edecektir.

 

 

| HUKUKA SAYGILI GÜÇLÜ MECLİS

 

Güçlü önderlik, güçlü meclis, milli hükümeti getirir. Toplumsal bütün kişi ve kurumlar laik, devrimci, cumhuriyetçi, millî, devletçi ve halkçı olmalıdır.

 

 

| HDP’NİN KAPATILMASI İÇİN YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA TALEPTE BULUNACAĞIZ

 

Bölücü Terör Örgütü PKK’nın yasal olanakları terör amacıyla kullanmasına son vereceğiz. Terör Örgütü, Meclis’te ve Hükümette olamaz. Halk meydanlarda bağırıyor: “Meclis’te PKK istemiyoruz.” Anayasa’nın 68. Maddesi ve Siyasî Partiler Yasasının 100. Maddesi uyarınca, Bakanlar Kurulu kararıyla ve Adalet Bakanı’nın istemiyle HDP’nin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na talepte bulunacağız. Belediyeler, mayın döşeyenlere, haraç toplayanlara teslim edilemez. Yerel yönetimler, yasalar gereği Bölücü Terör Örgütünün elinden alınacak, halkın yönetimine ve hizmetine verilecektir.

 

 

| HAKİMLERİN VE SAVCILARIN TARAFSIZLIĞINI SAĞLAYACAĞIZ

 

Hakimlerin ve savcıların, siyasi iktidarların etkisi ve yaptırımından uzak olmaları, tarafsız ve bağımsız yargı için olmazsa olmazdır. HSK’nın ismi yeniden HSYK olarak değiştirilmeli ve yetki açısından eski bağımsız varlığına yeniden acilen kavuşturulmalıdır. HSYK’nın teşkili cumhurbaşkanının atamasıyla değil, hâkim ve savcılar arasından liyakatli, seçkin hukukçular tarafından kendi aralarında yapılacak seçimle belirlenmelidir.

 

 

| MİLLETLERARASI SÖZLEŞMELER GÖZDEN GEÇİRİLECEK

 

Anayasa’nın 90. maddesi yeniden düzenlenerek milletlerarası sözleşmelerin, yabancı yatırımlarla ve ticari işlerle ilgili milletlerarası tahkim kararlarının ve milletlerarası ikili antlaşmaların, milli yasaların üzerine çıkmaması, millî yargıyı devre dışı bırakmaması, milli ekonominin gereklerine, milli güvenliğe, kamu düzenine ve kamu sağlığına aykırı olmaması anayasal güvence altına alınacaktır.

 

 

| ANAYASADAKİ DEVRİM KANUNLARI UYGULANACAK

 

Hayatta en hakiki yol gösterici bilimdir. Devlet ve toplum hayatı, din kurallarına göre düzenlenemez. Atatürk Devriminin laikliği; varlığımızın, birliğimizin, dirliğimizin ve millet egemenliğinin güvencesidir. Türkiyemizi etnik bölücülüğe, mezhep ayrımcılığına, cemaat ve tarikat sultasına teslim etmeyeceğiz. FETÖ gibi dinci terör örgütlerini devlet ve toplumdan temizlemek için, terör suçuna karşı mücadelenin ötesinde, cemaat mensuplarını Cumhuriyet kültürüne kazanacağız. Vicdan ve ibadet özgürlüğü, gönül rahatlığı içinde yaşamanın koşuludur.

 

Sünnî ve Alevî vatandaşlarımızın eşitliği, ülkede barış ve kardeşliğin temelidir.

 

 

| HUKUKTA MİLLİ, ÖZGÜRLÜKÇÜ, EŞİTLİKÇİ, TAM BAĞIMSIZLIKÇI, ÇAĞDAŞ DEVRİM

 

Hukukun Türk Milleti’nin acil ihtiyaçlarına, karakterine, yapısına uygun olarak eşit, objektif, çağdaş, uygar bir biçimde uygulanabilmesi için yasalarımız “milli, özgürlükçü, eşitlikçi, tam bağımsızlıkçı, çağdaş” bir anlayışla ele alınarak düzenlenmelidir. Bu nedenle, üreten, millici bir ekonomi felsefesini temel alarak hukuk sisteminin bütün kuralları ve yasalar ele alınmalıdır.

 

 

| TÜM YURTTAŞLAR YASALAR KARŞISINDA EŞİTTİR

 

Hukukun, bütün yurttaşların hukuki ihtilaflarını genç-yaşlı-kadın-erkek-çocuk-engelli olmalarına göre değil, yasalar önünde eşit, bağımsız, özgür birer yurttaş olduklarını esas alan bir anlayışla, sorunların çözümünü, hızlı, ulaşılabilir, adil, eşit olarak gerçekleştirmesi gereklidir.



| HAK ARAMA ARAÇLARINA ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRACAĞIZ

 

Mahkemelerde, adli ve cezai mercilerde, adalete hızlı ve kolay erişimi sağlayan bütün kurum ve kuralların uygulamaya konulması zorunludur. Harç ve masrafların yeniden yapılandırılması, sığınma evlerinin, yeterli sayıya, çağdaş koşullara ve güvenceye kavuşturulması, şiddeti önleme merkezlerinin bütün yönleriyle yaşama geçirilmesi gibi. Güvenlik güçlerini asli görevi suçun işlenmesini engellemek olacak, adli polis teşkilatı kurulmalıdır.

 

 

| CEZAEVLERİNİN ÇAĞDAŞ VE İNSANİ DÜZENLEMELERİ YAPILACAKTIR

 

Cezaevleri tutukluların, hükümlülerin ve yakınlarının eza ve cefa yeri olmayacak biçimde, gerekli her türlü çağdaş altyapı ile donatılacaktır. Cezaevleri, tutuklu ve hükümlüyü topluma yeniden kazanmayı amaçlayan eğitim kurumları olarak düzenlenecektir. Cezaevlerinin ıslah yönünden, eğitici-meslek kazandırıcı rehabilite edici özelliklere kavuşturulması ve güçlendirilmesi sağlanmalıdır.

 

 

| HUKUK EĞİTİMİNDE AKADEMİK, NİTELİK VE ÇAĞDAŞLAŞMA

 

Nitelikli ve çağdaş hukuk bilimine uygun hukukçuların yetiştirilmesi için hukuk fakültelerinin eğitim standartları belli koşullara bağlanmalı, hukuk eğitimi ve pratiği bu fakültelerde, yüksek hukuk bilgisine ve kariyerine sahip akademik kadrolar tarafından verilmelidir.

 

 

| BAROLARIN YASAL GÜVENCELERİ VE BÜROKRATİK ENGELLERİ DÜZENLENECEKTİR

 

Barolar yasal güvenceye kavuşturulmalı, parçalanmasının ve hükümet emrine girmesinin önü kapatılmalıdır. Savunma hakkının önündeki engeller kaldırılacak, savunma güçlendirilecektir. Savcılık ile savunma arasında eşitlik sağlanacaktır. Kişiye özel yargılama usullerine son verilecek, herkes makamına, unvanına bakılmaksızın suçun türüne göre ilgili mahkemede yargılanacaktır. Milletvekilliği dokunulmazlığı, milletvekilliği görevi sırasındaki siyasal dokunulmazlıktan ibaret olacaktır.

 

 

| ÜNİVERSİTELERDE LİYAKAT ESAS OLACAKTIR

 

Üniversite rektör, dekan ve senatolarının seçimi tam bir liyakat ve demokratik seçim esaslarına göre yapılmalı ve icra organının güdümünde olmamalıdır. Cumhurbaşkanlığı makamının yetkilerine sınırlamalar getirilmelidir.

 

 

| BASİT, UCUZ, AÇIK, HIZLI VE ETKİN YÖNETİM

 

Millî Hükümet, kamu yönetimini basitleştirecek, hızlandıracak, yasaları azaltacak ve sadeleştirecek, kamu hizmetini ucuzlatacaktır. Kaynakları, emeği ve zamanı israf eden, yolsuzluğa batmış, pahalı, verimsiz, hantal yönetim yapısı köklü bir reformla değiştirilecektir. Halkın girişkenliği canlandırılacak, halk denetiminin kurumları yaratılacak ve geliştirilecektir. Polisin halkla bağları güçlendirilecek ve saygınlığı yükseltilecek, çalışma ve yaşama koşulları düzeltilecektir.

 

 

| BELDE BELEDİYELERİ YENİDEN AÇILACAK

 

Büyükşehir Yasası kaldırılacak, yerel yönetimler halk yönetimi esasına göre yeniden düzenlenecek, kapatılan belde belediyeleri açılacak, ilçe belediyeleri tekrar eski bağımsız durumuna getirilecektir.

 

 

ÇALIŞMA HAYATI

 

| ÇARŞILARA BEREKET VE ŞENLİK

 

İşçiler, çiftçiler, kamu çalışanları ve emekliler başta olmak üzere halkın alım gücünü genişleterek piyasada talebi artıracak ve çarşıları şenlendireceğiz.

 

 

| ÖZELLEŞTİRME DERHAL DURDURULACAK

 

Özelleştirmeler derhal durdurulacak, özelleştirmeleri kesinleşmiş yargı kararı işle iptal edilenlerin kamuya devri sağlanacaktır.

 

 

| SERBEST BÖLGELER DÖNÜŞTÜRÜLECEK

 

Ulusal ekonomimizi ve güvenliği tehdit eden, yoğun işçi sömürüsünün gerçekleştirildiği serbest bölgeler kapatılacak, buralar organize sanayi bölgelerine dönüştürülecek.

 

 

| İŞSİZLİK BİTECEK

 

Vatan partisi, bir tek kişinin bile işsiz olmadığı halkçı ve kamucu sistemi amaçlamaktadır. İşsizlere iş bulacağız, iş bulamadığımız işsize işsizlik ödeneği ve ardından devlet yardımı vereceğiz.

 

 

| KAÇAK İŞÇİLİK KALMAYACAK

 

Sigortasız çalıştırmaya son verilecek, kaçak işçilik önlenecektir. Tüm ücretli çalışanların sigortalanması ve yürürlükteki mevzuattan yararlanması sağlanacak.

 

 

| YABANCI İŞÇİ EN AZA İNDİRİLECEK 

 

AKP döneminde bütün meslek dallarında yabancı işçiliğe izin veren uygulama, zorunluluk halleri dışında sınırlandırılacaktır.

 

 

| KÖLECE ÇALIŞTIRMA BİÇİMLERİNE SON VERİLECEK

 

Kadrolu, geçici, mevsimlik, geçici personel, ek ücretli, taşeron işçisi gibi çalışma biçimleri, işçi sınıfına, ulusal bütünlüğümüze ve ekonomimize büyük zararlar verdi. İşçiyi sınıfından kopararak, etnik ve dinsel gericiliğin pençesine düşen bireyler haline getirdi.

 

 

| İHALECİLİĞE, TAŞERON SİSTEMİNE SON

 

Kamuda ve mahalli idarelerde, kurumların olanakları geliştirilecek, iş yapabilme kapasiteleri güçlendirilecek. Yapabilecekleri işin ihaleye verilmesine son verilecek, vahşi kapitalizmin ürünü olan taşeron sistemi tasfiye edilecektir. Taşeron işçilerini yaptıkları işin emsali kadrolunun hakları ile kadroya geçireceğiz.

 

 

| ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI KALDIRILACAK

 

AKP’nin yapısını bozduğu İŞKUR, tarihsel asli görevine dönecek, işçi kiralama yapmayacak, özel istihdam bürolarına verdiği çalışma ruhsatları iptal edilecek, işçiyi köleleştiren her türlü kiralık işçilik durdurulacaktır.

 

 

| ÇAĞDAŞ YAŞAMI SAĞLAYACAK ASGARÎ ÜCRET

 

Asgari ücreti işçilerin taleplerine uygun olarak bir ailenin çağdaş ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde belirleyeceğiz. Milletvekili maaşları, en yüksek devlet memuru maaşını geçmeyecektir.

 

 

| İŞYERİNDE PSİKOLOJİK BASKI ENGELLENECEK

 

Yıldırma, bezdirme veya psikolojik taciz olarak nitelendirilen mobbing ve kara liste uygulamaları engellenecek.

 

 

| SENDİKASIZ TOPLU SÖZLEŞMEYE SON

 

Sendikal örgütlenme ve çalışmanın önündeki engelleri kaldıracağız. AKP’nin sendikasız, toplu sözleşmesiz çalışma biçimlerinden olan 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 4/b kapsamında olan sözleşmeli personel uygulamaları kaldırılacak, bu statüde çalışan kişiler kadroya alınacaktır.

 

 

| KAMU ÇALIŞANLARINA GERÇEK TOPLU PAZARLIK VE GREV HAKKI

 

Kamu çalışanlarına gerçek toplu pazarlık ve grev hakkı veren yasal düzenlemeyi hızla yapacağız.

 

 

| ÇALIŞAN GÜVENCE ALTINA ALINACAK

 

AKP’nin getirdiği, fazla çalışma ücreti vermeden haftanın 6 günü 11 saat çalıştırma olanağı veren “denkleştirme” kaldırılacak, haftalık çalışma süresi yeniden günlere eşit dağılacak.

 

 

| İŞÇİ-MEMUR AYRIMI KALDIRILACAK

 

Tüm ücretli çalışanlar, bir süreç içinde aynı mevzuata tabi kılınacak.

 

 

| ÇOCUK İŞÇİLİK ÖNLENECEK

 

Zorunlu eğitim süresi kesintisiz 12 yıl olacak ve 18 yaşın altında ücret karşılığı çalışma yasaklanacaktır.

 

 

| ÜRETEN, BAŞI DİK KADIN

 

Kadınların ekonomik hayata katılması teşvik edilecek, toplumsal ve siyasal hayatın her aşamasında erkekle eşit hak ve yetkilere sahip, üretken, özgür bireyler haline gelmesi sağlanacaktır.

 

 

| ÖĞRETMENLER CANINA KIYMAYACAK

 

AKP iktidarı, düşük ücretlerle ve güvencesiz biçimde çalışan ücretli öğretmenliği yaymaktadır. Atanmayan öğretmenlerin atamasını yapılacak, ücretli öğretmenlik kaldıracak.

 

 

| KIDEM TAZMİNATI

  

Kıdem tazminatı ödenmeden işçi çıkarma uygulamasına son verilecektir.Kıdem tazminatı fonu veya kıdem tazminatını azaltma girişimleri engellenecektir.

 

 

| İŞ MÜFETTİŞLERİNİN SAYISI ARTIRILACAK

 

İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları işveren emrinden çıkarılacak, işverenlerin ödediği primlerle finanse edilen bir fon tarafından istihdam edilecekler.

 

 

| GERÇEK İŞ GÜVENCESİ

 

Memurların iş güvenceleri korunacak, işçi olarak çalışanların iş güvenceleri geliştirilecektir.

 

 

| İŞSİZLİK SİGORTASI FONU

 

Amaç dışı kullanılmasına son verilecek, fon yönetimi demokratik bir biçime kavuşturulacak.

 

 

| SGK REVİZE EDİLECEK

 

SGK’nın işleyişi ve yönetimi, demokratik bir biçime kavuşturulacak. Yönetiminde işçi, kamu çalışanı, emekli ve bağımsız çalışanların temsilcileri ağırlıkta olacak.

 

 

| KANUNSUZLUĞA SON, SÖZLEŞME HAKKI

 

İş kanunu kapsamında olmayan, işyerlerinde çalışan işçiler de iş kanunu kapsamına alınacaktır. İşçi gruplarına veya işçi örgütlerine,herhangi bir kurumdan yetki almadan, genel sözleşme imzalama hakkı tanıyacaktır.

 

 

| YÖNETİME KATILMA VE SÖZ HAKKI

 

12 Eylül darbesi, iktisadi devlet teşekküllerinin yönetim kurullarındaki işçileri çıkardı. Bu uygulamaya son verilecek. t SENDİKALAŞMA VE GREV HAKKI

 

Toplu pazarlık hakkı en geniş biçimde kullandırılacak. Grev ve direniş hakkı uygulanacak, lokavt yasaklanacaktır. AKP’nin grev yasağına dönüştürdüğü grev erteleme yetkisi kaldırılacaktır.

 

 

| SENDİKA-İÇİ DEMOKRASİ SAĞLANACAK

 

Sendikacılık bir servet biriktirme aracı olmaktan çıkarılacak, işçi sınıfına ve milletimize hizmetin aracı haline dönüştürülecektir. Sendika yöneticilerinin ücretleri, işkolunda çalışan en yüksek ücretli işçinin gelirini aşamayacaktır.

 

 

| GÜÇLÜ SGK, BES’E PARA AKTARIMINA SON

 

Çoğu batılı emperyalist tekellere ait olan bireysel emeklilik şirketlerine, SGK aleyhine sağlanan imtiyazlara ve vergimizden yapılan parasal desteğe son verilecektir.

 

 

| ENGELLİYE ENGEL KALDIRILACAK

 

Vatan Partisi iktidarında, engellilerin önündeki engeller kaldırılacak, çalışma hayatında daha aktif olarak yer almaları sağlanacaktır.

 

 

| İŞÇİ, MEMUR, EMEKLİ İÇİN DİNLENME KAMPLARI

 

Kamu ve özel sektördeki tüm işçiler ve kamu çalışanları ve emekliler için deniz kıyılarında ve ormanlarda tatil kampları kurulacak, küçük bir ücret alınacaktır.

 

 

| EMEKLİ SAHİPSİZ DEĞİLDİR

 

12 milyonluk sayıları, eşleri ile 20 milyonu geçen seçmen nüfusları ile emekliler, seçim malzemesi olarak kullanılmaktadır. Vatan Partisi, piyasacı hükümetlerin emekli maaşları arasında yarattıkları uçurumu ortadan kaldıracak, tüm emeklileri kapsayan intibak yasasını acilen çıkaracaktır. İlk tedbir olarak asgari ücretin altındaki maaşlar asgari ücret seviyesine çıkarılacaktır. Emeklilik yaşı ve süresi, ortalama ömür ve ekonomik gelişmeye göre düzenlenecek.

 

 

| VATAN PARTİSİ KİMSESİZLERİN KİMSESİDİR

 

Vatan Partisi iktidarında, çalışma yeteneğini yitirmiş yaşlılar, devlet güvencesi altında olacaktır.

 

 

| HERKESE KONUT

 

İki milyonu aşan konut stoku var. Bugün beton olarak boş duran bu konut stoğunu, ihtiyacı olan vatandaşları çağdaş konuta kavuşturmak için değerlendireceğiz.