Vatan Partisi İpek Yolunda

Batı Asya Birliği Xian’da tartışıldı

Tarih:

Çin’de tarihi İpek Yolu’nun başlangıç noktası olarak bilinen, tarihi Xian kentinde Vatan Partisi’nin Batı Asya Birliği inisiyatifi tartışıldı. Çin’in Kuzey Batı Üniversitesi tarafından düzenlenen “Ortadoğu’daki Son Durum ve Yeni İpek Yolu’nun İnşası” başlıklı sempozyuma Türkiye’den Uluslararası İlişkiler Bürosu üyemiz Adnan Akfırat katıldı. Yedi ülkeden 38 konuşmacının katıldığı sempozyumda Suriye’deki terör, mülteci sorunu, Kürt sorunu, IŞID, İsrail-Çin ilişkileri ve İpek Yolu’nun Batı Asya’da nasıl inşa edileceği tartışıldı.

 

İki günlük sempozyumun ilk oturumunda konuşan Akfırat, “Bir tehdit, Bir Çözüm” başlıklı sunuşunda, ABD’nin Büyük Ortadoğu Projjesi’nin hedefinin bölge ülkelerini parçalayarak, “Free Kurdistan” adı altında İkinci İsrail’i kurmayı amaçladığını, Suriye halkının direnişiyle çıkmaza giren bu projeye karşılık bölgesel çözümün gündeme geldiğini, Batı Asya Birliği’ni kurma dönemine girildiğini belirtti. Akfırat’ın, ABD’nin bölgede “İkinci İsrail” devletini inşa etme çabasının, Çin’in büyük destek verdiği 21. Yüzyıl İpek Yolu Ekonomik Kuşağı’na karşı bir barikat kurma hedefi olduğu saptaması Çinli uzmanların ilgisini çekti. Toplantıya ÇKP’nin günlük gazetesi Renmin Ribao/Halkın Günlüğü” temsilen katılan Dr. Wang Nan, Akfırat’ın sunuşunu Çinceye çevirip, Halkın Günlüğü yönetimine sundu.

 

‘ÇİN SURİYE’DE DAHA AKTİF OLACAK’

 

Sempozyum’a katılan Çinli uzmanlar içindeki en yetkin isim Çin Ortadoğu Araştırmaları Derneği Başkanı ve Çin Sosyal Bilimler Akademisi Batı Asya-Kuzey Afrika Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Yang Guang, Çin’in Suriye’de önümüzdeki dönemde daha etkin olacağını açıkladı. Prof. Yang, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping’in önerdiği 21. Yüzyıl İpek Yolu Ekonomik Kuşağı’nın hayata geçirilmesi için, Suriye’de güvenliğin ve toprak bütünlüğünün sağlanmasının öncelikli görev olduğunu belirtti.

 

İSRAİL ÇIKARMASI

 

Çin Kuzey Batı Üniversitesi’ndeki sempozyuma, İsrail Hükümeti’nin oluşturduğu “Çin-İsrail Küresel ağı ve Akademik Liderliği-SIGNAL” maddi destekte bulunmuş. Bu nedenle en fazla yabancı konuşmacı İsrail’den gelmişti. Dört İsrail’li konuşmacı özetle, IŞID’ın gücünü abarttılar, PKK’yı övdüler, İran’ı hedef aldılar ve Suriye’de eskiye dönülemeyeceğini savundular. Dikkat çekici olan Akfırat’ın sunuşuyla ilgili Çinli uzmanlar soru sorup, destekleyici yorumlarda bulunurken İsrail’li sözcülerin Akfırat’la tartışmaya girmemeleriydi.

 

VAHİM KÜRT BAHARI YANILGISI

 

Toplantı, Çinli uzmanların Türkiye ve Batı Asya’ya ilişkin görüşlerinin Batı medyası tarafından yönlendirildiğini bir kez daha ortaya koydu. Çinli uzmanlar, ÇKP Genel Sekreteri Şi Cinping tarafından eleştirilen, “Marksizm dışı” yaklaşımları nedeniyle, üstüne de İngilizce kaynaklardan beslendikleri için vahil yanılgılara düşebiliyorlar. Xian’daki Sempozyum’da Çin Sosyal Bilimler Akademisi Batı Asya-Kuzey Afrika Araştırmaları Enstitüsü, Ortadoğu Siyasi Araştırmaları Müdürü Dr. Tang Zhichao, Batı Asya’da Kürt Baharı yaşandığını ileri sürebildi. Dr. Tang’ın bu görüşteki en önemli dayanağı AKP hükümetinin geçen dönemde uyguladığı “Açılım” dı. Başta Prof. Yang Guang olmak üzere diğer Çinli konuşmacılar, Akfırat’ın Tang’a yönelttiği olgulara dayanan eleştirilerini destekledi. Prof. Gang, Çin’in hiç bir zaman Kürt ayrılıkçılığına destek vermeyeceğini üstüne basarak ifade etti.