Vatan Partisi heyeti Meksika Emek Partisi’nin uluslararası kongresine katıldı

S-400 alımı stratejik tercih: Türkiye artık ABD’nin karşısında, Latin Amerika’nın yanında

Tarih:

1/2
2/2

S-400 alımı stratejik tercih: Türkiye artık ABD’nin karşısında, Latin Amerika’nın yanında

 

  • Vatan Partisi heyeti, Meksika Emek Partisi’nin düzenlediği uluslararası kongreye katıldı.

 

  • Meksika Emek Partisi ülkesinde iktidar ortağı. Kongreye tüm Latin Amerika’dan iktidar partileri katıldı.

 

  • Vatan Partisi heyeti konuşmasında S 400 alımının stratejik karar olduğunu, Türkiye’nin artık ABD’yi temel tehdit gördüğünü, bu yüzden Latin Amerika ülkelerinin dostu olduğunu belirtti.

 

  • Konuşmada Doğu Akdeniz’de ABD’nin kurduğu ittifak da geniş çaplı ele alındı.

 

Vatan Partisi heyeti, Meksika Emek Partisi’nin ülkenin başkenti Meksiko Şehir’de düzenlediği uluslararası “Partiler ve Yeni bir Toplum” kongresine katıldı. Parti heyeti kongrede yaptığı konuşmada Türkiye’nin S400 alımından Karadeniz ve Doğu Akdeniz’deki NATO yapılanmasına değin bir dizi konuya değindi. Katılımcılar konuşma sonrası Vatan Partisi heyetini alkışladı ve bir dizi ikili görüşme gerçekleşti.

 

Meksika Emek Partisi’nin düzenlediği “Partiler ve Yeni Toplum” kongresi 4-6 Nisan tarihleri arasında Meksiko City’de gerçekleşti. Kongreye tüm Latin Amerika ülkelerinden temsilciler katıldı. Küba, Venezuela, Bolivya, Nikaragua gibi ülkeler iktidar partileri nezdinde temsil edildi. Çin, Rusya, Vietnam, Kore DHC gibi ülkeler elçilik ve siyasi partiler düzeyinde katıldı.

 

 

MEKSİKA EMEK PARTİSİ İKTİDAR ORTAĞI OLDU

 

Kongreyi düzenleyen Meksika Emek Partisi ise, 2018 yılında gerçekleşen Başkanlık Seçimleri sonrasında Meksika’da iktidar ortağı oldu. Seçilen Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’u destekleyen parti, parlamentoda 61 vekil kazanarak üçüncü parti konumuna yerleşti.

 

Emek Partisi’nin Kongresinde Vatan Partisi’ni Genel Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Yunus Soner ve partinin Kolombiya Temsilcisi Cevher Dağlıoğlu temsil etti.

 

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yunus Soner kongre konuşmasında şunları söyledi:

 

“Öncelikle Meksika halkını ve Emek Partisi’ni kutlarım. Obrador’un Başkanlığa seçilmesi sadece bir seçim zaferi değildir. Meksika bu seçimle, tam bağımsızlık, halkçı ekonomi ve devrim yoluna girmiştir.”

 

 

S 400 STRATEJİK KARAR

 

Soner konuşmasında, ABD Devlet Başkan Yardımcısı Mike Pence’in 3 Nisan NATO toplantısı çerçevesinde yaptığı açıklamalara değindi. Soner şunu söyledi:

 

“ABD Devlet Başkan Yardımcısı, Türkiye Hükümeti, Rusya Hükümeti ve tüm dünya biliyor ki, S 400 füzelerinin alımı bir silah tercihi değildir. Ülkemizin aldığı stratejik bir karardır. Türkiye için artık tehdit, Rusya ya da komşularımız değil, NATO ve ABD’dir.”

 

 

MONROE DOKTRİNİ’Nİ BİTİRİYORUZ

 

“ABD’yi temel tehdit olarak gören ülkemiz, mantıklı ve kaçınılmaz olarak Küba, Venezuela ve bugün Meksika’nın yanında duracaktır. Altını çizmek isterim. Latin Amerika’yı ABD’nin arka bahçesi ilan eden Monroe Doktrini artık geçerli değildir. Bugün Latin Amerika’da ABD ile mücadele eden tüm ülkeler, Avrasya ülkelerinin, Rusya’nın, Çin’in, Türkiye’nin, İran’ın, Suriye’nin desteğine güvenebilirler. Bu, tarihi bir gelişmedir.”

 

Türkiye’nin neden ABD’yi temel tehdit olarak değerlendirdiğini ele alan Soner, Karadeniz ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelere değindi. Soner şunları söyledi:

 

“Bugün Avrasya, Kuşak Yol projesi ile ekonomik olarak, Kuzey Akımı ve Türk Akımı ile de enerji alanında bütünleşmektedir. ABD ise buna karşı hamleler gerçekleştirmekte. Başta Ukrayna olmak üzere bir yandan Doğu Avrupa ülkeleri ile bu enerji bütünlüğüne karşı anlaşmalar yapıyorlar, diğer yandan Karadeniz’de NATO varlığını artırarak kışkırtmalara zemin hazırlıyorlar.”

 

 

AVRASYA’YA KARŞI DOĞU AKDENİZ’DE ABD-İSRAİL-KIBRIS-YUNANİSTAN İTTİFAKI

 

“Avrasya’nın enerji bütünlüğüne karşı, ABD İsrail gazını çıkarıp Avrupa’ya satmak istiyor. Doğu Akdeniz’de, İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan’da oluşan bir ittifak kurdu. Bu ittifak Doğu Akdeniz’in doğal kaynaklarını gasp etmek için askeri işbirliği de yapıyor. Bir yandan ABD önderliğinde başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerini hedef alan tatbikatlar yapıyor. Diğer yanda ABD’nin NATO’ya atadığı başkomutan Wolters, ülkesinin Doğu Akdeniz’deki donanma varlığını artıracağını söylüyor.”

 

Ancak ABD’nin bu girişimlerinin başarısız olacağını belirten Soner, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“Buradaki Yunan yoldaşları da uyarıyorum. Amerikan-İsrail projelerinde size sadece taşeronluk düşer. Bölgemiz birleşecek ve İsrail’in doğal gazımızı çalıp Avrupa’ya satmasına izin vermeyecektir.”

 

“Tekrar vurguluyorum: Mike Pence’in o sözlerini reddeden ülkem, Latin Amerika’nın tüm antiemperyalist, bağımsızlıkçı ve sosyalist ülkelerinin müttefikidir.”

 

 

VENEZUELA’DAN ÖNERİ: ORTAK JEOSTRATEJİ SEMİNERİ YAPALIM

 

Soner’in konuşmasının ardından bir çok katılımcı Vatan Partisi’nden konuşmanın yazılı metnini talep etti. Venezuela’dan gelen düşünce kuruluşları ortak jeostrateji seminerleri önerirken, Arjantinli radyolar geniş röportaj için başvuruda bulundu.