Utku Reyhan: Anketlere karşı yasa önerisi

Genel Sekreterimiz Utku Reyhan, anket şirketlerinin yaptığı araştırmaların gerçeği yansıtmadığını söyledi

Tarih:

Mahalli idareler seçimine iki haftadan az bir süre kaldı. Sahada çalışma yürütülürken gündemde aynı zamanda anket tartışması var.

AKP ve MHP'den anketlere sert tepki gelmişti. Tartışmalara Vatan Partisi de katıldı.

Genel Sekreterimiz Utku Reyhan, anket şirketlerinin gerçeği yansıtmayan verilerle seçmeni yanlış yönlendirdiğini söyledi. Reyhan “Neredeyse tümü yanlılar ve sipariş aldıkları partilerin ya da sermaye gruplarının çıkarına göre, onların istedikleri sonuçları kamuoyuna yansıtıyorlar. Aynı partiyi aynı adayı birinde yüzde 2 diğerinde yüzde 20 olarak görülüyor” dedi.

Anketlerin dünya genelinde güvenirliğini yitirdiğini belirten Reyhan, örnekler de verdi. Reyhan “İngiltere, Almanya seçimleri,, Trump'ın seçildiği son başkanlık seçimlerine bakıyorsunuz bütün anket şirketleri neredeyse ısrarla yanılıyorlar. Neden yanılıyorlar çünkü onlar halkın içindeki dinamikleri görmek yerine çıkması istedikleri sonuçları kamuoyuna empoze ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Reyhan'a göre, yazılı ve görsel basında anket sonuçlarının açıklanması yasaklanmalı.

“Seçimlerin sonuçlarını etkilemek üzere yapılan yayınların YSK tarafından yasaklanması gerekir” diyen Reyhan “Hatta bunun bir kanun maddesi olarak seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkındaki kanuna konulması gerekir” açıklamasını yaptı.