Uğur Mumcu’yu, ağabeyi ile birlikte evinin önünde andık

Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu’nun katledilişinin 27. yıl dönümünde, hayatını kaybettiği yerde anma programları düzenlendi.

Tarih:

1/5
2/5
3/5
4/5
5/5

Uğur Mumcu’nun ağabeyi Ceyhan Mumcu, Uğur Mumcu’nun yeğeni Evren Mumcu, Uğur Mumcu’nun yeğeni Baran Ateş, Vatan Partisi, Türkiye Gençlik Birliği, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Ulusal Eğitim Derneği saat 13.00’de Uğur Mumcu Anıtı önünde, Mumcu’yu birlikte andı. 


GOP Migros önünden Uğur Mumcu’nun evinin önüne yapılan yürüyüşün ardından anma programı düzenlendi. Programda TGB Ankara İl Başkanı Anıl Eren Yıldız, “Bugün, Uğur Mumcu’nun aramızdan ayrılışının 27. yıl dönümü. Uğur Mumcu, hayatı boyunca emperyalizmle mücadele etmiştir. Şimdi onun katilleri ülkemizde ve bölgemizde yeniliyor. Uğur Mumcu’yu anmak, görevlerimiz tamamlamak açısından önemlidir. Bugün burada görevlerimizi tekrar hatırlamak için, Uğur Mumcu’yu anmak için geldik” diyerek sözü Uğur Mumcu’nun ağabeyi Ceyhan Mumcu’ya verdi. 

 


Uğur Mumcu’nun ağabeyi Ceyhan Mumcu konuşmasında: 


“Uğur Mumcu’nun yazdıkları, söylemleri ve yayınlandıkları ortadadır. Birçok kanalda her gün Uğur Mumcu’ya atıf yapılır. Her gün makalelerine başvurulur. Böylece Türk toplumu Uğur Mumcu’yu hak ettiği gibi anmaktadır. Türk toplumuna teşekkür ederim. 


Ancak TGB olmadan, CKD olmadan, Vatan Partisi olmadan anma törenleri düzenlemek eksiktir, yanlıştır ve art niyetlidir. Esas, bayrağı teslim alanlar bu kurumlardır. Bunun, Uğur Mumcu dostları tarafından bir an önce kavranması, Uğur Mumcu’nun ağabeyi olarak samimi bir dileğimdir. 


Hepinize bu soğuk günde geldiğiniz için teşekkür ederim. Başka şehitlerimizin olmaması, daha güzel bir dünya olması için yaşamımızı sürdürmemizi temenni ederim.” Dedi.  Mumcu’nın ardından Vatan Partisi Ankara İl Başkanı Aykut Diş konuştu. 

 


Vatan Partisi Ankara İl Başkanı Aykut Diş: 


Değerli Uğur Mumcu dostları, değerli yurtseverler her yıl olduğu gibi bu yıl da bizi yalnız bırakmayan değerli büyüğümüz Ceyhan ağabeye, sevgili kızı Evren ablamıza ve Uğur Mumcu ve Ceyhan ağabeyin yeğeni Baran ağabeye çok teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum. 


Uğur Mumcu’nun ailesi de burada özellikle belirtmek istiyorum. Bugün Uğur Mumcu’nun emaneti Vatan Partisi’ndedir. Uğur Mumcu bir konuşmasında şöyle demiştir: “Benim oy verdiğim partiler bugüne kadar en fazla %1 oy aldılar. O nedenle bu ülkedeki yaşanan olumsuzluklara dair benim vicdanım rahattır.” 


Uğur Mumcu, sorumlu bir aydındı, öğreticiliği ile örnekti. Aynı zamanda uyarıcılığı ve ilkeli tavrıyla da örnekti. 


Yine Uğur Mumcu başka bir yazısında, “Türk devrimcisinin en önemli görevi terör örgütlerine karşı savaşmaktır. O örgütlere açık, kapalı, doğrudan, dolaylı destek verenlere karşı cesurca savaşmaktır” demişti. Bugün, Türk devrimcinin en önemli görevi budur. 


Onun bayrağını, onun aramızdan alındığı noktadan; sinmeden, yorulmadan, yılmadan, usanmadan, sevdikleriyle beraber dalgalandıracağımıza söz veriyoruz. Ruhunun, eserlerinin önünde saygıyla eğiliyoruz. 


 
Türkiye Gençlik Birliği Genel Sekreteri Okan Özkan: 


Değerli basın emekçileri, değerli Ankaralılar. Uğur Mumcu’nun aramızdan ayrılışının 27. Yıldönümünde; şehit edildiği, katledildiği noktada buluştuk. S 


Uğur Mumcu sadece bir gazeteci değildir. Uğur Mumcu aynı zamanda büyük bir dava adamıdır, büyük bir eylem adamıdır. Onu hedef alınma noktasına getiren şey; emperyalizmin planlarını bir bir deşifre etmesiydi. İşte bu, onu doğrudan hedef tahtasına oturtmuştu. 


Bugün bazı kesimler, Uğur Mumcu’yu farklı gösterip esas kimliğini gizlemek istiyorlar. Fakat Uğur Mumcu’yu biz Türk gençliği olarak, Türkiye Gençlik Birliği olarak Uğur Mumcu’yu şu sözlerle hatırlıyoruz: “Ben Atatürkçüyüm, ben antiemperyalistim, ben terörün karşısındayım” 


Bizler, onunla kanlı canlı tanışamadık belki ama onun fikirlerini, kitaplarını, yazılarını okuyarak onunla tanışmış gibi olduk. 


Uğur Mumcu Atatürkçüydü. Uğur Mumcu, Atatürkçülüğü terörün karşısında olma olarak görüyordu. Uğur Mumcu, Atatürkçülüğü halkın yanında olmak olarak görüyordu. 


Biz de bugünün Atatürkçü vatansever gençleri Türkiye Gençlik Birliği olarak ona sözümüzdür. Uğur Mumcu rahat uyusun. Onun mücadelesini bugün yürüten yüzbinlerce genç görevinin başındadır. 

 


Cumhuriyet Kadınları Derneği Meliha Ünlü: 


Uğur Mumcu; emeği, eşitliği, aydınlanmayı savunan, vahşi kapitalizmle mücadele eden yiğit devrimciydi. Tarikat, cemaat tehdidine dikkat çekerek toplumu uyarmıştı. 


Kahraman gazeteci yaşadığı sürece onurlu duruşu ve korkusuz kalemiyle sadece dönemine değil, geleceğe de ışık tuttu. Kalemi; gericiliğin, yolsuzlukların, emperyalizmin üzerine üzerine giderek emperyalist oyunlara dikkat çekti. 


Bu halk sizi unutmayacak. Özgürlüğe adanmış o hayatı unutmayacağız. Bu memlekette ne Mustafa Kemal'ler tükenir ne Uğur Mumcu’lar. 


 
Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı Feyziye Özberk: 
 
Uğur Mumcu gerçeğin, cesur sesiydi. Örnek bir gazeteci, önder ve devrimciydi. O bir cumhuriyetçiydi. Hep cesurdu, fikir sahibi olmadan bilgi sahibi olunmaz diyordu. Önce bilgilenin diyordu. Çünkü onun için gerçek önemliydi. Onun için ülkemizin gerçekleri önemliydi. Ülkemizi bölünmeye götüren, tehdit eden güçlere hep cesurca karşı dururdu. Ve o alçak güçler onu katletti. Fakat Uğur Mumcu, yüreklerde ve bilinçlerde yaşamaktadır. 


Mumcu, gardırop Atatürkçülüğüne de karşıydı. Atatürk’ün fikirleriyle anılmasını önemserdi. 


Uğur Mumcu’yu saygıyla anıyorum, ona ve onun gibi diğer şehitlerimize minnettarız. 


Konuşmaların sonunda Anıl Eren Yıldız, saat 17.00’de Türk Hukuk Kurumu’nda yapılacak olan “Aramızdan Ayrılışının 27. Yılında Uğur Mumcu’yu anlamak” adlı etkinliğe çağrı yaptı. 


Konuşmaların ardından anıta karanfiller bırakıldı.