Türkiye krizin ön koşullarında

Ankara İl Başkanımız ‘Dış borçlanma ve ekonomik kriz’ konferansı düzenledi.

Tarih:

1/2
2/2

İktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav ve ekonomist Prof. Dr. Aziz Konukman “Dış borçlanma ve ekonomik kriz” adlı panele konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Korkut Boratav panelde “Ülkemizde en kritik şey yabancı sermayenin esiri olmak. Türkiye ekonomisi dış borçlanmaya adım adım sokuldu” derken 2016 Temmuz ayından sonra Türkiye’de bir ekonomik kriz söylentisi olduğunu hatırlatan Konukman da, “AKP bu krizi yönetti ancak bir bedel ödenmedi mi? Elbette ödendi” dedi.


Ankara İl Başkanlığımızın düzenlediği “Dış borçlanma ve ekonomik kriz” başlıklı konferansa Prof. Dr. Korkut Boratav ve Prof. Dr. Aziz Konukman konuşmacı olarak katıldı.


Çok sayıda yurttaşın geldiği konferansın moderatörlüğünü Ankara İl Başkanımız Prof. Dr. Ercan Enç yaptı. Konferansta ilk olarak Prof. Dr. Korkut Boratav konuştu.

 


‘TÜRKİYE DIŞ BORÇLANMAYA ADIM ADIM SOKULDU’


Türkiye’nin 1980’li yıllarda planlı bir ekonomisi olduğunu belirten Boratav, “1989’a kadar sermaye hareketliliğine kapımızı tamamen açarak yüzde 7-8 oranında dış açık verdik. Sermaye hareketleri açıldıkça, giren sermaye ile yatırım mı yapacak, otel mi alacak, sıcak para mı olacak; hiçbir ayrım olmadı! AKP’li yıllarda Türkiye’ye 2007’e kadar 37 milyar dolar para geldi. 2 tane kriz yılı geçirdik. Ülkemizde en kritik şey yabancı sermayeye esir olmak... Merkez Bankası önceden emperyalizm modelini tam uygulamıyordu. Ancak sonra sonra döviz kurunu enflasyon ve faiz üzerinden tuttu. Bunun adına ‘Enflasyon Düzenlemesi’ denir. Model tipik bir tuzaktır. Sermaye girişi bol... Türkiye ekonomisi dış borçlanma tuzağına adım adım sokuldu. Sonuç ekonomide büyüme hızı artmadan sermaye girişi hızlanıyor. Ucuz dövizle borçlanılıyor. Yakın zamanda da yani 2016 Temmuz ayından sonra Türkiye adeta krizin ön koşullarına savruldu” dedi.

 


‘YAPISAL OLARAK PROBLEMLER HÂLÂ VAR’


2016 yılından sonra bir kriz söylentisi olduğunu belirten Prof. Dr. Aziz Konukman da konuşmasında şunları ifade etti: “Özellikle Temmuz ayından sonra bir ekonomik krizin olabileceği konuşuldu. Bugün AKP bu krizi ne olursa olsun bir şekilde yönetti. Öyle ya da böyle... Ancak yapısal olarak ciddi problemler varlığını hâlâ koruyor. Yönetti ancak bedel ödenmedi mi? Elbette ödendi... Ne oldu? Telafi edici tedbirlerle zora giren firmalara vergi affı verdiler. Bu nedir? Hangi hak ve hukukla olur? Vergi ödeyeni enayi yerine koydular. Borç ertelemeleri yapıldı. Beyaz eşyadan başlayarak birçok şey de KDV-ÖTV indirimi yapıldı.
Kamu kuruluşlarına TL’ye dönün diye talimat verildi. Bir zamanlar İşçi Partisi bunu söylediğinde dalga geçmişlerdi...


Ancak şunu unutmamalıdırlar ki döviz talimatlarla düşmüyor.” Konferansın ardından Prof. Dr. Korkut Boratav kendisini dinlemeye gelen vatandaşlara kitaplarını imzaladı.