Türk heyeti, Suriye Arap Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüştü

Tarih:

Türkiye heyeti, Suriye Arap Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüştü

Suriye’de temaslarını sürdüren Türkiye heyeti, Pazartesi günü Dışişleri Bakanı Veli Muallim’le bir görüşme gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleşen görüşmeye Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad ve bakanlık üst düzey bürokratları da katıldı.

Görüşme basına kapalı gerçekleştirildi. Bölgesel sorunların ele alındığı görüşmede taraflar, terörün tüm bölge ülkeleri için bir sorun oluşturduğu ve çözülmesi için Ortadoğu ülkelerinin işbirliği gerektiği konusunda mutabık kaldı.

Görüşmenin ardından heyet bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sonrasında Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikdad tarafından Türkiye heyetine bir yemek verildi.

Şam'dan meydan okudu

Türkiye heyeti, Suriye Arap Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ile görüşmelerinin ardından bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplantıya yerel ve uluslararası basın yoğun ilgi gösterdi. Suriye ve Arap ülkelerinin basın organlarının yanında AP, RussiaToday’dan Venezuela Devlet televizyonuna değin onlarca yazılı ve görsel basın kuruluşu konferansı izledi.

Basın toplantısında Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek şu açıklamaları yaptı:

ABD Yenilgisini Kabul Etsin
"Okyanuslar ötesinden bizi duysunlar! Himalaya Dağları’ndan bizi duysunlar! İnsanlığın kalbi bugün Suriye’de çarpıyor. Suriye’de barış, dünyada barışın anahtarıdır. Suriye’ye dışarıdan terör ihraç edildi. Suriye’de bir iç savaş çıkarıldı. Çıkaranları biliyoruz. Okyanus ötesi ve İsrail.

Suriye devleti ve halkı, Beşar Esad önderliğinde bu saldırıya aslanlar gibi direndi. İnsanlık için direndi. Hepimiz için, bütün dünyanın mazlum halkları için direndi.

Amerika bu medeniyet topraklarında yenildi. Artık bunu kabul etmelidir. Suriye'yi bölemediler ve bölemeyecekler. Suriye'nin kuzeyinde Barzanistan'dan Akdeniz'e doğru ikinci Barzanistan açmak istediler. Başaramadılar.

Buradan ABD ve Avrupa’ya ve büyük devletlere sesleniyoruz: Elinizi Ortadoğu’dan, bizim ülkelerimizden çekin!

Buralarda yangın çıkarttınız ve kundaklayanlara da, Suriye’nin komşularına da sesleniyoruz; Suriye’yi yakan komşularını da yakar. İşte Türkiye Suriye’ye terör ihracının sonuçlarıyla karşı karşıyadır.

Ve Şam’dan bütün dünyaya ilan ediyoruz: Türkiyemizi kesinlikle böldürtmeyeceğiz, herkes bilsin bunu. Ve yine bilsinler, büyük devrimci Atatürk önderliğinde kurduğumuz Cumhuriyeti yıkacak bir güç tanımıyoruz. İşte bu Cumhuriyet mevziisinden, vatan mevziisinden Suriye’deki kahraman direnişçileri, başta Beşar Esad ve halkını selamlıyoruz. Onlar aynı zamanda bizler için savaşıyorlar, şükran borçluyuz.

Bölge ülkelerinin sorunu ortaktır. Ortak sorunlarımızı birleşerek çözeceğiz. Üzerimize terörü salanların karşısına birlikte dikileceğiz. Bölgemizde terör istemiyoruz. Bölgemizde yabancı el kol, tertip, tezgah, fitne, bunların hiçbirini istemiyoruz. Bölgemizi karanlığa boğmak isteyenleri buradan mahkûm ediyoruz ve onlara meydan okuyoruz. Bizi Ortaçağ’ın kuyularına atamayacaklar. Bizi şeyhlerin müritleri, marabaları yapamayacaklar.

Özgürlük ve Kardeşlik Statükosunu Tanıyacaklar
Burası eski medeniyet topraklarıdır. Burada kavimler ve çeşitli inançtan, dinden insanlar el ele yaşar. Bu topraklarda, yaşayan kavimleri birbirlerine kırdıramayacaklar. Biz bu topraklarda ancak birbirimize saygı göstererek laiklik içinde yaşamaya mecburuz. Burada kavmiyetçilik olmaz, burada dini taassup olmaz. Dünya bilsin bunu, ilan ediyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun, “Sen kimsin?” deseler, bu sorunun en güzel cevabı, “Ben Suriye’nin dostuyum ve kardeşiyim” olur.

Bizi bölmeye kalkanlar, bize büyük bir iyilik yaptılar. Bize birleşmemizi ve el ele vermemizi öğrettiler. Biz de şimdi 7 ÜLKE 7 DENİZ birleşiyoruz. Türkiye, Suriye, Irak, İran, Mısır, Filistin ve Lübnan, Azerbaycan birleşiyoruz. Akdeniz, Karadeniz, Kızıldeniz, Hazar Denizi, Umman Denizi, Basra Körfezi, Ege Denizi. 7 ülke, 7 deniz.

İnsanca yaşamak için, özgürce, kardeşçe yaşamak için birleşiyoruz. Arkada kalan dönemde tertip düzenleyenlere uyarımızı yapıyoruz. Ortadoğu’daki özgürlük ve kardeşlik statükosunu tanıyacaksınız.

Bu topraklarda büyük medeniyetler kuran halkları ve barış isteyen insanlığı selamlıyoruz.”

Terörün Durması Ortak Menfaatimizdir
Basın toplantısında heyetin diğer üyeleri de söz aldı.

Eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Suriye’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Suriye’deki terör faaliyetlerinin hem Suriye, hem de Türkiye’nin menfaatleri için bir an önce durması gerektiğini belirten Şener, heyetin bu ortak amaçta birleşen farklı siyasi akımlardan oluştuğunu belirtti.

Suriye’nin bugün dışarıdan getirilen bir terörle karşı karşıya olduğunu söyleyen Şener, “83 ülkeden özel yetiştirilmiş, çoğu ruh hastalarından oluşan terörist grupların sosyal düzeni bozmak için savaştığını” söyledi.

Bütün uluslararası yasalara göre bir ülkede insanları silahlandırıp diğer bir ülkeye savaşmaya ve o ülkenin rejimini değiştirmeye göndermenin yasadışı olduğunu vurgulayan Şener, Birleşmiş Milletleri bu tutuma karşı caydırıcı karar almaya çağırdı.

 

Suriye Gönüllüsüyüz
İzmir Bağımsız Milletvekili Birgül Ayman Güler, konuşmasında Suriye’nin terör ihracatı, kara propaganda ve insanlık dışı bir ambargoya maruz kaldığını belirtti. Güler, “Suriye hakkında kara propaganda karşısında Suriye gönüllüsü olacağız, tıbbi malzemeleri bile kapsayan, insanlık dışı ambargonun kaldırılması için mücadele edeceğiz” dedi.

 

Perinçek AKP-HDP ittifakını duyurdu
Erdoğan’ın Suriye politikası ve Türk halkının tutumu sorulan Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, “Cumartesi günü AKP ve PKK ittifakı resmi olarak, basının önünde ilan edilmiştir. AKP Türk Milleti’ni karşısına almıştır. Suriye’ye söz veriyoruz. Türk Milleti BOP Eşbaşkanı’nını tepesinden atacaktır” dedi.

 

 

Şam'dan meydan okudu

1/3
2/3
3/3