"Tayyip Erdoğan Cumhurun Değil, Kanunsuzluğun Başıdır"

Genel Başkanımız Doğu Perinçek Adana miting programımızı açıkladı.

Tarih:

·          YSK, 236 sayılı kararıyla seçimden önceki 10 gün boyunca, miting alanlarının tahsisini ilçe seçim kurullarının yetkisine vermiştir. Seyhan İlçe Seçim Kurulu 29 Mayıs’ta Uğur Mumcu alanında partimizin miting yapacağına hükmetmiştir.

 

·          Yüksek Seçim Kurulu, hem yasaları hem de kendi ilke kararını çiğnemektedir. Miting meydanında önceliğin Tayyip Erdoğan’a verilmesi, hukuka da demokrasiye de aykırıdır.

 

·          Yüksek Seçim Kurulu, “Tayyip Erdoğan’ın kullanımından artan zaman” gibi bir kavram icat etmiştir. Sarayın herhangi bir kurumu gibi davranmaktadır.

 

·          Tayyip Erdoğan, işgal ettiği makamın olanaklarını hukuku çiğnemek için kullanarak AKP’ye oy toplamaya çalışıyor. Cumhurun değil, kanunsuzluğun başıdır.

 

·          Yüksek Seçim Kurulu, aldığı kararla 7 Haziran seçimini Tayyip Erdoğan’ın sultasına bırakıyor. Seçimler yasadışı bir yola sokulmuştur.  

 

·          Vatan Partisi kanunsuzluğa boyun eğmeyecek kararlılığa ve birikime sahiptir. 29 Mayıs saat 17.00’de Adana Uğur Mumcu alanı partimizin miting alanıdır.

 

Genel Başkanımız Doğu Perinçek, bugün (26 Mayıs 2015) saat 13.00’de Partimizin İstanbul İl Merkezinde Genel Başkan Yardımcılarımız Yaşar Okuyan ve Tayfun İçli ile birlikte bir basın toplantısı yaparak, 29 Mayıs 2015 günü Adana Uğur Mumcu Meydanı’nda miting yapma hakkının yasalara göre Vatan Partisinde olduğunu açıkladı. Perinçek, özetle şunları belirtti:

-           Vatan Partisi Adana İl Başkanlığımız, 07/05/2015 tarih ve 2015/7 sayılı yazısıyla Seyhan ilçesinde siyasal partilere miting alanı olarak ayrılan Uğur Mumcu meydanında 29 Mayıs 2015 Cuma günü Saat 17.00’de miting yapma bildiriminde bulunmuştur.

-           Bizim başvurumuzdan sekiz gün sonra 15.05.2015 tarihinde Adana Valiliği,aynı gün Cumhurbaşkanı’nın halkla buluşma toplantısı yapmak istediğini belirterek,Uğur Mumcu Meydanı’nın siyasal partilere verilmemesini istemiştir.

-           Seyhan İlçe Seçim Kurulu,18.05.2015’tarih ve 14 sayılı kararıyla 298 sayılı Kanununun 50. maddesi uyarınca Adana Valiliği’nin talebini reddetmiştir. Gerekçede, seçim propaganda faaliyetinin başlaması ve yerin siyasal partilere ayrılmış olması nedeniyle, 29 Mayıs 2015 günü Uğur Mumcu Meydanı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Halkla Buluşma Toplantısı yapamayacağı belirtilmektedir.

-           İl Seçim Kurulu kararının kaldırılması için yaptığımız başvuru üzerine, Yüksek Seçim Kurulu, Seyhan İlçe Seçim Kurulu’nun yeni bir düzenleme yapmasına karar vermiştir. Yüksek Seçim Kurulu kararında, Miting Meydanının öncelikle Tayyip Erdoğan’a makul bir süreyle tahsis edilmesi, o gün için kalan zamanın başvuruda bulunun siyasal partilere ayrılması gerektiği belirtilmektedir.

 

         ADANA UĞUR MUMCU MEYDANI PADİŞAHIN DEĞİL

         SİYASAL PARTİLERİN PROPAGANDASINA AYRILMIŞTIR

Yüksek Seçim Kurulu, hem yasaları hem de kendi ilke kararını çiğnemektedir.

Mitingimiz, Propaganda serbestisinin başladığı 28 Mayıs 2015 gününden bir gün sonradır. 28 Mayıs 2015 gününden sonra miting meydanları, seçime katılan siyasal partilere ayrılmıştır.

Anayasa, siyasal partileri “demokrasinin temel unsuru” olarak kabul ediyor. Zamanımızda demokrasiye “siyasal partiler demokrasisi” adı verilmektedir. Yüksek Seçim Kurulu’nun 236 sayılı Kararı da seçimlere katılan kurumları “siyasal partiler” olarak belirlemektedir ve ilçe seçim kurullarına bu anlayışa göre düzenleme yetkisi vermektedir.

Miting meydanında önceliğin Tayyip Erdoğan’a verilmesi, hukuka da demokrasiye de aykırıdır. Tayyip Erdoğan, bir siyasal partinin başkanı veya temsilcisi değildir. Bu nedenle seçime katılan bir kurumu temsil etmiyor. Bağımsız aday da değildir.

YSK, 236 sayılı kararıyla da seçimden önceki 10 gün boyunca, miting alanlarının tahsisini ilçe seçim kurullarının yetkisine vermiştir. Belirlenen meydanlar seçim propagandası için siyasal partilere ayrılmıştır. Öngörülen süre içinde bu alanlar başka amaçla kullanılamaz.

Seyhan İlçe Seçim Kurulu, Tayyip Erdoğan’ın Adana Valiliği üzerinden yaptığı başvuruyu reddetmiş ve 29 Mayıs’ta Uğur Mumcu alanında partimizin miting yapacağına hükmetmiştir. Bunu yapmadan önce de YSK’dan görüş sormuş ve 236 sayılı karar gereği yetkinin ilçe seçim kurulunda olduğu yanıtını almıştır.

 

         DEMOKRASİ VE HUKUK

         SULTANLARIN KULLANIMINDAN ARTAN ZAMANA

         HAPSEDİLEMEZ

Yüksek Seçim Kurulu, “Tayyip Erdoğan’ın kullanımından artan zaman” gibi bir kavram icat etmiştir. Bu kavram, Padişah zamanında olabilirdi ama Cumhuriyet’te olmaz, demokraside olmaz.

Demokrasi, Padişahtan artan zamana hapsedilemez.

Yüksek Seçim Kurulu, Sarayın herhangi bir kurumu gibi davranmaktadır. Cumhuriyet tarihinde böyle bir utanç görülmemiştir.

 

         ERDOĞAN KENDİSİNİ HUKUKLA BAĞLI OLMAYAN

         PADİŞAH GİBİ GÖRÜYOR

Tayyip Erdoğan, işgal ettiği makamın olanaklarını hukuku çiğnemek için kullanarak AKP’ye oy toplamaya çalışıyor. Adana’da “Halkla Buluşma” adı altında yapmak istediği mitingin amacı da budur. Tayyip Erdoğan, kendisini hukukla bağlı olmayan padişah gibi görmektedir. Cumhurun değil, kanunsuzluğun başıdır. 

AKP, Adana’da resmî başvuruda bulunmadan miting yapmak peşindedir. Yüksek Seçim Kurulu da, bu kanunsuzluğa teslim ve ortak olmuştur.

Türkiye seçim sürecindedir. Seçime siyasi partiler katılır. Tayyip Erdoğan, siyasal parti değildir ve seçime taraf olamaz. Uğur Mumcu Meydanı’nda miting yapmakta ısrar etmesi, bütünüyle Vatan Partisi’nin özgürlüğünü gaspetmeye yönelik bir tavırdır.

Yüksek Seçim Kurulu aldığı kararla 7 Haziran seçimini Tayyip Erdoğan’ın sultasına bırakıyor. Seçimler yasadışı bir yola sokulmuştur. Bu gidişe dur demek, demokrasinin gereğidir.

 

         SEYHAN İLÇE SEÇİM KURULUNUN

         HUKUKA UYGUN DÜZENLEME YAPMASINI BEKLİYORUZ

Bu durumda Seyhan İlçe Seçim Kurulu’na kanunsuzluğu düzeltmesi ve alanı partimizin miting yapmasına olanak sağlayacak şekilde düzenlemesi için dilekçe verdik.

 

Vatan Partisi kanunsuzluğa boyun eğmeyecek kararlılığa ve birikime sahiptir. 29 Mayıs saat 17.00’de Adana Uğur Mumcu alanı partimizin miting alanıdır.