"Sen Yetkili Değilsin!"

Alman Meclisini, Parlamento binası önünden uyardık.

Tarih:

AİHM Kararına Saygı Yürüyüşü / 28 Mayıs 2016 Berlin-Almanya

1/4
2/4
3/4
4/4

Almanya’daki farklı görüşlerden birçok Türk derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu Berlin Komitesi dün “AİHM Kararına Saygı Mitingi” düzenledi. Genel Başkanımız Doğu Perinçek liderliğindeki 160 aydın, sanatçı ve siyasetçi Türkiye’den gelerek eyleme katıldı.


Perinçek’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi’nde kazandığı tarihi zaferin ardından Almanya’nın söz konusu girişimine karşı hem Türkiye’de hem de Almanya’da seferberlik ilan edildi. 20’ye yakın kitle örgütünden oluşan Berlin Komitesi tarafından organize edilen Büyük Yürüyüş için Vatan Partisi İstanbul’dan uçak kaldırdı. “AİHM Kararına Saygı Mitingi” olarak adlandırılan büyük buluşmada onbinlerce Türk, Berlin sokaklarında dostluk mesajı verdi. Berlin’in en görkemli meydanlarından Potsdamer Platz’ta toplanan yurttaşlar türküler eşliğinde, Türk ve Alman bayrakları ile Alman Meclisi’ne yürüdü. Onbinler, “Sen yetkili değilsin”, “Soykırım yapmadık vatan savunduk” sloganları attı. Yürüyüşe uluslararası basının ilgisi de yoğun oldu.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan mitingde ilk konuşmayı Eski Almanya Federal Meclisi Milletvekili Prof. Dr. Hakkı Keskin yaptı. Keskin, konuşmasında AİHM’nin ‘İsviçre-Perinçek’ davasında verdiği karara dikkat çekti. AİHM’nin Yahudi soykırımı ile Ermeni soykırımı iddialarının birbirine benzer olaylar olmadığına hükmettiğini hatırlatan Keskin, Perinçek’in sözde Ermeni soykırımı yalanlarıyla ilgili yıllarca mücadele yürüttüğünü anlattı.


‘BARIŞ İSTİYORUZ’


Almanya’nın bu girişiminin iki ülke arasındaki ilişkileri zedeleyeceğini söyleyen Dr. Ali Söylemezoğlu da şöyle konuştu: “Böyle bir karar çıkarsa, bizlerin görevi çocuklarımıza kendi tarihimizi iyi öğretmek olacaktır. Almanlarla kavga etmek istemiyoruz. Barış istiyoruz. Biz Türk-Alman dostluğu için çalışmak istiyoruz.”


Konuşmaların ardından mitingle ilgili duygularını paylaşan Perinçek, “Sağ-sol demeden onbinler bugün burada AİHM kararını bir kez daha haykırdı. Yetkili olan yalnız Türkiye’deki yerel mahkeme ve uluslararası ceza mahkemesidir. Bunun tartışması yok” dedi. Perinçek sözlerini şöyle sürdürdü: “Berlin’de omuz omuza bir yürüyüş gerçekleştirdik. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la birlikte Lozan’dan başlattığımız yürüyüş, bugün Berlin’de doruğa ulaştı. Almanları hakikate devam ediyoruz. Bu mücadele başarıya ulaşacaktır. Nasıl İsviçre’ye giderken milletimize söz verdiysek bugün de Berlin’den yine söz veriyoruz. AİHM kararlarını Almanya’ya kabul ettireceğiz.”


AKP ve muhalefet partilerine yürüyüş için çağrıda bulunduklarını hatırlatan Perinçek, “Görüşmeler yaptık, ancak hiçbiri burada yok. Birbirleriyle atışmaktan Türkiye’nin sorunlarına vakit ayıramıyorlar. Vatan Partisi ise milleti ile birleşerek ülkemize sahip çıkmaktadır” dedi.


Alman Meclisi suç işliyor


Merkez Karar Kurulu Üyemiz Ferit İlsever de yürüyüş sırasında Aydınlık’a yaptığı açıklamada Alman Meclisi’ne “Soykırım konusunda karar alma yetkiniz yoktur. Bu konuyu gündeminize alarak suç işliyorsunuz. Siz bu görüşmeyi Türkiye üzerindeki tehdit amaçlarınız için kullanıyorsunuz. Bu kararınızdan derhal vazgeçin” çağrısında bulundu.


‘KARAR LEHLERİNE OLMAZ’


Ulusal Strateji Merkezi (USMER) İstanbul İl Başkanı E. Tümamiral Soner Polat, mitingdeki büyük coşkudan dolayı bir Türk olarak kıvanç duyduğunu söyledi. Polat, “Her görüşten insanlarımız kaynaşmış vaziyette. Almanlar da bizim haklılığımızı, güçlülüğümüzü anlayacaklar. Onları AİHM kararlarına, Avrupa değerlerine ve Türk dostluğuna saygı göstermeye davet ediyorum” dedi. Polat, şöyle konuştu: “Burada binlerce yurtsever çırpınıyor. Almanları uyarıyorum. Alman partiler Amerikancılığı bıraksınlar. Öyle bir karar aldıkları taktirde Türkiye Almanya’nın karşısına dikilecektir. Akıllarını başlarına almalarına davet ediyorum. Türk ve Alman halklarının gerçekten dost olduklarına yürekten inanıyorum. İki halkı birbirine karşı kışkırtmasınlar.”