Rusya Büyükelçiliği'ne 100. yıl mesajı

Uluslararası İlişkiler Büromuz, Türk-Rus dostluğunun 100. yıldönümü vesilesiyle Rusya Büyükelçiliği'ne bir mesaj gönderdi

Tarih:

Sayın Aleksei V. ERKHOV

Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi

 

Bundan yüz yıl önce iki ülke arasında gerçekleşen dostluk ve işbirliği ile SSCB’nin Kurtuluş Savaşımıza verdiği destek, yalnızca ülkelerimizin ortak geleceğine yaşamsal katkılarda bulunmakla kalmamış, aynı zamanda dünyanın çehresini değiştiren bir etki yaratmıştır. Aradan geçen yüzyıl ülkelerimiz arasındaki kader ortaklığının stratejik niteliğine tanıklık etmiştir.

 

Günümüzde de ülkelerimiz, bölgemizde kalıcı bir barış ve istikrarın kurulması için yakın bir işbirliği içine girmiştir. Karadeniz’i ve Akdeniz’i birer barış denizi haline getirmek iki ülkenin ortak özlemidir. Yüz yıl önce ülkelerimizin bir araya gelmesini engellemek için Kafkas Seddi’ni kurmaya çalışanlar, bugün de Türkiye ile Rusya arasına yeni setler çekme uğraşı içindedir. Ama her iki ülkenin tarihsel birikimleri temelinde yükselen devlet akılları, bu çabaları boşa çıkarmaya devam etmektedir. Ülkelerimiz arasındaki stratejik işbirliği ve dayanışmanın pekiştirilmesi, bölgemize ve dünyaya barış ve istikrarın getirilmesinde belirleyici bir rol oynamaya adaydır.

 

Türkiye ile Rusya arasında diplomatik ilişkiler kurulmasının 100. yıldönümünü ve Rusya Federasyonu Büyükelçiliği’nin yıldönümüne ilişkin düzenlediği etkinlikleri en içten duygularımızla kutlarız.

 

Saygılarımızla."

 

 

Prof. Dr. Semih Koray

Genel Başkan Yardımcısı

Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı

 

***

 

RUSYA BAŞKONSOLOSLUĞU'NDAN MESAJ


Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu da Facebook’tan yaptığı açıklamayla Rusya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının yıldönümünü kutladı. Açıklamada, “3 Haziran günü, Rusya ile Türkiye arasında diplomatik münasebetlerin tesisinin 100. yıldönümü. 3 Haziran 1920’de Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC) Dışişleri Halk Komiseri (Bakanı) G. V. Çiçerin, Rusya Hükümeti adına daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olacak dönemin TBMM Başkanı Mustafa Kemal (Atatürk)’e mektup gönderdi. Bu mektup, Mustafa Kemal’in diplomatik münasebetlerin tesisini teklif eden mektubuna gönderilen cevaptı” hatırlatması yapıldı. Başkonsolosluğun açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

 

“1920-1930’lu yıllar, Rus-Türk münasebetler tarihinin yeni ve eşi benzeri olmayan bir dönemiydi. O dönemde içeride büyük değişiklikler geçiren ve dışarıdan askerî müdahalelerle karşı karşıya kalan bizim ülkeler birbirlerine dostluk eli uzattılar. O dönemde gösterilen karşılıklı yardım ile güven, ikili münasebetlerin tarihinde silinmez iz bırakmakla kalmadı, Rusya ile Türkiye’nin gelecek nesilleri için de iyi komşuluk, dostluk ve işbirliği örneği olarak kalmaya devam etmektedir.”

Sovyet-Türk Dostluk ve Kardeşlik Antlaşması’nın İmza Töreni. Moskova, 16 Mart 1921.
Sovyet-Türk Dostluk ve Kardeşlik Antlaşması’nın İmza Töreni. Moskova, 16 Mart 1921.

ARŞİV AÇILDI


Diğer yandan Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliği, iki ülkenin bir asırlık dostluğunun tarihi vesikalarını yayınladı. Sovyet heyetinin Türkiye ziyaretinden 1920-1930'lu yılların gazete küpürlerine kadar çok sayıda bilgi, belge ve fotoğrafın yayına alındığı çalışmada, Türk-Rus dostluğunun stratejik önemine vurgu yapıldı.

Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Rusya Büyükelçisi S.İ.Aralov Ilgın manevralarında. 1922.
Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Rusya Büyükelçisi S.İ.Aralov Ilgın manevralarında. 1922.