Prof. Dr. Semih Koray: Türkiye’nin Mısır’ı karşı cepheden kurtarması lazım

Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanımız Prof. Dr. Semih Koray, Doğu Akdeniz'de atılması gereken diplomatik adımları Aydınlık'a değerlendirdi

Tarih:

Arkasına ABD ve İsrail'i alarak Doğu Akdeniz'de kışkırtmalar yapan Yunanistan, son olarak Mısır'la deniz yetki alanı anlaşması imzaladı. Türk Donanması buna karşı tam kadro Akdeniz'e indi. Genel Başkan Yardımcımız ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanımız Prof. Dr. Semih Koray, atılması gereken diplomatik adımları Aydınlık'a değerlendirdi.

 

Türkiye, Libya ile yaptığı deniz yetki alanı anlaşmasının sınırlarını ihlal eden Yunanistan ve Mısır'a karşı Akdeniz'e yığınak yaptı. Aksaz Deniz Üssü'nde hazırlıklar sürerken bazı gemiler de savaş yüküyle birlikte devriye faaliyeti yürütüyor. 21 Temmuz'da Meis açıklarında yapacağı çalışma Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ricasıyla ertelenen Oruç Reis ile Barbaros sismik araştırma gemileri de sondaj için NAVTEX ilanını bekliyor.

 

Genel Başkan Yardımcımız ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanımız Prof. Dr. Semih Koray, Türkiye'nin Yunanistan-Mısır anlaşmasının yok hükmünde olduğunu açıkladığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Burada, Türkiye’nin Mısır’ı karşı cepheden kurtarması lazım. Doğu Akdeniz’de aslında İsrail ve ABD’yi onlarla beraber olan Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı yalnızlaştıracak bir siyaset izlenmesi lazım. Mısır da bu anlaşmalarla kayba uğruyor. Deniz sahası açısından... Bence Mısır’ın nesnel çıkarlarıyla Türkiye’nin nesnel çıkarları Doğu Akdeniz’de de Kuzey Afrika’da da ortak. Onun için Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de ABD ve İsrail’i tecrit etmeye çalışması lazım.

 

“Türkiye’nin Suriye’yle olduğu gibi Mısır'ın Libya’yla çok geniş bir sınırı var. Oradaki istikrarsızlığın Mısır’ı etkilemesi mümkün değil. Ama mesela Türkiye’nin Libya’da ABD’yi, Fransa’yı yani Atlantik sistemini tecrit etmesi, Rusya’yla Astana benzeri süreci orada yürütmeleri mümkün. Bu aslında Mısır’ı da daha güvenli hale getirip Türkiye ile ilişkilerin gelişmesi açısından daha uygun bir ortam yaratacak.”

 

 

'SAFLAŞMA HER YERDE AYNI'


“Bence Doğu Akdeniz'de de Libya’da da dünyanın her tarafındaki saflaşma aynı saflaşma. Onun için falanca yerde şu kuvvetle bu kuvvetle değil, bu saflaşmanın da nesnel sebebi aynı aslında. Bölge ülkelerinin çıkarı ABD’nin ve Atlantik sisteminin İsrail’in bölgedeki etkisinin azaltılması. Bu etki ne kadar azaltılırsa bütün sorunların çözümü o kadar kolaylaşacak.

“Türkiye’nin orada bütünsel bir strateji izlemesi lazım. Bu bütünsel strateji Rusya’yla Avrasya’yla stratejik ittifak Doğu Akdeniz’e de o stratejik ittifakın yansımasını sağlamak lazım. O Türkiye’nin ve dünyanın da önünü açacak şey bu. Atlantik sistemine istemsizce de olsa bağlanmış olan kuvvetleri oradan koparmanın ve doğru safa çekmenin zeminini oluşturacak olan da o.”