Perinçek'in açıklamaları TBMM'ye taşındı

Genel Başkanımız Doğu Perinçek'in ABD'de yargılanan Reza Zarrab ile ilgili açıklamaları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde.

Tarih:

Genel Başkanımız Doğu Perinçek'in ABD'de yargılanan Reza Zarrab'ın savunma avukatlarının, "Diplomatik çözüm" için Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştüklerine ilişkin açıklamaları TBMM gündemine taşındı. CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Başbakan Binalı Yıldırım'a "Reza Zarrab'ın Türkiye'ye iadesi için Türkiye Cumhuriyeti tarafından, Amerikan ulusal güvenliğini sağlamakla ilgili herhangi bir taahhütte bulunulmuş mudur?" diye sordu.

 

Öztrak, dün Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi sundu. Öztrak önergesinde, "Kara para aklama, banka dolandırıcılığı ve İran'a uygulanan ambargonun delinmesine yardımcı olmak" iddialarıyla ABD'de yargılanan Reza Zarrab'ın savunma avukatlarının Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesini TBMM gündemine taşıdı.

 

 

ERDOĞAN'LA GÖRÜŞTÜLER

 

Öztrak, önergesinde görüşme sürecini özetleyerek şöyle dedi:

 

"Türkiye'de ismi yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla gündeme gelen Reza Zarrab'ın yargılandığı davayla ilgili ABD ile Türkiye Cumhuriyeti arasında gizli kapılar ardında bir takım görüşmelerin yürütüldüğü iddiaları ABD basınında yer aldı. Buna göre ABD'deki davada Zarrab'ı savunan avukatlar, Türkiye'ye gelerek başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere bazı devlet yetkilileriyle gizli toplantılar yaptılar. Erdoğan'la görüşen Zarrab'ın savunma ekibindeki isimler arasında, New York Eski Belediye Başkanı Rudolph W. Giuliani de bulunuyor. Giuliani, ABD Başkanı Trump'a yakın bir isim olarak biliniyor.

 

 

ABD'NİN ULUSAL GÜVENLİK MESELESİ

 

ABD'deki mahkemeye Türkiye'deki temaslarıyla ilgili yazılı açıklamada bulunan Reza Zarrab'ın avukatları, söz konusu davalarla ilgili olarak 'Türkiye ile ABD arasında diplomatik bir çözüm yolu aradıklarını' ifade ettiler. Mahkemeye yapılan açıklamada, Zarrab davasının 'ABD'nin ulusal güvenliği açısından önemli olduğuna' işaret edildi."

 

 

TÜRKİYE, ABD'YE NE TAAHHÜT ETTİ?

 

Öztrak, önergesinde Başbakan Binali Yıldırım'a şu soruların yanıtını istedi.

 

"Türkiye Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri ile Reza Zarrab'ın iadesi konusunda herhangi bir müzakere yapmakta mıdır? Bu müzakereleri yürüten makam, doğrudan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı makamı mıdır? Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık veya Dışişleri Bakanlığı makamları bu müzakerelerde yer almakta mıdır? Reza Zarrab'ın Türkiye'ye iadesi karşılığında Türkiye Cumhuriyeti tarafından, Amerikan ulusal güvenliğini sağlamakla ilgili herhangi bir taahhütte bulunulmuş mudur? Türkiye Cumhuriyeti'nin yurtdışında tutuklu bulunan diğer vatandaşları için bu tür özel müzakereler yürütülmekte midir? Zarrab'ın savunma heyetinde bulunan Rudolph W. Giuliani veya bu şahsın ilişkili olduğu şirketlerle Türkiye Cumhuriyeti arasında lobicilik veya hizmet alımı gibi nedenlerle herhangi bir ticari sözleşme var mıdır?"