Partililerimizden AMCOL Mineral Madencilik işçilerine ziyaret

Keşan ve Uzunköprü İlçe Örgütlerimiz Grevdeki AMCOL Mineral Madencilik işçilerini ziyaret etti.

Tarih:

Edirne’nin Enez ilçesi Sultaniçe köyü yakınlarında bulunan AMCOL Mineral Madencilik Kil işletmesinde Türk-İş’e bağlı Türkiye Maden İşçileri Sendikası ile işveren arasında temmuz ayından bu yana devam eden üçüncü toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca işletme önüne grev pankartları asıldı. Toplam 86 kişinin çalıştığı fabrika önünde işçiler direnişe başladı. Vatan Partisi Edirne yöneticileri, direnişteki işçilere destek ziyaretinde bulunarak çalışanların sorunlarını dinledi.

 

 

‘AÇLIK SINIRI ORTADA’

 

AMCOL Mineral Madencilikte sendikanın işyeri temsilcisi olan Muammer Akkaya yaptığı açıklamada “Üretimi, kaliteyi, kapasiteyi artırın dediler artırdık artmayan tek şey maaşlarımız oldu” dedi. Biz üretmek kazandırmak ve kazanmak istiyoruz” diyen Akkaya, ortak nokta bulmak için bütün iyi niyetlerini gösterdiklerini, fedakârlıklar yaptıklarını ancak toplusözleşme görüşmelerinde ortak nokta bulunmayınca grev kararı almak zorunda kaldıklarını ifade etti. Akkaya, şunları söyledi: “4 aydır TİS görüşmelerimiz devam ediyor. Ağır işkolunda çalışmamıza rağmen maaşlar çok düşük. 2007 yılında işletme AMCOL Mineral olarak el değiştirince 60-70 bin ton olan kapasite 2018 yılında yaklaşık 170-180 bin tona çıkarıldı. Bize sürekli ‘üretimi artırın’ dediler. ‘Kaliteyi, kapasiteyi, satışları artırın, maaşınız da artar’ dediler. Biz artırdık şimdi geri dönüp bakınca artmayan tek şeyin maaşlarımız olduğunu görüyoruz. Biz emeğimizin, alınterimizin karşılığını, ailemizi geçindirebileceğimiz bir ücret istiyoruz. Açlık sınırı ortada...”

 

İstedikleri ücretin ortalama 2 bin 200 lira olmasını talep ettiklerini belirten Akkaya, şöyle devam etti: “Bir senelik işçi ile 22 yıllık işçi arasında ücret farkı 100 TL. İş makinesi operatörü, kamyon şöförü, laboratuvar çalışanı ile temizlik yapan arkadaşımız arasındaki fark 100-150 TL. Bütün arkadaşlarımız kıdem ve vasıf ayırmaksızın neredeyse asgari ücret düzeyinde çalışıyor. Biz 86 arkadaşımızla birlikte taleplerimizi yerine getirilene kadar mücadele etmeye kararlıyız.”

 

Vatan Partisi heyeti adına konuşan Edirne Uzunköprü İlçe Başkanı Hüseyin Kadri Gültekin, hak arama mücadelesi yürüten işçilerin sonuna kadar yanında olacaklarını belirterek, “Kriz bahane edilerek sorunlar emekçinin sırtına yüklenmemeli. Sermaye de işçilerin haklı taleplerine kulak vermeli” dedi. Gültekin, şunları söyledi: “İşçi sınıfı ülkenin içinde bulunduğu zor dönemlerde üzerine düşen görevi her zaman yapmıştır. Aynı sorumluluğu sermayenin de iktidarın da yapması gerekmektedir. Türkiye zor şartlardan üretim ekonomisiyle çıkacaktır. İşçisi emekçisi köylüsüyle üreteniyle bu zor süreçlerden çıkacaktır. Devlet, üreticiye emekçiye sahip çıkmalıdır. Krizin sorumlusu işçi sınıfı değildir. Faturasını da işçi sınıfına ödetmeye çalışmayın. İşveren bir an önce işçilerinin seslerine kulak vermeli. Bir an önce taleplerini karşılayacak adımlar atmalı. Biz Vatan Partisi olarak işçilerin haklı taleplerinin sonuna kadar takipçisi olacağız. Bütün kaynaklarımız ve olanaklarımızla işçi sınıfının yanında olmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin birliği, vatanın bütünlüğü Türkiye’nin üretim ekonomisine duyduğu ihtiyaçla üreticileri, emekçileri desteklemeye devam edeceğiz.”

 

 

‘Ücretlerimiz eridi gitti’

 

AMCON Madencilik’te laboratuvarda çalışan Serhat Baykuş çalıştıkları işkolunun tehlikeli sınıfa girdiğini hatırlatarak şunalrı söyledi: “İşveren son zamanlarda çalışma şartlarını çok geliştirdi. Yıllardır tek gelişmeyen çalışanların refah seviyesi oldu. Asgari ücrete gelen zamlarla daha önce almış olduğumuz zamlar arasında fark kalmadı. Son zamanlarda gelen zamlarla ücretlerimiz eridi gitti. Herkes geçinemez duruma geldi.”

 

İşveren düşmanı olmadıklarının altını çizen Baykuş, “Hiçbir arkadaşımız grev yapmayı istemiyor ancak bize başka yol bırakmadılar. Hak verilmez alınır. Hakkımızı alana kadar mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

 

8 yıllık işçi Umut Avcan aldığı son maaşın 1638 TL olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Fabrikaya yıllarımızı veriyoruz ancak aldığımız hâlâ asgari ücret. Çalıştık, işletmeyi büyüttük üretimi artırdık kârları katlattık... Biz de bu büyümeden payımızı alalım diyoruz. Krizin sorumlusu biz değiliz yükünü neden biz çekelim? Her şeye zam geliyor aldığımız ücretler yerinde sayıyor. Bu maaşlarla geçinmek çok zor. Biz gereken adımları attık bekliyoruz.”

1/2
2/2