Parti Heyetimiz, Suriye'de Faysal Miktad'la Görüştü

"Federasyon planına izin vermeyeceğiz!"

Tarih:

Şam’da bulunan, eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin başkanlığındaki Parti heyetimiz Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Miktad’la görüştü. Sözlerine “Keşke sizi Türkiye’yi yöneten mevcut hükümet olarak karşılasaydık” ifadeleri ile başlayan Miktad, “Türk milleti, kadim ve vatanperver bir millet, halklarımızın kaderi ortak” ifadelerini kullandı.

 

Genel Başkan Yardımcılarımız ve Parti önderlerimiz E. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, E. Tümamiral Soner Polat, emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş, Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcımız Yunus Soner ve aynı büronun üyesi Onur Sinan Güzaltan’dan oluşan heyet Suriye temasları kapsamında önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Heyet, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Miktad ile iki ülkeyi yakından ilgilendiren önemli gelişmeleri masaya yatırdı.

 

ABD’YE ‘VİETNAM’LI YANIT

 

Parti heyeti başkanımız Pekin, “Size Türk milletinin, vatanseverlerin, ulusalcıların selamını getirdik “ ifadelerini kullanırken, TSK ve Türk halkının büyük kısmının, AKP’nin Suriye politikasından rahatsız olduğunun altını çizdi. Görüşmenin başında, Türkiye-Suriye ilişkileri ele alındı. Miktad, “Erdoğan’ın politikalarının bedelini Türk ve Suriye halkı kanıyla ödüyor” ifadelerini kullanırken, Suriye’nin kuzeyinde yaşanan gelişmelere dikkat çekti.

 

“Suriye, Türkiye’nin güneydoğusu ve Suriye’nin kuzeyinde yaşananları dikkatle takip ediyor ve göreceksiniz kısa zamanda gerekeni yapacağız” ifadelerini kullandı.

 

Suriye’nin federasyon planlarına karşı olduğunu belirten Miktad, “Suriye, bir karış toprağından vazgeçmez. PYD ve YPG asla Suriye’deki Kürtleri temsil etmiyor” ifadelerini kullandı. Mikdat, “Suriye’nin kuzeyinde ABD’nin faaliyetleri olduğu doğru, fakat bunlar abartılıyor. ABD askeri Suriye ordusunu karşısına çıkamaz. Hükümetimiz için sıra Kuzey Suriye’ye gelince ABD, Suriye milletinin Vietnam halkı gibi cesur olduğunu görecektir” ifadesini kullandı.

 

ERDOĞAN’IN EMRİYLE 8 BİN TERÖRİST

 

Cenevre görüşmelerinin geleceğinin de ele alındığı görüşmede, Miktad, “Görüşmeler istediğimiz doğrultuda gitmedi. Erdoğan, ABD ve Suudilerin planları dışında, muhalif grupları masadan kalkmaya zorladı. Oyundan dışlandığını fark etti ve bu hamleyi yaptı. Halep’in kuzeyinde yaşananlarda, Erdoğan’ın rolü esas. Son verdiği emirle, 6 bin-8 bin arası terörist Halep’e sevk edildi” ifadelerini kullandı. Miktad, Suriye hükümetinin “TSK’nın Suriye politikasını memnuniyetle takip ettiğini” belirtirken Vatan Partisi başta olmak üzere Suriye’den yana tavır alan siyasi partilere ve gruplara da şükranlarını iletti.

 

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Miktad, Suriye-Rus ilişkileri ve Rus kuvvetlerinin geri çekilmesi ve ateşkes konusunda da önemli açıklamalarda bulundu.

 

RUSYA’YLA OPERASYONA BAŞLIYORUZ

 

“Suriye-Rus ilişkilerinin tarihi eskilere dayanır. Bu ilişkiler uluslararası siyaset kitaplarında örnek olarak okutulmalı” ifadesini kullanan Miktad, “Suriye ve Rus ilişkilerinin iyi olması, Türk halkının da yararınadır. Türkiye-ABD ilişkilerinden, Türk halkının bir yararı yoktur fakat Rusya’nın Suriye’ye verdiği destek, Suriye halkının yararınadır” değerlendirmesinde bulundu.

 

Miktad, “Çarşamba Suriye ve Rus orduları tekrar ortak operasyonlara başlayacak. Önemli başarılar elde ettik ve devamının geleceğine inanıyoruz” dedi.

 

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın başkanlığının artık Batılı ülkeler tarafından dahi tartışma konusu yapılmadığını belirten Miktad, Suriye’de atacakları siyasi adımlar konusunda da bilgi verdi. Suriye’ye dayatılmak istenen federatif bir yapıyı kesinlikle kabul etmeyeceklerini belirten Miktad, “Kürtler, Suriye vatandaşlarıdır ve hiç bir şekilde Suriye’den kopartılamazlar” ifadelerini kullandı.

 

‘ZİRVEYE KATILMAMIZI ENGELLEDİLER’

 

Miktad, Parti heyetimiz ile yaptığı görüşmede İstanbul’da düzenlenen Uluslararası İnsanlık Zirvesi’ne katılmak için başvurduklarını, fakat AKP hükümetinin çabalarını engellediğini belirtti. Miktad, “Zirveye katılmak için Birleşmiş Milletler’e başvurduk ve onay aldık. Sonrasında İstanbul Başkonsolosumuza katılım için talimat verdik. Fakat AKP hükümeti katılımımızı veto etti” bilgisini paylaştı.