Parti Heyetimiz Çin'de Temaslara Başladı

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi (SUÖB) Urumçi kentine ulaşan Parti heyetimiz temaslarına başladı.

Tarih:

16 Kasım 2015 Pazartesi günü, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi  (SUÖB) Urumçi kentine ulaşan Vatan Partisi heyeti temaslarına başladı.

 

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi üyesi Chao Weidong, Batı Asya masası Başkan Yardımcısı Guo Yamin ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi (SUÖB) Dış İlişkiler Sorumlusu Ma Jin tarafından havaalanında karşılanan Parti heyetimiz ilk olarak Urumçi Bilim ve Teknoloji Kalkınma Merkezi’ni ziyaret etti. Kalkınma merkezinde, Uygur bölgesindeki ekonomik ve teknolojik gelişmeler hakkında bilgi edinen heyet, ardından Jinfeng Bilim ve Teknoloji Şirketi’nin Altın Rüzgar fabrikasını gezdi.

 

“DÜNYA ASYA ÇAĞINA GİRDİ”

Parti heyetimiz, fabrika çıkışında ÇKP SUÖB Daimi Komitesi üyesi Xiokaiti Yiming başkanlığındaki altı kişilik bir Çinli heyetle resmi görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmede Vatan Partisi’ni Sincan’da ağırlamaktan şeref duyduklarını belirterek bölge hakkında detaylı bilgiler veren Yiming, “Bir yılda Sincan’da milli gelir 38 milyar Yuan’dan 126 milyar Yuan’a çıktı. Sincan Avrasya’yı birleştiren “Bir Kuşak Bir Yol” projesinde (İpek Yolu Projesi) merkezdir. Sincan’da kötü şeyler oluyormuş gibi göstermeye çalışıyorlar. Sincan’da tüm milliyetler ve dini gruplar barış ve birlik içindedir. Yasalar çerçevesinde yürütülen tüm faaliyetler özgürdür. Ancak yasa dışı faaliyetlere ise dini dahi olsa göz yummuyoruz. Din kisvesi altında terör faaliyeti yapılamaz” diyerek dışarıdan gösterilen Sincan’la gerçekteki Sincan’ın çok farklı olduğunu belirtti.

 

Görüşmede Parti heyetimiz adına konuşan Doğu Perinçek ise; “Dünya Asya çağına girdi. Çin ve Türkiye’nin geleceği ortaktır. Türk Devrimi de tarikatlarla mücadeleyle gelişti. Bizim ülkemizde de farklı milliyetlerden insanlar var. Emperyalizm farklılıkları ulus devletlere karşı kullanıyor. Türkiye şu anda bir vatan mücadelesi veriyor. Türkiye bölünürse Çin de bölünür. Çin bölünürse Türkiye’de bölünür. Sizi ve verdiğiniz mücadeleyi çok iyi anlıyoruz. Göreceksiniz, Türkiye de yakın zamanda Asya’daki yerini alacaktır.” dedi. Görüşmeden sonra heyetler arasında karşılıklı hediyeler verildi.

 

TURFAN BELEDİYESİ’NDEN

VATAN PARTİSİ’NE ONUR YEMEĞİ

17 Kasım 2015 Salı günü ise sabah erken saatlerinde ÇKP karşılama heyetiyle birlikte Uygurların yoğun olduğu yerlerden, Turfan şehrindeki tarihi Karız Kanallarını ziyarete giden Vatan Partisi heyeti, buradan 2000 yıllık antik kent Jiaohe’ye geçti. Antik kentten sonra, 500 bin nüfuslu Turfan kentinin Belediye Başkan Yardımcısı Adil Can‘ın Vatan Partisi için verdiği onur yemeğine katılan heyet yemekte Turfan hakkında bilgi sahibi oldu. Yemekte konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Adil Can, “Biz burada bütün milliyetler uyum içerisinde yaşıyoruz. Bunu bütün dünyanın kabullenmesi lazım. Vatan Partisi heyetine de bu konudaki duyarlılığından ve aramızda olmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Daha sık gelip, daha sık görmelerini istiyoruz” dedi.

 

ÇKP KADROLARININ ÜÇTE BİRİ

KÖYLERE YERLEŞİYOR

Onur yemeğinin ardından Turfan’daki Uygur kasabalarına götürülen heyet, Yar Köyü’nde bir ailenin misafiri oldu. Parti heyetimizi burada Köy Muhtarı Osman Can ve Kasabanın Başkanı Mehmet Can karşıladı. Çay ve köyde yetişen meyveler ikram edilen heyet burada köylülerde sıcak diyaloglar kurdu. Çin Merkez Hükümeti’nin köylerin gelişimine ve köylülerin yaşamına büyük önem verdiğini belirten Köy Muhtarı Osman Can, “Hükümetin verdiği bütçelerle evlerimizi yeniledik. Bizim köyümüzde 427 hane var. Yeni evlerimiz ve üretim yapabilecek topraklarımız var. Camilerimiz de var” dedi. Ardından söze giren Kasaba Başkanı Mehmet Can, “Bizim kasabamızda 17 köy var. Merkezden aldığımız bütçelerle bütün köylerimizi yenilenmesini tamamlayacağız. Kasabamızda ayrıca 97 cami var” diye ekledi. ÇKP kadrolarının her yıl üçte birinin köylere yerleştiğini söyleyen Çinli yetkililer, köylerin ve köylülerin refah düzeyinin artmasının bir hükümet politikası olduğunu belirttiler.

 

UYGUR KÖYLÜLERİNDEN

PERİNÇEK’E HEDİYE

Çay ve meyve ikramları için köylülere teşekkür eden Doğu Perinçek ise, “Çin’deki köylü önderlerinin ve Uygurların özgüveni sosyalizmin başarısıdır. Burada gerçekleri hatırlamaktan bir kez daha mutluluk duyduk. Geleceğimiz ortaktır” dedi.

 

Türk tarihi ve Türkçenin kökeni üzerine de sohbetlerin yapıldığı ziyaretin sonunda, köylüler Doğu Perinçek’i köy merkezindeki kooperatife götürerek geleneksel Uygur şapkası hediye ettiler.

 

Parti heyetimiz 19 Kasım 2015 günü Pekin’de tüm gün resmi görüşmelerde bulunacak. Genel Başkanımız Doğu Perinçek başkanlığındaki heyet, Genel Başkan Yardımcımız Hasan Korkmazcan, Öncü Gençlik Genel Başkanı Aykut Diş, Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Yunus Soner, MKK üyesi Beyazıt Karataş ve emekli Tümamiral Soner Polat’tan oluşuyor. 

Parti Heyetimiz Çin'de (Kasım 2015)

1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6